Ubuntuyu Web Sunucusu Haline Getirmek

Başlatan dotorkim34, 01 Eylül 2014 - 13:17:54

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

dotorkim34

Selam arkadaşlar

Ubuntuyu eskiden beri kullanıyorum ama çok kullanmıyorumda yani uzman değilim ama yeni başlayan gibi çok amatörde değilim.

Daha önceleri apache ve mysql gibi kurulumarı yaptım. Fakat şu anda yeni bir bilgisayara ubuntu kurdum ve bunu web sunucusu haline getirmek istiyorum. Yani FTP hesapları açık 3-4 tane domaini bağlamak istiyorum. Plesk veya Cpanel gibi birşeylerde kurabilirim.

SŞu anda sistemde mysql ve apache kurulu değil. Siz nasıl bir yol izlememi isterseniz ben o şekilde yapacağım ve araştıracağım.

heartsmagic

Temelde yapılacaklar belli esasında, eğer az çok tecrübeliysen sıradan yapabilirsin hepsini. LAMP(P) yapıp üzerine FTP sunucusu kuracaksın sadece. Gördüğüm kadarıyla başka bir isteğin yok. FTP sunucusu olarak farklı sunucu uygulamaları ve yöntemleri mevcut. Hangisini seçeceğin sana kalıyor biraz. Örneğin VSFTPD ve sanal sunucular için şuraya bakabilirsin: https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=42801.0

Yok, her alan adı için gerçek bir kullanıcı açacağım, gerçek bir şekilde FTP yapabilsinler diyorsan o kısım daha kolaydır. Bu konuyu o bölüme taşıyalım. Sabit başlıklara bakarsan LAMPP orada mevcut. 14.04 için ufak bir iki değişiklik var. Örneğin Apache için bir /var/www/html dizini kullanılıyor ve sanal konaklar için ayarlar değişmiş durumda ki orada zaten sanal konak anlatımı yok.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

dotorkim34

Hocam hem öğrenmek hemde iş yapmak için soruyorum. Mesala ben hosting satacağım. 4 tane müşeterim var bunlara özel PHP script kurdum fakat kendi suncumda olmasını istiyorum. İnternet hızımız yetiyor.

Ben şimdi LAMP kurayım. Sonra FTP kurayım ve Sonra domainlerin DNS'lerini kendi sunucumdaki IP adresine mi yönlendireyim.

meda

"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

dotorkim34

Hocam örneğe baktım sanki eski sistemmiş gibi ama 14.04 yazıyor. Ben ubuntu kurarken böyle ekran yoktu ayrıca benim ubuntumda desktop var.

Şimdi hocam herşeyden önce ben olayı anlamak istiyorum. İnternette araştırıyorum fakat şu soruların hepsini ilişkilendirecek cevap bulamıyorum.


Apache2 Kurulumu => PHP'yi çalıştırmak için.
MySQL => Veritabanı sunucusu için
MySQL => Kullanıcıların hepsine ayrı ayrı FTP hesabı açacağım.

Peki ben her kullanıcı için disk alanını nasıl belirliyeceğim.
Ben ayrı ayrı ip adreslerini nasıl tanımlıyacağım. Çünkü 4 tane domain için dns ataması yapacğaım. Hatta bir İP olsa bile yeter tek bir DNS ile işi çözebilirim fakat WHM panelde olduğu gibi hesap nasıl acacağım.

meda

Oradaki kurulum sunucu sürümü: http://www.ubuntu.com/download/server

Sorularınıza teker teker cevap vermek isterdim ancak her cevap başka bir soruyu doğuracak.
Onun için https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?board=22.0 bölümü iyice inceleyin. Sürümler farklı olsada anlatımlar güncelliğini korumakta.
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

dotorkim34

Pekala hocam bendeki desktop sürümü. Dekstop sürümüne cpanel, plesk panel veya webmin gibi birşeyler kuramazmıyız.

Yani 4 tane siteyi ubuntu 14.x sürümü ile kullanamaz mıyım? Neden diye soracak olursanız benim şu anda server sürümüne geçmem imkansız gibi çünkü o kadar bilgilil değilim. En azından desktop sürümünde klasörlere erişebiliyor ve düzenleyebiliyorum.

meda

Sizin kullandığınız sürümde bazı araçlar ve yazılımlar hazır gelir. Sunucu sürümünde bunlar fazlalık olarak olarak düşünüldüğünden dahil edilmez. Temelde aralarında fark yoktur. Rahatlılka kullanabilirsiniz.
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

dotorkim34

peki hocam benim şu anda desktop sürümü olan ubuntuya 1.4x sürümüne sırası ile ne kurmalıyım.

Apache
MySQL
FTP

Daha sonra ne yapacağım. ns1 ve ns2 tanımlarını nereden yapacağım.

tefoski

BirDost

dotorkim34

Peki arşadalar ben ehcp kurmaya karar verdim. Hİç birşey kurmadığımdan dolayı şimdi sadece ehcp kursam tüm sıkıntılarım gidecek giibme geliyor. Bunların dışında bana söylemek istediğiniz birşeyler var mı? Şunu yapsan daha iyi olur gibisinden söylemek istedikleriniz.

tefoski

- NS tanımlamaları " alan adı yönetimi " ile yapmalısın,
- alan adlarını aldığın firmanın, kullanıcı kontrol paneli ile,
- bu işlemi yapabilirsin,
- alan adlarını NS tanımlaması ve IP yönlendirmesi ile,
- sunucuna yönlendireceksin,
- evdeki sunucu ile bu işler mümkün fakat " ek ayarlar " gerektirir ,
- dışarıdan bir sunucu ( VDS - VPS ) kiralamanı tavsiye ederim.
- Bir linux sunucuya ehcp panel kur,
- alan adlarını NS - IP tanımlaması ile sunucuya yönlendir,
- EHCP panele alan adlarını ekle - yönet. 
BirDost

dotorkim34

Ben öğrenmek için yapıyorum. Webte 6 tane büyük sunucum var. Çok iyi PHP biliyorum fakat iş sunucuya geldiğimnde kendimi yavaş yavaş geliştirmek istiyorum. Ayrıca bir scripti şirketimizin scriptimi şirketin içindeki ubuntu kurulu bilgisayar ile yönetmek istiyorum.

tefoski

" Ayrıca bir scripti şirketimizin scriptimi şirketin içindeki ubuntu kurulu bilgisayar ile yönetmek istiyorum. "

Linux Zentyal birden fazla ihtiyacı
tek çatı altında toplamış Open Source UTM'dir.
(Unified Threat Management – Bütünleşik Güvenlik Cihazı )
Açıklamayı detaylandırıp örnekleyecek olursak düşün;
bir şirketiniz var şirketinizde nelere ihtiyacınız var?

Örnekleyelim mi: Directory Sunucusu, Mail Sunucusu,
Yedekleme Sunucusu, böyle uzar gider.
Gördüğünüz gibi Zentyal bu işlemlerin hepsini kendi bünyesinde toplamış durumda ...

https://plus.google.com/105481327042934321040/posts/ANwpqqYYgmZ


" Ben öğrenmek için yapıyorum. Webte 6 tane büyük sunucum var. Çok iyi PHP biliyorum fakat iş sunucuya geldiğimnde kendimi yavaş yavaş geliştirmek istiyorum.
"

- Bu iş için en uygunu.
- küçük bir sunucu kiralamak
BirDost

dotorkim34

Abim ubuntuyu kaç senedir kullanıyorum. Şirketim için yeterli geliyor. Ben PHP ile script yazıyorum ve klasörleri her saat başı bile FLash bellğime yedekletiyorum. Elimin altında olunca çok daha iyi oluyor.

LinuxHacisi

Bir kere desktop olan bir sistemi server gibi yapılandırmak aşırı şekilde saçma ve gereksiz sunucu dediğin sistem kaynaklarını efektif kullanması gerekir desktop sistemim var bunu server gibi davranmasına uğraşayım diye bir şey olmaz yapılacak en iyi şey

Ubuntu server kurup

httpd
mysqld
pureftpd

kurulumu yaparsınız gerekli yapılandırmaları yaparsınız sonrasında her kullanıcıya fstab ile ayrı ayrı disk tanımlaması yaparsınız. şirket içinde bunları yaptıktan sonra dışarı sistem açılmayacaksa localde zaten hepsi yeterli kalır dışarı açarsanızda ns ayarlayabilirsiniz ama ayarlamasanızda olur @ip ile yapabilirsiniz.ama kesinlikle desktop u server şeklinde yapılandırmayın sonrasında başınızı ağrıtır.Ayrıca şirketiniz için centos daha iyi olucaktır ileriye dönük olarak daha sonrasında sıkıntı çekmeyin.

2-3 domain yerleştirmek için yapacağınız şey apachede virtual domain oluşturup gerekli tanımlamaları yapın bu söylediklerim toplamda 45 dklık bir işlem panele bile gerek yok SSH ile hepsini tek tek yapabilirsiniz.
Linux And Windows System Specialist , Linux Hacısı, #DevOps #Linux #Windows #SysAdmin #GNU #Researcher

dotorkim34

@MertcanGokgoz ilgin için çok teşekkür ederim. Dekstop olması sunucuyu çok kasmayacaktır sonuç itibari ile anlık 1000 ziyaretçim yok. anlık 1-2 ziyaretçim olucak. Ama şirket yönetim paneli olduğundan çalışması lazım.

heartsmagic

Masaüstü /Sunucu seçimi konusunda ben de sunucu tarafında oy kullanırım. Sadece başarım kısmı değil, güvenlik sorunları gibi durumlar için de sunucu sürümü ideal olur. Ne kadar fazla paket o kadar fazla güvenlik açığı ihtimali demektir.

@dotorkim34, sana ilk tavsiyem acele etmemen olacak. Eğer öğrenmek istiyorsan yavaş adımlarla ilerle. Panele hiç girme. Zira panel hem seni hazıra alıştırır hem de inan nerede ne var öğrenemezsin. Panellerin hemen hepsi kendi yöntemleri ile çalışmaktalar. Neyi nerede, nasıl yapıyor anlamak çok zor.

Dört siteyi birden hemen geçirme örneğin, birer birer geçir. Gerçi teoride bir tanesi ile dört tanesi arasında pek fark yok. Fakat sıkıntı çıkarsa en azından hepsinde çıkmasın diye söylüyorum bunu.

Bu sunucu nerede olacak? Evde sanırım. Sabit IP adresi var mı? Alan adını neresi tutacak? İsim sunucuları kim yönetecek? Bu soruların cevapları belli mi? Eğer alan adı dışarıdan olacaksa, isim sunucuları da sen yönetmeyeceksen işin çok kolaylaşıyor ve biraz tecrübeyle @MertcanGokgoz'ün söylediği gibi kısa sürede sunucu hazır hâle gelebilir. Fakat sunucu tecrüben olmadığı için şu an her şeyi ha deyince yapmaya kalkarsan ortalık karışır.

Önerim: Hiç panele girme, LAMP(P) yap. Önce bir web sunucusu olarak çalışsın sistem. Bir tane siteyi oraya geçir. Sonra baktın işler yolunda yavaştan diğerlerini de geçirirsin. Ardından FTP ayarlamasını halledersin. İstediğin kadar siteyi barındırabilirsin sunucuda, bu tamamen senin kaynaklarına bakıyor. Apache veya kullanacaksan başka bir web sunucusu sanal konak mantığı ile hepsini yönetebilir.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.