Bilgi yedekleme sunucu sistemi

Başlatan tasy, 15 Haziran 2009 - 10:10:10

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

tasy

Herkese selamlar. Birşeyi merak etmekteyim ve yaklaşık bir ay sonrada kullanmam gereken bir şey olacak.

Şimdi bir ofiste 9 bilgisayar olduğunu varsayalım ve tüm pc'ler linux olcak tabiki, bu bilgisayarlardan birini sunucu olarak ayırdık. Bu sunucu sistem her akşam yada belirlediğimiz bir saatte diğer 8 bilgisayardaki belirtilen verileri yedekleyecek. Böyle bir program varmı acaba?

Aklıma şöyle birşeyde geliyor; diğer 8 bilgisayara işletim sistemi kurmasak direk istemci olan pc'yi açtığımızda sunucu olan bilgisayardan ağ aracılığı ile sunucudaki işletim sistemine giriş yapıp işlem yapılabilinirmi ve bunun için nasıl bir sunucu sisteme ihtiyaç olur??

Sonuç olarak bu tür bir sistem kurulması planlanmakta önerileriniz nelerdir?

heartsmagic

İlk soru için cevap: cron
Cron belirli periyotlarda işlerimizi yaptırabileceğimiz bir sistemdir. İstediğin şeyi istediğin zamanda yaptırırsın. Biraz bakınırsan etrafa rahatlıkla örneklerini görürsün. cron, cronjob olarak aratabilirsin.

İkinci soru için cevap: Her nasıl olursa olsun sanırım bir işletim sistemi gerekecektir. Eskiden dummy terminaller kullanılıyordu bu işler için. Şu sıralar ise asgari boyutlardaki sistemlere işletim sistemleri kurularak sunuculara uzak masaüstü bağlantısı gerçekleştiriliyor. Bu bağlamda karar sana kalıyor gibi, eğer kişilerin bilgisayarları kullanmalarına gerek yok, sadece uzak masaüstü ile sunucudaki kendi hesaplarına bağlansınlar diyorsan böyle bir ayarlama yapabilirsin.

Not: İkinci cevap için benim söylediklerime pek fazla bel bağlama. Sunucu konularında çok daha fazla tecrübeli arkadaşlar daha iyi açıklamalarda bulunacaklardır.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

tasy

#2
Hımm şu cron olayını bi araştırayım. Ofiste çoğunlukla evolation (mail istemcisi) ve ofis programları kullanılacak. Pop3 kullanıldığı için evolationda kendini yedeklemesi lazım yoksa mailler gider. Bakalım araştıramalarım sürmekte. Sizlerinde önerilerinizi bekliyorum... @heartsmagic teşekür ederim.


Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 15 Haziran 2009 - 20:32:16

Arkadaşlar http://www.ltsp.org/ şöyle birşey buldum ve aklıma yattı gibi, şimdi onu araştırıyorum. Yine fikri olan arkadaşım varsa lütfen paylaşsın. Teşekürler, görüşmek üzere...

Ertan ERBEK

sync sistemini ya da data replicator sistemlerini googlede bir ara istersen. Bu arada bu işi sunucu üzerinde yapmaktansa istemci ( istemciler artık güçsüz makinalar değil bu nedenle birçok işi istemciler üzerine yıkabilirsin ) üzerinde yapmak daha karlı olabilir. Hazırlıyacağın bash betiğini akşam belli bir satte sunucuya yedek almasını ( bu kısımda smbclient ve nfs araştırması yapmalısın her ikiside istemcilere ana sunucunun klasörlerini mount etmeni sağlar ) sağlayabilirsin. Aynı betiğin en sonuna poweroff yazarak sistemin bu işlem yapıldıktan sonra kapanmasınıda sağlıyabilirsin. Örek olarak bir cron satırı verebilirim.

59 23 * * * root find /backup/ist1/ -atime +3 -ctime +3 -exec rm -rf {} \; && tar cvf /backup/ist1/yedek-`date`.tar /home/* && poweroff

Örnek satıra göre hergün saat 23:59 da /backup/ist1 içinde üç gün önce oluşturulmuş ya da değiştirilmiş dosyalar silinecek ( Bu şekilde üç gün geriye dönük yedeğe sahip olacaksın.) sonra /home dizini içinde bulunan dosyalar /backup/ist1/ dizini içine yedek-`date`.tar olarak o günün zaman damgası vurularak eklenecek ardından makina kendisini kapatacak. Satırlarda ufak tefek yanlışlarım olabileceğini düşünüyorum bu nedenle.

man find
man rm
man tar

bir göz gezdirip birde google de düzenli ifadelere bakmanı tavsiye ederim. Hatta sonuçları almak için man mutt demenide tavsiye ederim bazen yedeklemede sorun olup olmadığını kontrol etmek istiyebilirsin.

* Bu satır sunucuda bulunan bir dizinin NFS yada SambaClient ile istemci makinada /backup dizinine mount edilmesi ile çalışacaktır.

    Bu satırı geliştirip daha iyi bir hale getirerek buraya yazarsan sevinirim.
Elbet bir gün bende Linux cuyum diyeceğim.

Başkalarının bilmediği bilgi, bilgi değildir. Bilgini paylaşmak için SUDO ya katkılarını bekliyoruz.