[Çözüldü] Redhat sunucu üzerinden internete çıkış için IP ayarlaması

Başlatan gokhanyildiz, 27 Haziran 2013 - 11:28:50

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

gokhanyildiz

Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba.

Bugün bir arkadaşımdan telefon geldi ve bana kendilerine it departmanından verilen bir ip ile linux bilgisayarlarını internete bağlamak istediklerini söylediler. Linux bilgisayara windows bilgisayar aracılığı ile erişiyorlar ve windows bilgisayarda da yerel network (internet yok) ile bağlandıkları bilgisayar da tahminimce server. Herhangi teknik bir bilgileri olmadığı için yeterli bilgi edinemedim. Bu yüzden öğleden sonra gidip bakmayı düşünüyorum.

1. Sorum. Verilen ip yi hangi linux sisteme hangi şekilde tanıtmam gerekir? Yani yasaklı sitelere girmek için yaptığımız dns değişikliğinin aynısı mı söz konusu burada?
2. Sorum sunucunun redhat veya debian tabanlı olması ne gibi farklılıklar çıkarır ortaya? Ubuntu da kullandığımız komutlar burada da geçerli mi?
3. Sorum. Bu kişinin sunucuyu internete bağlaması için verilen ip yi sisteme tanıtmak için hangi işlemleri yapmalıyım?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

if

@MaTh1ens, konuyu anlamadığım için ikinci soruya cevap geçeyim. Ubuntu'da kullandığınız komutları Debian'da da Redhat'te de kullanabilirsiniz. Çok az fark vardır. cd, ifconfig, mv ... gibi komutlar aynıdır ama paket yönetimine dair komutlar elbette Debian/Ubuntu ile Redhat arasında farklılık gösterir. Kurduğunuz uygulamaların komutları da aynıdır. firefox --version hepsinde aynı olduğu gibi. Fakat uygulamalara ya da sisteme dair ayar dosyaları farklı yerlerde olabilir.

heartsmagic

Verdikleri IP adresi muhtemelen ağ geçidine ait IP adresidir yani "gateway". Yapman gereken bunu ayarlamak sadece, ki o da ağ ayarlarında mevcut. Sunucu değilse arayüz üzerinden değilse en temel olarak /etc/network/interfaces dosyasından yapabilirsin. Eğer IP dediğin başka bir şeyse ayrıntıları öğrendikten sonra yine buradan bilgilendirirsin bizi.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

gokhanyildiz

Bilgisayarla pek ilgileri olmadığı için bana ne tabanlı olduğu hakkında bilgi veremiyorlardı. Bende ekran görüntüsünü çekip yollamalarını istedim. Sistem redhat tabanlı çıktı ki %100 sunucudur diye düşünüyorum. Yoksa hemen yanlarında olan bir makinaya windows üzerinden neden bağlansınlar. Yapmak istedikleri şey it ekibinin verdiği ip ile sunucuyu internete bağlamak.

http://gokhan-yildiz.com/sistem-redhat.jpg (Ekran Görüntüsü)

Benim sormak istediğim burada hangi işlemleri yapmalıyım. Kendim biraz araştırma yaptım ve https://access.redhat.com/site/documentation/en-US/Red_Hat_Enterprise_Linux/3/html/Reference_Guide/s1-networkscripts-interfaces.html  redhat ın kendi sitesinde bu makaleyi buldum. Doğru makaleyi mi buldum bilmiyorum. Sadece komutlarla halledebileceksem hangi komutları uygulamalıyım? Paket yüklemem gerekirse hangi paketlerin eksik olduğunu nasıl öğrenir ve internete bağlı olmayan bu sunucuda gerekli paket kurulumlarını nasıl gerçekleştirebilirim?

furkankalkan

Doğru makaleyi bulduğunu düşünüyorum. Bulamadığın ayar dosyalarını find / -name dosyaadi komutuyla bulabilirsin.
Lover
twitter.com/furkan_kalkan1

heartsmagic

Mesele nasıl yapılacağından çok "ne yapılacağı" ile ilgili. O "IP vermişler" dediğin şeyin esasen ne olduğunu öğrenmen gerekiyor. Internet için nasıl bir yapı kullanılıyor örneğin? Bir ağ geçidi ayarlaması yetiyor mu? Özel başka bir şeye ihtiyaç var mı vs? Hani bir önceki iletimde bahsettiğim şekilde bir ağ geçidi ayarlamasıysa olay arayüzden bile yapılabilir rahatlıkla.

WhiteScars

Red-Hat ise bu baya eskiymiş. RHEL 3 ise zaten artık destek verilmiyor.
Eğer bir iş için kullanılacaksa yeni linux kurmak mantıklı olabilir.

Redhat tarafında network ayarlarını yapmak için şöyle yapabilirsin.
RHEL 3 ise üzerinde hiç çalışmadım en eski çalıştığım 4 idi.

temel dosyalar şu şekilde network ile ilgili.
Değişiklik yapmadan evela mutlaka kontrol et. yedek al

/etc/sysconfig/network -> Gateway hostname gibi yerleri tanımlayabileceğin yer. İçeriği şöyle olabilir

Alıntı Yap
NETWORKING=yes
HOSTNAME=<buraya hostname gelecek. zira internete bağlanman için gerekmiyor>
GATEWAY=<ağ geçidi adresi o dedikleri ip muhtemlen buraya gelecek>

Arkasından sunucunun ağ geçine erişimi olması gerekir. Bunu bir kontrol et.

ping <ağ gecidi ip adresi>

Eğer erişimde sıkıntı yoksa, muhtemelen sunucu ile gateway ayni ağda tanımlıdırlar. Olmasa bile önemli olan sunucu ile ağ geçidine ulaşıp ulaşamadığın.

Bunların dışında sununcun ip adresi DHCP tarafından mı atanıyor yoksa sabit mi tanıtılmış bunu kontrol edersen iyi olur.

Sunucunun ağ kartlarının ayarları /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-ethx şeklinde tanımlıdır.
içi şöyle bişilerdir

DEVICE=eth0
ONBOOT=yes
BOOTPROTO=static
IPADDR=192.168.5.110
NETMASK=255.255.255.0
HWADDR=08:00:27:58:32:B6

Örneğin burdaki ayarlarda sunucunun ip adresi static olarak verilmiş.

Bu ayarları gözden geçirdikten sonra yapman gereken son bir şey kalıyor. O'da dns tanımlamak

/etc/resolv.conf dosyası içine geçerli bir dns adresi yazman gerekiyor. Eğer sunucu gateway üzerinden internete çıkabiliyorsa google dnslerini kullanabilirsin. Yok çıkmıyorsa genelde dns isteklerini gateway'e gönderirsin o aktarır bir üzerindeki makinaya

nameserver <dns ip adresi>

bunuda yaptıktan sonra network servisini tekrar başlatman lazım

Fakat bu komutu çalıştırmadan önce bütün ayarların doğru olduğundan emin ol. Zira tekrar sunucuya bağlanamayabilirsin.
service network restart

İnsanoğluna bırakabileceğiniz en güzel miras tecrübelerinizdir.

gokhanyildiz

Menü de system settings > network settings kısmından istenilen ağ bağlantısı üzerinde değişiklik yapmaya çalışıp serveri yeniden başlattığımda iplerin eski haline geri döndüğünü gördüm. Zaten yeniden başlaması 40dk yı felan buluyordu. Bende dosya üzerinden değişikliği yapıp yeniden başlattım. İstenilen ip ve dns değişikliklerini kaydedip hazır olarak kendilerine bıraktım. Tek yapılması gereken it departmanının verdiğim ip nin bağlı olduğu portu yeniden konfigüre etmesi. Bakalım bugün nasıl bir cevap gelecek. Problem çıkarsa yandım :)

Aloha

İnşallah bir problem çıkmaz ozaman :)

WhiteScars

Sıkıntı olmaz  ;D
Rahat ol. Çıkarsa bakarız tekrar  8)
İnsanoğluna bırakabileceğiniz en güzel miras tecrübelerinizdir.

gokhanyildiz

Valla sıkıntı çıktı. :) it ekibi ip yi internete açtıı. windows bilgisayar üzerinde deneme yaparak internete çıktım bu ip ile. Ama kabloyu servera takıp ip ayarlarını yaptığımda şöyle bir problemle karşılaştım. Switch sunucunun mac adresini alamıyor. Buna firewall'ın sebep olduğunu düşünüyorum ama firewall ı nasıl aşacağımı bilmediğim için çözemedim sorunu.

heartsmagic

Güvenlik duvarının öyle bir önleminin olmaması lazım, garip geldi bana yani biraz. MAC adresini alamadığına nasıl kanaat getirildi? IP internete açıldı, sen de o zaman sabit olarak ayarladın bu IP adresini değil mi? Nereye kadar çıkıyor sunucu peki?

Ek bir güvenlik duvarı yoksa sanırım şu şekilde kapatabiliyorsun güvenlik duvarını:

service iptables save
service iptables stop
chkconfig iptables off

Son komut başlangıçtan da kaldırıyor. İlk iki komut service ile yemezse /etc/init.d/ipconfig denenebilir belki. RHEL 3 müymüş bu sunucu?

gokhanyildiz

IT Ekibi uzaktan bağlanarak switch kontrolü sağlıyor. Adamın söylediği şuanda ben sunucuyu görüyorum fakat sunucu switch e mac adresini kaydedemiyor dedi. Güvenlik duvarını kapatmamı söyledi. Redhat'ın kendi sitesindeki makalelerden yararlanarak güvenlik duvarını kapatıp sunucuyu yeniden başlattığımda internete girişi sağladım. Ama bu seferde remote computer ile arasındaki bağlantı koptu. Bugün de onu halletmeye gideceğim. Artık bitsin de kurtulayım şu iş :)

agritux

Başlığı ilk okuduğum an algılayamadım. "Nasıl yani?" tepkisi verdim. Sabah olduğundan olsa gerek :)

heartsmagic

gokhanyildiz

el atmanız daha iyi olmuş. :) şimdi tüm problemlerimi halletim sunucu ile ilgili. Sunucuyu kullananlara bir de kullanım kitapçığı hazırlıyorum (grafikli). Mümkünse artık bulaşmak istemiyorum :o

agritux

Alıntı yapılan: heartsmagicBiraz el attım başlığa
ve avatara :) bu eski avatar daha iyi abi. sana yerleşmiş kafamda :) diğerini yadırgıyordum. Gerçi 2009 da kullandığın daha iyiydi ama işte naparsın :P

heartsmagic

@MaTh1ens, başlık etiketlensin mi o hâlde? cozuldukonusu
@agritux, zaten çok fazla yoktu, hepi topu ya dörttür ya beş :) Bakarsın bir gün ona geri dönerim.

gokhanyildiz

@heartsmagic hemen etiketliyorum. :) Tekrar ilginiz için teşekkür ederim.