Debian tabanli Pardus hakkinda

Başlatan eronis, 02 Mayıs 2014 - 09:41:24

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

eronis

Arkadaşlar benim anlamadığım konu pardus neden doğrudan debian tabanı üzerine kuruldu ? madem kes yapıştır yapacaklardı ubuntu tabanlı yapsalardı ya ? Farklı Ülkelerin Ubuntu tabanlı sistemleri;

Snow Linux - Germany
Ubuntu DesktopPack - Ukraine
Linux Lite - New Zealand
.
.
.

Bunlar artar. Ayrıca DistroWatch.com a girdiğimde şöyle bir durumla karşılaşıyorum.

Debian(Stable) veya Ubuntu(LTS)

Pardus;

http://distrowatch.com/table.php?distribution=pardus

gördüğünüz gibi çıkalı 1 yıl oldu ama Debian(Testing) yazısı çıkmadı. Yaa ne uzun testmiş arkadaşlar. 1 yıl oldu çıkalı sistemi tamamen debian dan aldıkları halde sadece düz debian net install cd si bile daha çok iş görüyor.

Bende düşündüm ki pardus ekibine baskı yaparak pardusu ubuntu 12.04 yada 14.04 tabanlı yapabiliriz.
Mesela; elementary os luna 12.04 tabanlı ve ben şu an onu kullanıyorum. pinguy os, linux lite bunlar hepsi 12.04 tabanlı.

Sonuçta ben pardus kullanmam demeyin bütün kamu dairelerinde insanlara pardus kullandırıyorlar. Bir gün sizin başınız bu sistemle derde girebilir. Ayrıca Ubuntu lisanslı olması demek ubuntu yazılım merkezini de kullanabilmesi bu anlamda da yazılım yöneticisindeki paket sayısında da artış demektir. (ubuntunun kendine has ppa ları olduğunu hesaba katarak tahmin ediyorum. Tamam debian ppa ları da var ama kendine has ppa ları da var.

Lütfen bütün eski pardus kullanıcılarına sesleniyorum. Karşınıza çıkan konuyla alakalı her forumda bu tepkinizi dile getirin. Pisiyi, kaptanı gönderdiler bari yeni sistem bir şeye benzesin. Bu sistem üzerinden zorunlu pardus eğitimi işkencesi çeken zavallılarda var :D en azından biraz daha kararlı olacağını düşünüyorum. Sonuçta ubuntu tabanlı kötü bir dağıtım şu ana kadar hiç görmedim ben.
The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds

freeman

insanlari dinleseydiler, eski pardusu silip atmazlardi. onca emegi bir kalemde sildiler. dunyada ornek gosteriliyordu pardus. simdi ne yaparlarsa yapsinlar pek umursamiyorum. hatta direkt ubuntu kullansinlar.

Good morning and welcome to the Black Mesa Transit System. This automated train is provided for the security and convenience of the Black Mesa Research Facility personnel.

UBUNTUNA

Eski pardus ile yürümüyordu bıraktılar. Başta yapılmış bir hataydı zaten. pisi'yi bıraktırana kadar ne çektik şimdi debian'ı bıraktırmak çok zor görünüyor :)

canosayan

Alıntı yapılan: eronisBende düşündüm ki pardus ekibine baskı yaparak pardusu ubuntu 12.04 yada 14.04 tabanlı yapabiliriz.
Açık kaynaklı yazılımlar ve baskı. az daha gayretle windowsu açık kaynaklı da yaparız.

yakından takip etmedim ama zamanında pardus ekibi gönüllü geliştiricileri silip atmışken, sanırım ubuntu kullanıcılarını pek sallamayacaktır.
Chmod bizim işimiz.

eronis

o zaman suse linux kullansın kamu daireleri daha iyi. eğer yine illada parasındaysalar ubuntuda dahil bir yığın ücretsiz işletim sistemi var.
The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds

bugra9

Yanlış bilmiyorsam pardus projesi, pardus ekibinin pardusu yaygınlaştırmak için fatih projesi kapsamında dağıtılacak tabletlerde ve bilgisayarlarda sadece pardusun kurulu olmasını istemesinden dolayı durduruldu ve pardus projesinde çalışan herkes kovuldu.

Microsoft, o aşamada pardusu tehlike olarak gördü ve üst makamlara yaptığı baskı sonucu pardus projesini durdurttu diye biliyorum.

Daha sonra gelen aşırı tepkileri azaltmak için laf olsun diye yeni pardus projesi başlattılar.
Zaten kaç yılda ne kadar ilerlediklerine bakınca ne amaçla yapıldığıda az çok belli oluyor.

meda

Pardus,milliyetçilik nameleriyle yola çıktı.Zamanla bu değerini yitirdi.Ayrılıklar olmadan önce geliştiricilerinden birkaçı ile mail yoluyla iltişime geçmiştim.Laf kalabalığından başka bir şey yapmadığını gördüm.Proje ikiye bölündüğünde hatta TRT aracılığıyla sanırım 5-10 dakikalık tanıtım yayını yapmışlardı.Röportaj arasında bir şey dikkatimi çekti: vizyon edinmemişlerdi.İleri görüşlü yapıya sahip olduklarını da düşünmüyorum.Onun içindir ki şu an silinip gitmeye yüz tutmuş bir dağıtımdır.Zamanında yeni kararlı bir sürüm duyurusu yapılıp aradan bir hafta geçmiş  güncellemeleri kontrol ettiğimde 200-300 MB güncelleme istiyordu.Nasıl bir kararlılıksa artık.Neyse gıcık olduğum birkaç isimlendirme olayı da var: Kaptan,Pisi,Çomar,Yalı,Pardus ... zaten kedi köpek isimleriyleriyle bence olmazdı.Kimse darılmasın gücenmesin ama KDE kararlılık berbat ötesi.Zırt pırt hata vermesi,kilitlenmeleri,sistem kaynaklarını sömürmesi ...Sene olmuş 2014 Mageia-KDE onda bile hata görebiliryorsunuz.Yani masaüstü seçiminde de hata yapmışlardı.

Elementary Os bence son zamanların en dikkat çekici dağıtımı.Tasarım ekibi çok iyi iş çıkartıyorlar her ne kadar Mac OS taklit etse bile Luna ile çok güzel bir iş çıkartmışlar.Elementary OS ekibine buradan teşekkür ederim.

Bence GNU/Linux dünyasının kralı Debian,haylaz prensi Ubuntu'dur.
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

freeman

Alıntı yapılan: shadow.... KDE kararlılık berbat ötesi.Zırt pırt hata vermesi,kilitlenmeleri,sistem kaynaklarını sömürmesi ...Sene olmuş 2014 Mageia-KDE onda bile hata görebiliryorsunuz.Yani masaüstü seçiminde de hata yapmışlardı.
KDE tabanlı Manjaro kullandım, şu anda da Mint  KDE kullanıyorum ama ne bir kilitlenme ne bir donma var gördüm.  Ubuntu 'nun 12.04 te ki bilgisayarı cayır cayır yakması Mint KDE 'de yok.
:D
Good morning and welcome to the Black Mesa Transit System. This automated train is provided for the security and convenience of the Black Mesa Research Facility personnel.

pars bilisim

Alıntı yapılan: UBUNTUNA - 02 Mayıs 2014 - 09:54:27
Eski pardus ile yürümüyordu bıraktılar. Başta yapılmış bir hataydı zaten. pisi'yi bıraktırana kadar ne çektik şimdi debian'ı bıraktırmak çok zor görünüyor :)
yapmayın hocam en iyi 10 KDE dağıtım arasında gösterilip lanse ediliyordu her yer .deb'den geçilmiyor zaten