Gimp ile animasyon yapimi ???

Başlatan empax, 21 Nisan 2009 - 06:18:57

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

empax

Daha once Photoshop Kullanarak .gif uzantili animasyonlar yapiyordum.Simdi bunu gimp ile yapmaya calisyorum ancak animasyon mantigini cozemedim.
Photoshop'ta, Animasyon bandi uzerindeki bir kare secilir ve Layer penceresin'den o an kullanilmak istenen kareler(resimler) aktif/pasif duruma getirilir.Animasyon sirasinda yeri degistirilmek istenen herhangi bir kare rahatlikla tasinip istenilen saniyeye konuluyor. Yanliz gimpte animasyon bandina benzer birsey goremedim ve sanirim mantigi Photoshoptan cok farkli... Bu mantigi aciklarsaniz veya turkce anlatimli bir vidyo ders verirseniz buyuk ihtimal mantigi cozebilirim.  :)
Ayrica Photoshop'ta yapip .psd formatinda Gimp'e aktardagim 'donen Dunya' animasonunun bitis ve tekrar baslangic noktasinda sureklilik yerinde, o anda beyaz bir bosluk oluyor.Ama Photoshop ile ciktisni aldigim ayni animasyonda boyle bir sorun yok. Bunu Gimp'in neresinden ayarlayabilirim ?
بسم الله الرحمن الرحيم
|ACEMİLER İÇİN İLK DURAK|Çözüldü|Kod etiketi|

heartsmagic

Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

emin_as

Gimp te de katmanlarla yapıyorsun. Canlandırmadan -> iyileştirmeyi (gif için) seçersen, katman isimlerinin  arkasına parantez içinde  ms olarak süreleri ekliyor. Bu katmanların  isimlerindeki ms yi değiştirerek süreyi ayarlayabilirsin.

empax

Tesekkurler heartsmagic@ ve emin_as@
Bu gun zaman bulabilirsem tekrar kurcalayacagim. Takildigim nokta olursa yine rahatsiz ederim  :D
بسم الله الرحمن الرحيم

empax

Iyilestirme(gif icin) bolumunde acilan pencereden pek bir sey anladigimi soyleyemem ve PhotoShop'un animasyon penceresine de benzemiyor. Mantigi cok farkli ya da ben cozemedim ::)

Su ornegi birlikte yaparsak belki bir seyler olacak  ;D

Yaptigim resim:
[IMG]http://i44.tinypic.com/29yfigh.gif[/img]

Animasyonu soyle devam ettirsek,
1) 1,2 ve 3 rakamlari dizildikten sonra hepsi ekranda kalsin ve 2 kaybolup tekrar ekrana gelsin
2) Daha sonrada 2 dursun 1,3 rakalmlar kaybolsun.
Bu siralamayi nasil yapabilirim ? Anlatirsaniz sevinirim. Yalniz kaybolsun dedigim rakamlarin o anda uzerine arka plan renginde parca gelmesin. Bu sekilde bir aciklama eminimki mantigi cozmemde yardimci olacaktir.
بسم الله الرحمن الرحيم

emin_as

Arkaplan birleştirme yapacaksın.
Katman listesinde  arkaplan olarak kullandıgın katmanın bir üstüne çıkıp,  katmanın üzerinde farenin sag tusuna basıp,  aşagıyla birleştir düğmesine basacaksın. Böylelikle tüm katmanlara arkaplanlar kopyalanacak. İstediğin katmana istediğin resimleri koyabilirsin.

Arkaplan dışındaki katmanlarda neler olacağını yazıyorum.

1- 1 yazısı
2- 1 ve 2 yazısı
3- 1 2 ve 3 yazısı
4- 1 ve 3 yazısı
5- 1 2 3 yazısı
6-  2 yazısı

Arkaplanı çogaltma ile arka plan olarak kullandıgın şekli ilk katmandan itibaren çogaltacaksın. Daha sonra bu arkaplanları normal katmanlarla aşagı birleştirle birleştireceksin.

Bütün bu katmanları oluşturduktan sonra, katman isimlerinde parantez içinde ms olarak sürelerini ayarlayabilirsin.

Biraz karışık oldu, şimdi denemeler yapamıyorum, ama gif animasyon böyle yapılıyordu. Biraz deneyerek, istediğin sonuca ulaşabileceğini sanıyorum.

empax

Alıntı yapılan: emin_as - 22 Nisan 2009 - 21:05:55
Arkaplan birleştirme yapacaksın.
Katman listesinde  arkaplan olarak kullandıgın katmanın bir üstüne çıkıp,  katmanın üzerinde farenin sag tusuna basıp,  aşagıyla birleştir düğmesine basacaksın. Böylelikle tüm katmanlara arkaplanlar kopyalanacak. İstediğin katmana istediğin resimleri koyabilirsin.

Arkaplan dışındaki katmanlarda neler olacağını yazıyorum.

1- 1 yazısı
2- 1 ve 2 yazısı
3- 1 2 ve 3 yazısı
4- 1 ve 3 yazısı
5- 1 2 3 yazısı
6-  2 yazısı

Arkaplanı çogaltma ile arka plan olarak kullandıgın şekli ilk katmandan itibaren çogaltacaksın. Daha sonra bu arkaplanları normal katmanlarla aşagı birleştirle birleştireceksin.

Bütün bu katmanları oluşturduktan sonra, katman isimlerinde parantez içinde ms olarak sürelerini ayarlayabilirsin.

Biraz karışık oldu, şimdi denemeler yapamıyorum, ama gif animasyon böyle yapılıyordu. Biraz deneyerek, istediğin sonuca ulaşabileceğini sanıyorum.

Yanliz soyledigin gibi oluyorsa Gimp'te gif yapmak cok zor ve ugrastirici olur. Cunku bakarsan benim yaptigim animasyonda 4 resim var.(1.2.3 rakamlari ve arka plan) Ve Photoshop ile bu 4 resimden istedigin uzunlukta animasyon yapabilirsin.(Ekstra bir resime ihtiyac duymadan)

Bahsettigin gibi yaparsak ayni animasyon icin arka plan ve diger kareler olmak uzere 7 adet resime ihtiyac var.

4 adet resimle, animasyonun her karesinde gorunecek olan kareleri ac/kapa yontemiyle kullanmak mi daha kolay yoksa her kareyi tek tek cizmek mi ? Umarim anlatabilmisimdir  :)

Birde PhotoShop uzerinde resimli gostereyim, o zaman biri de bana her nasil oluyorsa Gimp ile resimli anlatirsa sevinirim.
Resim 1> http://i43.tinypic.com/vzbosz.jpg
Resim 2> http://i39.tinypic.com/11m96v7.jpg

Resimlerde goruldugu gibi... Istedigim karede daha sonradan gorunur olmasi icin o kareyi tekrardan cizmeme gerek yok sadece "goz" isaretini aciyorum yetiyor..
بسم الله الرحمن الرحيم

empax

Internette konuyu arastitiken bu sitede animasyon ile ilgili su carpici aciklama gozume carpti;

Alıntı Yap.. Çünkü katmanlara göre animasyon'u oluşturur gimp

Eger Gimp, animasyon icin bu mantigi kullaniyorsa(Assagidan yukariya dogru siralanmis katmanlari siraya koyup birlestirmek) -sanirim oyle gorunuyor- hareketli resim yapmak tabiri caizse tam bir eziyet  >:( Gimp bunu daha kullanilabilir bir hale getirene kadar PhotoShop kullanmaya devam etmek zorundayim, ancak PhotoShop'ta "Save For Web" ozelligi calismiyor. Bu konu hakkinda bilgisi olan varmi ?
بسم الله الرحمن الرحيم

tefoski

- Gimp ile hareketli resim (.gif) yapmak,
- Buradan izleyeceğiniz izlence ile konuyu basitçe kavrayabilirsiniz ...

- İzlencede yükseklik ve genişlik ölçüleri ayni olan 4 resim kullanıldı ( .jpg,.png ) ,
- genelde bir .gif resmi ( animasyon ) ayni ölçülerdeki resimlerin,
- arka arkaya  oynatılması ile oluşur.

BirDost

kalkan1973

Evde İşte her yerde Linux

if

@empax, çözüldüyse: cozuldukonusu

empax

@tefoski,

Konunun üzerinden baya vakit geçmiş, mesajlarımı tekrar okudum da verdiğiniz cevap sorumu karşılamıyor maalesef.
GIMP'in animasyon mantığı çok basit ve bu yüzden yetersiz kalıyor. PhotoShop, her karede(frame) katmanların görünürlüğünü, konumlarını vs. gibi değişikliklere izin veriyor. Mesela sizin anlatımınızda 01 numaralı resmi animasyonun sonuna da eklemek için tekrar katman olarak içeri almak gerekiyor ve bu durumda 01 numaralı resmi 2 defa içeri alıyoruz ama PhotoShop'ta katmanı istenilen karede tekrar görünür yapmak yetiyor. Umarım açıklaya bilmişimdir. Yine de teşekkürler.

@if, maalesef. :)
بسم الله الرحمن الرحيم

tefoski

Alıntı yapılan: empax - 03 Eylül 2013 - 01:58:08
@tefoski,

Konunun üzerinden baya vakit geçmiş, mesajlarımı tekrar okudum da verdiğiniz cevap sorumu karşılamıyor maalesef.
GIMP'in animasyon mantığı çok basit ve bu yüzden yetersiz kalıyor. PhotoShop, her karede(frame) katmanların görünürlüğünü, konumlarını vs. gibi değişikliklere izin veriyor. Mesela sizin anlatımınızda 01 numaralı resmi animasyonun sonuna da eklemek için tekrar katman olarak içeri almak gerekiyor ve bu durumda 01 numaralı resmi 2 defa içeri alıyoruz ama PhotoShop'ta katmanı istenilen karede tekrar görünür yapmak yetiyor. Umarım açıklaya bilmişimdir. Yine de teşekkürler.

@if, maalesef. :)

- 01 Numaralı resmi animasyon sonuna " tekrar eklemek için " gimp araç kutusu " katmanlar - fırçalar "  bölümünde,
- katmanın bir eşini oluşturup canlandırmaya eklenir,sırası değiştirilebilir, 

- Resimlerin görünürlüğü konumları vb. düzenlemeler Gimp " katmanlar " araç kutusundan düzenlemek mümkün,
- PhotoShop ile ayni düzeyde olmasa da  .gif canlandırması oluşturma mantığının her aşaması,
- Gimp ile uygulanabilir,
- PhotoShop ile bu işlerin daha kolay olduğu " söylenebilir "

esenkalın.

BirDost

gogobeko

Sayenizde animasyona ilk adımı atmış oldum.Teşekkürler :)
"Ömür umuttan önce bitmeli." [Talip Dalkılıç]