sudo rm -v komutu?

Başlatan mootaph, 22 Haziran 2012 - 02:31:49

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

mootaph

arkadaşlar bileniniz varsa komutun ne işe yaradığını buyurabilir mi?

decent

Alıntı yapılan: http://www.oreillynet.com/linux/cmd/cmd.csp?path=r/rm
-v, --verbose

    Verbose mode (print the name of each file before removing it).


Alıntı yapılan: Uçbirimrm --help
-v, --verbose         explain what is being done

mootaph

#2
şu konumdan bir program silmiştim: sudo rm -v /usr/local/bin/

silme işlemi uçbirimde bir anda gerçekleşti, herhangi bir şey listelenmedi. bin klasörünün içinde sadece programın simgesi vardı. tek bir simge, çark resmi olanlardan, sanırım çalıştırılabilir uygulama deniyor. onu sildim. sildim uçbirimde komutu yazdım, enter a bastım hemen alt satırda removed dedi bitti. ışık hızında.
öğrenmek istediğim şu, programdan geriye dosyalar ıvır zıvırlar kalmış mıdır? zira silme işleminde hiçbir şey listelenmedi. -v demek silmeden önce isimleri listele demek imiş. ona istinaden sordum. yanıtlar için teşekkürler.

decent

Dosyaya, ait olduğu uygulamaya, nasıl kurulum yapıldığına vs. göre değişebilen bir durum..
Yazılım kurulumu veya kaldırmak için farklı yöntemler var.

mootaph

evet biliyorum yazılım merkezi bunlardan birisi, synaptic falan. ama bu program o şekilde kaldırılamıyordu. kaynaktan kurulum yapılmıştı. içinde birden fazla program mevcuttu ve ana programı silince diğerleri de gidiyordu. ama bir tanesi kalmıştı. bin klasörü içindeki program.

bytan

Eğer bu komutu kullandıysan, sadece belirttiğin dizin altındaki parçası silinir. Derleyerek kurulum yaptığında, checkinstall gibi uygulamalar kullanmadığın sürece, her dosyayı tespit edip teker teker elle silmek durumunda kalırsın.

http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php/Checkinstall
https://help.ubuntu.com/community/CheckInstall
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.


Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

mootaph

onun için de sanırım kurulum yaparken checkinstall yüklü olması gerekiyordu sistemde. benim yüklü değildi. belirttiğim dizin altında tek bir simge vardı. o dizin altında olduğunu da "whereis program" komutuyla öğrenmiştim. sonra dediğim komutla sildim gitti. elle diğer kalıntıları bulmak işkence ama nerelere bakılabilir ki? nasıl aranır? sadece programın ismini biliyorum o kadar :)

ironic

Eğer make komutu ile kaynak kodu derleyerek kurduysan makefile betiğine uygulamayı kaldırma süreci de eklenmiştir muhtemelen . Uygulama kaynak kodu içerisine uçbirimden giderek geleneksel yöntemle

sudo make uninstall

komutunu verirsen uygulama sistemden silinecektir. Kurulum işleminde standart dizinleri önek(prefix) kullanarak değiştirdiysen uygulamayı kaldırırken de bu değişiklilkleri make' e bildirmelisin.

mootaph

#8
evet haklısınız. o yöntemle kaldırdım programı make clean ve sudo make uninstall. target Hedef olarak ev klasörünü göstermiştim çünkü oraya indirmiş ve sanırım kurulumu da oradan yapmış. ama kaldırma işleminden sonra tek bir program kaldı o bahsettiğim dizinin içinde. onu da konu başlığındaki komutla sildim.


Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 22 Haziran 2012, 16:43:30

acaba programı checkinstall yöntemiyle tekrar kursam (nasılsa aynı dizine aynı dosyaları kopyalayacak) sonra yine checkinstall yöntemiyle kaldırsam nasıl olur acaba? tertemiz kaldırmış olur muyum?

Düzenleme Notu: Komut ve çıktıları için [code][/code] etiketi kullanın.



Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 22 Haziran 2012 - 22:22:09

@if düzeltmeler için teşekkürler.

heartsmagic

@mootaph, bence make uninstall yeterince temizlik yapmıştır. Kaldı ki kaldıysa bile bir iki şey kalmıştır geride elle silebilirsin. checkinstall mantığın doğru aslında, üzerine yazacağı için kaldırırken hepsini temizleyebilir. Fakat checkinstall her uygulamayı %100 olarak paketleyemeyebiliyor. Gerçi ben zaman zaman kullanıyorum ve sorun yaşadığım çok az uygulama oluyor. Kısacası denemekten zarar gelmez.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

aysberg313

Selamlar. Benim de bu konu ile ilgili aklıma takılan bir şey vardı ve yeni konu açmak istemedim. Örnek olarak, checkinstall ile değil de make install ile kurulum yapıldı ve program uninstall betiği sağlamıyor diyelim.



which program.adı
whereis program.adı
locate program.adı
vs...


Gibi çıktılar ile silinecek dosyaların yeri tespit edildikten sonra temizleme yapmak yeterli oluyor mu? Kurulum esnasında bağımlılıklar da yüklenmiyor mu bu bağımlılıkları nasıl tespit edeceğiz? Temizlenecek bağımlılıkların başka bir program tarafından kullanılıp kullanılmadığından nasıl emin oluyoruz?

Yani kısacası uninstal betiği ile gelmeyen bir program make install ile kurulduğunda program kaldırılırken izlenmesi gereken en sağlıklı yol nedir acaba?
Sevmezdim kabuklu yemiş, Linux çekirdeği tadıncaya dek !..

heartsmagic

Alıntı yapılan: aysberg313 - 15 Ocak 2015 - 23:55:26
Gibi çıktılar ile silinecek dosyaların yeri tespit edildikten sonra temizleme yapmak yeterli oluyor mu?

Yeterli olur diyebiliriz aslında, geriye bir şey kalsa da fazlaca bir yer kaplamaz, sisteme müdahalesi olmaz.

Alıntı Yap
Kurulum esnasında bağımlılıklar da yüklenmiyor mu bu bağımlılıkları nasıl tespit edeceğiz?

Şimdi, elle derleme veya doğrudan kurulum meselesinde zaten bağımlılıklar kendiliğinden yüklenmez. Değil mi? Hani sen bir uygulamayı derleyeceksin diyelim, ortada iki türlü bağımlılık olur:

1. Derleme için gerekenler ki genelde geliştirme paketleri veya kütüphaneleridir.
2. Çalışma esnasındaki bağımlılıklar.

Bunları sistem kendi sağlamaz, derleme aşamasında aldığın hataya göre hareket edersin. Uygulamanın sitesinde de bilgilendirme olabilir bu konuda tabi. Haliyle doğrudan tespitin bir yolu yok ne yazık ki. Derleme aşamasında neleri kurduğunu bir kenara not alman fayda verir bu konuda. Zaten derleme için olan gereklilikleri hemen derleme aşamasından sonra kaldırabilirsin. En kötü bir başka zaman başka bir uygulama daha derlemek istersen ve yine bunların arasından birileri lazım olursa tekrar kurman gerekir. Çalışma esnasındaki bağımlılıklar ise farklı bir konu. Aşağıdaki soruyla birleştirecek olursak:

Alıntı Yap
Temizlenecek bağımlılıkların başka bir program tarafından kullanılıp kullanılmadığından nasıl emin oluyoruz?

Emin olamazsın, paketi kaldırırken bakacaksın neler kaldırılıyor diye :) Emin olamazsından kasıt ince ince bakınmadıktan sonra olamazsın. Yoksa apt-get gibi araçlarla tespiti mümkün.

Alıntı Yap
Yani kısacası uninstal betiği ile gelmeyen bir program make install ile kurulduğunda program kaldırılırken izlenmesi gereken en sağlıklı yol nedir acaba?

Kenara not almak :) Sırf bu sebepten ötürü zaten paketleme betikleri ve en nihayetinde paketleme uygulamaları çıkmıştır ortaya.

Not: Ubuntu kullandığını varsayarak cevapladım. Zaten paketleme sistemi olmayan bir dağıtımdan bahsediliyorsa Allah yardımcın olsun diyebilirim sadece :)
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

aysberg313

@heartsmagic çok teşekkürler. Uzun uzun anlatmışsın valla ellerine sağlık. Tabi ki Ubuntu kullanıyorum. Kendim için değil insanlık için :) O zaman kaynaktan derlerken en sağlıklısı Wiki'de de bahsettiğin gibi checkinstall ile .deb tercih etmek veya dediğin gibi paket yöneticilerini kullanmak. Bendeki yüksek hata yapabilme potansiyeli düşünecek olursak (linux-generic kaldırmak gibi) bu durumda en basit yol en iyisi. Gerçi kurcalamadan, bozmadan da öğrenilmiyor bu meret. Neyse, tekrar teşekkürler.
Sevmezdim kabuklu yemiş, Linux çekirdeği tadıncaya dek !..

heartsmagic

Rica ederim. checkinstall her durumda paketi yapamıyor ancak yapabildiği durumlarda kullanılabilir son çare olarak. Kurcalayıp öğrenebilirsin elbette, ancak esas sistem üzerinde yapma bunu bence. Sanal sistem kullanabilirsin böyle uğraşlar için. Gerçi esas sistemi kullansan ne olur? Biraz kirlenir, azıcık karışır o kadar :) Kendi sistemim çöplük gibi neredeyse şimdiye kadar bir şey olmadı :)
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.