Ubuntuyu D ye kurmak istiyorum ama beceremiyorum

Başlatan bluedevil, 19 Ekim 2008 - 22:51:59

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

bluedevil

merhaba arkadaşlar ben yurtdışından cd sipariş etmiştim ve gelmişti sorunum ise şu elle seçeneğini seçtikten sonra en baştan anlatiyim ilk önce 2 tane sda1(2 de olabilir tam hatırlamıyorum) ve 5 diye seçenek gibi bir şey geliyor onları sildikten sonra kurmak istiyorum ama yine silinsinmi diye soru geliyor freespace diye bir şey var(adı tam aklımda değil) ve o kalkmıyor ondan anca new partition kurabiliyorum new partition table kuramıyorum yani bu sorunu nasıl halledebilirim birde  http://wiki.ubuntu-tr.net/images/9/98/Kurulum12.png bu resimdeki gibi aynen seçenekleri öylemi yapıcam şimdiden teşekkürler

düzenleme : arkadaşlar dediğim free space gibi birşey dediğim o resimdeki seçeneklerin en altında duruyor ve kalkmıyor 8mb olarak gözüküyor

erokay

Şu bağlantıdaki adımları takip ederseniz kurulum sorunsuz şekilde tamamlanacaktır.
http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php/Kurulum#Resimli_Kurulum
Semer seçilirken eşeğin fikri değil ölçüsü alınır!!!

bluedevil

zaten ona göre kurmayı denedim 8. adım da devam et diyorum ama yinede dev/sda nın altında dediğim gibi freespace gibi bir şey var 8mb olarak gözüküyor ve kalkmıyor o yüzden table kuramıyorum sadece freespace üzerinden new partition kurabiliyorum

bluedevil

arkadaşlar acaba konuyu yanlış yeremi açtım şimdi farkettimde burda hep nasıl yapılacağı söylenmiş eğer konu ynlış yerdeyse sorumlu arkadaşlar doğru yere taşıyabilirmi

Sypro

Konu taşındı. Öncelikle forum kurallarını okursanız zaten gerekli bilgiyi alırsınız bununla ilgili.

8mb freespace dediğiniz şey harddisk'inizin cache belleği. Yani temel özelliklerinden biri. Onu istediğinizi yapın yok etme imkanınız yok:) 16mb cache olan bir hdd'de 16 olarak gözükecektir haliyle. Neyse. Bunu anladığımızı sanıyorum.

Ubuntu'yu D 'ye kurmak diye bir şey yok, Ubuntu'yu kurmak var kurmamak var. Linux, windows gibi partisyonları a'dan z'ye sıralamıyor. Freespace yaratır oraya kurulum yaparsınız. Kur'a gelip elle'yi seçtiğinizde karşınızda -eğer kurulu ise- windows olan bir bölüm, varsa da diğer bölümler çıkacaktır. D dediğiniz alanı büyüklüğünden kestirebilirsiniz sanıyorum ki, önce bölümdeki dosyalarınızı yedeklersiniz isterseniz, sonra da siler ve ext3 olarak yeniden biçimlendirirsiniz. Bir de swap alan belirttiniz mi kurulum için her şey tamamdır.

Siz şimdi nerede takılıyorsunuz onda anlaşırsak devamı rahatça gelecektir:)

"Milliyetin çok belirgin vasıflarından biri dildir. Türk milletindenim diyen insan, her şeyden evvel ve mutlaka Türkçe konuşmalıdır. Türkçe konuşmayan bir insan, Türk kültürüne, topluluğuna bağlılığını iddia ederse buna inanmak doğru olmaz."

maxspacemax

3273 MB alanamı kuracaksınız. Daha fazla alana ihtiyacınız var. Bilgisayara takılı Flash Disk türü birşey var mı ?

bluedevil

Sypro ben windowsu ve ubuntuyu birlikte kullanmak istiyorum adımları takip ettiğimde new partition table kuramıyorum benim sorunum orda acaba tek tek free space tan ne partition kursam olurmu

maxspacemax bilgisayara takılı bir şey yok alanı hakkkında bir bilgim yok bir forumda 2048 demişler

teşekkürler

Sypro

Şimdi elinizdeki hdd üzerinde kaybedeceğiniz bir veri yoksa var olan tüm partition'ları kaldırın. Geriye kalan freespace'i 3e ayırın.
1.si Windows için alan
2.si Ubuntu için alan
3.sü swap için alan (1gb yeter)

Windows için olanı ntfs, Ubuntu için olanı ext3, swap alanı da takas alanı/swap olarak belirleyin. ntfs ile swap'e dokunmayın, ext3 alanın bağlanma noktasını da / (sadece bir tane slash " / " ) olarak belirleyin. Ext3 alana kurulum yapın. Sonra da windows cd'niz ile windowsu ntfs bölüme kurarsınız ve son olarak da Ubuntu Live cd ile açıp yeniden bir grub kurarsınız.

Yok benim kaybedeceğim verilerim var diyorsanız, harddisk en az iki parça anlaşılan, c ve d, c'de windows olduğu düşünülürse, d'nin boyutunu az çok kestirebilmeniz gerek o ekranda, ona göre bölümü silip freespace'den yeni bir ext3 ve swap oluşturarak devam ederseniz olması gerekir.

@maxspacemax
İmajın adresine bakarsanız bizim wikimiz olduğunu görürsünüz. Yani o bluedevil'in değil wikiye yükleme yapan kişinin:)

"Milliyetin çok belirgin vasıflarından biri dildir. Türk milletindenim diyen insan, her şeyden evvel ve mutlaka Türkçe konuşmalıdır. Türkçe konuşmayan bir insan, Türk kültürüne, topluluğuna bağlılığını iddia ederse buna inanmak doğru olmaz."

bluedevil

Sypro

Bu seçenek benim kişisel verilerimi sistemden ayrı tutmamam yüzünden 3 bu arada, isterseniz hem Ubuntu hem Windows altında erişilebilen bir 4. alan daha yaratıp müzik film gibi verilerinizi de orada tutabilirsiniz. İleride yeniden sistem kurarken sıkıntı olmaması açısından.

maxspacemax

Alıntı yapılan: Sypro - 21 Ekim 2008 - 00:40:19

@maxspacemax
İmajın adresine bakarsanız bizim wikimiz olduğunu görürsünüz. Yani o bluedevil'in değil wikiye yükleme yapan kişinin:)
Sarınım VitrualBox'ta kurulmuş bir sistemin ekran görüntüleri yüklenmiş. Verilen değerler hataya sebep olabilir.