[Çözüldü] sıkıştırılmış paketlerin kurulumu

Başlatan e_denizduman, 13 Aralık 2013 - 17:24:32

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

e_denizduman

arkadaşlar merhaba öncelikle ubuntuyu yeni kurdum meraktan,daha öncede hiç linux deneyimim olmadı,biliyorum belki daha öncede anlatılmış kunudur ama sıkıştırılmış dosyaları tar.gz gibi bunları sisteme nasıl kurarız bana sıkılmadan anlatacak arkadaş varsa memnun olurum şimdiden teşekkürler,aynı zaman konuylada alakası yok ama sistemde ses açıp kaparken parazit seslerden çok rahatsızım bunun çözümü nedir?

matrax_41

Dediğin gibi çok defa forumda ve forum dışında anlatılmış bir konu. Aşağıda vereceğim bağlantıyı inceleyebilirsin. Ayrıca yeni bir kullanıcıysan hemen derleme yapmayı deneme bence. Sadece istediğin uygulamayı derlemen yetmez bir de o uygulamanın bağımlılıklarını ya depodan ya da derleyerek yüklemen gerekiyor.

http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=179.0

Bir de aşağıda vereceğim bağlantıdaki konuları okumanda fayda var.

http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?board=142.0

ekremsenturk

.tar.gz uzantılı dosyaların içinde mutlaka bir program bulunmak zorunda değil. .tar.gz uzantılı dosyalar .zip dosyaları gibi sıkıştırılmış klasörleden oluşurlar. İçlerinden, ne sıkıştırılmışsa o çıkar. Bunlar sadece bir .pdf dosyası ,veya başka tür dosyalar yada resimler içerebileckleri gibi. derlenmiş bir programı'da içerebilirler veya sadece programın kaynak koduda olabilir. Kurulum aşamasında, ancak derlenmemiş program dosyalarıda olabilirler. Kısaca her şey olabilir ve bu nedenden dolayı "bir" satandart kurulum yok. Programların bir den fazla standart kurulumu var. Programın geliştirildiği araçlara bağlıdır olarak, kuruum için gerekli yardımcı programlar ve bunların kullanımı farklı olabilirler. Bu şekilde kurmak istediğin programın bir sürü de bağımlılıklarının ek olarak kurulması gerekebilir ve bu işlemlerin uygulanabilmesi ve de gerekli bağımlılıkların, araştırılıp, bulunup kurulabilmeleri günler sürebilir. Ayrıyetten bağımlılıklar üzerinde değişiklikler yapılmış olabilir ve bu değişiklikler orijinalde mevcut olmadıklarından dolayı, yine de kurulum gerçekleşmeyebilir.

"Yazılım Merkezi" adında bir program üzerinden kurulabilecek tüm programları bulabilirsin ve gerekli bağımlılıklarda otomatik olarak seçilip kurulurlar. Sana sadece seçmek ve işlemlerin bitmesini beklemek kalır. Programlar, açıklamalar, resimler ve kullanıcı puanları ile tanıtılırlar.

freeman

Küçük bir notta ben ekleyeyim;
Programlar kaynaktanda kurulsa, her programın kurulum adımları farklı olabiliyor. Bu adımlar, paket içerisindeki README, INSTALL gibi adlarla isimlendirilmiş metin dosyalarında anlatılıyor. Kaynaktan kurulum için, en azından Linux 'u orta seviye bilmek gerekli diye düşünüyorum. Dosya izinleri, kabuk, dosya/dizin yapısı, paketlerin istemde olup olmadığı sorgulamak, vb.. gibi işlemler için....
Good morning and welcome to the Black Mesa Transit System. This automated train is provided for the security and convenience of the Black Mesa Research Facility personnel.

heartsmagic

@e_denizduman, tüm arkadaşlar ve özellikle @ekremsenturk meseleyi çok güzel izah etmiş. Sıkıştırılmış demişsin bak, o sadece içinde sıkıştırılmış ya da arşivlenmiş dosyaların olduğu bir paket, illa kurulum dosyası içermesi gerekmiyor. Tüm tavsiyeleri dinle ve uygulama kurulumları için öncelikle Yazılım Merkezi'ni kullan. Bu arada meraktan soruyorsan da @matrax_41'in verdiği bağlantılarda gezin lütfen.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

e_denizduman

teşekkür ederim doslar,karşımda ilgilenecek kişilerin olmasıda çok güzel,..uzun yıllardır windows kullanan biri olarak ubuntuya geçince tabi haliyle sudan çıkmış balığa döndük,şurada belirtmek isterim acemi olduğumdan sorularım size komik gelebilir,eh haliyle bizle yavaş yavaş çözeceğiz sistemi yardımlarınızla...bana önereceğiniz kolay kaynaklar varmıı...

heartsmagic

En büyük kaynak bol bol sistemi kurcalayıp takıldığın yerde araştırma yapmaktır :)
Kaynağı hangi konuda arıyorsun? Genel olarak Linux mu, yoksa özelde Ubuntu mu?

Kimse sana gülmez emin ol, herkes ilk seferinde bir yabancı olarak başladı bu dünyaya. Fakat forumun yürüyüşünü işletelim, bu başlığı en azından bir süre sonra sonlandıralım. Kurmak istediğin şeyi depodan buldun mu? Ya da kafandaki tar.gz sorusu aydınlandı mı?

freeman

Kaynak konusunda, Can Uğur Ayfer in kitabını kullanabilirsiniz. Kitap biraz eskidir ama yazılanlar halen geçerli. Sizin için iyi bir başlangıç olabilir.
Good morning and welcome to the Black Mesa Transit System. This automated train is provided for the security and convenience of the Black Mesa Research Facility personnel.

e_denizduman

yıllardır windows kullandım,linux meraktan ara ara dönemlerde kurdum bir kaç gün kullandım kaldırdım tekrar windowsa dödüm,bu sistem ilk başlayan için karmaşık özelliklede depo harıcinde program kurulumu vs.. ama bazı şeyleri araştırdıkça öğrenmeye başladım ve öğrendikçede zevkli gelmeye başladı umarım tekrar dönüş yapmam windowsa

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 18 Aralık 2013 - 16:38:14

şu çat çup pat çat sestende kurtulsak iyi olacak,sesi açıp kapayınca oluyor

matrax_41

@e_denizduman, farklı sorunlar için farklı başlıklar açarsan daha iyi olur. Tabi önce biraz araştırma yaptıktan sonra.

Mesela aşağıdaki başlığı buldum ilk gelen arama sonucunda.

http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=13441.5

e_denizduman

heartsmagic

Bu başlığı etiketleyip kapatıyorum. @e_denizduman, Ses Kartları bölümünde yeni bir başlık açar, şu çıktıyı verirsin:
lspci

Ek olarak şunu söyleyeyim, "olmuyor yapamadım" bizler için fazla bir şey ifade etmiyor. Ne denedin, nasıl yapmayı denedin, ne çıktı aldın, hata neydi, neyi anlamadın gibi ayrıntılar lazım bize. Ekle yeni açacağın o başlığa lütfen.

@e_denizduman, iki farklı başlıkta ses konusu için ileti geçmişsin. Halbuki daha önceden bir konun da var:
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=41598.0

Emin ol, farklı konularda aynı sorunu dile getirmek ancak kafa karıştırır.