evime kuracğaım sunucu anlık 500 kişiyi kaldırır mı?

Başlatan dotorkim34, 24 Eylül 2014 - 07:14:13

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

dotorkim34

Merhabalar

evimde normal TTNET sınırsız internet var. Evime kuracağım sunucu anlık 500 kişiyi kaldırır mı? Makinam en iyisi olacak şekilde ayarlandı.

arpia

Evde anlık 500 kişiyi nasıl göreceksiniz anlamadım fakat, "Makinam en iyisi olacak şekilde ayarlandı." diyerek bizim bir şey anlamamız imkansız.

En iyisi derken 15.000 yada 30.000 TL civarında bir bilgisayar mı kurulu şuan?

Sunucu anlık 500 kişiyi kaldırsın ama neyden bahsediyoruz burada ? Büyük bir sitedesiniz ve 500 kişi sizi ağ geçidi olarak kullanacak, siz belirli sınırlamalar getireceksiniz ve kayıt altına mı alacaksınız? Yoksa sunucunuz web sunucusu görevi mi görecek?

Biraz daha detay verirseniz belki cevap verecek fikrimiz olabilir.

cool23

Dışarıdan 500 kişimi bağlantı kuracak? Çok merak ediyorum internetin upload hızını.
İnsanlık için Linux...

plazma

Teoride hadi donanimin yettigini dusunelim ama o ev tipi adsl baglanti ile olmaz.

gokhanyildiz

Metro internet bağlantısı gerekli. Konut tipi adsl hattı kaldırmaz.

furkankalkan

Bant genişliği olarak ADSL ile çok zor fakat VDSL ile olur sanırım. Fakat bant genişliği kaldırsa ve yazılımınızı optimize etseniz bile donanımınızın yeteceğini sanmıyorum anlık 500 kişi için.
Lover
twitter.com/furkan_kalkan1

dotorkim34

Arkadaşlar anlık 500 kişi sadece bir web sitesi. Wordpress ile yapılmış bir web sitesi.

Sunucumu merak etmiştiniz işte sunucum: http://www.hpsunucu.com/HP-ML350p-GEN8-E5-2620v2-32GB-RAM-2x256GB-SSD-2x300GB-25-HOT-PLUG-P420i512MB-FBWC-1x460W,PR-552439.html

Evimdeki internette hipernet kullanıyorum.

TTNET hızım : 50 Mbps'ye kadar
Kota: Limitsiz (adil kullanım 200 GB) bu yetlidir. Wordpress sitem o kadar çok kota tüketmiyor.

Sizce bir sorun olur mu?

matrax_41

@dotorkim34, önemli olan download hızın değil upload hızın. Kullanıcılar senin sitene erişmek istediğinde senin sunucun upload yapar karşı tarafa. Download hızının çok önemi yok.

plazma

Evde wordpress kurmak için o sunucuyu mu aldınız ? :) matrax_41 de dediğin gibi indirme hızından çok gönderme hızı önemli yoksa 500mbit olsun indirme hızı gönderim 5mbit olduktan sonra çokta önemli değil sunucu üzerinde ne kurulu ?
size daha iyi yardımcı olmamız açısından :

https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=28764.0

çıktıları kod etiketi içerisinde geçermisiniz.

heartsmagic

Maşallah, o sunucuyla güzel bir verimerkezinde küçük çaplı barındırma hizmeti bile verilir :)

Sunucu hiç sorun değil de, arkadaşların söylediği gibi gönderme hızın önemli burada. Kaba hesap onda birini veriyorsa eğer TTNET, 5Mbps yapar ki çok trafiği olmayan bir siteyi rahatlıkla kaldırır diye düşünüyorum. Tabi burada sitenin içeriği ve ne yapılacağı önemli ama WP sitesi ise günlük olacaktır, fazlaca trafik oluşturmayacaktır.

O sunucu cidden tek bir site için alındıysa cidden yazık olur, mümkün mertebe başka şeyler için de kullanmaya bak. Çevrede sunucu kiralayan yüzlerce firma varken eve o gibi bir sunucuyu almak çok verimli bir karar olmamış olabilir. Tabi uzun vadeli planların varsa bilemem.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

furkankalkan

Alıntı yapılan: dotorkim34 - 29 Eylül 2014 - 16:20:17
Arkadaşlar anlık 500 kişi sadece bir web sitesi. Wordpress ile yapılmış bir web sitesi.

Sunucumu merak etmiştiniz işte sunucum: http://www.hpsunucu.com/HP-ML350p-GEN8-E5-2620v2-32GB-RAM-2x256GB-SSD-2x300GB-25-HOT-PLUG-P420i512MB-FBWC-1x460W,PR-552439.html

Evimdeki internette hipernet kullanıyorum.

TTNET hızım : 50 Mbps'ye kadar
Kota: Limitsiz (adil kullanım 200 GB) bu yetlidir. Wordpress sitem o kadar çok kota tüketmiyor.

Sizce bir sorun olur mu?

Biz PC sandık, adam sunucu almış :D Bu durumda sorun yok :D
Lover

dotorkim34

Arkadaşlar ilginiz için teşekkür ederim.

Şimdi her şey güzel buraya kadar her şey yolunda. Ben yüksek hızlı upload edebileceğim interneti nereden alabilirim?

mami96

barış

Şu anda evlere verilen Superonline 1000mbps internet hızı bile 20mbps upload hızı veriyor.
20mbps upload hızı ile anlık 500 kişi kaldırılabilir mi tartışılır.
Ttnet limitsiz internet olduğundan bahsetmişsiniz, şu anki şartlar altında TTNET'in fiber olarak adlandırdığı VDSL 2 sisteminde bile 300mbps maksimum hız veriliyor. Upload hızı da haliyle yerlerde.
Sonuç olarak, bu şartlar altında aynı anda 500 kişi hayal gibi duruyor. Tabi bu 500 kişinin içerde ne yaptığı da önemli.

heartsmagic

Tekrar konu sitede ne olacağına, ne sunulacağına dönüyor.500 kullanıcının her biri en fazla ne yapabilir, ne kadar veri çekebilir? Site durağan dosyalardan oluşuyorsa bu ayrı bir hesap gerektirir, video akışı sağlıyorsa ayrı bir hesap gerektirir.

arpia

Bir yerde sunucu barındırın daha iyi. Evde bir günvelik duvarı olduğunu da sanmıyorum (Çoğumuzun yoktur zaten). En azından güvenlik konusunda kafanız biraz daha rahat olur.

dotorkim34

Arkadaşlar ilginiz için tekrar teşekkür ediyorum.

Şimdi mesala şu veya bu değil. Sitemim video sitesi veya oyun sitesi veya sağlık sitesi. Bunları bir şekilde halledeceğiz. Benim öğrenmek istediğim anlık 400-500 kişiyi kaldırartabilir miyim? Bir çok sorun vs. vs. çıkacaktır ama bir işe başlamadan öğrenemiyorsunuz. Ubuntuyu kurmadan ubuntu üzerine apache server kurmayı öğrenebilir miyiz? İşte bakın benim sanal suncularım vs. vs. bir sürü var. Kendim yapmak istiyorum.

Site olarakda http://webrazzi.com/ gibi bir siteyi düşünebilirsiniz. Anlık 200 hitim felan oluyorum. Bazen 300-350 bile oluyor. WordPress alt yapısı kullanılmıştır.

plazma

Alıntı yapılan: dotorkim34 - 08 Ekim 2014 - 10:14:47
Arkadaşlar ilginiz için tekrar teşekkür ediyorum.

Şimdi mesala şu veya bu değil. Sitemim video sitesi veya oyun sitesi veya sağlık sitesi. Bunları bir şekilde halledeceğiz. Benim öğrenmek istediğim anlık 400-500 kişiyi kaldırartabilir miyim? Bir çok sorun vs. vs. çıkacaktır ama bir işe başlamadan öğrenemiyorsunuz. Ubuntuyu kurmadan ubuntu üzerine apache server kurmayı öğrenebilir miyiz? İşte bakın benim sanal suncularım vs. vs. bir sürü var. Kendim yapmak istiyorum.

Site olarakda http://webrazzi.com/ gibi bir siteyi düşünebilirsiniz. Anlık 200 hitim felan oluyorum. Bazen 300-350 bile oluyor. WordPress alt yapısı kullanılmıştır.

Tekrar en başa döndük anlaşılan :) gönderim hızın yukarda açıklanan şekilde ise istedğine ulaşırsın.

furkankalkan

Sözü tekrar @arpia'nın güvenlik uyarılarına getirmek istiyorum.Sonuçta upload hızınız iyi ve Cloudflare gibi bir caching servisi kullanıyor iseniz yayın hedefinize yaklaşırsınız fakat Wordpress olsun ya da kendi yazacağınız bir script olsun çok fazla güvenlik açığına sahip olduğundan siteyi korumak adına bir WAF (Web App Firewall) un yanında ağı korumak için de bir firewall (Tercihen squid ya da pFsense) yapılandırmanız gerek. Sonuçta bu kadar muazzam hit çeken bir siteye saldırılar da çok fazla olacaktır.
Lover

heartsmagic

Alıntı yapılan: dotorkim34 - 08 Ekim 2014 - 10:14:47
Şimdi mesala şu veya bu değil. Sitemim video sitesi veya oyun sitesi veya sağlık sitesi. Bunları bir şekilde halledeceğiz. Benim öğrenmek istediğim anlık 400-500 kişiyi kaldırartabilir miyim?

Tam olarak mesele bu aslında. Ne sitesi olduğu çok önemli, bunu belirtmeden 400-500 kişinin hesabı yapılamaz ki? Şöyle düşün, diyelim ki 400-500 kişi ufak bir metin dosyasını indiriyor, buna karşılık olarak aynı 400-500 kişi yüksek çözünürlüklü bir video indiriyor. Şimdi, sen arada mantıken fark olmaz diyebiliyorsan "mesele şu veya bu değil" diyelim. Yok, mantıken elbette fark var diyorsan meselenin sitenin "ne sunacağı" olduğuna getirelim. Şu an siten bir yerde barınıyorsa bir şekilde anlık gönderim miktarını görebilirsin sanırım. Buna göre kendi tarifenle karşılaştırır 400-500 kişiye anlık ne kadar bant genişliği düştüğünü hesaplarsın. Eğer kişi başına 5-10K kalıyorsa sanırım kimse sitenin hızından memnun kalmayacaktır. Webrazzi gibi demişsin, WP altyapısı kullanıyor demişsin. Bunlar biraz daha daraltıyor meseleyi, fakat WP olup yine video dağıtabilirsin :)

Alıntı Yap
Bir çok sorun vs. vs. çıkacaktır ama bir işe başlamadan öğrenemiyorsunuz. Ubuntuyu kurmadan ubuntu üzerine apache server kurmayı öğrenebilir miyiz? İşte bakın benim sanal suncularım vs. vs. bir sürü var. Kendim yapmak istiyorum.

Elbette, en güzel deneyerek görebilirsin bunu. Ancak, evde sunucu barındırmak hem zahmetlidir hem de maliyetli. Artık bulut tarafındaki ya da farklı kulvarlardaki seçenekler daha makul oluyor, bence. Zira yeri geliyor tek tıkla sunucunun yedeğini (snapshot) alabiliyorsun, yeri geliyor plan değiştiriyorsun. Yeri geliyor eski dağıtımı kaldırıp yenisini kuruyorsun vs. Bunlar da zahmetsizce oluyor. Elektrik kesintisi, ısınma derdin olmuyor. Aman X şirketi sorun yaptı, internetim kesildi hezeyanları yaşamıyorsun. Kaldı ki işin güvenlik boyutuna değinmiyorum, zira ona diğer arkadaşlar değinmiş durumda. Bunları da yine Linux'u öğrenerek yapabilirsin zira çoğu yer sana yönetimi senin sorumluluğunda olan sunucular veriyor.

Yine de, ben illa kendim evde yapmak istiyorum diyor, bütün bunları da göze alıyorsan konu son olarak ne kadar veri göndereceğine ve tarifenin hızına bakıyor.

tiamin

Merhabalar...

Bu sistemde 3 sorun olacaktır. ( NOT : Sıralama önem sırasına göre değildir )

• Adsl bağlantısının upload hızı
  • Enerji kesintileri
  • Güvenlik

Adsl bağlantısının upload hızı
Bu sorunu birkaç şekilde çözebilirsiniz. Bunlardan birisi load balance özelliği olan bir modem alıp bir kaç adsl hattını ve 3g yi birleştirmek. İkincisi ile load balance PFSENSE ile yapmak.

Enerji kesintileri
Burada ilave akü bağlantıları olan bir UPS belirli bir süre iş görecektir. Hesaplamaları UPS gücüne ve serverin harcadığı enerjiye göre yapmak gerek.

Güvenlik
Bu sorunu da çözecek donanımsal çözümler olduğu gibi yazılımsal çözümlerde mevcuttur. Bence burada uzman yardımı almak en iyisi olacaktır.

NOT: Evden bu işi yapmanın maliyetiyle barındırma hizmeti almanın maliyetlerini karşılaştırmakta fayda görüyorum. ( Eğer anlık olarak sunucunun yanında bulunmayı gerektiren bir durum yoksa )
Sudo ve Su kardeşler :)