[Çözüldü] SSD Disk Bölümleme

Başlatan VisitoR, 18 Mayıs 2014 - 19:03:10

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

VisitoR

İyi Günler

Dizüstü bilgisayarımda Windows 7 Professional yüklü.Windowsun yanına Ubuntu 14.04 kurmak istiyorum.Bilgisayarımda 128 gb ssd var.Mevcut sistemin yanına ubuntu kurmam için diski bölmem gerekecek.Peki bu disk bölümleme işlemi diskin verimini düşür mü?Aşağıda bağlantısını verdiğim konuya yazılan ikinci mesajda bölümleme işleminin diskin verimini düşüreceğinden bahsedilmiş.

https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=39774.0

Gerçi bilgisayarı ilk aldığımda sadece C diski vardı.Recovery yaparken diski C ve D olarak 2 ye böldüm ama pek dikkat etmedim.Daha sonra D bölümünü silip C diskine ekledim ve şu an sadece C diski var.

heartsmagic

Bölebilirsin, verimi düşüreceğini sanmıyorum. Ancak şu söylenebilir, zaten günümüzde küçük boyutlarla satılıyorlar, küçük boyutlu diskleri bir de gereksiz yere bölmenin bir anlamı olmaz. Kaldı ki doğru şekilde bölünmezse (her diskte olduğu gibi) verim düşebilir. Bunun ötesinde ihtiyacın varsa ve güzel bir planla bölümleme yapacaksan elbette bölümlenebilirler.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

VisitoR

@heartsmagic, Gereksiz yere bölmek derken diski C ve D olarak ikiye ayırmayı kastettiniz galiba.Peki ubuntu 14.04 de wubi ile windowsun yanına kurulum yapılabiliyor mu?Böyle bir kurulum ile elle kurulum arasında belirgin bir fark olur mu?Siz hangisini tavsiye edersiniz?Kurulu olan windows orijinal.Kurulum esnasında windowsa zarar veririm ya da yanlış bölümlendirme yaparım diye çekiniyorum açıkçası.Windowsa zarar verirsem korsan windows yüklemek istemiyorum.

heartsmagic

Öncelikle, Wubi artık güncel sürümler için desteklenmiyor, sonlandı. Kısacası kuracaksan gerçek kurulum yapman lazım. Gereksiz bölüm dediğim söylediğin şey olabilir, eğer tek bölümle idare edebiliyorsan bölmemen daha güzel. Fakat bölmek başarımı o kadar etkilemeyecektir, emin ol her donanım forumu benzer şeylerden bahsediyor. Donanım konusunda daha tecrübeli arkadaşlar daha güzel önerilerde bulunabilirler belki.

Dikkatli olman durumunda Windows'a zarar vermezsin. Diskinden bölüm oluştur Ubuntu için sonra kuruluma geç. Yeter ki Windows'un olduğu bölüme dokunma. Kurulum da "Windows'un yanına kur" gibi seçeneklerle yapma, "Gelişmiş" ya da "Başka bir şey" seçenekleri ile bölümlerini görüp ona göre kurulum yap. Wiki'deki kurulum maddemizi dikkatlice okuyabilirsin.

Son olarak, eğer makinede UEFI varsa mutlaka öncesinde bol bol forumdaki UEFI konularına bak. Wiki'deki kurulum maddesinde de kendisine değiniliyor.

VisitoR

@heartsmagic,Dizüstünde UEFI yüklü olup olmadığını nasıl anlarım?

@plazma,Verdiğiniz bağlantılara baktım.İngilizcem yetmediği için ilk 3 bağlatıyı pek anlamadım :'(.Son bağlantı yararlı oldu.Bir de SSD nin Trim desteğine sahip olup olmadığını nasıl anlarım?Önce ubuntuyu kurmam mı gerekiyor?SSD ömrü için Trim lazımmış.SSD ye ait bilgiler bağlantıda mevcut.İngilizcem yetmedi  :'(

SSD:http://www.samsung.com/global/business/semiconductor/product/flash-ssd/detail?iaId=831&productId=7487

heartsmagic

Windows tarafında UEFI denetimi için şuraya bakabilirmişsin:
http://blogs.technet.com/b/home_is_where_i_lay_my_head/archive/2012/10/02/how-to-check-in-windows-if-you-are-using-uefi.aspx

Trim desteği sorun değil, ufak bir ayarla açılabiliyor sistem üzerinde.

VisitoR

@heartsmagic, Verdiğiniz bağlantıdaki resimde BIOS Mode karşısında UEFI yazıyor.Bende BIOS Mode diye bir kısım yok.Sadece bios sürümüne ait bilgiler var.Bu dizüstünde UEFI yüklü olmadığı anlamına mı geliyor?İyice emin olmak için soruyorum.Kurulumu yanlış bir şekilde yapmaktan çekiniyorum.Bir de anladığım kadarıyla bu UEFI Windows için faydalı bir şeymiş, hızını artırıyormuş vs. Peki bu UEFI nin Ubuntuya(Linux türevlerine) olumlu ya da olumsuz herhangi bir etkisi var mı?UEFI kurulumu yapmamı tavsiye eder misiniz?İleride recovery yaptığımda sıkıntı olur mu?Bilgisayar UEFI siz hâline mi gelecek?Bilgisayarda iki işletim sistemini birden kullanacağım.Kusura bakmayın çok soru soruyorum çünkü cahilim bu konularda  :'(

heartsmagic

UEFI'nin yararlı olduğunu ve Windows'un hızını arttırdığını nerede okudun? :) Başlangıç süresinin iyileşmesine ve hazırda bekletmenin hızlanmasına yarıyor olabilir, ki Windows'un neden artık tamamen kendini kapatmadığı ve sürekli hazırda bekletten açtığı bu noktada anlaşılabilir. Sözün özü, bana göre bir şeyi doğru dürüst hızlandırdığı söylenemez. 

Sende o bölümde UEFI yoksa makinede UEFI olmayabilir, yine de emin değilim. Kaç senelik makine bu? Windows disk yönetimine girince diskin MBR mi yoksa GPT olarak mı görünüyor? Şunu da bir deneyebilirsin:
http://kb.parallels.com/en/115815
Kısacası C:\Windows\Panther\setupact.log dosyasını açıp "Code:Callback_BootEnvironmentDetect:" bölümünü arayacaksın. Karşısında UEFI mi BIOS mu olduğu yazıyor denmiş.

Sistemde UEFI varsa Ubuntu'yu da UEFI olarak kuracaksın, ikisini beraber kullanabileceksin. Kurtarma bölümünü falan sen silmezsen Ubuntu silmez. Yeter ki bölümlemeyi doğru yap, tüm diski kullanmasına izin verme.

dorukduruberk

ayrıca uefi mi, normal mi olduğunu anlamak için ubuntu kurulum cdsini takınca eğer

buna benzer bir ekran çıkıyorsa bios modu uefi,

buna benzer bir ekran çıkıyorsa bios modu normaldir.
ayrıca uefi biosun windowsa çok faydası vardır ama ubuntu için pek bir faydası yoktur.ama ubuntuyu normal biosta kurarsan ilerde dual boot konusunda sorun yaşamazsın.

heartsmagic

@dorukduruberk, saydığım faydaların haricinde ne faydası var? Cidden öğrenmek için soruyorum bunu, varsa güzel bir kaynak okuyabilirim de.

dorukduruberk

aslında okadar yok ama bende windowsu (windows 7) uefi modunda yüklemeyince bilgisayar 5 saniye daha geç açılıyordu,ayrıca windows 8 in fastboot gibi özellikleri için uefi gerekli,ayrıca benim bilgisayarımda uyku moduna girmek için uefi lazımdı.tabi bilgisayardan bilgisayara değişir ama benim bilgisayarımda çok faydası olmuştu ama artık sadece ubuntu kullandığım için uefinin bana bir faydası yok.

FireSwords

SSD'nin azıcık alanına iki işletim sistemi kurmak bende mantıklı değil.
Ben 64 GB SSD ile Windows 7 kullanıyordum 3 gün öncesine kadar. Her gün dosya siliyordum çünkü habire oyunlardan falan donuyordu. Çektiğim sıkıntıya değer mi? Kesinlikle.Yavaşlık ve hantallığından yakınıp durduğum Windows 7 yağ gibi akıyor. Internet Explorer bile 2 saniyede açılıyor. [emoji2]

Linux tarafında da bariz bir hız farkı var ama ***nix zaten hafif olduğundan Windows kadar fark yok. Benim tavsiyem taşınabilir harddiske Ubuntu kurman. Ya da Windows'u uçur. Windows'ta çok sıkıntı çekersin alanı azaltırsan.

VisitoR

@heartsmagic, UEFI yüklü değilmiş.Verdiğiniz bağlantı yararlı oldu.Sizin Türkçe açıklamanızı okumadan verdiğiniz bağlantıdaki resimlere bakarark yaptım.Sizin açıklamanızı sonradan farkettim  :) UEFI konusunda dediğiniz gibi sadece açılışı hızlandırıyor olmalı ben yanlış anlamışım.Bilgisayarın kapanmaması konusu yine dediğiniz gibi  :)

@dorukduruberk Anladım.UEFI kurmaya gerek yok.

Son olarak bir soru daha sorayım da bu konuyu kapatayım(Umarım verdiğiniz cevaplardan yeni bir soru çıkarmam  :D).Şu an sistemde Windows 7 yüklü.BIOS güncellemesi yaparsam Ubuntu kurunca BIOS güncellemesi yapmama gerek var mı?Yoksa onun için de ayrı bir güncelleme yapmam mı gerekiyor?(Bir soru demiştim ama iki oldu :) )

heartsmagic

@dorukduruberk, onlar benim değindiğim şeyler. Çalışması için bir yarar sağlamıyor, açılış ve askıdan dönme meseleleri işte.
@Ustadharak, Windows tarafı için bir şey diyemem ama Ubuntu için 15GB bana yetiyor :) Eğer fazlaca bir kullanım olmayacaksa SSD üzerinde kurulum yapmak çok da mantıksız olmayabilir.

@İnternet Çocuğu, BIOS güncellemesi sistem bağımlı değildir, nerede güncellersen güncelle neticede BIOS'un güncellenmiş olur.

FireSwords

Bu arada Windows 8 UEFI olmasa da hızlı açılıyor onun pek bir alakası yok. Çünkü tam olarak kapanmıyor."Hibernate " yani hazırda bekleme moduna geçiyor.

heartsmagic

@Ustadharak, işte o özelliği verimli kullanması için UEFI kullanıyor deniyor. Kendisi için bir artısı da oymuş.

FireSwords

Alıntı yapılan: heartsmagic - 19 Mayıs 2014 - 22:37:12
@Ustadharak, işte o özelliği verimli kullanması için UEFI kullanıyor deniyor. Kendisi için bir artısı da oymuş.
Ben denedim pek bir fark göremedim. UEFI'nin bir kaç kazandıran biri GPT (Tek harddiske sınırsız işletim sistemi kurmak için çok iyi ama UEFI sayesinde işe yaramıyor). GPT klasik sistemlerde çalışmıyor.

Bir de Mac OS kuracakları bir çok zahmetten kurtarıyor. Kalanı bence tamamen angarya. Ben ilk duyduğumda sırf menüsü için heveslenmiştim ama klasik Bios menüsünden farksız.

dorukduruberk

@Ustadharak menüsü farklı olan bioslar sanırım ez-bioslardı.

FireSwords

Alıntı yapılan: dorukduruberk - 19 Mayıs 2014 - 22:47:03
@Ustadharak menüsü farklı olan bioslar sanırım ez-bioslardı.

Evet kastettiğim oydu.

VisitoR

@heartsmagic, Anladım.

@Ustadharak, Harici diske Ubuntu kurmayı düşündüm fakat harici diskin dönüş hızı 5400 rpm(eski bilgisayarımın harddiskini harici olarak kullanıyorum).Arada ciddi bir hız farkı olacağı için bu kararımdan vazgeçtim.Elimde harici mevcut olduğundan windows için dosya depolamam gerekirse dosyaları haricide depolamayı planlıyorum.Windowsu silmek istemiyorum.Çünkü bazı durumlarda windows gerekebiliyor mühendislik uygulamarı vs.

@heartsmagic,@plazma,@dorukduruberk,@Ustadharak bilgilendirme yapan herkese teşekkür ederim

if