[Çözüldü] Fan çalışmaya başladımı durmuyor

Başlatan Atamertes, 23 Nisan 2014 - 00:38:37

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Atamertes

İyi günler arkadaşlar,
Ubuntu 14.04 kurdum gerçi eski sürümlerde de vardı bu sorun, işlemci ısınıp fan çalışmaya başladığı zaman bir daha yavaşlamıyor. Hatta işlemci 35dereceye düşüyor fan hala son hızda devam ediyor.
Bilgisayar açıldığında hiçbirşey yok sadece işlemci ısınıp fan devreye girdiği zaman başlıyor sorun.
çift ekran kartım yok kendim biraz araştırdım ama çözemedim. Bir çözüm bulamazsak tekrar silmek zorunda kalıcam :/

Laptopun özellikleri:
http://www.toshiba.eu/discontinued-products/satellite-l300-222/

[b]lspci | grep VGA[/b]
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller (rev 07)

[b]glxinfo | grep render[/b]
direct rendering: Yes
    GLX_MESA_multithread_makecurrent, GLX_MESA_query_renderer,
    GLX_MESA_multithread_makecurrent, GLX_MESA_query_renderer,
OpenGL renderer string: Mesa DRI Mobile Intel® GM45 Express Chipset
    GL_MESA_ycbcr_texture, GL_NV_blend_square, GL_NV_conditional_render,

[b]sensors[/b]
acpitz-virtual-0
Adapter: Virtual device
temp1:        +41.0°C  (crit = +114.0°C)
coretemp-isa-0000
Adapter: ISA adapter
Core 0:       +38.0°C  (high = +105.0°C, crit = +105.0°C)
Core 1:       +38.0°C  (high = +105.0°C, crit = +105.0°C)

meda

İlk olarak :
sudo apt-get install cpufrequtils mesa-utils yeniden başlatın fark edecek mi ?

Fark etmezse Tlp güç yöneticisi :
sudo add-apt-repository ppa:linrunner/tlp
sudo apt-get update
sudo apt-get install tlp tlp-rdw yeniden başlatın.Değişme var mı ?
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

heartsmagic

BIOS güncelleme imkânın var mı? Ya da güncel mi? Kesin işe yarar diyemem ama bu gibi durumlarda denemek gerekebiliyor.

Bir de şu var:
http://forums.computers.toshiba-europe.com/forums/thread.jspa?threadID=47172&start=0&tstart=0

Orada bir omnibook bağlantısı verilmiş ve derlenerek modül olarak yüklenmiş. Ancak tarih çok geride, ta 2009'a gidiyor. Son sayfada bir SVN bağlantısı var, bir ihtimal o iş görebilir ancak şu an kendim derlemeyi deneyemiyorum ne yazık ki.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Atamertes

@Shadow
Deniyorum ilkini uyguladım ama işlemci ısınmamakta direniyor, fanın çalışması için 70derece olması gerek sonrasında işlemci soğusa da fan durmuyor

@Heartsmagic
BIOS en güncel sürümde zaten linke bakayım hemen

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 23 Nisan 2014 - 01:35:17

laptop_model = dmi_get_system_info(DMI_PRODUCT_VERSION);
                ^
/home/atamert/omnibook-2.20070211/init.c: In function 'omnibook_init':
/home/atamert/omnibook-2.20070211/init.c:281:3: error: implicit declaration of function 'create_proc_entry' [-Werror=implicit-function-declaration]
   proc_entry = create_proc_entry(feature->name, pmode, omnibook_proc_root);
   ^
/home/atamert/omnibook-2.20070211/init.c:281:14: warning: assignment makes pointer from integer without a cast [enabled by default]
              ^
/home/atamert/omnibook-2.20070211/init.c:290:13: error: dereferencing pointer to incomplete type
   proc_entry->data = feature;
             ^
/home/atamert/omnibook-2.20070211/init.c:291:13: error: dereferencing pointer to incomplete type
   proc_entry->read_proc = &procfile_read_dispatch;
             ^
/home/atamert/omnibook-2.20070211/init.c:293:14: error: dereferencing pointer to incomplete type
    proc_entry->write_proc = &procfile_write_dispatch;
              ^
/home/atamert/omnibook-2.20070211/init.c:294:13: error: dereferencing pointer to incomplete type
   proc_entry->owner = THIS_MODULE;
             ^
cc1: some warnings being treated as errors
make[2]: *** [/home/atamert/omnibook-2.20070211/init.o] Hata 1
make[1]: *** [_module_/home/atamert/omnibook-2.20070211] Hata 2
make[1]: `/usr/src/linux-headers-3.13.0-24-generic' dizininden çıkılıyor
make: *** [omnibook.ko] Hata 2

Kurmaya çalışınca hata verdi

işlemciyi hızlı bir şekilde ısıtacak bir yöntem var mı? firefoxda 3 tane hd film açtım aynı anda inat etti ısınmıyor -_-

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 23 Nisan 2014 - 09:40:08

@Shadow yöntemleri denedim bişey fark etmedi ısınınca fan durmuyor
Omnibook modülünü kurmaya çalışıyorum

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 23 Nisan 2014 - 10:24:07

make -C /lib/modules/3.13.0-24-generic/build SUBDIRS=/home/atamert/omnibook/trunk modules
make[1]:`/usr/src/linux-headers-3.13.0-24-generic' dizinine giriliyor
/home/atamert/omnibook/trunk/Makefile:132: "Backlight support in only supported for kernel version newer than 2.6.16"
/home/atamert/omnibook/trunk/Makefile:133: "Disabling backlight sysfs interface"
  CC [M]  /home/atamert/omnibook/trunk/init.o
/home/atamert/omnibook/trunk/init.c: In function 'omnibook_init':
/home/atamert/omnibook/trunk/init.c:281:3: error: implicit declaration of function 'create_proc_entry' [-Werror=implicit-function-declaration]
   ^
/home/atamert/omnibook/trunk/init.c:281:14: warning: assignment makes pointer from integer without a cast [enabled by default]
              ^
/home/atamert/omnibook/trunk/init.c:290:13: error: dereferencing pointer to incomplete type
   proc_entry->data = feature;
             ^
/home/atamert/omnibook/trunk/init.c:291:13: error: dereferencing pointer to incomplete type
   proc_entry->read_proc = &procfile_read_dispatch;
             ^
/home/atamert/omnibook/trunk/init.c:293:14: error: dereferencing pointer to incomplete type
    proc_entry->write_proc = &procfile_write_dispatch;
              ^
cc1: some warnings being treated as errors
make[2]: *** [/home/atamert/omnibook/trunk/init.o] Hata 1
make[1]: *** [_module_/home/atamert/omnibook/trunk] Hata 2
make[1]: `/usr/src/linux-headers-3.13.0-24-generic' dizininden çıkılıyor
make: *** [omnibook.ko] Hata 2

if

sudo -H gedit /etc/default/grub GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT satırını GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash acpi_osi=Linux" olarka değiştirin. sudo update-grub ve yeniden başlatın.

https://wiki.archlinux.org/index.php/Toshiba_Satellite_L300

Atamertes

Teşekkürler bu yöntemi kısmen işe yaradı tamemen susmasa da deli gibi dönmüyor, umarım böyle devam eder :)

meda

Alıntı yapılan: heartsmagic - 23 Nisan 2014 - 01:02:56
BIOS güncelleme imkânın var mı? Ya da güncel mi? Kesin işe yarar diyemem ama bu gibi durumlarda denemek gerekebiliyor.

Bir de şu var:
http://forums.computers.toshiba-europe.com/forums/thread.jspa?threadID=47172&start=0&tstart=0

Orada bir omnibook bağlantısı verilmiş ve derlenerek modül olarak yüklenmiş. Ancak tarih çok geride, ta 2009'a gidiyor. Son sayfada bir SVN bağlantısı var, bir ihtimal o iş görebilir ancak şu an kendim derlemeyi deneyemiyorum ne yazık ki.
@Atamertes galiba gözünden kaçtı.@heartsmagic'in verdiği bağlantıda aynı çözüm yer alıyordu.
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

Atamertes

Bağlantıdaki modül olayına konsantre olduğumdan gözümden kaçmış olmalı, vakit ayırıp cevap veren herkese ayrı ayrı teşekkür ederim.

heartsmagic

Modül olayını ben denemedim henüz ama sendeki derleme hatalarına bakacak olursak muhtemelen yeni çekirdekle ilgili bir durum vardır. Eski tarihli derlemelerde genelde bu sıkıntı oluyor, ilgili kaynak kodların düzenlenmesi, güncellenmesi gerekiyor olabilir.

Eğer şu an kullandığın yöntem iş görüyorsa hiç uğraşmayalım bence onunla.

Atamertes

@Heartsmagic
Teşekkürler şimdilik rahatsız edici fan sesinden kurtuldum daha fazla kurcalamayalım elimizde patlamasın =)

heartsmagic

Çözüldü diyelim mi o zaman :)
cozuldukonusu