DHCPv6 (ipv6) kurulum/yapılandırma sorunu

Başlatan ksayginer, 01 Nisan 2013 - 14:58:34

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ksayginer

Herkese merhabalar , ipv6 üzerine çalışmatayım. dhcpv6 yapılandırması ardından dns ,web , ftp gibi hizmetler vermeyi planlıyorum.

Linux ortamında yeni olduğumdan zorluklar yaşıyorum, üzerine yeni bir ip sisteminin getirdiği zorluklarla dahada karmaşık bir yapıya dönüştü bu çalışma benim için.

İhtiyacım olan şey konudaki gibi DHCPv6 server yapılandrıması, araştırmalarım sonucu /etc/dhcp6s.conf de ;

interface eth0 {
server-preference 255;
renew-time 60;
rebind-time 90;
prefer-life-time 130;
valid-life-time 200;
allow rapid-commit;
option dns_servers 2001:db8:1:2::1 ipv6.ulakbim.gov.tr;
*bağlantı AAA {
range 2001:db8:1:2::1000 to 2001:db8:1:2::ffff/64;
prefix 2001:db8:1:2::/64;
};
};

Bu yapılandırma dosyası bulunması gerekiyor. etc dizininde bahsedilen yapılandırma dosyasını oluşturup bu kod bloğunu kullandım ( tubitak dökümanlarından alıntıdır)

fakat nerden nasıl kontrol edip başlatıp denetleyeceğimi göremedim, terminal üzerinde de " service start " tarzı bir müdehale yapamadım.

Kısacası nasıl DHCPv6 server yapılandırılır onu soruyorum, nereyi yanlış yapıyorum ?

Her türlü fikir benim için değerli , cevaplarınız bekliyorum, teşekkürler

heartsmagic

Hani hiç uğraşmışlığım olmadığı için doğrudan yardım etmem mümkün değil, fakat sanırım sen çalışmayan bir şey için değil de, çalışıp çalışmadığını denemek istiyorsun? Takip ettiğin anlatım nerede acaba?

Örneğin aşağıda şöyle iki belge var:
http://ipv6int.net/systems/linux-ipv6.html
veya
http://www.tldp.org/HOWTO/html_single/Linux+IPv6-HOWTO/

Sen şu an tam olarak neler yaptın? Sistem IP alıyor mu örneğin, baktığında ne görünüyor? Neler kurdun, neler değiştirdin?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

ksayginer

Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim, okuldaki projem gereği ipv6 ile uğraşıyorum, malesef gerekli alt yapı yok, bu alt yapının oluşması için uğraşıyorum da diyebilirim.

ipv4 teki gibi tüm hizmetleri ( dns, web, ftp gibi ) , ipv6 üzerinde yapmaya çalışıyorum.

Yaptığım çalışmada; 2 Bilgisayar kullanmayı planladım, 1 makine serve 1 makine client *olacak şekilde, bunları crossover kablo ile bağladım.Ve dhcp den önce statik olarak yapılandırıp ve sitatik olarak ip girip , ipv6 *olacak şekilde ping'leri attım ve o konuda sıkıntı yaşamadım ( bu çalışmada pek zorlanmadım ).

Asıl benden isteden dinamik yapılandırma olduğu için DhCPv6 yapılandırması yapmam gerektti , internet üzerinde araştırmalarım ve bahsettiğim dökümandan (http://www.ulakbim.gov.tr/egitim/) faydalarak gördüğüm ve anladığım kadarı ile  kullanmam gereken  yapılandırma code bloklarını gördüm . Ubuntu etc klasörü içine belirtilen yeri .conf belgesini oluşturdum ve yapılandırma kodlarını yapıştırdım. Terminal üzerinden "servise start" tarzı denemelerim oldu pek sonuç elde edemedim.

Edit: terminal den "apt-get install wide-dhcpv6-server" yaparak kurmuştum, yapılandırmayı yukarda belirttiğim yapılandırmayı sonradan yapmıştım olmamıştı, yapılandırmayı silmeden, dhcpv6-server ı silip, bir kez daha kurup  restart yaptım ve sanırım gerekli conf dosyasını görüp yapılandırma tamamlandı(umarım doğru yapılandırma kodlarını kullanmışımdır) :) /etc/init.d/wide-dhcpv6-server status yazdıktan sonra "dhcp6s is running on eth0" sonucunu aldım, şimdi bunla ne yapacağım ne kullanacağım bir fikrim yok , çalışıp gelişmeleri paylaşacağım. fikir önerilerinizi bekliyorum.

Yapı yeni ve karışık olduğu için pek şuurlu bir şekilde çalışmamı ilerletemiyorum. Okuyup araştırıp denemeye çalışıyorum. Bu bahsettiğim yerde takıldım.

* http://www.ulakbim.gov.tr/egitim/ burdaki dökümalarda 1. pdf in sonlarında yapılandırma kısımları var .( bu dökümanlar tubitak ta eğitim olarak verilmiş, türkçe anlatım sunumlarını sisteme yüklemişler )

heartsmagic

Evet konu karışık olunca ve parça parça ilerlenince ortalık da karışıyor sanırım :) Son durumu eğer yanlış anlamadıysam IP aldırmayı başardın değil mi?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.