Bilgisayar her açıldığında klavye ingilizce oluyor

Başlatan reprezalio, 11 Haziran 2014 - 21:54:14

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

reprezalio

merhaba..

Ubuntu 14.04 kullanıyorum fakat bilgisayarı her açtığımda klavye İngilizce oluyor.. bunu nasıl çözebilirim?

bu arada bilgisayarın metin kaynaklarında sadece Türkçe Q klavye var, İngilizce felan yok yani

siberoloji

Sistem ayarları > Dil desteği > Menu ve Pencereler için diller listesinde en başta hangi dil var?

reprezalio

Türkçe var sonra İngilizce. İngilizce'yi kaldırıp tekrar başlattım bilgisayarı ama hala aynı

heartsmagic

Şimdi, sistem mi İngilizce oluyor yoksa klavye mi?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

WhiteScars

Dosyanın yerini tam hatırlamıyorum ubuntuda ama /etc/default/locale, /etc/defaults/locale yada /etc/locale dosyalarının içinde sistem ile ilgili dil bilgileri olması lazım. Eğer sistemine türkçe dil desteğini yüklediysen burdan bu parametreleri bir text editörü ile (vi, nano, gedit) açıp içlerini değiştirebilirsin. Bu dosyanın içinde

LANGUAGE=C
LANG=C
LC_ALL=en_US.UTF-8
LC_MEASUREMENT=en_US.UTF-8
LC_MONETARY=en_US-UTF-8

gibi şeyler yazıyordur. Bunlar ismindende anlaşılacağı üzer sistemde kullanılan para birimi, uzunluk birimi gibi şeylerin hangi dille yapılacağını gösterir.

LANGUAGE=tr_TR.UTF-8
LC_ALL=tr_TR.UTF-8

gibi değiştirdiğinde sisteminin dilide değişecektir. Bunlarla oynayabilirsin. Her seferinde ingilizceye dönmesinin sebebi burda en_US.UTF-8 veya C yazmasından kaynaklanıyor olabilir. Diğer arkadaşlarında söyleyeceklerini bir dinle. Bu söylediğim yöntem biraz hard bir yöntemdir. Grafik arabirimlerinden de yapılabiliyordur kanımca :) Bu bahsettiğim dosya bütün linux sistemlerinde olan bir yapı. Ubuntu, unix, debian, red-hat vs değişmez.
İnsanoğluna bırakabileceğiniz en güzel miras tecrübelerinizdir.

reprezalio

çok önemli bir detayı size söylemeyi es geçmişim, sistem değil klavye her başlangıçta ingilizce oluyor. düzelttim şimdi başlık ve konudaki hatamı. özür dilerim tekrar

hala devam ediyor arkadaşlar nasıl yapabilirim bunu?

heartsmagic

İngilizce klavyeyi ekle, sonra Türkçe'yi kaldır. Oturumu kapatıp aç, ardından Türkçe'yi ekle, sonra tekrar oturumu kapatıp aç.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.