Ubuntu dosya paylaşım sorunu

Başlatan mr_hund, 26 Haziran 2010 - 09:30:16

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

mr_hund

Mrb. arkadaşlar. kusura bakmayın rahatsız ettim.  65 pc den oluşan bir internet cafem var. Film ve mp3 lerimi ubuntu üstünden paylaşmak istedim. Yapamadım o kadar site yer gezdim araştırma yaptım en sonunda paylaşım açtım diskleri 1 yere mount ettim fakat gene sıkıntıdayım. Sıkıntım ise şu.

PAYLAS klasörüne hdd leri mount ettim.  hd1  hd2 hd3 hd4 diye diskleri görüyorum içine giriyorum fakat değiştirilip silinebiliyor. Sizden istediğim yardım, PAYLAS klasörünü sadece okunabilir yapmak fakat bunun yanında sadece ben aynı PAYLAS klasörüne şifreyle girip değişiklik yapabileyim. Yardımcı olabilecek arkadaşlar varsa şimdiden Allah razı olsun. iyi çalışmalar diliyorum. (1.5 aydır uğraşıyorum linuxun çömeziyim hala yapamadım.)

canosayan

paylaş seçeneğinde başkalarının bu klasörde dosya oluşturması ve silmesi diye bir bölüm var. kontrol ettiniz mi?
Chmod bizim işimiz.

BELLEROPHONTES

Hangi dağıtım'ı ve hangi sürümünü kullanıyorsun.

sitedeki ilk mesajın olması ve başka yerlerde 1buçuk aydır aramandan dolayı başka bir dağıtım olabileceği geldi aklıma.
Yeniden sevdalandım bir yazılıma, bağlandım doyasıya... :D :D :D

mr_hund

ubuntu 10.04 desktop edition var elimde. evet 1. mesajım çünki bildiğim bişeyler yok paylaşabileceğim ve birşey bilmediğimdende soru da soramam. sadece burdaki yazıları okuyup uygulayıp birşeyler öğrenmeye çalışıyorum linux için. windowsta ileri düzey kullanıcıyım,  fakat linuxla yeni tanıştım ve öğrenmek istiyorum. Eğer bu yazdığım olayı uçbirimden komutlarla yapabilecek arkadaş varsa yardım istedim. ama yardım edenden de etmeyenden de Allah razı olsun.

andirinli

Alıntı yapılan: mr_hund - 26 Haziran 2010 - 10:37:06
ubuntu 10.04 desktop edition var elimde. evet 1. mesajım çünki bildiğim bişeyler yok paylaşabileceğim ve * bir şey bilmediğimdende soru da soramam. sadece burdaki yazıları okuyup uygulayıp birşeyler öğrenmeye çalışıyorum linux için. windowsta ileri düzey kullanıcıyım,  fakat linuxla yeni tanıştım ve öğrenmek istiyorum. Eğer bu yazdığım olayı uçbirimden komutlarla yapabilecek arkadaş varsa yardım istedim. ama yardım edenden de etmeyenden de Allah razı olsun.

sorununa cevap bulmak için öncelikle senin bazı şeyleri cevaplaman gerekiyor.
1- Paylaşımı samba ile mi yaptın yoksa nfs ile mi ?
2- mount ederken /etc/fstab dosyasıyla otomatik mi mount ediyorsun yoksa her seferinde ellemi ?
3- ağdaki kullanıcılara paylaşımı doğrudan dosyasistemi üzerinden değil de bir media sunucusu üzerinden paylaşman daha iyi olabilirmiş sence ?
Kasa : RAIDMAX AEOLUS-ATX-WB
PowerSupply :CODEGEN SX500
Anakart : GIGABYTE  GA-970A-DS3
İşlemci :AMD Desktop FX-Series X8120 3.1
Bellek : 4 x 4 GB CORSAIR 1600Mhz, DDR3 CL9 Vegeance
Ekran Kartı : MSI R7 370 GAMING 2G AMD Radeon R7 370 2GB GDDR5 256 Bit
HDD : 4 x Sandisk SSD Plus 480GB
Monitör : 2 x DELL S2240T Dokunmatik

mr_hund

4 disk ntfs biçimli. PAYLAS alanına bu 4 diski mount ettim elle.  smb.conf a gerekli ayarları girdim.  rc.local a da bu 4 diski yazdım mount ettiklerimi paylaşımı verdim  giriyor ve değiştirebiliyorum. fakat müşterilerde değiştirebilirlerse arşivi silecekler. ben istiyorum ki onlarsadece baksın izlesin dinlesin. ben ise tekrardan dosya atacağımda k.adı şifre gireyim dosya atayım. ubuntuda masaüstünü kaldırdım. sadece komut ekranı geliyor. dosya atma işini windows üzerinden yapıyorum.

Tuxie

Mrb. öncelikle sanırım sorununuzu doğru anlamışımdır. Siz bi dizini yada dizinleri paylaşıma açıyosunuz fakat diğer kullanıcıların bunu değiştirmesini istemiyorsunuz sadece salt okunur yapmak istiyorsunuz bunun için işe yararmı bilmiyorum ama bi deneyin paylaştığınız klasörlere sağ tıklayın orada özelliklerden erişim hakları kısmında  dosyalara erişim olarak yapın üzerinde bir kilit görünmesi lazım kolay gelsin.

andirinli

4 diski elle mount etmek yerine /etc/fstab ile açılışta otomatik olarak saltokunur olarak mount edilmesini sağlarsanız daha iyi olur kanaatindeyim

örnek :
/etc/fstab dosyasına

/dev/sdb1 /home/paylas/disk1 ntfs-3g ro,uid=1000 0 0
Kasa : RAIDMAX AEOLUS-ATX-WB
PowerSupply :CODEGEN SX500
Anakart : GIGABYTE  GA-970A-DS3
İşlemci :AMD Desktop FX-Series X8120 3.1
Bellek : 4 x 4 GB CORSAIR 1600Mhz, DDR3 CL9 Vegeance
Ekran Kartı : MSI R7 370 GAMING 2G AMD Radeon R7 370 2GB GDDR5 256 Bit
HDD : 4 x Sandisk SSD Plus 480GB
Monitör : 2 x DELL S2240T Dokunmatik

mr_hund

yardımlarınız için sağolun. ama ben bi arkadaşa yaptırdım. paylaşımı salt okunur yaptı sonrada  PAYLASS adında 2. bir  dosya oluşturdu bu dosyaya gene diskleri mount etti bu dosyaya admin hakkı verdi . kullanıcı adı ve şifre ile dosyaları değiştiriyorum. desktop kullanmadığım için sağa tıklayop özelliklerden ayarlayamıyordum. desktop varkende bu olmamıştı gerçi. kolay gelsin.

heartsmagic

Hangi yöntemle yaptı bunu? Zira diskler NTFS olduğu için bağlama sonrasında dizin erişimleri ezilecektir. Bunun için de @andirinli'nin yöntemi uygulanmalıdır. Çözümü burada paylaşırsan aynı sorunu yaşayan kullanıcılara da yardımcı olmuş oluruz.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

cevher

benim de bir sorunum var. interneti iki kisi kullanıyoruz,  diğer bilgisayarın benimkine  dosya paylasımını nasl  kapatacağm yada beni izlemesini nasıl engelleyeceği m

heartsmagic

@cevher, eğer dosya paylaşımını sen açmadıysan kapalı durumdadır ve diğer bilgisayar senin dosyalarına ulaşamaz.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.