[Çözüldü] Destek süresinden ne anlamalıyım ?

Başlatan eronis, 03 Eylül 2015 - 13:41:57

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

eronis

İlginç bir şey keşfettim, Ubuntu 14.04, Kubuntu 14.04'ün 5 yıl destek süresi varken Ubuntu GNOME, Xubuntu'nun 3 yıllık var. Bu dikkatimi çekti çünkü bunların hepsi sonuç olarak ubuntu, sadece masaüstleri değişik. Neden destek süreleri daha az bunların ? Destek süresi deyince ne anlamalıyım ? Kafa karıştırıcı bir durum gerçekten o.O Uzun zamandır cevabını arıyorum bu sorunun ama mantıklı bir cevap bulamadım. Bugün Mint Xfce'nin 5 yıllık desteği varken Xubuntu'nun 3 yıllık var ama hepsi ubuntu bunların. Hepsi aynı yazılımları, kaynakları kullanıyor. Ayrıca bir yazıda Canonical'ın Xubuntu'ya destek vermediğini öğrendim, bu işin de bir doğrusunu açıklarsanız sevinirim.

Konuyu yanlış yere açtıysam üzgünüm, forumda bu tür soruların sorulacağı bir yer bulamadım.
The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds

heartsmagic

Sondan başlayalım. Canonical, verebildiği kadar Xubuntu'ya ve diğer topluluk sürümelerine destek veriyor. Daha fazlasını istesek de kendi nedenlerince yapmıyorlar. Dileyen bunu anlayışla karşılar, dileyen karşılamaz. Şu bir gerçek ki o da Canonical'ın destek verme zorunluluğu olmadığı. Ortada bir hedef var, Canonical yola ilk çıktığında Gnome ve ona ait olan kabuk vardı. Şimdi Gnome kullanan iki kabuk var, Canonical kendi kabuğu olan Unity ile yola devam ediyor. Bir şirket kaynaklarını doğru kullanmak zorundadır. Canonical da haliyle kaynaklarının tümünü sadece kendi kabuğu için kullanma yoluna gidiyor ki bu gayet makul.

Ubuntu haricindeki diğer dağıtımları gönüllüler götürmekte. Canonical destek verebildiği kadar veriyor fakat söylediğim üzere bir yerden sonra iş ne yazık ki tıkanıyor. Xubuntu için örneğin üç sene uzun süreli destek veriliyor, üç sene sonunda temel paketler ve sistem bileşenleri yine güncellenmeye devam ediyor ancak XFCE'ye ait paketler ne yazı ki bu kapsama girmiyor. Her uzun sürüm içeren X masaüstü ile gelen dağıtıma Canonical bizzat destek vermeye kalkarsa işin altından kalkamaz. Diyor ki, üç sene veriyoruz, sonra bu dağıtıma ait paketleri ne yazık ki bizler güncelleyemiyoruz. Gönüllüler çıkar da ek bir depo yaparsa güzel olur, yapmazlarsa bu dağıtımları kullananların bir üst sürüme geçmeleri gerekir.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

eronis

Anladım, gayet mantıklı. Kaynaklarını bu şekilde kullanması linux'un daha hızlı gelişebilmesi demektir ki bu da akıllıca. Yanıtınız için teşekkür ederim.
The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds