[Çözüldü] .tgz yi nasıl acarım

Başlatan eyyaf, 16 Şubat 2014 - 16:59:30

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

eyyaf

Ubuntu' da .tgz uzantılı dosyaları nasıl açarım?
LİNUX Dünyası :D

heartsmagic

Sağ tıklarsın, buraya çıkart dersin. Açabiliyor olması lazım güncel bir Ubuntu sürümünün bu türdeki arşivleri. Ancak sormak istiyorum, .tgz arşivle amacın nedir? Uygulama kurmak istiyorsan ve bir yerlerden bir şeyler indirdiysen o işi girişmeden önce depolardan, PPA ile, .deb paketleri ile kurma yöntemlerini denemelisin.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

eyyaf

acmasına acıyo ama ben o dosyayı nasıl kullanacam?

Barış Can

Alıntı yapılan: heartsmagicSağ tıklarsın, buraya çıkart dersin. Açabiliyor olması lazım güncel bir Ubuntu sürümünün bu türdeki arşivleri. Ancak sormak istiyorum, .tgz arşivle amacın nedir? Uygulama kurmak istiyorsan ve bir yerlerden bir şeyler indirdiysen o işi girişmeden önce depolardan, PPA ile, .deb paketleri ile kurma yöntemlerini denemelisin.
Cevap burada.
» genelde hiçbir şey planladığım gibi gitmez.
» kişisel blog.

heartsmagic

Alıntı yapılan: eyyaf - 16 Şubat 2014 - 20:25:02
acmasına acıyo ama ben o dosyayı nasıl kullanacam?

Öncelikle, ilk iletinde kurma ile ilgili bir şey sordun mu? Hayır. Forum ortamlarından kendi adına daha verimli yararlanmak, hem sana hem bize vakit kaybı yaşatmamak için:

1. Sorunun her neyse öncelikle forumda bunu araman,
2. Meramını güzel bir Türkçe ile anlatman,
3. İstediğin şey İstanbul'a gitmekse "Ben nasıl İzmit'e giderim diye sormaman",
4. Önerileri iyi okuman gerekir.

Ne bir önceki iletimde yazdıklarımızı okumuşsun ne de önerilerimizi dinlemişsin. Ben de senin mantığına göre cevap vereyim: .tgz dediğimiz şey bir arşiv dosyasıdır, içine ne koyarsan o bulunur. İlla kurulması gereken bir şey yoktur içinde, ben şarkı türkü dosyası koyarım, bir başkası farklı bir şey.

Lütfen, önce önerileri güzelce okuyup değerlendir.

eyyaf

sorum tam olarak şu gezginlerden linux program bölümüne girip bazı programlar indirdim hepsininde uzantısı tar.gz bunları .deb uzantılılarda oldugu gibi nasıl kurarım?

ekremsenturk

Alıntı yapılan: eyyaf - 17 Şubat 2014 - 17:40:04
sorum tam olarak şu gezginlerden linux program bölümüne girip bazı programlar indirdim hepsininde uzantısı tar.gz bunları .deb uzantılılarda oldugu gibi nasıl kurarım?

Bu tür dosyaların içinde gerçekten bir program varsa, bir de açıklaması vardır. Genelde "readme.txt" veya "INSTALL.txt" dosyalarının içinde yazar. Ve tabii kurulum öncesi, önce hangi bağımlılıkların kurulu olması da yazabilir. Bazen 1-2 MB boyutunda bir uygulama için 100 MB üzerinde toplam boyuta varan, düzinelerce ek uygulamalar kurmak zorunda kalabilirsin. deb paketlerinde ise gerekli bağımlılıklar önce eksikmi? tesbit edilir ve gerekli ek bağılılıklar varsa, onlarda kurulurlar.

İndirdiğin programı geliştiren kişiler nasıl bir kurulum yöntemi tercih etmişlerse, o kurallar geçerlidir.

gecegezen

Ubuntu'da veya aslında bir çok linux dağıtımında öncelikle programı tgz ile kurmak yerine öncelikle ubuntun kendi depolarına bakmanızı tavsiye ederim eğer daha güncel bir versiyon isterseniz veya ubuntu depolarında olmayan bir programı PPA ekleme ile falanda yükleyebilirsiniz.
Kısaca programın ismini ubuntu yazılım merkezinde bir arayın ve kur tıklayın.
daha detaylı anlatım için okumanızı tavsiye ederim.
http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=Ubuntu%27da_yaz%C4%B1l%C4%B1m_kurma
Yotube kanalım hepinizi beklerim...
https://www.youtube.com/channel/UCsRQPZxNJKZbfpGy6r97nJw

heartsmagic

Alıntı yapılan: heartsmagic - 16 Şubat 2014 - 19:02:18
Ancak sormak istiyorum, .tgz arşivle amacın nedir? Uygulama kurmak istiyorsan ve bir yerlerden bir şeyler indirdiysen o işi girişmeden önce depolardan, PPA ile, .deb paketleri ile kurma yöntemlerini denemelisin.

Ben söyledim ilk iletimde, @Barış Can tekrar söyledi, ancak yine okumamış, yine dinlememişsin sanırım. Türkçe konusunda da ilerleme yok. @gecegezen de üçüncü baskıyı yapmış, ben bir kez daha anlatırsam dördüncü olacak.

Gezginler nedir, Linux bölümü nedir, indirdiğin şey nedir bilmiyorum ancak sana doğru yolu göstermek istiyoruz ısrarla, sense her seferinde azar azar bilgi veriyorsun bize. Pes ettim edeceğim yani o kadar. Son kez hatırlatayım, Ubuntu gibi bir dağıtım kullanıyorken, onun depoları varken, o depolarda onbinlerce uygulama zaten mevcutken, bu uygulamaları bir iki tıkla kurabilecekken neden önerileri dinlemiyor ve hâlâ ısrarla dışarıdan bir şeyler bakıyorsun?

İstediğin uygulama nedir? Bir söyle lütfen, depoda var mı yok mu sana söyleyelim. Bizim söylememize de gerek yok, kendinde bakabilirsin.

Not: Lütfen Türkçe konusuna dikkat edelim artık. Büyük harf, küçük harf, noktalama işaretleri gibi şeyleri kullanmak çok zor bir mesele değil.

if

Çözüldü etiketini kaldırdım. En azından nasıl çözdüğünüzü geçin.

eyyaf

Demek istediğinizi anladım ama siz tam olarak benim ne demek istediğimi anlamadınız.
Ben diğer program indirme sitelerinden(gezginler vs...) linux için program indirdim ama bunu ubuntu'da acamadığımı söyledim, farkettiğim şey şu oldu ubuntu ve debian aynı platform üzerine kurulu yani .deb olması gerekiyor bir şey kurmak için tar.gz ubuntu veya debian için kurulmuyor, duyduğum kadarıylada tar.gz ile backtracka kurulum yapmak mümkünmüş ama ne kadar doğru bilemem. Diğer bir konuya gelirsek cevap veren çoğu kişi, ubuntu yazılım merkezini kullanmam gerektiğini söylemiş ama benim istediğim o oygulamayı kurmaktan çok o uygulamayı nasıl kuracağımdı, aslında soruyu dediğiniz gibi yanlış sordum tar.gz yi nasıl acarım deyilde nasıl kurarım olarak sormalıydım... Herkese yardımlarından dolayı çok teşekkür ederim.

if

İmlâ hatalarından iletiyi anlamak zor. En azından şuna cavap vereyim, .tar.gz sadece bir dosya sıkıştırma biçimi. .tar.gz ile sıkıştırılan dosyaların kurulumu için özel bir yöntem, .zip ile sıkıştırılanlar için özel bir yöntem yok. Bunlar genelde kayk kodudur uygulamaların ki her dağıtıma kurulabilir. Bu dosyaların içinde benioku ya da kurulum dosyaları olur. Bunları okumak gerek. Genel olarak ./configure
make
sudo make install
ile kurulum yapılır. Bu sorunun cevabı var zaten forumda.

heartsmagic

@eyyaf, temel konularda eksiğin var, biraz daha okuma yapman gerekiyor ve cidden bu konular forumda yer alıyor. @if açıklamış ancak üzerinden geçeyim, bu başlıkta çok yaptık bunu gerçi. Senin "Ubuntuda olmuyor, Backtrack'te oluyormuş dediğin şey" esasında olup biten bir şey değil. tar.gz özünde sadece arşivleme+sıkıştırma olayıdır. Senin Windows tarafından bildiğin ZIP ve RAR gibi bir mesele yani. Şimdi ben sana bir adet .mp3 dosyası arşivleyip göndereyim sen de onu Bakctrack'te "kur". Sence bu mümkün mü?

Bu nedenle ısrarlı bir şekilde sordum, kurmak istediğin ne diye. Başlığa tekrar bakarsan haklı olduğumu göreceksin. Bence anlamayan bizler değiliz de, sanki anlatamayan sensin. İlk iletinde nasıl açarım diye sordum, sonra nasıl kullanırım diye, sonra gerisi geldi.

@if yine açıklamış. Eğer elinde tar.gz paketinde cidden derlenebilecek bir uygulama, kod parçası varsa bu her Linux dağıtımında (yeterlilik ve gereklilikleri sağlaman durumunda) derlenebilir. Öteki türlü Backtrack'e kırk takla attırsan da bir şey derleyemez, kuramazsın. Bu derleme olayı da ha deyince olacak bir şey değil. Forumda kaynak var derken bu konuda ki açıklamaları işaret ediyoruz sana aslında:

https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=179.0