İki tane GRUB var

Başlatan mrtAkdeniz, 03 Nisan 2014 - 15:57:36

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

mrtAkdeniz

Merhaba arkadaşlar,

Öncelikle başıma ilk defa böyle bir şey geldiği için ne şekilde aramam gerektiğine karar veremedim, daha önceden böyle bir konu varsa şimdiden özür diliyorum.

Benim sorunum şu, Windows 8.1 UEFI kurulum olan cihaza Ubuntu 12.04 LTS kurdum yaklaşık bir ay önce. (Ubuntu kurulumu da EFI) Kurulum tamamlandıktan sonraki ilk açılışta (grub yerine Windows Bootloader açılması gerekiyordu ki bende yeniden başlatıp boot-repair ile grub'u tekrar kurayım) ilginç şekilde grub geldi ama grub rescue ekranı şeklinde. set prefix ve set root komutlarıyla bir şekilde bağlayıp sistemi başlatmayı denedim, ancak sonuç olumsuzdu. Ubuntu Live CD ile boot-repair kurulumu yaptım, gerekli ayarlamaları yapıp yeniden başlattım bilgisayarı, ancak sonuç aynıydı. Her türlü ayarı denememe rağmen sonuç alamadım, bende ubuntu forumlarındaki yönergelerle tek seferde pek çok şey yaparak sorunu çözdüm, yani nasıl çözdüğüm şeklinde en ufak bir fikrim yok. İzlediğim yollar şu şekildeydi:

• /usr/lib/grub içindeki dosyaları /boot/grub içine aktarmak
  • chroot ile tekrar grub kurmak
  • grub'u tamamen kaldırıp 1.99 sürümü kurmak

Bunlardan biri sayesinde sorunum çözüldü. Daha sonra dün gece şeytanın dürtmesiyle "yahu hadi 14.04 kurayım" dedim ve upgrade-manager -d komutu ile kurulumu yaptım. Kurulum bittikten sonra eskisi gibi grub rescue ekranına düşmeye başladım. Bu sefer yedeklerimi alıp sinirlenip yeter be ne çektim senden diyerek temiz bir 14.04 kurulumu yaptım, (temizden kastım bütün HDD'yi boşaltmadım, ext4 sürücümü silip tekrar oluşturdum, EFI için gerekli olan sda2 bölümüne ellemedim) bu sefer de bilgisayar başlarken
error: no such device blabla
grub rescue>

şeklinde hata almaya başladım. Bunu da forumlarda araştırdım, mod dosyasını elle gösterip normal yazarak grub'u aktifleştirebilirsiniz demelerine rağmen sonuç alamadım. Lakin ilk başta /sda6/boot/grub altında olan boot'u bir forumdaki öneri ile tekrar kurulumda /sda8'i /boot şeklinde bağlayarak sda8'e taşımış oldum. Buradan sonra set root ve set prefix üzerinde bütün yolları denememe rağmen

• sda2(EFI) üzerindeki
  • sda6(ext4 - ubuntu kurulumu) üzerindeki
  • sda8 (/boot bağlama noktası) üzerindeki

/boot/grub, /grub, vs uzantılarıyla birlikte sonuç alamadım. Tek sonuç aldığım yer sda6/usr/lib/grub/x86_64-efi yi yükleyerek oldu, bu da insmod normal komutundan sonra "vid64" gibi bir hata veriyordu. (Tam olarak hatırlayamıyorum)

Bütün sürücüyü silmeye niyetlenmişken bilgisayar başlangıcında F12(başlangıç sürücüsü seçme) tuşuna basınca ilginç bir şekilde HDD altında 3 seçenek olduğunu gördüm, Windows, "ubuntu" ve "Ubuntu". Şansımı deneyeyim diyerek küçük u ile başlayan ubuntu'yu seçtim ve grub sorunsuzca karşıma geldi. Grub ekranında Windows ve Ubuntu seçeneği var, ikisi de sorunsuz çalışıyor. Ancak bilgisayarı yeniden başlattığım zaman F12 ekranındaki diğer "Ubuntu" ile başlıyor, ve bu da beni tekrar grub rescue> konsoluna götürüyor.

Tam olarak yapmak istediğim şey, düzgün olarak açılan "Ubuntu" hangi grub'u kullanıyor, yani şu anki sistemde hangi GRUB düzgün çalışmakta, hangisi gereksiz, diğerini nasıl kaldırabilirim?

Düzenleme:

Az önce sistemi tekrar kurup /boot'u farklı bir yere bağladığım bölümü de kaldırdım. Bütün sistem sda7 içine kuruldu /boot dahil. Bilgisayarı yeniden başlattığım zaman hala "no such device blabla" hatasını alıyorum, Windows'a da erişim yapamıyorum.

heartsmagic

Şu UEFI çıktı çıkalı ne çekiyoruz şu kurulum işlerinden. Ben Boot-Repair'e tekrar şans vermeni öneriyorum. İlk seferinde düzeltemezse bir daha dene hatta, ben ancak ikincisinde çözmüştüm kendi sorunumu.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

mrtAkdeniz

Hocam boot-repair'in 14.04 versiyonu yok sanırım, ekliyorum repoları ancak kurulum yapmıyor, update çekerken hata veriyor. Windows 8 DVD'sini takıp başlangıç onarma yaptım, bilgisayarda hiçbir şeye ellemez isem otomatik Windows 8 açılıyor. Başlangıç sırasında F12'ye basarsam yine 3 seçenek geliyor ama Ubuntu'yu seçince Ubuntu açılıyor sorunsuz bir şekilde. Çözüldü olarak işaretlemeli miyim bilemiyorum...

heartsmagic

Çok karıştığı için ortalık tamamen sana bırakıyorum :)
14.04 için PPA yoktur belki ama 13.10 olarak ekleyip deneyebilirsin.

mrtAkdeniz

2 hafta daha bekleyip LTS çıkınca tam anlamıyla dener, ona göre olmazsa hortlatırım konuyu, yeni sürüm arifesinde karıştırmayalım ortalığı :)
Teşekkür ederim.

91011

Tanrı konuşmaz, şeytan fısıldar...

mrtAkdeniz

@91011, hocam arkadaşımın bilgisayarı arızalandı, onun dosyaları benim cihaza yedekledik, şimdilik işlem yapmak istemiyorum emanet malın canı tez çıkar diyerek, ama dosyaları geri verdikten sonra ilk işim denemek olacak.

Teşekkür ederim :)

heartsmagic

Etiketlendiği için konuyu kapatsam mı kapatmasam mı bilemedim. Eğer sonra tekrar deneme yapacaksan bence etiketlemeyelim, sen konuyu güncelle.