Ubuntu 12.04 LTS Destek

Başlatan NejatSa, 17 Ekim 2013 - 13:50:21

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

NejatSa

Herkese merhaba

Öncelikle Linux/Ubuntu dünyasına daha dün gece girmiş olduğumu hızlı bir araştırma ve bir sürü makale okuyarak bu işe dahil olduğumu belirtmek isterim.Bir takım kurulum hatalarımı , sistem çalışma sıkıntılarımı ve beklentilerimi bu konu üzerinden sizlerle paylaşmak istiyorum.

Bilgisayarımda uzun süredir Xp kullanıcısıyım sistemin iyi olmaması ve eskiden bilgisayarla çok iç içe olduğum için Xp'den sonraki sürümlerine rahat adapte olamadığım için Xp kullanmayı tercih etmişimdir.Ve artık yeter diyip Linux tabanlı bir işletim sisteminde daha rahat edebileceğimi düşündüğüm için başlamış bulunmaktayım.Açıkcası pek bilgim olmadığını sadece terimlere gerek çevrem gerekse internette dolaşırken rastlamam dolayısıyla kulak aşinalığım vardır sadece.

Kullandığım bilgisayar Hp Compaq nx6310 modelidir.Uzun süredir temel kullanımta yeterli olduğu için ve yeni bir bilgisayar alamayacak oluşumdan dolayı bu sistemi en verim alabileceğim ve işlerim halledebileceğim şekilde kullanmaya karar verdim.
http://h18000.www1.hp.com/products/quickspecs/12432_na/12432_na.PDF

Kurulum ;

Birçok kurulum makalesi okumama rağmen elimde cd olmaması ve flash disk içinde arabaya inip almaya üşendiğim için ( 8 kat gece gece dile kolay  :) ) Ubuntunun sitesinden indirdiğim .iso dosyasını Daemon Tools ile direk çalıştırdım ve kuruluma başladı.O anki psikolojimle nasılsa seçenek çıkar olan sistemin üzerine kur derim windows gider yerine mis gibi ubuntu gelir düşüncesiyle kurdum tabiki öyle olmadı. Windows'un içine kurdu en azından iyi hoş kuruldu öğrenene kadar windows ile beraber kullanırım diye düşündüm.İlk açılışta baya beklememiz ve sistemin yavaş olmasına rağmen güncelleştirmeler vs derken toparladı.Restart yapıldığında ubuntu açılmadı terminalde bir sürü kod ile karşı karşıya kaldım ekran kartı sürücüsü ile alakalıydı anladığım kadarıyla nasıl yaptığımı bilmeden doğaçlama bi şekilde geri ubuntuya dönmeyi başardım şimdi ufak tefek sorunlar dışında kullanıyorum.

Sorunlar ;

-Firefox'da facebook ve youtube üzerinden video izleyemiyorum hala halbuki yazılım merkezinden bi kaç paket indirmiştim.Paketler kurulduğunda bi izleyebildim ondan sonra bidahada izleyemedim.

-İnternet dışında sistem ile ilgili işlem yapmak istediğimde kasılıyor ayarlar,yazılım merkezi,terminal açılışında vs.

-Taşınabilir HDD'de bulunan windows virüsleri zarar verirmi temizleme yöntemi nedir ?

-Fiber internet kullanmama rağmen internette gezerken sanki daha bi yavaş geliyor sebebi ne olabilir ?

- .mov uzantılı telefon ile çekilen video denedim kasma yapıyor takılarak açıyor HDD üzerinden oynattım ondan dolayımıdır yoksa grafik ayarlarıyla ilgili bir sıkıntımı.

Gelelim Ubuntu'dan beklentilerime ;

-Video düzenleme ; Motorsporları ile uğraştığım için elimde çeşitli GoPro ve benzeri kameralarla çekilmiş görüntüler mevcut Windows ortamında video düzenlemeleri için yüksek sistem gereksinimleri istediği için yapamıyordum Ubuntuda basit düzenlemeler yapabileceğim programlar mevcut mu ?

-Müzik düzenleme ; Eskiden sonar ile kayıt ve midi düzenlemeler yapıyordum aynı şekilde Ubuntu'da mevcut mudur ? Bir soru daha bununla ilgili zamanında sonar ile yaptığım kayıtların uzantılıarını Ubuntuda destekleyen yazılımlar mevcut mudur ?

-Ayrıca Pic programlama , AutoCAD ve ThinkDesign üzerinde kendimi geliştirmek bilgi sahibi olmak istiyorum bu ortamda bunlar mümkün mü?

Okuduğunuz zaman ayırdığınız için hepinize tek tek teşekkür ederim.Forumda araştırınca hepsinin cevabını bulabilirsin diyebilirsiniz farkındayım fakat yüzlerce sayfa okuduğum için kimilerinin beni çözüme götürmediği için ve birebir iletişimin daha sağlıklı olduğunu düşündüğüm için bu konuyu açtım.

Hepinize iyi günler ve iyi forumlar.

Nejat

decent

srgnaras

Öncelikle Özgür Yazılım dünyasına hoşgeldiniz..

Sorularınızdan birkaçını yanıtlayabilirim..

-Firefox ile ilgili sorun flash kaynaklı olabilir. Firefox yerine Google Chrome deneyebilirsiniz.
-Linux dağıtımları üzerinde Windows'a yazılmış olan virüsler çalışmaz. Sebebi Windows'a .exe uzantısı üzerinden virüs yazılır Linux dağıtımlarında ise bu uzantının çalışması için harici çevirici program (wine gibi) yüklenmesi gerekir.
-İnternet ile ilgili olan sıkıntılar için bağlantıdaki komutların çıktılarını geçerseniz daha iyi yardımcı olabiliriz
--Buradan code etiketinin kullanımına bakabilirsiniz eğer ilk kez forum kullanıyorsanız faydalı olabilir.

Şimdiden vazgeçmemeniz ümidi ile iyi forumlar..
En zengin insan en güçlü arkadaşlara sahip insandır.

NejatSa

Öncelikle @decent teşekkürler linkler için.Gün içerisinde flash disk'e alıp tekrar kuracağım ubuntuyu sistemin temiz çalışmasını istiyorum çünkü diğer ses programları içinde ayrıca teşekkürler.

@srgnaras
-Muhtemel ubuntu kurulumunda sıkıntı var sağlıklı çalışmıyor gün içerisinde tekrar kurup bakacağım olmazsa yine Chrome'u deniyeyim.

-HDD içinde windows virüsleri mevcut bunları ubuntu yardımı ile silebilirmiyim peki başka bir win ile çalışan pc'ye taktığımda onlara bulaşmasın diye  ?

-Tam olarak o listedeki hangi kodun çıktısını istediğinizden emin olamadığım için bağlantılarla ilgili olanlarını buraya aktarıyorum.
nejat@ubuntu:~$ cat /etc/lsb-release
DISTRIB_ID=Ubuntu
DISTRIB_RELEASE=12.04
DISTRIB_CODENAME=precise
DISTRIB_DESCRIPTION="Ubuntu 12.04.3 LTS"
nejat@ubuntu:~$ uname -a
Linux ubuntu 3.8.0-29-generic #42~precise1-Ubuntu SMP Wed Aug 14 15:31:16 UTC 2013 i686 i686 i386 GNU/Linux
nejat@ubuntu:~$ lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile 945GM/PM/GMS, 943/940GML and 945GT Express Memory Controller Hub (rev 03)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS, 943/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev 03)
00:02.1 Display controller: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS/GME, 943/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev 03)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation NM10/ICH7 Family High Definition Audio Controller (rev 01)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation NM10/ICH7 Family PCI Express Port 1 (rev 01)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation NM10/ICH7 Family PCI Express Port 3 (rev 01)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation NM10/ICH7 Family PCI Express Port 4 (rev 01)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB UHCI Controller #1 (rev 01)
00:1d.1 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB UHCI Controller #2 (rev 01)
00:1d.2 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB UHCI Controller #3 (rev 01)
00:1d.3 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB UHCI Controller #4 (rev 01)
00:1d.7 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB2 EHCI Controller (rev 01)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev e1)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801GBM (ICH7-M) LPC Interface Bridge (rev 01)
00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 82801GBM/GHM (ICH7-M Family) SATA Controller [IDE mode] (rev 01)
02:06.0 CardBus bridge: Texas Instruments PCIxx12 Cardbus Controller
02:06.1 FireWire (IEEE 1394): Texas Instruments PCIxx12 OHCI Compliant IEEE 1394 Host Controller
02:0e.0 Ethernet controller: Broadcom Corporation BCM4401-B0 100Base-TX (rev 02)
08:00.0 Network controller: Intel Corporation PRO/Wireless 3945ABG [Golan] Network Connection (rev 02)
nejat@ubuntu:~$ lsusb
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
nejat@ubuntu:~$ rfkill list
0: hp-wifi: Wireless LAN
Soft blocked: no
Hard blocked: no
1: hp-bluetooth: Bluetooth
Soft blocked: yes
2: phy0: Wireless LAN
Soft blocked: no
nejat@ubuntu:~$ sudo lshw -C network
[sudo] password for nejat:
Sorry, try again.
[sudo] password for nejat:
  *-network               
       açıklama: Kablosuz arayüz
       ürün: PRO/Wireless 3945ABG [Golan] Network Connection
       üretici: Intel Corporation
       physical id: 0
       bus info: pci@0000:08:00.0
       mantıksal ad: wlan0
       sürüm: 02
       serial: 00:13:02:51:69:05
       genişlik: 32 bits
       saat: 33MHz
       kapasiteler: pm msi pciexpress bus_master cap_list eternet physical wireless
       yapılandırma: broadcast=yes driver=iwl3945 driverversion=3.8.0-29-generic firmware=15.32.2.9 ip=192.168.1.183 latency=0 link=yes multicast=yes wireless=IEEE 802.11abg
       kaynaklar: irq:43 bellek:e8000000-e8000fff
  *-network
       açıklama: Eternet interface
       ürün: BCM4401-B0 100Base-TX
       üretici: Broadcom Corporation
       physical id: e
       bus info: pci@0000:02:0e.0
       mantıksal ad: eth0
       sürüm: 02
       serial: 00:15:60:c6:82:66
       boyut: 10Mbit/s
       kapasite: 100Mbit/s
       genişlik: 32 bits
       saat: 33MHz
       kapasiteler: pm bus_master cap_list eternet physical mii 10bt 10bt-fd 100bt 100bt-fd autonegotiation
       yapılandırma: autonegotiation=on broadcast=yes driver=b44 driverversion=2.0 duplex=half latency=64 link=no multicast=yes port=twisted pair speed=10Mbit/s
       kaynaklar: irq:16 bellek:e8108000-e8109fff

Not : umarım doğru olmuştur

srgnaras

-Evet bazılarını silebilirsin. Mesala okuduğum okulda hemen her bilgisayarda "New Folder" virüsü bulunmakta USB'yi taktığımda bulaşıyor evde ise temizleyebiliyorum ancak hepsi için geçerli birşey mi bilmiyorum o yüzden yorum yapamam.
-Yeniden Ubuntu'yu kuracağınızı söylemişsiniz yeniden kurduktan sonra bağlantıdaki tüm komutların çıktısını ayrı ayrı code etiketleri içerisinde geçebilir misiniz.
En zengin insan en güçlü arkadaşlara sahip insandır.

empax

Benim tavsiyem öncelikle Unity arayüzü yerine daha hafif bir masaüstü ortamına geçmenizden yana olacak...
Xubuntu olabilir.
Xubuntu, XFCE denilen arayüzü kullanır ve sistem gereksinimleri daha azdır. Buna Lubuntu (LXDE) seçeneğide eklenebilir ama ben günlük kullandığım XUbuntu dan örnek vereceğim. Yenisiniz kafanızı daha fazla karıştırmak istemem, zamanla neyin ne olduğunu öğrenirsiniz.

Görsellik de olsun diyorsanız ilk etapta Xubuntu gözünüze hoş gelmeyebilir ama özelleştirmeye açıktır, Linux dünyasının güzelliklerinden biri. :)
Bu bağlantıdan diğer özelleştirmelere şahit olabilirsiniz.
بسم الله الرحمن الرحيم
|ACEMİLER İÇİN İLK DURAK|Çözüldü|Kod etiketi|

NejatSa

@empax tavsiyeniz için teşekkür ederim şu an bir sıkıntı var usb ye kurdum kurulum linkinde herşeyi tek tek yapmama rağmen pc yi usb den başlattım siyah ekran ve kodlarla başbaşa kaldım yükleme devam ediyordur diye bekledim ama bi değişiklik yok şu an telefondan yazıyorum yardımcı olursanız sevinirim. Fotoğrafını eklemeye çalışacağım. Telefondan upload etmeye çalıştım umarım olmuştur.

empax

@NejatSa, Taşınabilir USB sürücünüze Xubuntu kalıbını nasıl kurdunuz?
Bunun için unetbootin programını kullanabilirsiniz.[1]
Sürüm olarak, 12.04'den bugün yayımlanan en taze 13.10 32bit sürümüne kadar istediğinizi seçebilirsiniz.
Siz hangisini indirmiştiniz?

1-Unetbootin nasıl kullanılır? (B) Diğer Linux dağıtımlarında yazdırmak)

Ayrıca kurlum için buraya bakabilirsiniz.
بسم الله الرحمن الرحيم

NejatSa

Sizin mesajınızı görmeden önce kurmaya başladığım için Ubuntu 12.04 kurdum flash installer'dı sanırım o programla kurdum o hatayı aldım şimdi xubuntu indirip kurulumunu yapacağım

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 17 Ekim 2013 - 21:54:44

@empax tekrardan teşekkürler xubuntu 13.10 sorunsuz bir şekilde windowsu kaldırarak tertemiz şekilde kurduğumu düşünüyorum şu an bi sıkıntı yok gerekli programları yüklüyorum xubuntu ile ubuntu arasında bariz farklılıklar varmıdır problem yaşanacak olursa ubuntudaki çözümlerle aynı şekildemi çözülecektir şimdilik bi problem yokta olursada bileyim :) ubuntu için geçerli program xubuntuda problemsiz çalışırmı ?

empax

Hayırlı olsun :)

X(Xfce)ubuntu, L(Lxde)ubuntu hiç farketmez, Ubuntu üzerine hazırlanmış dağıtımlardır. Haliyle programlarda veya çözümlerde her hangi bir farklılık yaşamazsınız.
(Not: Ubuntu not defteri uygulamasının(gedit) XFCE tarafındaki muadili mousepad 'dır. O yüzden misal çözümlerde "sudo gedit /etc/.." şeklinde verilen komutlarda gedit yerine mousepad yazacaksınız.)
Buradaki başlıklara bir göz atın derim. Taşlar biraz daha yerine oturacaktır.

İlk etapta alışmakta güçlük çekebilirsiniz, o yüzden biraz sabırlı olmanız gerekiyor. Alıştıktan sonra zevkle kullanacağınızı tahmin ediyorum.
Kullandığım sistem 1 senelik ve hala ilk günkü gibi sağlam... :)
بسم الله الرحمن الرحيم

heartsmagic

@NejatSa, birçok açıklamayı sağ olsun arkadaşlar ve özelinde @empax yapmış. Çözümler ve yol yordam çok fazla değişmeyecektir ancak @empax'ın bahsettiği gibi ufak tefek değişiklikler olabilir. Bu nedenle, forumda soru sorarken ve başlık açarken kullandığın sistem hakkında bizlere bilgi vermen yararına olacaktır.

Şu an başlıkta bahsettiğin sorunlar ne durumda? Forumda genelde bir başlıkta bir sorun konuşmaya gayret gösteriyoruz, düzen namına yapıyoruz bunu. Fakat sorunlarının bahsini açmışken bu başlığı yavaş yavaş toparlayıp neticelendirebiliriz.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

NejatSa

@heartsmagic ilginiz için teşekkürler.Açıkcası birçok çözümleyemediğim şeyi xubuntu kurarak çözmüş gibi bulunuyorum en azından sistemin temiz kurulduğundan ve sağlıklı çalıştığından eminim arayüz olarakta grafik olmayışı sadelik daha çok tercih ettiğim birşey zaten windowsta bile win klasik temasıyla kullandım yıllarca :) halen devam eden bi iki problemim şöyle

-Video oynatırken kasma yok ama görüntü akışında sanki çok ufak kayma lag diye tabir ediliyor yanılmıyorsam o tarz birşey var özellikle 1080p gibi yüksek çözünürlüklü internetten izlerken geçerli tabi bu HDD'den film ile denedim herhangi bir sıkıntı yok.

-Xubuntu'da ana ekranda ses ayarıyla ilgili bir buton veya simge bulamadığım için forumda ufak çaplı bir araştırmayla AudioMixer adlı programı kurup panele sabitlemek ile olayı çözdüm gibi duruyor.

-Birde dün kurduğun ubuntu 12.04 deki rhtymbox'ı xubuntu'yada kurabilirmiyim gmusicbrowser pek hoşuma gitmedi.

Teşekkürler

heartsmagic

Video konusu Flash temelli olabilir, açıkçası çok fazla rahatsızlık veren bir şey yoksa takılma bence o konuya. Sistemin zaten eski yanılmıyorsam, grafik kartın da Intel tabanlı. Haliyle zaten sürücüleri sistemde kurulu durumda ve kullanımdadır. Eğer yereldeki videolarda sorun yok ve internetten izlediklerinde sorun varsa tarayıcı değiştirmeyi deneyebilirsin. Flash konusunu anlatmış zaten arkadaşlar, Firefox ile son sürüm Flash gelmiyor zira Adobe Flash desteğini kesti Linux tarafında. Chrome beraberinde getiriyor ama. Ayrıca forumda Firefox'a da nasıl ekleneceği anlatılıyordur, başlıkların arasında kalmış olabilir.

Rhythmbox'ı kurabilirsin tabi. Beraberinde bazı bağımlılıklar kuracaktır sadece.

Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

ekremsenturk

İytiyacınız olupta, Linux'tak karşılığını bilmediğiniz her uygulamayı bulabilmenin en kolay yolu, yazılım merkezi'ni başlatıp, arama çıbuğuna uygulamanın kısa tarifini veya bir isim girmektir. uygulamanın yazılım merkezi'ndeki tanıtımında, aradığınız terimler kullanılıyorsa, o terimleri içern tüm uygulamalar karşınıza sıralanacaktır. Siz tariflerini okur, beğendiğinizi kurabilirsiniz. Beğenmezseniz, tekrar kaldırırsınız. Yazılım merkezi eski sistemlerde biraz yavaş çalışabilir. Daha eski bir yöntem olan synaptic'i kurup, onunlada aynı işlemleri biraz daha sade bir arayüz üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. 13.10 henüz yeni olduğundan, paketlerin sayısı geçici olarak 12.04 den daha az olacaktır. Ve Türkçe dil desteği dosyalarının bir kısmı daha kurulmamış olabilirler, s,stem er veya geç, size bunu bildirir ve seçenek sunar. Bazen aradığınız Windows uygulamasının adını yazmanız durumundada, o uygulamaya eşdeğer olan uygulamalar, tariflerinde karşı uygulamanın adı belirtilmişse, sıralanabilir. Ubuntunun yardım bölümlerini okuyun ve bulamadığınız yardım dosyalarını yine yazılım merkezinden bularak (.doc uzantılıdırlar) indirebilirsiniz. .doc dosyaları /usr/share/doc dizininde bulunabilirler. Çoğunlukla, standart olanları, ilgili programın kendisi ile birlikte kurulurlar.

Ses ve Görüntü dosyalarının açılabilmeleri için Gstreamer paketleri arasından, tarifleri inceleyerek, gerekli bulduklarınızı veya hepsini kurabilirsiniz. Türkçe paketini ise Languagepack tr olarak arayarak el ile de kurabilirsiniz. Kurmuş olduğunuz bir uygulamayı kaldırmış olduğunuzda, Windows'ta olduğu gibi, halen bazı sürüm veya Lisans denetleyen dosya kalıntıları geri kalmayacağından, sistemde bir yavaşlamaya neden olmazlar. Disk'tede Windows'taki kadar yer meşgul etmezler.

Linux'ta ayar seçenekleri, Windows ile kıyaslandığında, oldukça çoktur. Window otomatik vites kutusu kullanıyorsa, Linux, 7 ileri 2 geri manuel vite kullanıyor. Siz ayarları ne kadar iyi düzenlerseniz, verimlilik o kardar daha iyi olur. Si ne kadar kötü bir kullanıcıysanız, verimliliği bir o kadar düşürebilmiş olursunuz. Linux, kolaylık sistemi depil, verimlilik sistemidir. (Ubuntu'nun yeni sürümlerinde yeni kullanıcıların eski alışkanlıkları dikkate alınmış olduğundan, bazı konularda sözü edilen paketleri, ilk kurulum ile birlikte, sistemde bulamayabilirsiniz.)