Debian 7.0

Başlatan hadon, 25 Mayıs 2013 - 12:49:12

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

hadon

Merhaba.

Nihayet vakit bulup Debian 7.0'a şöyle bir bakabildim. Hikayemi ve basit deneyimimi, kurmak isteyebilecek arkadaşlar için kısaca anlatmak istiyorum. Sorunlarımla ilgili yardım isteklerimi başka başlığa bıraktım. :)

* 7.0'ın kurulumu 6.0 ile hemen hemen aynı; kurarken hiç zorlanmadım.  Çünkü sıkıntıları aşmayı 5.0 ve 6.0 kurarken öğrenmiştim. Kurulum kolayca bitti ve Diskin diğer bölümündeki Win7'yi görüp Grub ekranına ekledi.

* 7.0 varsayılan olarak Gnome 3 masaüstü ile geliyor. Masaüstü açıldığında çok şaşaladım; çünkü Gnome 2 ile 3 arasında ciddi değişiklikler var. Örneğin masaüstünde sağ tık çalışmıyor. Bir çok uygulama Gnome 2'den farklı. Bilgisayar kullanma alışkanlıklarıma uygun hale getirebilmek için bir hayli uğraşmam gerekti. Ama sonunda anladım ki bunların hemen hepsini, çubuğun sol üst köşesindeki "Etkinlikler"in üzerine tıkladığınızda görünür hale gelen "Uygulamalar" menüsündeki "Advanced Settings" ile yapabiliyorsunuz. O penceredeki seçenekleri tek tek açık hale getirince, masaüstünde nelerin değiştiğini anlık olarak izleyebiliyorsunuz. Sağ tık da bu şekilde açılıyor.

* Paket yöneticisinin arayüzü değişmiş. Daha  kötü olmamış ama ne yazık ki "daha iyi olmuş," da diyemiyorum. Ayrıca paket yöneticisinin çalışmasıyla ilgili sorunlar var. Herhangi bir şey kurmak istediğinizde, dvd sürücüye kurulum dvd'sinin takılmasını istiyor. Takmazsanız çalışmıyor. Ayrıca işini bitirip bitirmediğini de anlayamıyorsunuz. Neden bilmiyorum, root şifresi isteyerek açıldığı halde depolardan dvd'yi de kaldıramıyorsunuz.

* 6.0 kurduğumda ekran çözünürlüğüm, Nvidia sitesinden indirdiğim sürücüyü kurmadan ayarlanamıyordu; 7.0 ilk açıldığında baktım, çözünürlüğüm doğru ayarlanmıştı. Ben yine de Nvidia sürücüsünü kurdum. Aynı 6.0'da kurduğum yöntemle kuruluyor (bunu daha önce Nvidia ekran kartı kurulumu adlı bir başlıkta anlatmıştım).

* Analog tv kartımdan bir türlü ses alamadım. Tvtime kuruldu, ayarlandı va çalıştı ama ne yaptıysam sesini açamadım. Çubuktaki ses uygulamacığında ayarlanamıyor.

* Dosya görüntüleyici (Evince), cbr ve cbz uzantılı çizgi romanları açamıyor. Bu 6.0'da da böyleydi ama paket yöneticisinden unrar-free paketini kaldırıp unrar'ı kurduğunuzda çözülüyordu; 7.0'da aynı çözüm işe yaramadı.

* Çubuğun sağ üst köşesine, ses simgesinin yanına yerleştirilen "Evrensel Erişim Ayarları" menüsü galiba kaldırılamıyor. Hiç kullanmadığım bir şeyi çubuğun üzerinde görmek hoş değil. 

Sonuç olarak: Debian 7.0 ilk bakışta bir parça hayal kırıklığı yaşatır gibi görünse de "bu sıkıntılar kısa sürede giderilir ve Linuks kullanıcısını mutlu eder," diye düşünüyorum.

Saygılarımla.
:)  :)  :)

decent

Alıntı yapılan: hadon - 25 Mayıs 2013 - 12:49:12
Merhaba.

...

* Çubuğun sağ üst köşesine, ses simgesinin yanına yerleştirilen "Evrensel Erişim Ayarları" menüsü galiba kaldırılamıyor. Hiç kullanmadığım bir şeyi çubuğun üzerinde görmek hoş değil. 

Sonuç olarak: Debian 7.0 ilk bakışta bir parça hayal kırıklığı yaşatır gibi görünse de "bu sıkıntılar kısa sürede giderilir ve Linuks kullanıcısını mutlu eder," diye düşünüyorum.

Saygılarımla.
Merhaba,
Deneyim ve düşüncelerini aktardığın için teşekkür ederiz @hadon.

Alıntıda belirttiğin simgeyi gizli/görünür yapmak için eklenti kullanabilirsin.
https://extensions.gnome.org/extension/112/remove-accesibility/

ikia

Alıntı Yap* Paket yöneticisinin arayüzü değişmiş. Daha  kötü olmamış ama ne yazık ki "daha iyi olmuş," da diyemiyorum. Ayrıca paket yöneticisinin çalışmasıyla ilgili sorunlar var. Herhangi bir şey kurmak istediğinizde, dvd sürücüye kurulum dvd'sinin takılmasını istiyor. Takmazsanız çalışmıyor. Ayrıca işini bitirip bitirmediğini de anlayamıyorsunuz. Neden bilmiyorum, root şifresi isteyerek açıldığı halde depolardan dvd'yi de kaldıramıyorsunuz.

/etc/apt/sources.list dosyasını metin editörü ile (örn. gedit) yönetici olarak açıp, dvd /cd ile ilgili olan satırların başına # işaretini koyup kaydet.Sonra da depoyu güncelle:
#apt-get update

Artık paket kurarken dvd/cd istemeyecek.Kolay gelsin.
http://www.ogretmeniim.com/
Öğretmeniim!Canım Benim

hadon

@ decent
@ ikia

Anlattığınız çözümler işe yaradı. Çok teşekkür ederim. Debian 7.0'ım şimdi "daha istediğim gibi"... :)

decent

İyi günlerde kullan @hadon .

sem

Hayırlı olsun diyeyim. 

Bir de kod ismi nedir bu sürümün. Squuze kararlı değilken onu kurmuştum, yaklaşık 1.5 - 2 sene önceydi sanırım. Ve Gnome 3 ile geliyordu. Bu yayınlanan Squuze'nin kararlı versiyonu mu?
".NET çemberinden geçen lirisist etkisi bir 'Volcano', bir yüzüm Java bir yüzüm Badalamenti Don Tano"
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Her yer ölüm yine, burası dünya
Derken ölüm bile bu nasıl dünya?
Benden ölüm dile, batıyor gün yine
Burası dünya?

hadon

İyi takip etmedim ama galiba öyle.

ikia

Güle güle kullan @hadon.

Alıntı yapılan: sem0900 - 26 Mayıs 2013 - 13:09:55
Hayırlı olsun diyeyim.

Bir de kod ismi nedir bu sürümün. Squuze kararlı değilken onu kurmuştum, yaklaşık 1.5 - 2 sene önceydi sanırım. Ve Gnome 3 ile geliyordu. Bu yayınlanan Squuze'nin kararlı versiyonu mu?

Bu yayınlanan Debian'ın en son kararlı sürümü Wheezy (7.0).
http://www.ogretmeniim.com/
Öğretmeniim!Canım Benim

sem

Pardon, doğru diyorsunuz Squuze nereden kalmışsa aklımda. Gnome 3 ile yayınlanan sürüm Whhezy'di. Tamamdır, yani bu çıkan sürüm son kullandığım sürümün kararlı versiyonuymuş. Debian çok güzel kararlı bir sistem fakat kararlı sürümü geliştiriciler için biraz fazla kararlı kalıyor. Bu kadar uzun süre kararlı sürüm desteği sunucu tarafında yararlı olsa da geliştirici tarafına olumsuz etkileri olabiliyor. 
".NET çemberinden geçen lirisist etkisi bir 'Volcano', bir yüzüm Java bir yüzüm Badalamenti Don Tano"
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Her yer ölüm yine, burası dünya
Derken ölüm bile bu nasıl dünya?
Benden ölüm dile, batıyor gün yine
Burası dünya?

bgt

debian 7 wheezy  lxde kullanıyorum çok memnunum.

kalkan1973

Her paketin yazılımın illa ki en son testlerden geçirilmiş 0 hata diyebileceğimiz hali depolara giriyor. Haliyle güncellikten uzak kalıyor. Mesela ARCH üzerinde GNOME 3.8 ve KERNEL 3.9 kullanıyoruz. Ama DEBİAN WHEEZY GNOME 3.4 ve KERNEL 3.2.0.4 kullanıyor.
Evde İşte her yerde Linux

heartsmagic

0 hata demeyelim, mümkün mertebe hatalardan arındırılmış, uzun süre denenmiş, sorununun olmadığı düşünülen paketler diyelim.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.