Programlara Parola Koymak

Başlatan sertux, 25 Ekim 2013 - 09:11:16

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

sertux

Ubuntu'da kurulu olan herhangi bir programı (mesela skype) çalıştırırken parola sorsun ya da belli yetki düzeyinde çalıştırılsın istiyorum.
Bunu nasıl sağlayabilirim ?
Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

heartsmagic

Bizim tarafın yapısı gereği böyle bir yöntem yok. Yöntemden kastım ayrı bir parola koyma olayı. Dolaylı bir yolu var, onu aşağıda söyleyeceğim. Ancak niyetin uygulamaları kısıtlamak değil, sadece kendi hesaplarını özel tutmaksa sistemde ikinci bir hesap aç. Anında kullanıcı değiştirir, diğer insanların o kullanıcıyı kullanmasını sağlayabilirsin.

Fakat niyetin uygulamaları kısıtlamaksa bu konuda yapabileceğin tek şey (parola namına) uygulamaları yetkili kullanıcı kipiyle açmaya zorlamaktır.

Örnek olarak:

sudo -H gedit /usr/share/applications/skype.desktop

ile açacağın dosyada

Alıntı YapExec=skype

kısmını

Alıntı YapExec=sudo -H skype

şeklinde değiştirebilirsin. Gerçi bu konuda bir şüphem var, denemeden net bir şey söylemem mümkün değil.
Eskiden olsa buraya gksudo koydururduk sana. Fakat yeni sürümlerde kendisi kurulu gelmiyor ve artık pek kullanılmıyor. Muadil olarak uçbirimde sudo -H kullanıyoruz ancak bu dosyada doğrudan kullanabilir miyiz yoksa "sudo -H skype" gibi bir şey gerekir mi diye bakmak lazım.

Ayrıca, bu şekilde kullanım aslında pek uygun değil, zira Skype'ı root yetkisiyle açmış oluyorsun ve haliyle bu bir güvenlik zafiyetidir. Bu nedenle cevabımın başındaki öneriyi düşünmen senin için daha iyi olur.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

sertux

Yeni bir kullanıcı adında açmak niyetinde değilim, çünkü amacım programı kısıtlamak. Dediğiniz gibi root olarak programı çalıştırmak güvenlik açısından kaygı verici. Neyse ben normal bi yöntem bulursam paylaşırım. Teşekkürler.

heartsmagic

Eğer kullanacak kişiler çok bilgili değillerse Linux konusunda, atlatma yöntemler yapabilirsin elbette. Örneğin Skype komutunu değiştirmek vs. gibi. Fakat bu basitçe Skype'ı seçkelerden kaldırmakla da yapılabilir. Zira, seçkeler yerine uçbirim kullanmayı bilenler çok acemi olmayabilirler.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

conanait

Yeni bir kullanıcı oluşturulduğunda hangi programları kullanacağı nasıl tanımlanıyor? Hem öğrenmek için soruyorum hem de cevaptan yola çıkarak belki ilk kullanıcı için kullanacağı programları tanımlamada bir arka kapı bulunabilir.

sertux

@conanait,

Yeni bir kullanıcı hesabı oluşturduğunda bildiğim kadarıyla sistemde yüklü programlar zaten seçkeden görünüyor. Hepsini kullanabilirsin.Ayrı bir tanımlama yapmak gerekmiyor ayrıyetten diğer kullanıcıların ilgili programla ilgili verilerine ulaşamazsın.