Root şifresi

Başlatan skinnycem, 16 Eylül 2008 - 21:15:29

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

munirekinci

Alıntı yapılan: skinnycem - 17 Eylül 2008 - 09:19:39
kendi şifremi değiştirme düşüncesinden vazgeçtim zaten. Onu değiştirmek istememdeki amaç kablosuz şifresi ile aynı yapıp internete otomatik bağlanmaktı.Ne yazık ki iş buralara geldi. su p/w dunu ilk değiştirmemde kabul etmişti. Ancak bir daha değiştirince kabul etmedi ve yetkisiniz yok dedi. hala da öyle.Şimdi tek geçerli olan logon olurken kullandığım şifre.

Amaç kablosuz ağa otomatik olarak bağlanma ise wiki adresine bir bakın.

erginemr

@skinnycem,

İkisi de normal çalışıyor, merak etmeyin. "sudo passwd -l root" komutuyla root hesabını devre dışı bıraktık. Bana güvenin, böylesi daha iyi.

Kablosuz için @munirekinci +1.

skinnycem

Alıntı YapStop having to enter keyring over and over again
Just making this so other people having this problem won't have to hunt around. keywords: keyring wifi wireless e1505 password internet

Append the following to the end of /etc/pam.d/gdm:
@include common-pamkeyring

steps -

open terminal -

# to install libpam-keyring enter:
Quote:
sudo apt-get install libpam-keyring
# and to modify the gdm login file do:
Quote:
sudo gedit /etc/pam.d/gdm
then it will open the file in a text editor. add the line -

Quote:
@include common-pamkeyring
to the end of the file w/o erasing the stuff above it. save it and close.

this only works if your keyring pw is the same as your login pw. if it isnt, before doing any of this just delete your keyring -

Quote:
rm $HOME/.gnome2/keyrings/default.keyring
then reboot and connect to your wifi, it will have you reset your keyring, make it the same as your login pw. then do the steps above. now you shouldnt have to enter your keyring each time you connect to a wifi and if you turned on auto-login then you shouldnt have to enter anything at all, just enjoy
Last edited by bishop9226; June 3rd, 2007 at 10:12 PM.

Aslında yukarıda yazılanı gerçekleştirmeye çalışırken tüm bunlar meydana geldi. Bu linki Ufuk_k vermiş. Çalışacak gibi de görünüyordu. Diğer çözümler maalesef işe yaramadı.

libertaria

Beyler biraz konu karışık olmuş ama işimi gördü teşşekkur ediyorum bilgiler için.Acemi bir ubuntu kullanıcısı olarak bir not düşmek isterim aynı sorunlarla bende karşılaştım her kullanıcı gibi,lakin kullanıcıların root şifresi ile kullanıcı şifresinin aynı olmadığının farkına varmaları gerek artık (farkına varmış bir kullanıcıdan  ;D )
moralini bozduğun an,kaybetmeye başladığın andır.

heartsmagic

Sadece "beyler" olmayabilir forumda, not düşmüş olalım :)

Başlık çok eski, ben yine yanlış anlaşılan bir şeyi düzelteyim. Güncel Ubuntu kurulumlarında root parolası olmaz. root hesabı kapalı gelir. Kısacası normal kullanıcı ile root parolası aynı veya ayrı değildir, ortada root parolası yoktur. Eğer isteniyorsa sonradan root hesabı etkinleştirilerek parola ataması yapılabilir fakat gerek yoktur. 

Normal kullanıcı, yani kurulum esnasında eklenen kullanıcının yönetici yetkisi vardır. Komutlar veya işlemler sudo ile yapılabilir ve aynı parola kullanılır.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

m.nisanci

Arkadaşlar bu root olayı biraz saçma değil mi? mesela normal kullanıcı şifresini bilen birisi root şifresini sudo passwd root yazarak anında değiştirebilir. Windowsta da aynı sorun vardı. Bilgisayarımda sağ tık sistem ayarları ile oluyordu. Bunu nasıl aşarız.

heartsmagic

Aşarız derken? Saçma değil o işlem zira esasında bahsi geçen kullanıcı "normal" bir kullanıcı değil. sudo kullanabiliyorsa bu onu "yetkili" kullanıcı yapar. Sorunu aşmak için de yetkili olmayan kullanıcı kullandırmak lazım, sanırım bu öneri tanıdık geliyordur bir yerlerden :)
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

m.nisanci

Alıntı yapılan: heartsmagic - 19 Kasım 2014 - 00:28:46
Aşarız derken? Saçma değil o işlem zira esasında bahsi geçen kullanıcı "normal" bir kullanıcı değil. sudo kullanabiliyorsa bu onu "yetkili" kullanıcı yapar. Sorunu aşmak için de yetkili olmayan kullanıcı kullandırmak lazım, sanırım bu öneri tanıdık geliyordur bir yerlerden :)

Mesela ilk kurulum yapan kişi direk olarak sudo yetkilisi oluyor. bunu nasıl kapatabiliriz. yani ilk kuralan kişinin sudo yetklisi değilde normal kullanıcı olarak kurulumu nasıl sağlanır.

travego0403

İlk kurulan kullanıcı yönetici olmayacaksa yönetici kim olacak? :)

"Matematik bir dildir ve bu dilde şairlere fizikçi denir." Richard Feynman

alquirel

Alıntı yapılan: m.nisanci - 19 Kasım 2014 - 21:27:59
Mesela ilk kurulum yapan kişi direk olarak sudo yetkilisi oluyor. bunu nasıl kapatabiliriz. yani ilk kuralan kişinin sudo yetklisi değilde normal kullanıcı olarak kurulumu nasıl sağlanır.

Yanlış hatırlamıyorsam siz hastane bilgisayarlarını Ubuntu'ya geçirmeye çalışıyordunuz. Böyle bir durumda zaten tüm bilgisayarları teknik sorumlu olarak sizin kurmanız lazım. Siz kurulumu yapıp ana kullanıcının haricinde bir de kısıtlı kullanıcı oluşturacaksınız, bilgisayarı kullanan herkes o kullanıcıyla sisteme giriş yapacak. Hiçbir şekilde de sudo yetkisi olmayacak. Sudo yetkisi gerektiren bir durum oluşursa siz o ihtiyaçta olan bilgisayara gidip yetkili kullanıcıyı açarak (root kullanıcısını kastetmiyorum, sudo yetkisine sahip olan normal kullanıcıyı, yani kurulum yaptığınız kullanıcıyı açarak) gerekli işlemi yapıp, o bilgisayarı kullanan kişiye yetkisiz hesapla bırakıp gitmeniz gerekiyor. Benim kurumumda tüm bilgisayarlarda (windows) işler böyle yürüyor.

Yani kısaca :

Sorunu aşmak için de yetkili olmayan kullanıcı kullandırmak lazım, sanırım bu öneri tanıdık geliyordur bir yerlerden :)

m.nisanci

Alıntı yapılan: alquirel - 20 Kasım 2014 - 03:19:33
Alıntı yapılan: m.nisanci - 19 Kasım 2014 - 21:27:59

Yanlış hatırlamıyorsam siz hastane bilgisayarlarını Ubuntu'ya geçirmeye çalışıyordunuz. Böyle bir durumda zaten tüm bilgisayarları teknik sorumlu olarak sizin kurmanız lazım. Siz kurulumu yapıp ana kullanıcının haricinde bir de kısıtlı kullanıcı oluşturacaksınız, bilgisayarı kullanan herkes o kullanıcıyla sisteme giriş yapacak. Hiçbir şekilde de sudo yetkisi olmayacak. Sudo yetkisi gerektiren bir durum oluşursa siz o ihtiyaçta olan bilgisayara gidip yetkili kullanıcıyı açarak (root kullanıcısını kastetmiyorum, sudo yetkisine sahip olan normal kullanıcıyı, yani kurulum yaptığınız kullanıcıyı açarak) gerekli işlemi yapıp, o bilgisayarı kullanan kişiye yetkisiz hesapla bırakıp gitmeniz gerekiyor. Benim kurumumda tüm bilgisayarlarda (windows) işler böyle yürüyor.

Yani kısaca :

Sorunu aşmak için de yetkili olmayan kullanıcı kullandırmak lazım, sanırım bu öneri tanıdık geliyordur bir yerlerden :)

Evet onu biliyorum arkadaşlar. 6.000 den fazla bilgisayardan bahsediyoruz. O kadar kurulumu yapamam. Her kurum için sistem yöneticileri kurulum yapacak ancak böyle olur. sizin dediğiniz gibi iki kullanıcı birisi sudo birisi standart. Bende şunu diyorum elimizdeki işletim sistemi açık kaynak değil mi? evet. her yere erişim oluyor mu? evet. işte bu ilk kurulumda oluşturulan kullanıcı sudo. ama bunu sistem nasıl seçiyor. kurulum dosyalarında bir yerde vardır bu ilk kurulumda o kullanıcıya yetki veriyor bunu değiştirebilirsem olur diye düşündüm ama belki yöntem yanlışta olabilir.

if

Kullanıcı sudo grubuna bu[1] betikle ekleniyor.

if [ "$RET" = false ] && [ -n "$USER" ]; then
# Ensure sudo is installed, and set up the user to be able
# to use it.
if [ ! -e $ROOT/etc/sudoers ]; then
# try to work in d-i and out; it's better to
# use apt-install in d-i
apt-install sudo 2>/dev/null || $log $chroot $ROOT apt-get -q -y install sudo || true
fi
if [ -e $ROOT/etc/sudoers ]; then
# Test if we can add the user to the sudo group
# (possible if sudo >= 1.7.2-2 is installed on the target system)
# If we can, do it this way, otherwise add the user to sudoers
# See #597239
if ! $log $chroot $ROOT adduser "$USER" sudo >/dev/null 2>&1; then
echo "$USER ALL=(ALL) ALL" >> $ROOT/etc/sudoers
fi
else
# sudo failed to install, system won't be usable
exit 1
fi
# Configure gksu to use sudo, via an alternative, if it's
# installed and the alternative is registered.
if $chroot $ROOT update-alternatives --display libgksu-gconf-defaults >/dev/null 2>&1; then
$log $chroot $ROOT update-alternatives --set libgksu-gconf-defaults /usr/share/libgksu/debian/gconf-defaults.libgksu-sudo
$log $chroot $ROOT update-gconf-defaults || true
fi
# Configure aptitude to use sudo.
echo 'Aptitude::Get-Root-Command "sudo:/usr/bin/sudo";' > $ROOT/etc/apt/apt.conf.d/00aptitude
else
# Configure gksu to use su, via an alternative, if it's
# installed and the alternative is registered.
if $chroot $ROOT update-alternatives --display libgksu-gconf-defaults >/dev/null 2>&1; then
$log $chroot $ROOT update-alternatives --set libgksu-gconf-defaults /usr/share/libgksu/debian/gconf-defaults.libgksu-su
$log $chroot $ROOT update-gconf-defaults || true
fi
fi

satırlarını değiştirebilirsiniz.

[1] https://bazaar.launchpad.net/~ubuntu-branches/ubuntu/utopic/ubiquity/utopic/view/head:/d-i/source/user-setup/user-setup-apply

cagriemer

Boyle bir degisiklik yaparsaniz, sisteme en ufak mudahale icin dahi single user mode'da acmaniz gerekecek. Ubuntu'yu birden cok sayida bilgisayara otomatik olarak kurup yapilandirmak icin cesitli teknolojiler var. Bana kalirsa onlari arastirmalisiniz.

m.nisanci

Alıntı yapılan: cagriemer - 20 Kasım 2014 - 22:34:33
Boyle bir degisiklik yaparsaniz, sisteme en ufak mudahale icin dahi single user mode'da acmaniz gerekecek. Ubuntu'yu birden cok sayida bilgisayara otomatik olarak kurup yapilandirmak icin cesitli teknolojiler var. Bana kalirsa onlari arastirmalisiniz.

Mesela. Bildiğiniz birşey varsa paylaşırmısınız. Ben geçen opensuse'nin susestudio diye uygulaması var online onu denedim. çok güzel birşeydi. kullanıcıları oluşturma aşamasında seçiyorsunuz. bende buna benzer şeyler istiyorum. sizin bildiğiniz yöntemleri öğrenebilirmiyim.

cagriemer

Preseeding deniyor bu isleme. Suradan [1] detayli bilgiye ulasabilirsiniz. Biraz daha karmasik fakat cok daha yetenekli bir yapi icin Cobbler+Puppet da kullanabilirsiniz. Onun icin de [2] adresinden bilgi edinebilirsiniz.

[1] https://help.ubuntu.com/lts/installation-guide/amd64/apb.html
[2] http://www.cobblerd.org/