Ubuntu 14.04 dosya yöneticisi problemi.

Başlatan elk2msm, 26 Nisan 2014 - 02:25:25

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

elk2msm

Selamün aleyküm arkadaşlar.

Birkaç kez tam kurulum yaptım ve hepsinde aynı durum söz konusu. Olay şu ki; Bağlı bir diski açıp yeniden dosya yöneticisine tıkladığımda ev klasörü açılıyor ve 2 pencere ile karşı karşıya kalmış oluyorum. Mantık olarak problem gibi görünmeyebilir ama ben yeni bir ev klasörü görmek istemiyorum. Açtığım bağlı diskin penceresi ile işlemlere devam etmek istiyorum. Bu olayı nasıl çözüme kavuşturabiliriz?

Teşekkürler şimdiden.

heartsmagic

Tam anlayamadım soruyu. "Bağlı bir diski açıp" derken nereden açtığını söylemek istiyorsun? "Dosya yöneticisine tıkladığımda" derken tam olarak nereye tıklayıp ne açıyorsun?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Gam Kenarı

Alıntı yapılan: elk2msm - 26 Nisan 2014 - 02:25:25
Selamün aleyküm arkadaşlar.

Birkaç kez tam kurulum yaptım ve hepsinde aynı durum söz konusu. Olay şu ki; Bağlı bir diski açıp yeniden dosya yöneticisine tıkladığımda ev klasörü açılıyor ve 2 pencere ile karşı karşıya kalmış oluyorum. Mantık olarak problem gibi görünmeyebilir ama ben yeni bir ev klasörü görmek istemiyorum. Açtığım bağlı diskin penceresi ile işlemlere devam etmek istiyorum. Bu olayı nasıl çözüme kavuşturabiliriz?

Teşekkürler şimdiden.

Ve aleyküm selam

Daha önce kullandığım sürümde ve şu an kullandığım 14.04 sürümünde de sizde olanlar bende de oluyor. Yalnız ben bunun normal olduğunu zannediyordum. Örnek vereyim: mesela ben şu an Firefox tarayıcısındayım, sol tarafta bulunan Unity menüsünde bulunan  "Dosyalar" tıklayıp  ev dizinini açıtıktan sonra tekrar Firefox'a geldiğimde, ya da herhangi bir program açtıktan sonra tekrar  "Dosyalara" tıkladığımda ikinci bir dosyalar penceresi açılmıyor.  Bu işlemi böldüğüm diskimde bulunan bölümlerin birinde yaptığımda ise, direk o bölüme gitmek yerine onun yerine ikinci bir ev dizini penceresi açılıyor. Umarım anlatabilmişimdir :)

elk2msm

http://youtu.be/jYHjcetlL9Y

Vidyoda daha iyi anlaşılıyordur umarım olay. Windows kurulu diskimdeki dosyaları almak için bağlı birime tıklıyorum ve haliyle dosya yöneticisi açılıyor. Sonra başka bir uygulama çalıştırıyorum. Akabinde yine dosyalarıma bakmak için dosya yöneticisine tıkladığımda fazladan ev klasörü açılıyor. 2 pencere ile karşı karşıya kalıyorum. Halbuki ben windows yüklü diskimden birkaç dosya alacaktım. Olay bundan ibaret.  @Gam Kenarı arkadaşımızın da tarif ettiği gibi. Önceden böyle değildi diye hatırlıyorum.

heartsmagic

Kendi adıma pencere geçişlerini oradan yapmadığım için net hatırlayamıyorum durumun nasıl olduğunu, fakat Unity'nin doğası gereği 14.04'e kadar açılan uygulama simge durumuna küçültülemiyor ve tekrar oradan geri çağırılamıyordu sanırım? Önceden de böyle olmasın yani?

İstediğiniz şeyi şu sağlıyor olmasın?
http://www.webupd8.org/2014/03/minimize-on-click-for-unity-launcher.html

elk2msm

Alıntı yapılan: heartsmagic - 27 Nisan 2014 - 11:41:26
Kendi adıma pencere geçişlerini oradan yapmadığım için net hatırlayamıyorum durumun nasıl olduğunu, fakat Unity'nin doğası gereği 14.04'e kadar açılan uygulama simge durumuna küçültülemiyor ve tekrar oradan geri çağırılamıyordu sanırım? Önceden de böyle olmasın yani?

İstediğiniz şeyi şu sağlıyor olmasın?
http://www.webupd8.org/2014/03/minimize-on-click-for-unity-launcher.html

Yok hocam zaten bu şekilde kullanıyorum compizi. Ayarı kapatıp açtım değişen bir şey olmadı. Bu küçültme problemi değil dosya yöneticisi problemi. İlk mesajımda da söylediğim gibi mantık olarak bu bir problem gibi görünmüyor ama benim 2 pencereyle işim yok. Ayrıca şunu denedim; Fare tuşuna hızlı hızlı basınca 2. bir ev klasörüni açtı. Yani toplamda 3 pencere açılmış oldu. Sonuçta bir karmaşa oluşturuyor ve ihtiyacım olmamasına rağmen ev klasörüyle uğraşmak zorunda kalıyorum. Kapatsam dahi tıkladığımda yine açılıyor.

if

Alıntı yapılan: elk2msm - 26 Nisan 2014 - 21:49:27
http://youtu.be/jYHjcetlL9Y

Vidyoda daha iyi anlaşılıyordur umarım olay. Windows kurulu diskimdeki dosyaları almak için bağlı birime tıklıyorum ve haliyle dosya yöneticisi açılıyor. Sonra başka bir uygulama çalıştırıyorum. Akabinde yine dosyalarıma bakmak için dosya yöneticisine tıkladığımda fazladan ev klasörü açılıyor. 2 pencere ile karşı karşıya kalıyorum. Halbuki ben windows yüklü diskimden birkaç dosya alacaktım. Olay bundan ibaret.  @Gam Kenarı arkadaşımızın da tarif ettiği gibi. Önceden böyle değildi diye hatırlıyorum.

Olması gereken davranış budur @elk2msm. Unity çubuğu üzerindeki en üst konumda bulunan dosya yöneticisi simgesine tıklayınca öntanımlı olarak ev dizinini açar. Unity çubuğu üzerindeki disk simgesinden bağladığınız diski ya da bir disk bölümünü açtıktan sonra tekrar ona dönmek için yine o disk simgesine tıklayın.

siberoloji

1. Dosya yöneticisine sol tıklayıp dosya yöneticisinde bir yeri, örneğin belgeleri açtınız.
2. Sonra başka bir programı açtınız.
3. Tekrar dosya yöneticisi ile açtığınız belger penceresini açmak istediniz ancak sol taraftaki dosya yönetisini tıkladığınızda yeni bir dosya yöneticisi penceresi açılıyor. Halbuki siz önceden açtığınız pencereyi görmek istiyorsunuz. Yeni bir pencere açmak istemiyorsunuz.
Doğru anladığımı umuyorum.
Şimdi dosya yöneticisi ile belgeler veya başka bir disk bölümü açık olsun ve firefox penceresindesiniz.
1.Sol taraftaki dosyalar resminin üzerine fareyi getirin ve fare üzerinde tekerlek varsa döndürün.
2.Tekerlek yoksa dosyalar resmine normal tıklamayın. Sağ tıklayıp açılan listeden, zaten açık olan pencerenizi seçebilirsiniz. Böyle yazdım ancak böyle olması gerekir iken sadece bir dosya yöneticisi penceresi açık iken sizin konumunuz listelenmiyor.
3. Yada klavyeden Alt+Tab tuşu ile açık pencereler arasında gezinebilirsiniz.

Ancak tek dosya penceresi açık iken ve dosya yöneticisine sağ tıkladığınızda listede sizin açık konumunuz görünmesi gerekir iken görünmüyor. İki dosya yöneticisi açık iken ikisi de görünüyor. Bu sanırım bir hata.
@elek2msm;
söylediğinizi anladım. Haklısınız. Gereksiz bir ilave pencere açılması olayı. Ancak bu ikinci pencere açılmadan da sağ tıkladığınızda sizin önceden açık olan yeriniz listede görünmüyor.
@heartsmagic;
@if;
bunu nasıl rapor edebiliriz.

heartsmagic

Unity tarafına raporlamak lazım, muhtemelen de başlatıcısına. Ben ilk elden denetleyemiyorum ancak söylemiş olduğum özellik açıldığında bir başka uygulama üzerinde olsak bile sanki kendisini geri çağırması gerekiyor diye tahmin ediyordum, demek ki yanılıyormuşum.

plazma

mount edilen ntfs sabit disklerden kaynaklanıyor galiba bu sorun, ben denediğimde o şekilde fazladan dosya yöneticisi geliyor.

meda

Aynı sorunu bende yaşıyorum.Ancak NTFS dosya sistemli ne bir bölüm ne de HDD var.
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

plazma

Alıntı yapılan: shadow. - 28 Nisan 2014 - 01:15:34
Aynı sorunu bende yaşıyorum.Ancak NTFS dosya sistemli ne bir bölüm ne de HDD var.

Dosya yöneticisinden yapablirmi nautilus dışında bir tane ile denemek lazim, bende ntfs olan kısımda oluyor sadece.

Nemo kurup demek lazım. http://www.webupd8.org/2014/04/install-nemo-220-with-unity-patches-in.html

elk2msm

Alıntı yapılan: siberoloji - 27 Nisan 2014 - 21:38:19
1. Dosya yöneticisine sol tıklayıp dosya yöneticisinde bir yeri, örneğin belgeleri açtınız.
3. Tekrar dosya yöneticisi ile açtığınız belger penceresini açmak istediniz ancak sol taraftaki dosya yönetisini tıkladığınızda yeni bir dosya yöneticisi penceresi açılıyor. Halbuki siz önceden açtığınız pencereyi görmek istiyorsunuz. Yeni bir pencere açmak istemiyorsunuz.
Şimdi dosya yöneticisi ile belgeler veya başka bir disk bölümü açık olsun ve firefox penceresindesiniz.
1.Sol taraftaki dosyalar resminin üzerine fareyi getirin ve fare üzerinde tekerlek varsa döndürün.
2.Tekerlek yoksa dosyalar resmine normal tıklamayın. Sağ tıklayıp açılan listeden, zaten açık olan pencerenizi seçebilirsiniz. Böyle yazdım ancak böyle olması gerekir iken sadece bir dosya yöneticisi penceresi açık iken sizin konumunuz listelenmiyor.

Ancak tek dosya penceresi açık iken ve dosya yöneticisine sağ tıkladığınızda listede sizin açık konumunuz görünmesi gerekir iken görünmüyor. İki dosya yöneticisi açık iken ikisi de görünüyor. Bu sanırım bir hata.
@elek2msm;
söylediğinizi anladım. Haklısınız. Gereksiz bir ilave pencere açılması olayı. Ancak bu ikinci pencere açılmadan da sağ tıkladığınızda sizin önceden açık olan yeriniz listede görünmüyor.
@heartsmagic;
@if;

Evet olay bu. Windows yüklü diskime geri dönmek için dosya yöneticisine tıkladığımda bana yeni bir dosya yöneticisi açıyor. Farklı diskler sonuçta yeni bir dosya yöneticisi açması mantıklı ama benim ihtiyacım yok buna. Yeni pencere açmak istersem farenin tekerleğine tıklamam yeterli. Karmaşaya sebebiyet veriyor bu durum ve pencereler arasında falzadan işlemler yapmak zorunda bırakıyor.

siberoloji

1 adet dosya yöneticisi açık iken ve ntfs bir disk bölümü seçili ken ve fokus başka bir programda aktif iken;
a. solda unity panel üzerinde dosya yöneticisi ikonu üzerinde fare tekerini döndürünce ntfs olan bölümü gösteren pencere açılıyor.
b. ancak dosya yöneticisi ikonuna sağ tıklayıp listedeki dosya (files) penceresini seçince YENİ EV KLASÖRÜ AÇILIYOR.
---------------
2 adet dosya yöneticisi açık iken ve ikisinde de ayrı ntfs bir disk bölümleri veya 1 ntfs + 1 ev dizini veya veya veya.... seçili ken ve fokus başka bir programda aktif iken;
a. solda unity panel üzerinde dosya yöneticisi ikonu üzerinde fare tekerini döndürünce ntfs olan bölümü gösteren pencere açılıyor. ve pencereler arası geçiş yapılabiliyor
b. ve aynı zamanda dosya yöneticisi ikonuna sağ tıklayıp listedeki dosya (files) penceresini seçince ntfs olan pencere de diğer ntfs veya farklı olan da açılabiliyor.

O ZAMAN SORUN; 1 B maddesinde.

Tek dosya yöneticisi penceresi açık ve içerisindeki aktif yer (working directory) bir ntfs disk bölümü ise başka bir program penceresinden bu dosya yöneticisi penceresine Alt+Tab veya fare tekerleği ile geçilebildiği halde sağ tıklama ve listeden seçimle veya dosya yönetisine tıklama ile büyütülemiyor. (maksimize)

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 28 Nisan 2014 - 01:40:14

@elek2msm;
Tek dosya yöneticisi açık ve windows bölümü seçili iken başka pencerelerden tekrar windows bölümünün olduğu nautilus penceresine fare tekerleği veya Alt+Tab ile geçebilirsiniz şimdilik.

İki farklı dosya yöneticisi penceresi açık ise;
a. dosya yöneticisi ikonu üzerinde fare tekerleği ile de
b. alt tab ile de
c. dosya yöneticisi ikonuna fareyle sol tıklama ile de
d. dosya yöneticisi ikonuna fareyle sağ tıklama ile de geçebilirsiniz.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 28 Nisan 2014 - 01:44:13

Yıllar sonra bizim ufaklık bu forum mesajlarımı okuyacak ve "amma döktürmüşsün ha gecenin 01.30'unda " diye dalga mı geçecek ne?

elk2msm

Alıntı yapılan: siberoloji - 28 Nisan 2014 - 01:34:38
1 adet dosya yöneticisi açık iken ve ntfs bir disk bölümü seçili ken ve fokus başka bir programda aktif iken;
a. solda unity panel üzerinde dosya yöneticisi ikonu üzerinde fare tekerini döndürünce ntfs olan bölümü gösteren pencere açılıyor.
b. ancak dosya yöneticisi ikonuna sağ tıklayıp listedeki dosya (files) penceresini seçince YENİ EV KLASÖRÜ AÇILIYOR.
---------------
2 adet dosya yöneticisi açık iken ve ikisinde de ayrı ntfs bir disk bölümleri veya 1 ntfs + 1 ev dizini veya veya veya.... seçili ken ve fokus başka bir programda aktif iken;
a. solda unity panel üzerinde dosya yöneticisi ikonu üzerinde fare tekerini döndürünce ntfs olan bölümü gösteren pencere açılıyor. ve pencereler arası geçiş yapılabiliyor
b. ve aynı zamanda dosya yöneticisi ikonuna sağ tıklayıp listedeki dosya (files) penceresini seçince ntfs olan pencere de diğer ntfs veya farklı olan da açılabiliyor.

O ZAMAN SORUN; 1 B maddesinde.

Tek dosya yöneticisi penceresi açık ve içerisindeki aktif yer (working directory) bir ntfs disk bölümü ise başka bir program penceresinden bu dosya yöneticisi penceresine Alt+Tab veya fare tekerleği ile geçilebildiği halde sağ tıklama ve listeden seçimle veya dosya yönetisine tıklama ile büyütülemiyor. (maksimize)

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 28 Nisan 2014 - 01:40:14

@elek2msm;
Tek dosya yöneticisi açık ve windows bölümü seçili iken başka pencerelerden tekrar windows bölümünün olduğu nautilus penceresine fare tekerleği veya Alt+Tab ile geçebilirsiniz şimdilik.

İki farklı dosya yöneticisi penceresi açık ise;
a. dosya yöneticisi ikonu üzerinde fare tekerleği ile de
b. alt tab ile de
c. dosya yöneticisi ikonuna fareyle sol tıklama ile de
d. dosya yöneticisi ikonuna fareyle sağ tıklama ile de geçebilirsiniz.

Başka çare yok o zaman tarif ettiğiniz şekilde yapılmalı şimdilik işlemler. Sanırım rapor edeilmesi gereken bir durum ve güncelleme beklemek gerekli sorun düzelene kadar. Teşekkürler yorumlarınız için.

Bu arada iyi döktürmüşsünüz. :)

siberoloji

@if;
Alıntı YapOlması gereken davranış budur @elk2msm. Unity çubuğu üzerindeki en üst konumda bulunan dosya yöneticisi simgesine tıklayınca öntanımlı olarak ev dizinini açar.
ilk defa pencere açılıyorsa tıklayınca ev dizinini açıyor. Bu normal.
1 pencere açık ve pencerede mesela resimler klasörü seçilyse tekrar tıklamada (dosya yöneticisi simgesine) yeni ev dizini açmıyor. Resimler klasörünün olduğu önceki pencereyi çağırıyor.
1 pencere açık ve pencerede ntfs bir disk bölümü seçiliyse tekrar tıklamada (dosya yöneticisi simgesine) ev dizinini açıyor.
2 pencere açık ve pencerelerin ikisinde de ayrı veya aynı ntfs disk bölümü seçiliyse tekrar tıklamada (dosya yöneticisi simgesine) pencere önizleme görünümü geliyor.

Yani programda
if else
if else
else if
gibi bir durum olmuş. ;)

if

Sanırım yukarıdaki davranış tasarımdan kaynaklanıyor. Emin değilim ama.

@elek2msm;
@heartsmagic;
@if;

İki harften oluşan bir adım olunca koca metinde görmek zor oluyor:)

Yukarıdaki davranış bana göre de bir hatadır. Hemen açarız:) Arından "Beni de etkiliyor." diyerek puanını uçuralım:)
Şimdi, bu bir tasarım hatası olduğundan hata kaydını Ayatana Design'a[1] karşı açılmalıymış[2]. Şu[3] az çok bu hatayla ilgili gibi görünüyor. Neyse.
Ayatana Design diye bir paket olmadığından hata kaydını Launchpad'e girerek elle açmamız gerek. Başlık olarak
Alıntı YapLauncher: File application should show mounted partitions when right clicked
İçerik olarak:
Alıntı YapAfter a partition is opened by clicking on its icon on the launcher and then the file application, which defaults to home folder of user, is opened in the same way, if a user wants to return the window of the partition while he/she is using another application - say Firefox - , it should be selected with a right click menu which is shown by right clicking on the file application.

Steps to visualize:
1- Open a partition by clicking its icon on the launcher
2- Open the file application by clicking its icon on the launcher
3- Open another application ( i.e. Firefox )
4- Right click the file applications. it should show opened windows - home and partition - that uses the file application

Bir çizimle göstermek güzel olur.

[1] https://launchpad.net/ayatana-design
[2] https://wiki.ubuntu.com/Unity/FilingBugs
[3] https://bugs.launchpad.net/ayatana-design/+bug/1197704

if

Alıntı yapılan: siberoloji - 28 Nisan 2014 - 01:54:05
1 pencere açık ve pencerede mesela resimler klasörü seçilyse tekrar tıklamada (dosya yöneticisi simgesine) yeni ev dizini açmıyor. Resimler klasörünün olduğu önceki pencereyi çağırıyor.
Olması gereken bu. 14.04'le geldi bu özellik.

1 pencere açık ve pencerede ntfs bir disk bölümü seçiliyse tekrar tıklamada (dosya yöneticisi simgesine) ev dizinini açıyor.

Hangi dosya yöneticisi simgesi ama? Disk bölümünü gösteren simge mi yoksa başlatıcının en başında duran ve tıklanınca ev dizinini açan simgeye mi? Bir de en son odaklanılmış dosya yöneticisi penceresinin hangisi olduğu değiştiriyor mu durumu?

2 pencere açık ve pencerelerin ikisinde de ayrı veya aynı ntfs disk bölümü seçiliyse tekrar tıklamada (dosya yöneticisi simgesine) pencere önizleme görünümü geliyor.

Bu davranış normal bence.

Ben bir metin yazdım ama sizin dediğinizi anlatmıyor galiba.

siberoloji

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/nautilus/+bug/1313132
Sven.Frings bu adreste bizden önce açmış hata kaydını ben de yorum yazdım ve beni etkiliyor dedim dilim döndüğünce.

meda

Hata kaydının açılması iyi olmuş bende güncellemelerle düzeltilmesini bekliyordum.Beni de etkiliyor dedim.
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

heartsmagic

Benim kafam bir hayli karışık. Şimdi, ben kendi durumumu özetleyeyim, sorunu nasıl oluşturabileceğimi söylesin lütfen birisi :) Öncelikle, NTFS bölümüm falan yok.

İlk olarak ev dizininden belirli bir dizin açıyorum. Başka bir uygulamaya geçiyorum, sol tıklarsam o dizini açıyor. Eğer sağ tıklarsam altta "Dosyalar" ismiyle görünüyor ki esasında ismi bu değil. Fakat tıklarsam yine doğru dizini açıyor.

İlk açtığım dizinin yanına bir dizin daha açıyor ve başka bir uygulama geçiyorum. Eğer sol tıklarsam son açtığım dizini açıyor, bir kere daha sol tıklarsam Compiz pencereleri diziyor önüme. Eğer sağ tıklarsam altta Dosyalar bölümünün altında her iki dizin de kendi isimleriyle yer alıyor. Hangisine tıklarsam o açılıyor.

Kısacası sanırım ben sorunu tekrarlayamıyorum.

siberoloji

Ntfs bölümü mutlaka gerekli değil USB'de oluyor. Sadece 1 Adet Nautilus penceresi açık olacak. İçerisinde USB'nin bir bölümü seçili olacak. Başka bir program penceresinden bu Nautilus penceresine;
1.Alt+Tab ile
2.Sol Paneldeki Nautilus ikonuna sol tıklama ile
3.Sol Paneldeki Nautilus ikonuna sağ tıklama, listeden seçme ile
4.Sol Paneldeki Nautilus ikonu üzerinde fare tekerleği ile
geçmeyi denediğinizde 2,3 numaralı adımlarda pencereye geçmediğinizi, yeni bir pencere daha açılarak ev dizine gidildiğini göreceksiniz.(Sanki önceki pencere yokmuş gibi)

SON: iki adet nautilus penceresi açık iken, pencerelerde neyin seçili olduğundan bağımsız olarak başka bir programdan yukarıdaki yöntemlerle eski pencereye girilebiliyor.

heartsmagic

Şimdi oldu, harici bir diskle denedim. Evet yeni bir ev dizini açıyor Dosyalar işlevi. Açılan bu dizine başlatıcıya eklenen disk simgesi üzerinden erişilebiliyor gerçi, fakat ilgili mesele böyle olmamalı elbette. Bu arada bizim bu başlıkta paylaşılan hata kaydı bir başkasının tekrarı çıktı:

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/nautilus/+bug/1170647

Burada olay daha güzel anlatılmış, ben dürttüm o başlığı "Yes it affects me" diyerek, aramızdan not düşenler de olmuş :)

Not: Yorum eklenecekse bu şekilde eklenmeli, "beni de etkiliyor" demek için yorum eklemek gerekmiyor, kaldı ki geliştiriciler de o şekilde eklenen yorumları pek sevmiyor.