[Çözüldü] PHP Ne Durumda?

Başlatan freeman, 05 Haziran 2014 - 15:10:23

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

freeman

Arkadaşlar, kafam epey bir karıştı.
PHP ne durumda? Halen daha talep var mı yoksa php ile oluşturulan eski sistemler mi kaldı sadece?

Eğer PHP kullanımı azalıyorsa, bunun yerine hangi diller kullanılıyor? Python mu Ruby mi ASP.NET mi JSP mi?

ASP.NET ve Java 'nın çok büyük kurumsal firmalar tarafından kulladıldığını düşünüyorum. Ki ASP.NET 'in tüm lisans maliyetlerini herkes kolay kolay karşılayamaz. Bir SQL Server CPU başına 15 milyar falandı bir ara.

Java ise çok karmaşık bir yapısı olduğundan, yine büyük kurumsal firmalar tarafından kullanılacağını sanıyorum. Yani bir proje Java ile yapmaya değecekse yaparlar, yoksa hiç bulaşmazlar herhalde.

O zaman niye PHP 'nin öleceğine dair bir hava seziyorum internet üzerindeki çoğu adreste(Stackoverflow vb...) ? PHP nin devri geçti de Javascript, Python, Ruby 'nin devri mi  artık?


Bu web alanına yabancıyım aslında. Şu konuda beni aydınlatabilen olursa çok makbule geçer. :D



Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 05 Haziran 2014 - 15:14:42


Mesela bir grafik:
http://www.google.com/trends/explore?q=wordpress#q=php&cmpt=q
Good morning and welcome to the Black Mesa Transit System. This automated train is provided for the security and convenience of the Black Mesa Research Facility personnel.

matrax_41

Php'nin devrinin geçtiği yok. Php'nin frameworkleri çok kullanılıyor sadece. Tabi bunlar da alt yapılarında php kullanıyorlar ve yine php diliyle geliştirme yapılıyor projelerde.

ekremsenturk

Microsoft uyduruk haberler yayınlattırıyotdur. Bağlantı olarak verilen adreste, Nepal, Kuba gibi, kimsenin gidip görmediği, ve çoğumuzun nerede olduğu konusunda bile bir fikri olmadığı ülkeler belirtilmiş. Bu tür "kim kimi döver" konuları ile de zaten 15 yaş altı çocuklar ilgilenir. Brad Pitt'in popülaritisi düştü diye, şimdi "Truva" filmini bir daha izleyemiyecekmiyiz ?

alikemal0162

Php topluluk olarak wordpress ve saydıgınız diller gibi etlin degil.o yüzden wordpress kullanıcıleri dahi php pek sevmez .Ama ni tekip yinede kullanırlar php yi.Ama dedigim gibi php toplulugu bir wordpress veya ubuntu gibi aktif olamıyorlar.Bu yüzden eskidi biraz.

freeman

@ekrensenturk;
Dil karşılaştırdığım yok aslında. PHP hakkında okuduklarımı yazdım.  Benim fikirlerim değil yani. :D

Dropbox 'ta Python, Twitter 'da Ruby. Tabi arkalarda C++ ile Java 'da var.
Google zaten C++, Java, Python.
En yoğun kullanan bir tek Facebook sanırım. Ki oda C++ 'a dönüştürüyordu herhalde PHP kodlarını.
Good morning and welcome to the Black Mesa Transit System. This automated train is provided for the security and convenience of the Black Mesa Research Facility personnel.

bugra9

Php, kolay kolay zayıflayacak bir dil değil. Dünya üzerindeki en büyük sistemlerin büyük çoğunluğu php kullanır. Çoğu konuda diğer dillere göre bariz üstünlüğü vardır.

En büyük kozu php topluluğudur. Topluluk o kadar büyüktür ki karşılaştığınız sorununuza daha önceden çözüm yazılmış veya bir işlevi yerine getirecek kod parçacığını aradığınızda daha önceden yazılmış olduğunu görürsünüz.

Başka bir avantajı sürekli kendini yenilemesidir. Tabi bu özelliği, bazı fonksiyonların iptal olmasını da içerdiği için eski kodların çalışmaması gibi dezavantaj da doğurabiliyor.

Son zamanlarda yeni çıkan diller oldu. Bu dillerin odaklandığı konu, php'nin çalışma mantığından dolayı zayıf olduğu mesajlaşma sistemleri gibi sürekli iletişim halinde kalma olayı. Bu tarz sistemler için genellikle php ile yeni çıkan diller ortak kullanılmakta.

yakusha

Araştırmanız için birkaç şey söyleyeyim:
HHWM
Laravel
XDebug
OpCache
WebGrind
Git
Hack -> http://www.hackland.org

Freamwork/Çatı olarak;
Laravel ile başlayın, çok güzel (ücretli ve ücretsiz) dökümanları + aktif bir forumu + aktif bir facebook sayfası var.

Artık bu forumu kullanmıyor.

freeman

e-bergi 'de şöyle bir şey okudum ki, benim de kafamdaki düşünceydi aslında:
Alıntı Yap
... Ulaştığı yaygınlık, tıpkı çoktan ölmüş yıldızların ışıklarının hala bize gelmesi gibi, bir süre daha parladığını düşündürtebilir ama bugün bana  göre görevini tamamlamıştır.
(http://e-bergi.com/2008/Ocak/Django)


Sanırım PHP 'ye hiç başlamayacağım. Python/Ruby iyi bir seçenek gibi. İlerde daha da yaygınlaşacaklardır.
Good morning and welcome to the Black Mesa Transit System. This automated train is provided for the security and convenience of the Black Mesa Research Facility personnel.

Unicode

Valla ilk programlamaya Python ile başladım sonrasında C ile devam ettim şuan Pythonı yoğun olarak kullanıyorum arada sırada C bakıyorum.
Hiç web ile işim olmadı lakin Pythonın yanına Djangoyu öğrenicem.

alicilin

Phpnin devri asla geçmeyecektir. Çünkü diğer dillerin php'den bir üstünlüğü yok. Php ise kendini sürekli güncelliyor. şu anda php 5.5.9 du sanırım bu sürümü var. nesne odaklıysa nesne odaklı, kolaylıksa kolaylık, hızsa hız. herşey mevcut php de
<Developer/>

freeman

BU konuyu hatırlattığınız iyi oldu. Unutmuşum.

Soru-cevap tarzı sitelerde bu konuyu çok araştırdım. Çok karşılaştırma yaptım. Ve sonunde PHP 'de bu noktadan sonra, fazla bir gelecek görmedim açıkcası.  Millet zaten, yeni öğreniyorsan Python, Ruby falan öğren demişler.
Python/Django ile devam ediyorum.

Good morning and welcome to the Black Mesa Transit System. This automated train is provided for the security and convenience of the Black Mesa Research Facility personnel.

ersinkandemir

PHP'yi ayakta tutacak olan kesinlikle Laravel'dir benim gözümde. Laravel gibi bir adım atılmasa kısa sürede yerine kaybederdi. Web çatıları öyle hızlı büyüyor ki takip dahi edemiyorsunuz. PHP ise bu yeniliklere cevap veremeyecek duruma geldi bence. Yani Ruby'nin ve Python'ın kendi güçlerini ve web çatılarının ne denli geliştiğini göz önüne alınca PHP'nin pek bir albenisi kalmıyor. PHP'nin en güçlü kalesi Laravel'in de RoR uyarlaması olduğunu düşünürsek alternatif olarak görülen diğer çatıların PHP'yi kısa bir süre sonra geride bırakacağını söyleyebiliriz. Beni bu dillerden daha çok heyecanlandıran ise Javascript'in sunucu tarafını da yüklenmesiyle oluşturulan Node.js ile başlayan JS çatıları akımı. Sunucuda Node.js, tarayıcıda AngularJS gibi çözümler veya iki tarafı idare eden Meteor.js gibi çözümler de web alanının büyük bir parçasını oluşturacak bana göre.  
Where there's a shell, there's a way.



empax

@ersinkandemir, Neden sadece Laravel ile sınırlandırıyorsunuz? CakePHP hakkında bir fikriniz var mı?
بسم الله الرحمن الرحيم
|ACEMİLER İÇİN İLK DURAK|Çözüldü|Kod etiketi|

ersinkandemir

Diğerlerini küçümsemek maksadıyla övmedim Laravel'i ve CakePHP'yle kıyaslayacak kadar bilgim yok CakePHP hakkında. Laravel'in diğerlerine göre daha farklı bir yerde olduğunu düşünüyorum. Kurulum kolaylığı, modüllerinin rahat kullanımı (facade olayı), artisan aracı, routing işlemlerinin sadeliği, Eloquent ORM vs. Yani bunların birebirlerinin veya muadillerinin herhangi bir framework'te olduğunu söyleyebilirsiniz fakat Laravel'de bunların daha kullanıcı dostu olduğunu, kendi içinde daha tutarlı olduğunu düşünüyorum. 
Where there's a shell, there's a way.



empax

Ben de Laravel'i pek bilmiyorum ancak yüzeysel bir karşılaştırma yapınca CakePHP daha güçlü gibi geldi. Neyse konuyu daha fazla dağıtmak istemem. :)
بسم الله الرحمن الرحيم
|ACEMİLER İÇİN İLK DURAK|Çözüldü|Kod etiketi|