256 color console ve vim

Başlatan sercangundogdu, 15 Ekim 2013 - 14:26:13

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

sercangundogdu

Merhabalar,

Masaüstü ortamı olmadan python için uygulama geliştirme amacı ile vim'i kurdum. Defalarca anlatılan farklı yollarla farklı sistemlerde (fedora, centos, ubuntu server, ubuntu)renk şemaları indirip çalıştırmayı denedim(desert256 ve solarized). Konsolun 256 rengi desteklemediği ile ilgili bir yazıya denk geldim, doğru mudur yoksa masaüstü ortamı olmadan düzgün renklerde vim'i çalıştırabilmek mümkün müdür?

furkankalkan

Bu bahsettiğiniz TTYler mi ? Aslında çalıştırması lazım. Yani hiç değilse bende elinks falan çalısıyordu tam renkli olarak. Belki de şemalar bir şekilde xterm emülasyonu istiyordur. Hatayı görmeden ve denemeden tam birşey diyemeyeceğim.
Lover
twitter.com/furkan_kalkan1

heartsmagic

http://askubuntu.com/a/57128

Söylendiği üzere çekirdek derleme veya fbterm değişikliği yapılabilir.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

sercangundogdu

evet tty'ler. iki opsiyon hakkında da hiç bir fikrim yok, çekirdek derleme olayında tam olarak ne değişikliği yapmamız gerekir veya fbterm'ün  normalinden ne farkı olur bilmiyorum.

heartsmagic

Çekirdek derleme aşamasının neresindedir bilemiyorum, fakat bu yöntem fbterm yönteminden çok daha zahmetlidir. Hem çekirdek derlemek için uğraşacaksın hem de depolardaki çekirdekleri kullanamayacaksın. Daha doğrusu kullanmak istediğinde her seferinde aynı derlemeyi yapman gerekeek.

Bu nedenle senin açından illa da orada renklendirme isterim diyorsan fbterm'e bakmak daha makul. Kendisi bu gibi konuları destekleyen ve "frame buffer" aygıtını kullanan bir uçbirim. Normal uçbirimin yerini alacak yani. Bu konuda fbterm kurulumunu araştırabilirsin. Eğer bulamazsan veya nasıl olacağını anlamazsan yine beraber bakmaya çalışırız.

sercangundogdu

normal uçbirim ile arasında bir fark olmadığını söylüyorsunuz yani, normal tty'de yapabileceğimiz her şeyi bunu öntanımlı yaptıktan sonra da yapabileceğiz değil mi? Eğer öyleyse şimdilik fbterm'i deneyeceğim. Sanıyorum çekirdek derleme olayında donanım aygıtlarıyla ilgili şeyler de var. Bunu bir çok farklı makinede uygulamak için hepsine tek tek derlemek zorunda kalmak istemem, veya yeni bir donanım eklendiğinde nasıl oluyor bilemem.

heartsmagic

Fark olmaz demedim :) Fark olacaktır ancak bu fark eksi yönde olmaz. Şahsi tecrübem olmasa da fbterm'in esnekliğini, becerebildiklerini senelerdir bilirim. Normal sanal uçbirimde yapılamayacak işleri "framebuffer" aygıtını kullanarak yapabilirsin. Örnekler ve birçok bilgi için:

http://kmandla.wordpress.com/2010/05/28/fbterm-birth-of-the-cool-for-the-console/
http://dnrose713.wordpress.com/2013/02/21/fbterm-success/
http://archive09.linux.com/feature/143118

Hatta mplayer gibi destekleyen onyatıcılarla video bile oynatılabilir kendisiyle. Herhangi bir arayüz olmasına gerek yok yani.

sercangundogdu

VirtualBox altında archlinux kurdum, fbterm yükledim renk olarak 256 görünüyor fakat renk şeması doğru çalışmıyor. Fbterm'ü sistem fontuna göre de ayarlayamadım ve gpm'yi fbterm'de çalıştıramadım ayrıca.

sistem fontu

fbterm

solarized doğru renkler(GVIM-Ubuntu)

bendeki renkler(VIM- Arch)

heartsmagic

Sorun sanal bir makine olmasından mı kaynaklanıyor bilemem. Gerçi asıl sorun hakkında da fazlaca bir fikrim yok, öneriler doğrultusunda fbterm önermiştim esasında. Ancak neden hâlâ düzgün renkleri alamıyorsun bilemiyorum.