Program temizliği ...

Başlatan okkangal, 19 Aralık 2013 - 22:48:41

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

okkangal

Yine meramımı konu başlığında anlatamadım . Çünki uygun bir başlık neredeyse konunun tamamını oluşturuyor .
Ben 13.04 yüklü bilgisayarıma JAVA + NetBeans ( NetBeans 'i hem yazılım merkezinden hem sitesindeki paketten kurdum ) , php , apache , mysql ve phpmyadmin  paketlerini  kurdum ve bunlarda epey sorunlar yaşadım . Sorunlar dediğim genelde herkeste görülen klasik sorunlardı ama arada çözemediklerim oldu . Ki kurulumlar esnasında apache ve phpmyadmin ile bir çok bağlılıkta kuruldu . Şimdi ben bu saydığım programları , paketleri ve tüm bağlılıklarını sistemimden ne şekilde tertemiz bir şekilde kaldırabilirim  . JAVA ve NetBeans kurulumunu tekrardan düzgün bir şekilde  denemek istiyorum ve bilgisayara format atmak istemiyorum . GÖnül rahatlığı açısından bunu yapma imkanım var mı acaba ?

JAVA ve Python ile Windows üzerinde çalışmalar yapardım eskiden . Son bir yıldır iki bilgisayarımdan da Windows'u kaldırarak , tüm işlerimi sistemli bir şekilde Linux üzerine taşıyorum . Php ile bir ilgim yok kurulum denemelerim sadece meraktan ve localhost üzerinde WordPress kurcalamaktı ama başaramadım .

Python ile ilgilenen veya çalışan bir kişi zaten kesinlikle Linux kullanmalı . Aynı şey sanırım JAVA için de geçerli lakin daha belkide basit çözümleri olan bir çok sorunu halledemedim .

Özetle :

*  Kurulu JAVA sürümleri
*  NetBeans
*  Var olan Php Sürümlerini
*  Var olan apache sürümünü ve bağlılıklarını
*  phpMyAdmin ve tüm bağlılıklarını

Format atmaya gerek kalmadan tertemiz şekilde nasıl kaldırabilirim ?

İlgilenen herkese şimdiden teşekkür ederim ...

heartsmagic

Depolardan kurduğun her uygulamayı ister Yazılım Merkezi üzerinden, istersen uçbirimden rahatlıkla kaldırabilirsin. Eğer bağımlılıklar konusunda kafanda soru işareti kalacaksa tüm uygulamaları kaldırdıktan sonra:

sudo apt-get autoremove

dediğinde sistemin artık ihtiyacı olmadığı tüm bağımlılıklar kaldırılmış olur. Elle kurduklarını ayrıca konuşmamız lazım. Onları burada nasıl kurduğunu belirtmelisin.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

okkangal

php-mysql-apache ve phpmyadmin için http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=24150.0 buradaki yolu izledim ....

JDK + NETBENAS paketini ise http://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/jdk-7-netbeans-download-432126.html adresinden indirip sudo sh jdk-7u25-nb-7_3_1-linux-x64.sh komutu ile kurdum .

Bu kurulum da Netbeans açılışta takılıp kalıyor ve  hata veriyor . Daha sonra bende Yazılım Merkezinden tekrar JDK ve Netbeans kurdum ...  Sanırım Karmakarışık edip bıraktım ortalığı ... :)

heartsmagic

Yazılım Merkezi'nden ne kurduysan yine öyle kaldırabilirsin. Elle kurduğunu:

sh jdk-7u25-nb-7_3_1-linux-x64.sh --uninstall

şeklinde deneyebilirsin. Ancak emin değilim, doğrusu bu değilse bakınmak gerekir.

elviskilli

@heartsmagic , konuyla biraz alakalı olduğu için iki soru sormak istiyorum.  Yakında dizüstüne yeni bir format atıcam. 13.10 versiyonun İSO kalıbı 2.4 Gb boyutunda. Birinci sorum bu kadar yüksek boyutlu dosyada eminimki kullanmayacağım bir sürü paket vardır. Bunları kurulum esnasında minimuma indiremiyor muyuz? Yani lazım olanları kurmak sadece. Kurulumdan sonra bu 2.4 Gb , oluyor 10 Gb . ikinci sorum ise kurulumdan sonra , başlat menüsünde görünmediği halde bu lazım olmayan paketleri yer kaplamasın diye silemiyor muyuz? Teşekkürler.

arpia

13.10 kalıbı 883 mb boyutunda normalde.

Siz tam olarak nereden, hangi kalıbı indiriyorsunuz?

elviskilli

arpia

Bu "Ubuntu Studio" dağıtımı. Sanırım daha çok DJ arkadaşlarımız kullanıyor.

Siz yazılım geliştireceksiniz sanırım. Aşağıda ki bağlantıdan 12.04 yada 13.10 sürümünü indirebilirsiniz.
http://www.ubuntu.com/download/desktop

elviskilli

Yok , ben yazılım geliştirici değilim. Müzik ve fotoğraf işleme konusunu incelemek istiyorum zaman ayırabildiğim sürece. Ayrıca grafik sanatı ve video işleme üzerine de programları olan bir dağıtım aynı zamanda Ubuntu Studio. Yani 4 ana dalı var kendi içinde. Müzik, fotoğraf, video, grafik.

arpia

Kusura bakma dikkat etmemişim. Konuyu açan arkadaşla karıştırmışım :)

elviskilli

:D  Önemli değil , dert etme. Yine de sağol. :)

okan_668

"ubuntu tweak"  adlı program ile de temizlik ve bellekteki gereksiz kodları silmeyi deneyebilirsiniz. Kapıcı kısmında programların ve tarayıcıların linux kernellerinin eski sürümleri de  temizlenebiliyor.Grafiksel arayüzü avantajıyla iyi bir program diyebiliriz.
Linux , özgürlük,barış ve kardeşliğin simgesidir.Özgürce ekledikleriniz sizi topluma ve insanlığa bir adım daha yaklaştırmış olur.Böylece şişirilmiş olan maliyetler bir anda sıfırlar...Matematiğe gerek yok, Sıfır olan herşey ucuz, bedava ve adi anlamına gelmez,bazen başlangıcın bir adımıdır sadece...

elviskilli

@okan_668 , bu önerdiklerin kullanılmayan paketleri gösterip silmemize olanak sağlar mı yani?    Ben aslında şunu sormak istiyorum; DVD içindeki bütün paketleri önce bilgisayara kopyalayıp sonra kurmaya mı başlıyor? Eğer öyleyse bu kurma aşamasında bütün paketlerin değilde lazım olanların kurulması için biz müdalahe edemiyor muyuz? İlgilendiğin için teşekkürler.

grayloop

Ubuntu studio uygulamaları Yazılım merkezinden tek tek de kurulabilir. Sizi bahsettiğiniz şekilde seçmeli bir yükleme yok.
hüzün ki en çok yakışandır bize
belki de en çok anladığımız
                                 H. Yavuz

heartsmagic

Hiç Ubuntu Studio kurmadım ancak genel Ubuntu kurulum yapısına uyuyorsa @gridongu'nun bahsettiği şekilde seçmeli bir kurulum yapısı yoktur. Yine kendisinin söylediği gibi Ubuntu kurup üzerine istediğin uygulamaları kurmayı deneyebilirsin.

elviskilli