wine ile yazılım kurulumunda hata

Başlatan aysberg313, 15 Temmuz 2014 - 01:01:10

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

aysberg313

Selamlar. Daha önce 13.10'da sorunsuz olarak kurabildiğim ve kullanabildiğim yazılımda şu an sıkıntı yaşıyorum. Hata çıktısı:

┌zifiri@zifiri:/mnt/Seagate\x20Backup\x20Plus\x20Drive/Kaan/Onparmak klavye/onparmak$
└──>>> wine KUR.EXE
modify_ldt: Geçersiz bağımsız değişken
err:module:attach_process_dlls "krnl386.exe16" failed to initialize, aborting
err:module:LdrInitializeThunk Main exe initialization for L"C:\\windows\\system32\\winevdm.exe" failed, status c0000005

Program F/Q klavye için 10 parmak çalışma programı. Depolarda Klavaro ve KTouch gibi benzeri yazılımlar mevcut ancak bu programa çok alıştım ve tüm çalışmalarımı düzenli olarak bu program üzerinde yapıyordum ve çok faydasını gördüm ancak sistemi 14.04'a yükselttiğimden bu yana programı kullanamadığım için çalışmalarımı da çok aksattım.

Dün, sorunun sebebini ve çözümünü buldum.

http://forums.opensuse.org/showthread.php/498818-Windows-application-with-wine-doesn-t-start-kernel-3-15
http://forum.winehq.org/viewtopic.php?f=8&t=22540

Yanlış anlamadıysam ya 14.04 sürümüyle ya da kernel'le ilgili bir durum. 16bit windows yazılımlarının oluşturduğu güvenlik zaafiyetlerinden dolayı kurulamıyor galiba. Ancak çözümü uygulayamıyorum:

sudo echo 1 > /proc/sys/abi/ldt16

/proc/sys/abi dizini var ancak hata veriyor:

┌zifiri@zifiri:/mnt/Seagate\x20Backup\x20Plus\x20Drive/Kaan/Onparmak klavye/onparmak$
└──>>> sudo echo 1 > /proc/sys/abi/ldt16
bash: /proc/sys/abi/ldt16: Böyle bir dosya ya da dizin yok

nautilius'u sudo ile açtığım zaman da proc dizini yüklenemiyor.
Sevmezdim kabuklu yemiş, Linux çekirdeği tadıncaya dek !..

plazma

3.14 var haberde yapılmış [1] ama 3.15 için resmi bir şey göremedim ben. 16 bit windows uygulamaları başka bir deyişlede win 9x mod da çalışan uygulamalar. Bu başlıktada sorunsuz kullandığından bahseden kullacıda var [2] Olay bence göreceli o çekirdeği etkilemiş deniyor fakat birinde çalışmayan diğerinde çalışıyor orasıda ilginç :)

1. http://news.softpedia.com/news/Linux-Kernel-3-14-Breaks-Wine-for-16-bit-Windows-Applications-447273.shtml
2. http://www.linuxquestions.org/questions/slackware-14/kernel-3-14-4-and-the-nvidia-drivers-and-wine-4175504913/page2.html#post5180775

aysberg313

Programın bende sorun çıkarmadığı dönemde yani 14.04'e yükseltmeden önce 13.10 kullanırken yüklü son çekirdek 3.12.1-031201-generic'miş. Şu an yüklü çekirdek:

┌zifiri@zifiri:~$
└──>>> uname -a
Linux zifiri 3.13.0-30-generic #55-Ubuntu SMP Fri Jul 4 21:40:53 UTC 2014 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux

wine versiyonu:

└──>>> wine --version
wine-1.6.2

wine'ı mı yükselteyim, çekirdekte 3.12'ye mi döneyim ya da yükselteyim, proc dizinine mi yoğunlaşayım anlamadım.

plazma

Pol kurup onun üstünden wine sürüm kontorlü daha kolay istersen önce pol üstünden wine sürümleri ile dene eğer olmaz ise çekirdek denersin, çünkü sıkıntı çıkarmadıkça tavsiye edilmiyor çekirdek değiştirmek.

aysberg313

playonlinux'ü mü kastediyorsun acaba? Çünkü öyleyse o programı kullanamıyorum. Daha önce iki defa kurup kaldırmıştım. Çözemedim o programı. :D

plazma

Evet, o zaman elle wine sürümlerini yönetmeniz gerekecek.

heartsmagic

ls /proc/sys/abi/ldt16

ne diyor? sudo ve echo'yu o şekilde kullanamazsın, şöyle denenmeli:

echo 1 | sudo tee -a /proc/sys/abi/ldt16

Fakat, sende dosya yok o yolda.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

aysberg313

@plazma, playonlinux kurdum ve üç farklı wine sürümüyle denedim (1.5.0/1.6.2/1.7.22 ) hepsi aynı hatayı verdi:

Error in POL_Wine
Wine seems to have crashed
If your program is running, just ignore this message

@heartsmagic, evet ldt16 dosyası yok bende.

└──>>> ls /proc/sys/abi/ldt16
ls: /proc/sys/abi/ldt16'e erişilemedi: Böyle bir dosya ya da dizin yok
└──>>> echo 1 | sudo tee -a /proc/sys/abi/ldt16
[sudo] password for zifiri:
tee: /proc/sys/abi/ldt16: Böyle bir dosya ya da dizin yok
1
└──>>> touch /proc/sys/abi/ldt16
touch: `touch' `/proc/sys/abi/ldt16' yapılamadı: Böyle bir dosya ya da dizin yok

sudo ile nautilus'u açıp proc dizinine girdiğimde de dizin gelmiyor, sürekli bekliyor ama dizin yüklenmiyor nautilus'u normal açtığımda abi dizinine kadar geçebiliyorum.

plazma

10 parmak hangi dille yazılmıuş visiual basic diye hatırlıyorum yanlış hatırlamıyorsam, vcrun dosylarını kurmanız gerekiblir.

aysberg313

Son olarak bir de çekirdek yükseltmeyi deneyeceğim. Daha önce de merak ettiğim bir şeydi yeri gelmişken sormak isterim. Aşağıda ki ilk bağlantıda kararlı linux çekirdeği 3.13.6 diyor. İkinci bağlantıda kararlı sürüm 3.15.5 diyor. Üçüncü bağlantıda ise çekirdekler saucy/trusty/utopic gibi sürüm isimleri ile kodlanmış. Çekirdeği elle yüklemek için seçim yaparken neyi baz almalıyız? Yani ben 14.04 trusty kullanıyorsam ve çekirdek yükleyeceksem üçüncü bağlantıda ki son trusty çekirdeği v3.15-rc2-trusty/ yükleyebilir miyim?

https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=33128.175
https://www.kernel.org/
http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/

heartsmagic

@aysberg313, 14.04 değil mi sistem. 32 bit mi 64bit mi?
uname -r
ne diyor ve sistem güncel mi? Benim çekirdek sürümüm 3.13.0-32-generic ve o dosya mevcut.

aysberg313

Evet sistem 14.04 64bit ve güncel.

└──>>> uname -r
3.13.0-30-generic

Çekirdek güncellemesi 6 temmuz'da geldi ve şu an en güncel sürüm olarak görüyor.

└──>>> sudo apt-get install linux-headers-$(uname -r)
Paket listeleri okunuyor... Bitti
Bağımlılık ağacı oluşturuluyor       
Durum bilgisi okunuyor... Bitti     
linux-headers-3.13.0-30-generic zaten en yeni sürümde.
0 paket yükseltilecek, 0 yeni paket kurulacak, 0 paket kaldırılacak ve 6 paket yükseltilmeyecek.

heartsmagic

proposed deposu açık değile açıp bir güncelleme daha alır mısın? Bendeki çekirdek biraz daha yukarıda, sistemim 64bit ve o dosya mevcut. Gerçi bu kadar küçük fark o dosyayı getirir mi şüpheliyim. Denemekten zarar çıkmaz ama.

aysberg313

Proposed deposunu ekledim, 3.13.0.32-generic ile birlikte yaklaşık 80 civarı güncelleme geldi. Sistemi yeniden başlattım malum dosya oluştu. İçerisini düzenledim.

└──>>> uname -r
3.13.0-32-generic

└──>>> ls -al /proc/sys/abi/ldt16
-rw-r--r-- 1 root root 0 Tem 17 22:51 /proc/sys/abi/ldt16

Yukarıdaki dizinde bir dosya daha var ancak ls çıktısında görünmüyor (vsyscall32)

└──>>> echo 1 | sudo tee -a /proc/sys/abi/ldt16
1

wine ile program kurulumuna geçtim, aşağıdaki hatayı verdi daha önce bu hatayı da vermiyordu

Error - Could not open or read file:
Z:\home\zifiri\Masaüstü\onparmak\setup.lst

Uçbirim hatası ise aşağıda

┌zifiri@zifiri:~/Masaüstü/onparmak$
└──>>> wine KUR.EXE
fixme:ntdll:find_reg_tz_info Can't find matching timezone information in the registry for bias -120, std (d/m/y): 26/10/2014, dlt (d/m/y): 31/03/2014

Şu an bunun çözümünü arıyorum, bu hatayla ilgili açılmış bir kaç konu var sonucu aktaracağım.

plazma

O hatayı bende de veriyor bir oyunda daha çözemedim ama ubuntu ve mint te deniyorum

aysberg313

Sorunu çözemedim ancak programı çalıştırmayı başarabildim. VirtualBox altında Win7 32bit kurarak programı sanal Windows altında çalıştırdım.

Programı Ubuntu altında çalıştıramadığım ve sorun kısmen çözüldüğü için konuyu etiketlemiyorum izninizle.