Neden Ubuntu ve benzeri dağıtımlar FSF'ye göre "tamamen" özgür değiller?

Başlatan mels, 31 Ocak 2015 - 23:14:56

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

mels

Herkese merhaba.. Kablosuz ağa bağlanamıyorum. Bilgisayarım Asus Netbook. Eee Seashell Series. Model: AMD C-60 APU with Radeon(tm) HD Graphics. Forumda gördüğüm İlgili olabilecek çıktıları veriyorum. Şimdiden teşekkür ederim.
...
Edit: Çıktıları sildim, gerek kalmadı. Ubuntu 14.04 kuruyorum şu anda.. Kablosuz ağa bağlanamamanın yanı sıra ciddi şekilde de ısınıyordu makine.. FSF'nin %100 özgür yazılımdır diye tescillediği bir dağıtımı Ubuntu tabanlı olması sebebiyle de bir denemek istemiştim. İlginçtir FSF'ye göre sadece 11 dağıtım %100 özgürmüş. (http://www.gnu.org/distros/free-distros.html) Bu arada merak ediyorum Ubuntu (ve diğer bir sürü Linux dağıtımı) neden tam olarak Özgür yazılım sayılmıyor?
In a world without fences, who needs windows and gates?

heartsmagic

Konunun adını değiştirip Genel bölümüne taşırız bir süre sonra.

Ubuntu ve benzeri dağıtımların %100 özgür sayılmamasının sebebi, içinde özgür olmayan uygulamalar veya çözücüler (codecs, grafik kartı veya diğer donanım sürücüleri) gibi şeylerin kurulu olarak gelmesi veya depolarında dağıtılıyor olması, çekirdeğe dahil edilen ufak tefek sahipli dosyaların ("firmware"ler vs.) olmasıdır. Ayrıca kullanım ve dağıtım politikaları da bu nedenler arasına girebilir. Şuradan daha fazla bilgi alabilirsin: http://www.gnu.org/distros/common-distros.html
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

mels

Açıklama için teşekkürler. Bence şu ortamda çok makul bu tür yazılımları kullanmak. Yani bazı durumlarda kaçınmak imkansız.. Benim bilgisayarımda da mecburen (Wine aracılığıyla da olsa) bir Windows programını kullanmak zorundayım mesela.. Sıradan bir kullanıcı olarak yapabildiğim tek şey mümkün olduğunca özgür yazılım kullanmak ve alternatifsiz olduğu için mecburen kullandığımız özgür olmayan bazı yazılımların sağladığı konfora da bir an önce ulaşmayı ummak..
In a world without fences, who needs windows and gates?

heartsmagic

Bu konuda ben de senin gibi düşünmekteyim. Mevcut duruma baktığımızda "tamamen" özgür dağıtımları kullanıcılara sunmak pek mümkün değil. Grafik kartı sürücülerinden mahrum, çözücüler olmadığı için bir şey izleyemeyen dinleyemeyen, çekirdeğe bazı donanım sürücüleri gömülü gelmediği için donanımı çalışmayan insana Linux kullan demek akıl kârı değil. Hayal dünyasında yaşamanın anlamı yok yani. Tabi, bizler de istiyoruz tüm yazılımlar özgür olsun, ancak kullanıcı sayısı olarak o güce erişinceye kadar tamamı özgür olan dağıtımlara yönelmek olası değil. Zaten sayımız az, bir de bu tarafa kayarsak iyice kısır döngüye gireriz. Sayımız artmadığı için baskı yapamayız, baskı yapamadığımız için istediğimiz olmaz. Köprüyü geçinceye kadar meselesi yani. 

Hoş, hiçbir zaman tüm yazılımların veya donanım sürücülerinin tamamen özgürleşeceğini düşünmüyorum kendi adıma. Linux hep bir seçenek olarak kalacaktır. Yaygınlaşsa da, yaygınlaşmasa da bu böyle olacaktır. Bir tarafta tamamen özgür yazılımı isteyenler, bir tarafta bunu hiç umursamayanlar, arada ise ikisinin ortası ile idare edenler olacak bence.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

kötükurt

Onlar da biliyor tamamen özgür yazılımın kullanmanın herkez için mümkün olmadığını ama FSF özgür yazılım düşüncesinin öncülerinin yönettiği bir vakıf, onlar taviz veremez. FSF özgür yazılım felsefesinin korunmasını sağlıyor.
"Cahil tutarlıdır kendi içinde, kötü olan yarı cahillerdir." İlber Ortaylı

heartsmagic

FSF taviz vermesin tabi zaten, RMS de vermesin hatta. Taviz verilirse bu işe başlamanın anlamı kalmaz, anlıyorum bunu. Ancak, bizlerin pek taviz vermeme lüksü olmuyor ne yazık ki. Bir dostuma, yakınıma Linux'u aşılarken yukarıda sayılan şeylerden mahrum kalacağını söylersem imkânsız geçiremem bizim tarafa. Mevcut sorunlarımızla bile kör topal giderken diğer türlü hiç olmaz.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

grayloop

Kapalı yazılımları ve bunlara ait dosya türlerini (*.xlsx, *.docx, *.mp3, *.pdf, *.psd ...) kullanmaktan vazgeçebilirsek tamamen özgür yazılımlar kullanılabilir. Bilişim dünyası aynı zamanda iletişim dünyası olduğu için şu anda çok zor görünüyor.
hüzün ki en çok yakışandır bize
belki de en çok anladığımız
                                 H. Yavuz