[Çözüldü] Bumblebee "Optirun glxgears" FPS Çıktıları Sorunu

Başlatan firenems, 24 Temmuz 2014 - 01:02:12

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

firenems

Merhaba arkadaşlar,

"optirun glxgears" çalıştırdığımda çarklar dönüyor fakat fps sonuçları şu şekilde;

293 frames in 5.0 seconds = 58.549 FPS
300 frames in 5.0 seconds = 59.887 FPS
300 frames in 5.0 seconds = 59.879 FPS
300 frames in 5.0 seconds = 59.886 FPS
300 frames in 5.0 seconds = 59.885 FPS

Sadece "glxgears" kodunu çalıştırdığımda ise çıktılar şu şekilde;

305 frames in 5.0 seconds = 60.847 FPS
300 frames in 5.0 seconds = 59.884 FPS
300 frames in 5.0 seconds = 59.898 FPS
300 frames in 5.0 seconds = 59.874 FPS
300 frames in 5.0 seconds = 59.886 FPS
300 frames in 5.0 seconds = 59.885 FPS

Sormak istediğim soru ise ,

Bir yerde şöyle bir şey okudum "glxgears"  çıktısı şu şekilde olmalıdır;

299 frames in 5.0 seconds = 59.705 FPS
299 frames in 5.0 seconds = 59.624 FPS
299 frames in 5.0 seconds = 59.625 FPS
299 frames in 5.0 seconds = 59.642 FPS

Güçlü bir ekran kartı (Nvidia) ile çalıştırdığımızda da yani "optirun glxgears" çıktısı şu şekilde olup aradaki fark açık şekilde belli olur denilmiş.

3789 frames in 5.0 seconds = 757.724 FPS
3469 frames in 5.0 seconds = 693.529 FPS
3738 frames in 5.0 seconds = 747.387 FPS
3473 frames in 5.0 seconds = 694.523 FPS

Bende bu çıktıların aynı çıkmasının sebebi nedir? Sizce Nvidia düzgün çalışmıyor mu?

meda

Aslında Primus paketini kaldırınca istediğiniz ikinci değerleri görebilirsiniz.
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

yasin y.

Merhabalar,
"glxgears" kodunun fps çıktıları olması gerektiği gibi bende.
https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=41898.25 bağlantısında @speakerXXL nickli arkadaşın yaptığı 45. yoruma bakıp Nvida Prime'ı yüklemeyi bir dene istersen ben onu kullanıyorum ayrıca kartlar arası geçişte çok kolay.

heartsmagic

Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

firenems

@heartsmagic gösterdiğin mesajda ki gibi çalıştırdığım zaman değerler düzgün çalışıyor. Peki sorun nedir bu aşamada ne yapmalıyım nvidia ile çalışacağım zaman her programı bu şekilde mi çalıştıracağım?

@shadow primus paketini kaldırarak deneyip bakmak istiyorum fakat nasıl kaldıracağımı bulamadım, yardımcı olur musunuz?

@yasin y. son çare olarak nvidia prime da denenebilir, sanada ilgin için teşekkür ederim. :)

neynefes

@heartsmagic in yöntemini cevaplayım ben.. Her zman bunu yapmanıza gerek yok. Optirun ile çalıştırmak yeterli.

jayw

Alıntı yapılan: firenems - 24 Temmuz 2014 - 19:23:56
@heartsmagic gösterdiğin mesajda ki gibi çalıştırdığım zaman değerler düzgün çalışıyor. Peki sorun nedir bu aşamada ne yapmalıyım nvidia ile çalışacağım zaman her programı bu şekilde mi çalıştıracağım?

Ev dizininizde bulunan .bashrc dosyasını açarak içine aşağıdaki gibi bir satır eklerseniz, her optirun komutu verdiğinizde otomatik olarak çalışır.

alias optirun='vblank_mode=0 optirun'

Not: Satırı ekledikten sonra ya bilgisayarınızı yeniden başlatın ya da aşağıdaki komut ile değişikliklerin uygulanmasını sağlayın.
source .bashrc

firenems

@neynefes optirun ile çalıştırdığım da o değerleri alamıyorum zaten fanın çalışmasından bile belli oluyor "vblank_mode=0 optirun" yazarak çalıştırdığımda ama düz optirun glxgears yazınca öyle çalışmıyor.

@jayw
teşekkür ederim alias komutuyla dediğin şekilde çözülebilir fakat ben neden buna başvurmadan düzgün şekilde çalıştıramıyorum onu merak ediyorum.

@shadow dediğin gibi primus paketini kaldırıp denemek istiyorum ama nasıl kaldıracağımı bilmiyorum. :)

plazma

heartsmagic

@firenems, benim daha doğrusu @speakerXXL'nin önerisi fglrx'e yönelikti (en azından benimki öyle). Orada doğru FPS'yi görmediğinden, için rahat etsin diye o öneriyi yaptım. Normal şartlar altında kullanmıyor olman, kullanmadığında da bir değişikliğin olmaması lazım diye biliyorum.

firenems

Anlıyorum fakat sadece değerlerde bir fark olmuyor o yöntemle çalıştırdığımda bilgisayarın birden sesi artıyor fan hızlı çalışıyor fakat optirun glxgears ve glxgears yazıp çalıştırınca bilgisayarda bir hareket olmuyor. Yani kısaca optirun yazıncada nvidia çalışmıyor bir tek o yolla değerler de artıyor bilgisayarın sıcaklığıda, seside artıyor. :)

heartsmagic

Öyle düşünme, şimdi o parametre tazeleme hızı üzerine yükleniyormuş, fanın hızlanması falan normal. glxgears ile alacağın FPS değerleri çok iyi bir ölçüt değildir. Sen optirun ile çalışmıyor diyorsun, bunu sadece fan sesinden mi çıkartıyorsun? Örneğin optirun ile bir uygulama açtığında uçbirimde hata görünüyor mu? Oyun açıp denedin mi?

firenems

Bilgisayarda oyun yok fakat örneğin şimdi vlc yazdığım zaman vlc player açıldı fakat optirun vlc yazdığımda vlc player açılmadı çıktı ise bu şekilde;
*Sonuna yıldızlar koyduğum satırlar kırmızı renkli.

VLC media player 2.1.4 Rincewind (revision 2.1.4-0-g2a072be)
[0x11a1118] main libvlc: vlc yazıldığında, varsayılan arayüz çalışır. Arayüz olmadan çalıştırmak için 'cvlc' kullanın.
../../../include/vlc_xlib.h:46:vlc_xlib_init: Xlib not initialized for threads.
This process is probably using LibVLC incorrectly.
Pass "--no-xlib" to libvlc_new() to fix this.
[0x11d76d8] qt4 interface error: Xlib not initialized for threads *************************
../../../include/vlc_xlib.h:46:vlc_xlib_init: Xlib not initialized for threads.
This process is probably using LibVLC incorrectly.
Pass "--no-xlib" to libvlc_new() to fix this.
[0x11d76d8] skins2 interface error: Xlib not initialized for threads *************************
[0x11d76d8] skins2 interface error: initializing xlib for multi-threading failed *************************
[0x11d76d8] skins2 interface error: cannot initialize OSFactory *************************
[0x11d76d8] [cli] lua interface: Listening on host "*console".
VLC media player 2.1.4 Rincewind

meda

Ufak bir araç ile bumblebee kullanımı uç birim olmadan bildirim çubuğundaki simgesi üzerinden programları İkinci ekran kartı ile kolayca başlatabilirsin.

http://askubuntu.com/a/452557

Ayrıca bu FPS olayına fazla takılmamanı tavsiye ederim. Eskiye nazaran Linux sürücüleri daha iyi durumda Mac ve Windows ile yarışabilecek düzeyde.İlgini çekebilir diye: http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=nvidia_gtx_titan&num=1
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

firenems

Linux sürücülerinin iyi olduğundan şüphem yok, zaten bunu test etme niyetinde değilim sadece herkeste optirun glxgears komutu ile fps değerlerinin yüksek çıkması ve bu değerlerin bende düşük çıkması benimle alakalı bir sorun olup olmadığı şüphesine düşürdü beni. Söylediğim gibi optirun vlc dediğimde de açılmıyor. Sen primus paketlerini kaldırınca düzelir demiştin aslında ama onu deneyemedim. Fakat yinede siz bir sorun yok takılma onlara diyorsanız da haklısınızdır. Bumblebee ile aram bir düzelse. :)

meda

Aslında bahsettiğim Primus paketi faydalı bir şey şöyle ki grafik kartını daha kontrollü çalıştırıp enerji tasarrufu sağlamaya yönelik bir uygulama olup değerlerin farklı sayılar ile ifadesi soru işareti yaratmasın.FPS değişkenlik göstermesinin iki sebebi var. Çekirdek ve ekran kartı sürücüsü.Daha açık olmak gerekirse mesela 3.13* çekirdeğinde Nvidia 331* sürücüsünün performansı ile 3.15* çekirdeğindeki Nvidia 331* sürücü performansı aynı olmayabilir. Bence burada asıl önemli olan ihtiyaç duyduğunuzda ikinci ekran kartı yeteri kadar performans veriyor işinizi çözüyorsa daha fazla kurcalamamak gerek.
En azından biz Bumblebee kurup Win. zorunluluğumuz kalmıyor. Mac kullananların Bumblebee gibi bir şansı da yok.Ubuntu ile Linux  keyfini yaşayın. 

heartsmagic

heartsmagic

Az önce 14.04 üzerine Bumblebee kurdum, sorun yapmadı. Ayrıca VLC de güzel güzel çalışıyor bende. Nvidia sürücülerim nvidia-331. VLC sürümüm: 2.1.4-0ubuntu14.04.1 Bumblebee için ne yaptığımı Optimus başlığındaki son iletimde açıkladım.

Bu arada, FPS durumu da aynen senin gibi. vblank parametresi olmadan değerler aynı görünüyor. Buradan da sorunun daha doğrusu durumun sadece sende böyle olmadığını anlıyoruz. vblank parametresini ekleyince varsayılan değerin bizim tarafımızdan ezildiğini söylüyor sistem.

firenems

Tamam teşekkür ediyorum daha fazla irdelemiyorum bu konuyu. :) Son olarak yeni bir başlık açmadan burada şu soruyu sorayım sonrada cevabı mı alınca konuyu kapatayım, bilgisayar sıcaklığı ilk açıldığında 50 derece oluyor daha sonra 50 ile 60 arasında değişiyor sizce bu sıcaklık normal mi ? (Kullanım, internette gezinme vb. günlük kullanım)

meda

Sıcaklık değeri sadece yazılımsal olmadığı gibi donanımsal da olabilir.Hatta dizüstü biligisayarında kullanılan malzemenin aliminyum ve plastik oluşu da etki eder.Ayrıca ortam sıcaklığı  gibi etkenler de var.
Ama işlemci termal macunu ve ekran kartı termal macununu yenileyip fanları tozlardan arındırırsan daha iyi bir soğutma yaparsan sıcaklığı 5-10 derece kadar düşürebilirsin.Zaten bunları 1-2 ay öncesi yapmışsan gerek yok kendimden örnek veriyim her yıl yaz başında yukarıda bahsettiğim bakımı yaparım.Bir de BIOS güncel değilse güncelle sıcaklığa etki edebilir.Burada önemli olan soru bu bakımları yaptığın halde bu değerler elde ediliyorsa bana göre 5 derece kadar yüksek geldi.

firenems