[Çözüldü] Bumblebee Kurulum Sonrası Bilgisayar Açılışında Problem

Başlatan firenems, 28 Ocak 2015 - 14:03:19

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

firenems

Merhaba arkadaşlar,

Benim ilginç bir sorunum var. Ubuntuyu 3. tekrar kuruşum. 3'ünde de denemeler yapıp sorunun nereden kaynaklandığını bulmaya çalıştım. Ve sorunun bumblebee kurulumundan sonra oluştuğuna emin oldum.

Sorunum şu; bilgisayarı yeniden başlattıktan sonra ubuntu tekrar açılırken siyah ekranda önce büyük bir yazı ile şu hatayı alıyorum.

[    2.102346] usb 1-1.1: device descriptor read/64, error -32

Daha sonra ekran gidip geliyor bu yazı küçülüyor yani çözünürlük değişimi oluyor.

Daha sonra ubuntunun normal açılış logosu gelmiyor. Yani nokta nokta dolma olayı olmuyor onun yerine bilgisayarın sol üst köşesinde küçücük harflerle ubuntu 14.10 yazıyor daha sonra ubuntu açılıyor.

Anlayacağınız açılış ekranı baya bir problemli oldu açılışta gecikmeli oluyor.

Bu sorunun bumblebee kurulumundan sonra kaynaklandığına %100 eminim dediğim gibi 3 kere format attım ve 3'ünde de bumblebee kurulumundan sonra bu problem ortaya çıktı.

Bir not düşmek istiyorum. Sanırım sorunun neyden kaynaklandığını buldum ama yinede bana yardımcı olmanız gerekiyor.
bumblebee nvidia-331 sürücüsüne ayarlı. Öyle olunca driver'ler bölümünde de nvidia-331 seçili oluyor. Ben şimdi o ayarı aşağıdaki gibi değiştirdim bu bölümden ve sorun düzeldi. Ama bumblebee ayarlarıyla hiç oynamadım o hala nvidia-331 de duruyor. Bu konu hakkında yardımcı olun lütfen ne yapmalıyım bilemiyorum. :)



[eklenti yönetici tarafından silindi]

neynefes

Hocam Nvidia sürücülerini kullanmıyorsunuz şu anda. Açık kaynak sürücüler yüklü son yaptığınız değişiklikle. Açılıştaki plymouth ekranı kurulum yaptığım birkaç bilgisayarda da sorunlu gözüküyor ama bilgisayarın genel işleyişi açısından hiçbir sıkıntı çıkartmıyor.

firenems

Dediğim gibi ubuntunun açık kaynaklı sürücüsünü işaretlediğim zaman o açılıştaki sorun düzeliyor. Ama sürücüler bumblebee de nvidia-331 olarak ayarlı. Ben hiçbir zaman optirun komutunu kullanmayacağım nvidia benim için gereksiz. Fakat siz şuan nvidia sürücüsünün pasif intel sürücüsünün aktif olduğunu garanti ediyor musunuz. Ben onu anlayamıyorum da :)

meda

Nvidia çalışırken fan sesi ve ısı daha fazla olacaktır.  :)

Bumblebee için:
sudo apt-get install bumblebee nvidia-331 mesa-utils intel-microcode
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

neynefes

Bumblebee kurulumu doğruysa intel aktiftir şu anda.
Alıntı yapılan: meda - 28 Ocak 2015 - 23:00:20
Nvidia çalışırken fan sesi ve ısı daha fazla olacaktır.  :)
@meda, tam ben yazacaktım bu cümleyi :)

firenems

Teşekkür ediyorum cevaplarınız için fakat belki farkedemediğim bir ısı farkı olabilir. Bunu test edebileceğim bir komut vb. yok mudur. Optirun glxgears yazdığımda çarklar dönüyorsa kesin intel mi aktiftir. :) Mesela bir sorum da şu şuan bumblebee nvidia-331 kullanıyor, ama benim driverler bölümünde ubuntunun açık kaynak driverinı seçtim optirun yaptığımda ne olacak :)

neynefes

Optirun uyguladığınızda çalışmayacak. optirun komutuyla harici ekran kartını devreye sokarsınız. Normal kullanımda intel aktiftir zaten.

heartsmagic

O bölümden Xorg sürücülerini seçtiysen eğer ve yükleme yapıldıysa Bumblebee'yi kullanamazsın zaten. Gerçi Bumblebee nasıl tepki veriyor bu işe diye hiç denemedim.
Şimdi, o açılışta aldığını söylediğin hatanın Bumblebee ile alakası yok, farklı bir hata o. Onu görmenin sebebi sürücü sorunu yaşadığında bir süre yazıların akışını görüyor olmandır yüksek ihtimalle.

Şu durumda, eğer Bumblee'yi kullanmayacaksan kaldır gitsin. Sistemin ısınmasında, pil ömründe falan belirgin bir azalma da yoksa sorun değil o şekilde devam edebilirsin. Bumblee'nin kurulması senin düşündüğün şekilde olumsuz etkilemez sistemi. Zaten optirun ile açmazsan herhangi bir uygulamayı harici kartın da devreye girmez. Bumblebee'nin kurulması aksine ısınma, ufak tefek sorunları giderme, pil ömrünü iyileştirme gibi konularda yarar sağlar. 

Fakat şunu sormak istiyorum, neden benzer bir başlığı tekrar açtın?
https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=46403.0

Diğer tarafta da aynı şeyleri söylemeye çalıştım zaten.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

firenems

Cevabın için teşekkür ederim ama bu benzer bir başlık değil ben bu konuda söylediğim hatayı yeni aldım ve asıl onu sormak istedim burada. Sonra sorunun ubuntunun nvidia-331ekran kartı ile başladığın da oluştuğunu gözlemledim. Daha sonra driver ayarlarından tekrar ubuntunun açık kaynak sürücüsünü seçtim. Bu aşamada sorun şurada; ben bumblebee kullanmak istiyorum çünkü nvidia ekran kartını pasif yapıp intel ekran kartını kullanmak istiyorum. Ben hiçbir zaman optirun kullanmayacağım. Sen bumblebee uygulamasını sil diyorsun ben nvidia kullanmak istemiyorum, bumblebee kullanmak istememin tek amacı intel ekran kartını aktif etmek.

Lütfen aşağıdaki renkli bölümü dikkatli okuyun çünkü ya ben kendimi ifade edemiyorum ya da siz demek istediklerimi yanlış anlıyorsunuz. Çünkü hep bildiğim yanıtları veriyorsunuz bana. İnanın bumblebee kullanımını, amacını biliyorum. Üstüne basa basa bumblebee'yi anlatıyorsunuz bana emekleriniz için teşekkür ederim ama benim sorduğum sorular ile aldığım yanıtlar uyuşmuyor.

Bumblebee ayarlarında nvidia-331 seçili fakat resimde gösterdiğim sürücü ayarlarında ubuntunun açık kaynaklı sürücüsü(X-Org) seçili. Neden böyle derseniz bumblebee doğal olarak bilgisayar açılışında aktif olmuyor, bilgisayar açılırken seçili olan ekran kartı ile açılıyor bu yüzden nvidia-331 ekran kartı seçili olunca başlangıç da ilk bahsettiğim sıkıntıyı yaratıyor. Ben dediğim gibi istediğim cevabı hala alamadım.

Sürücü bölümünde ubuntunun açık kaynak kodu seçili(X-Org) , bumblebee ayarlarında ise nvidia-331 ekran kartı ayarlı. Ben hiçbir zaman nvidia kullanmayacağım. Yani optirun yapmayacağım. Sorum şu; ben şuan intel ekran kartınımı kullanıyorum? Kafa karışıklığımı üstüne basarak söylüyorum driver ayarlarında xorg olan ekran kartı seçili, bumblebee ise nvidia-331 e ayarlı. Bu optirun kullanmadığım sürece sorun yaratmaz senin şuan Intel ekran kartın aktif durumda diyebiliyor musunuz? Yoksa ortada bir sorun mu var? Tek istediğim bunun yanıtı. Teşekkür ediyorum cevabımı aldıktan sonra konuyu işaretliyeceğim.

Sizleri yorduğum içinde kusuruma bakmayın ortada bir sorun varmış gibi hissettiğim için bu kadar üstüne düştüm. Cevabımı alamayınca da sorun uzadı.

heartsmagic

:)

Hatadan kastın şu mu?
[    2.102346] usb 1-1.1: device descriptor read/64, error -32

Eğer öyleyse tekrar edeyim, bu hatanın grafik kartı ile ilgisi yok. Kullandığın USB aygıtlarından (web kamerası, kablosuz aygıt vs) ile ilgisi vardır. Sürücü değiştirince ekran orada bekliyordur sen de görüyorsundur. Kısacası sürücü ne olursa olsun bu hata orada duruyordur, fakat sen görmüyorsundur.

Şimdi, Bumblee ve çift kart konusundaki karışıklığı bir giderelim. Optimus denen sistem malum çift kartlı, melez sistemleri ifade ediyor. Genelde biri Intel, diğeri Nvidia oluyor sende olduğu gibi. Şimdi, sen Bumblebee kursan da, kurmasan da eğer ek bir işlem yapmazsan Intel kartın devrede olacaktır. Kısacası yanlış bildiğin şey şu: Intel kartın kullanlması için Bumblebee'yi ihtiyaç yok.

Bumblebee ne yapar? Bumblebee harici kartını Nvidia'nın sağladığı sahipli sürücülerle kullanmana yarar. Yine söylediğimiz gibi, haliyle sen Bumblebee ile beraber Nvidia sürücülerini kurduğun için sistemde iyileşmeler olabilir. Ancak illa olacak diye bir şey de yok, kurmasan da olur. Sen diyorsun ki, Intel kullanacağım, Bumblebee istiyorum, biz de diyoruz ki Intel için Bumblebee'ye ihtiyaç yok :) Hiçbir şey kurmasan da Intel devrede olacaktır.

Peki açık kaynaklı sürücülerle nasıl oluyor? O şekilde de kullanılabiliyor harici kart, ancak o da ayrı bir mevzu (DRI_PRIME=1).

Toparlayalım, sen hiç harici kartı kullanmak istemiyorsun. Tamam, Bumblebee'yi kaldır keyfine bak. Ancak, sürücülerin Bumblebee ile kurulumu kötü bir şey değil. Kurarsın Bumblebee'yi ve Nvidia sürücülerini, fakat harici kartını kullanmazsın. Sen kullanmadığın sürece de etkin olmaz. Fakat, pil konusu olsun, diğer konular olsun iyileşmeler olabilir. Kurup kurmamak tamamen sana kalıyor.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

firenems

Ayrıntılı anlatımın için çok teşekkür ederim bu konuda yordum biraz sizi kusuruma bakmayın. :)

heartsmagic

Estağfurullah, dilimiz döndüğünce yardımcı olabiliyorsak ne mutlu :) Etiket için teşekkürler.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.