Gentoo paket kurulumu

Başlatan Vafla, 16 Şubat 2013 - 02:40:16

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Vafla

İyi akşamlar, uzun bir aradan sonra arch yerine gentoo'ya giriştim.Başarılı bir şekilde kurulumu gerçekleştirdim.Grafik sürücüsünü kurmak için emerge x11-drivers/nvidia-driver komutunu verdim ve hayal kırıklığına uğradım.Karşıma 169 paket çıktı, ve 47 dakikada 20/169'daydı. Hani hızlıydı gentoo ? :'( benim bilmediğim bir paket kurulumu mu var ben nerde yanlış yaptım? :'( Güzelim archta 2dakika sürmüyordu paket kurmak.

ct

169 paket kuruyorsunuz. İndirme yavaşlığı ile işletim sisteminin yavaşlığı farklı şeyler. Bu işlem kurulumda kaç mb dosya indirildiğine, yansı sunucularına ve sizin indirme hızınıza bağlı.

Vafla

make.conf dosyamda mirrors ve rsync linklerini ayarlamistim.Kurulumda indirme yaparken 800kbps hiz ile indiriyordum.Degistirmedim o yansilari.

heartsmagic

Alıntı yapılan: Vafla - 16 Şubat 2013 - 02:40:16
Hani hızlıydı gentoo ? :'( benim bilmediğim bir paket kurulumu mu var ben nerde yanlış yaptım? :'( Güzelim archta 2dakika sürmüyordu paket kurmak.

Gentoo'yu güzelce araştırdığını düşünüyor musun? Meselâ Arch ile kıyaslamışsın, aralarındaki farkın ne olduğunu biliyor musun?

Ayrıca merak ettim kim Gentoo için indirme ve derleme aşamaları için sana hızlı dedi? Sonuç olarak indirme işlemi bildiğin bağlantı hızına, derleme işlemi ise sisteminin donanım durumuna, senin paket yapılandırmalarına, bayraklarına vs. bakar.

Eğer Gentoo için bol bol okuyamayacaksan baştan bırak bence. Sert görünmesin bu cevap, iyilik yapmaya çalışıyorum sadece :)
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

NightBlue

Gentoo 'nun amacı en hızlı dağıtım olmaktır ama gentoo ' yu en yavaş dağıtım yapmakta , en hızlı dağıtım yapmakta kullanıcının elindedir.Gentoo da yavaşlık varsa sorun gentoo ' da değil kullanıcıdadır.Çünki gentoo yu donanımlarına göre yapılandıramamıştır.Gentoo için ileri seviye linux kullanıcısı olman gerek.Ayrıca gentoo 'nun türkiye topluluğu şu an için olmadığı için iyi ingilizcen de olmalı.Gördüğüm kadarı ile arch kullanıyorsun.Arch linux bilgini geliştirmek için güzel bir dağıtım.Önerim arch ' ta biraz daha kalıp bilgilendikten sonra gentoo ' yu denemen veya Freebsd de deneyebilirsin.Çünki gentoo freebsd ' yede benzer.

Vafla

@heartsmagic estağfurullah.Sadece 8mbit bağlantının yeterli olacağını düşünmüştüm.Paketlerin tek tek derlendiğinden sürenin biraz uzun olacağını tahmin ederdimde 5-6 saatten fazla sürmesi korkuttu sadece, ya da ben yanlış sürücülerin peşindeyim :/

@NightBlue aslında macera arayışıydı gentoo, linux ortamından uzun bir süre uzak kalmıştım.Yeni kalıptan kurulum yapıp awesome'u kurunca bir problem ile karşılaştım.Ne kadar uğraşsamda çözüm bulamayınca gentooya yöneldim.Problemle ilgili tek bir kayıt bulabilmiştim zaten.

NightBlue

Gentoo ' yu hangi anlatımla kurdun ? Bende bir ara kurmaya kalkıştım ama türkçe kaynak bulamamıştım.

Vafla

El kitabından ve enixma dergisinde ki anlatımdan yararlandım, kernel için genkernel kullandım  :-[

NightBlue

Live dvd ilemi kuruyorsun minimalinstall ilemi.Bende bir gentoo kurma denemesi yapabilirim o yüzden soruyorum  :)

Vafla

Minimal ile kuruyorum dvd ile denemedim hiç, usb belleğim 2gb elden gelmiyor  ;D

NightBlue

emerge x11-drivers/nvidia-drivers yazdıktan sonra sürücünün sürüm numarasını yazmadığın için fazla paket çıkıyor olabilirmi ?

Vafla

Olabilir, portage mantığını sonradan öğrendim.Yarın tekrar deneyeceğim, sonucu belirtirim.

NightBlue

Kurulum sırasında gentoo arch gibi wireless ' ı tanıyormu yada şöyle sorayım.Arch ta wifi-menu kullanıyorum kurulum sırasında gentoo ' da böyle yapılabilirmi ?

Vafla

net-setup menüsü var gentooda da kablosuz bağlantı seçimi var orda.Ben kablolu bağlanıyorum, pek fazla kurcalamadım açıkçası kablosuzu.Ama kurulum başlangıcında kartları otomatik tespit ediyor.

if

@Vafla, sorun - varsa bir sorun - çözüldü mü?

Vafla

Hiç gentoo kullanan yok herhalde forumda :/ Tekrardan kurulum yaptım, alsa sürücüsünü links yazılımını vb. kuruyorum.Xorg kurulumunuda yaptım fakat iş nvidia sürücülerine geldiğinde terlemeye başlıyorum.Bu sefer de "emerge nvidia-drivers" komutu 141 paket buluyor bağımlılıklarla beraber, 20 paketi ortlama 1 saat gibi bir sürede derleyip kurmuştu geçen denememde.Yaklaşık bir 7 saat sürerse ekran sürücüsünü yüklemek diye düşününce beni ter basıyor. T3400 dual core işlemci var, acaba bir de yan odadaki celeron 1.7'ye kursam ne olacak diye de merak ediyorum.Genkernel kullandığım için mi böyle diye de düşünmeye başladım. Bir sorun mu değil mi bilmiyorum.Sesi çıkan güzelim ,gentooda konsoldan başka bir şey görmemeye devam ediyorum.

imarah

Merhaba.
Buradaki döküman güncel, işinize yarar. Gentoo paketleri tek tek derlediği için uzun zaman alabiliyor. İngilizce verdiğim için kusura bakmayın. Aslında gentoo kullanmak için çok döküman kurcalamanız gerek ve türkçe döküman çok az. Onun için google translate'e alışın :) Güzelim archta 2 dk sürüyordu. Anladın mı pacman'in kıymetini :P

Vafla

Zaten arch sevdiğim bir dağıtımdı, meraktan gentooya girdik bir kaç sefer daha deneyeceğim.Olmazsa slackware'a yöneleceğim  ;D