Wiki imza

Başlatan canosayan, 01 Mart 2009 - 19:32:08

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Wiki üzerinde yazarlar yazdıkları metinleri imzalamalı mı?

Evet imzalamalı
7 (35%)
Hayır imzalamamalı
13 (65%)

Toplam Oy Verenler: 0

canosayan

Wiki üzerinde tayfa harici değişiklikleride görüyor ve seviniyorum.
Ama oyunun kurallarını önceden belirlemekte fayda var.

Bu gün gördüğüm bir imza üzerine eren beylede konuşarak konuyu açma gereği duyuyorum.

Wiki üzerine ekleme yapanlar konularını imzalamalı mı?

Bu önemsiz bir konu gibi gözükebilir ama biraz düşünülmesi gerekli.

Kişiler tabiki yazdıkları yazıları imzalama yetkilerine sahipler. Fakat imzalanmış bir yazı topluluktan çok kişiye ait olur.
Herhangi bir durumda bu yazı üzerinde başka birinin değişiklik yapması etik olmayacaktır.
Eğer başka biri yazı hakkında değişiklik yapmasın dersek bu da doğrudan wiki temelleri ile çelişecektir.

Diğer yandan bir kişinin imzasının başka bir kişi tarafından kaldırılması da  bir o kadar etik dışı olacaktır.

Ayrıca kişilerin isimleri yazdıkları yazının geçmişinde katkuıları ile birlikte zaten saklanmaktadır.

Bu yüzden bu konuya birlikte karar vermemiz en uygun şey olacaktır.
Lütfen kendi fikrinizi belirtiniz
Chmod bizim işimiz.

atomkarinca

Bence olmaması gerekiyor. Eğer yazıyı kimin yazdığını görmek isteyen varsa -yanlış bilmiyorsam- wiki sayfalarının değişiklikleri ve bunları kimin yaptıkları sürekli kayıt altında tutuluyor, açılır, bakılır. Zaten wiki'lerde bırakılan imza geleneği de budur, kimse sizin emeğinizi göz ardı edemez.

Intel

Imza olmamali GNU ile yayinlanan bir wiki hazirlanmaya calisiliyor buna herkesin uymasi gerek.

Amad

Bence imza olması gerekiyor, çünkü o kadar uğraşılıp (ki alıntı olmamasından bahsettiğimi varsayarsak) yazılar yazılıp, düzenlenmeler veya çeviriler yapılıyorsa ki yani emek geçiyorsa bence emeğin sahibinin görünmeye ihtiyacı vardır. Standart bir forum sözü olarak görünecek olsa da "emeğe saygı" demekten kendimi alamıyorum.
Hanım! Kahvemi getir!

aynshtein

@Amad, yoksa sen de "Emeğe saygı"cılardan mısın? Özgür yazılım dünyasında pek çok şey gönüllülük esasına dayalı işliyor. Wiki'ye katkıda bulunmak da bunlardan biri. Altında ismin olsa ne olur, olmasa ne olur? O kadar uğraştım ettim, iki kelimeyi de çok görmeyin mantığıyla herşeyin altına imza atılmaya başlanırsa, projeler isimlerin arkasında kalır. Bir dönem Linus Torvalds'tan ne kadar çok bahsedildiğini hatırlıyorum. Ama Linux'a emek harcayan bir tek o değil ki... İşin içinde binler, onbinler var. Herkes işin bir ucundan tutuyor ve "emek harcıyor" Kaldı ki Wiki makalesinin altına isim yazmanız size bir artı kazandırmaz. Siz o Wiki makalesini vakit ve emek harcayarak hazırlarsınız, zaten binlerce kullanıcı sizin makalenizden faydalanacak, makalenin sayfasına bağlantı verecek, makaleyi yazana forumlarda teşekkür edecektir...
Linux: Bilgisayarını bilgi saymaktan başka işlerde kullanmak isteyenler için...
Günlük: http://www.multimeyda.com/

Amad

Alıntı yapılan: aynshtein - 02 Mart 2009 - 10:11:09
@Amad, yoksa sen de "Emeğe saygı"cılardan mısın? Özgür yazılım dünyasında pek çok şey gönüllülük esasına dayalı işliyor. Wiki'ye katkıda bulunmak da bunlardan biri. Altında ismin olsa ne olur, olmasa ne olur? O kadar uğraştım ettim, iki kelimeyi de çok görmeyin mantığıyla herşeyin altına imza atılmaya başlanırsa, projeler isimlerin arkasında kalır. Bir dönem Linus Torvalds'tan ne kadar çok bahsedildiğini hatırlıyorum. Ama Linux'a emek harcayan bir tek o değil ki... İşin içinde binler, onbinler var. Herkes işin bir ucundan tutuyor ve "emek harcıyor" Kaldı ki Wiki makalesinin altına isim yazmanız size bir artı kazandırmaz. Siz o Wiki makalesini vakit ve emek harcayarak hazırlarsınız, zaten binlerce kullanıcı sizin makalenizden faydalanacak, makalenin sayfasına bağlantı verecek, makaleyi yazana forumlarda teşekkür edecektir...
Öyleyim çünkü zamanında emeğim çoğu kişi tarafından yenildi ve ben artık o yüzden freelance çalışıyorum. Olayları anlatsam burda hak verirdin bana.
Hanım! Kahvemi getir!

garafatma

O zaman forumun adminlerine veya forumdaki bilgili insanlara sorulan herkes bir karşılık versinler? bence gönülden yapılan iş için karşılık istemek anlamsız... ki bence bu insanları örnek almalıyız
Bira, Tanrı'nın bizi sevdiğinin ve eğlenmemizi istediğinin kanıtıdır.

>-- Askıdaki Çeviri --< Ubuntu Türkçe Çevirilerine Sizde Destek Olun
Elveda metal müziğin tanrısı... \m/ Ronnie James DIO: 1942 - 2010

aynshtein

@Amad, zamanında yaptığın "işler" için emeğinin karşılığını alamamış olabilirsin. Ama bu senin ne iş yaptığına ve karşılığında ne beklediğine bağlıdır. Örneğin "ben bir internet sitesine yazı yazayım, insanlar okusun, faydalansın" diye düşünüp bir iş yaptığında maddi bir karşılık beklemezsin. Ama, sözde paylaşım forumlarında yapıldığı gibi "ben bu dosyaları yüklemek için saatlerimi harcadım, emeğe saygı gösterilsin" diyerek işe başlarsan o zaman boşu boşuna uğraşmış olursun. Zira "emeğe saygı, emeğe saygı" diye böğürenlerin "başkalarının emeğine saygısızlık"tan başka bir şey yaptıkları da yoktur.

Wiki konusunda da bu böyledir. Bir Wiki sayfası bir kişi tarafından oluşturulmaz. Herkes katkı yapar. Her an biri bir şeyleri değiştirebilir. Bir Wiki dökümanı 40 kişi tarafından değiştirilir ve o dökümanın altında 40 kişinin imzası olursa, dökümanın içeriği dökümanı hazırlayanların isminden daha az önemliymiş gibi görünür.

Wiki makalelerinde isim olmasın dememin asıl nedeni bu. Ha, ne olur? Bu tür projelerde künye ya da katkıda bulunanlar diye bir sayfa olur. İsimler oraya yazılırsa kimseye zararı olmaz. İsteyen, merak eden girer bakar...
Linux: Bilgisayarını bilgi saymaktan başka işlerde kullanmak isteyenler için...
Günlük: http://www.multimeyda.com/

Amad

Alıntı yapılan: aynshtein - 02 Mart 2009 - 14:47:36
@Amad, zamanında yaptığın "işler" için emeğinin karşılığını alamamış olabilirsin. Ama bu senin ne iş yaptığına ve karşılığında ne beklediğine bağlıdır. Örneğin "ben bir internet sitesine yazı yazayım, insanlar okusun, faydalansın" diye düşünüp bir iş yaptığında maddi bir karşılık beklemezsin. Ama, sözde paylaşım forumlarında yapıldığı gibi "ben bu dosyaları yüklemek için saatlerimi harcadım, emeğe saygı gösterilsin" diyerek işe başlarsan o zaman boşu boşuna uğraşmış olursun. Zira "emeğe saygı, emeğe saygı" diye böğürenlerin "başkalarının emeğine saygısızlık"tan başka bir şey yaptıkları da yoktur.

Wiki konusunda da bu böyledir. Bir Wiki sayfası bir kişi tarafından oluşturulmaz. Herkes katkı yapar. Her an biri bir şeyleri değiştirebilir. Bir Wiki dökümanı 40 kişi tarafından değiştirilir ve o dökümanın altında 40 kişinin imzası olursa, dökümanın içeriği dökümanı hazırlayanların isminden daha az önemliymiş gibi görünür.

Wiki makalelerinde isim olmasın dememin asıl nedeni bu. Ha, ne olur? Bu tür projelerde künye ya da katkıda bulunanlar diye bir sayfa olur. İsimler oraya yazılırsa kimseye zararı olmaz. İsteyen, merak eden girer bakar...

@aynshtein zaten bir yazı yazarak para kazanmayı hedeflemiyorum ben, zaten öyle gözle görünür bir yardım da yaptığımı sanmıyorum sadece biraz Türkçeye çeviri yapıyorum ki bundan da ufak bir karşılık beklemedim. Kimsenin de bu şekilde para kazandığını sanmıyorum (en azından Türkiyede)...

Dediklerine katılıyorum fakat insanlar o kadar emek harcıyor onların ismi sadece wiki admin panelinde son düzenleyen alanında yer alması o emekçinin "daha iyi" hissedip yeni şeyler yazmasına yol açmaz diye düşünüyorum ben. Tabii ki bunlar benim düşüncelerim burda bir anket yapılıyor sonuçta karara saygım vardır eleştirmem yorum yaparım sadece.
Saygılar
Hanım! Kahvemi getir!

iRoNMaSTeR

Yahu Wiki dökümanlarının sonun imza koymak  Wiki nin temel mantığına ters.
Ayrıca herhangi bir wiki sayfasında hata olduğuna inandığımız veya eksik gördüğümüz bir şeyi iki satır ekleyip iki satır silip düzeltmek mümkünken imza gibi bir sahiplik uygulanılabilir bir şey değil.
İnsanların harcadıkları emeklerin kullanılabilirliği yanında bilinirlik de istiyorlarsa başka bir sayfa da (Forum,blog vb) metaryali eş olarak tutar.Wikide yazdığı sayfaya da kaynak olarak bu dökümanıda gösterir.

canosayan

15 mart olunca bu konuyu karar bağlayalım mı?
Chmod bizim işimiz.

Amad

Alıntı yapılan: canosayan - 11 Mart 2009 - 12:50:04

@canoyasan, anketin sonucu belli zaten ben beklemeye gerek yok derim.
Hanım! Kahvemi getir!

canosayan

Alıntı yapılan: Amad - 12 Mart 2009 - 14:36:23
Alıntı yapılan: canosayan - 11 Mart 2009 - 12:50:04

@canoyasan, anketin sonucu belli zaten ben beklemeye gerek yok derim.
en azından iki hafta olsun derim. eğer şu anda kesersek ilerde kendilerince kestiler gibi bir fade ile karşılaşabiliriz.
Chmod bizim işimiz.

Amad

Alıntı yapılan: canosayan - 12 Mart 2009 - 17:32:46
en azından iki hafta olsun derim. eğer şu anda kesersek ilerde kendilerince kestiler gibi bir fade ile karşılaşabiliriz.

Haklısın doğru, zaten az kaldı.
Hanım! Kahvemi getir!

canosayan

15 gün sonucunda anketi artık kapatabiliriz sanırım.
bu durumda
13 Hayır imzalanmamalı
7 evet imzalanmalı oyu var.

Bu durumda wiki maddelerinin imzalanmaması yazarların madde geçmişinden takip edilmesine karar vermiş oluyoruz.
Chmod bizim işimiz.

heartsmagic

Konu kapatılmıştı ancak anket açıktı, kapattım.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.