Macbook a Ubuntu kurulumu

Başlatan akdenizlive, 20 Şubat 2013 - 15:55:06

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

akdenizlive

Merhaba MacBook uma bootcamp le Windows 7 kurdum bunun yanına ubuntu kurmak istiyorum ama nasıl ?Kuran arkadaşların deneyimlerini almak istiyorum ubuntu nun özel mac için paketi varmış nasıl yöntem izlicem wubi ile Windows icine kursam bootcamp ve ya bootta sorun olur  mu olur gibime geliyo yada  ubuntu için yer ayırıp oraya mı kurmalı yapan arkadaslar varsa tecrubelerin paylaşırsa sevinirim.

NightBlue

Bende bir ara macbook alıp onda mac os x ve linux dual boot  olarak kullandım.Öncelikle Refit adında bir program yüklemen gerek.Bu program başlangıçta seçmen için windows ' u linux ' u ve mac os x ' u listeler.Daha sonra ubuntu ' yu yaynına kur seçeneği ile ubuntuya yer açıp ubuntuyu kurabilirsin.

Birde şuraya bakmanı öneririm http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=34740.0

akdenizlive

refit i kurayım o programı bilyorum  biliyorum linux u windows un yanına mı kurayım grub bölümüne gelince onu nereye kurayım mac os açılmazlık yapmasın sonra o konuyu  incelemiştim ama konu biraz dağılmış bilgi edinemedim pek refit i kursam en son ubuntu grubun önüne çıkar herhalde

NightBlue

Ubuntu ' yu yanına kur seçeneği ile kurman yeterli.Refit de ubuntuya tıkladığınızda grub karşılıyor sizi.Bu arada windows sürümü nedir ?

monthy_python

Bootcamp'tan windows, wubi'den ubuntu şeklinde biraz suyunun suyu olur bence  ;D performansı kötü olur diye düşünüyorum.
sabit diske direkt kurmak istemiyorsanız sanal makine daha mantıklı olabilir.

Ben harici FW diske 12.10 kurdum. @nightblue'nin dediği gibi "refit" denen önyükleyici programını kurmanız gerekiyor, çünkü alt (option)la açınca usb bellekteki ubuntuyu görmüyor (ben gösteremedim.) onu refit sayesinde görüyor.

yüklemeyi kablolu bağlantıyla yapacaksınız, kablosuzu hemen görmüyor. (yükledikten sonra tanıtabiliyorsunuz kablosuzu ama, zor değil.)
usb belleği şuraya bakarak hazırladım.
benim açımdan en kötüsü 12.04 kuramamak oldu. istediğim dağıtım (KXStudio) 12.04'te en güzel çalışıyor. 12.04'ü (usbden, cdden) hiç bir şekilde gösteremedim.
12.10'u takar takmaz gördü. refit'i silmedim ben de, işi bilen insanların çözüm geliştirmesini bekliyorum :)

Şurada en yeni belge 2011, bana pek bir faydası olmadı.
Bir de şu bağlantı var : https://help.ubuntu.com/community/MactelSupportTeam/AppleIntelInstallation#Dual-Boot:_Mac_OSX_and_Ubuntu

Eğer hard diske doğrudan 12.04 kurabilirseniz ya da böyle bir anlatıma denk gelirseniz lütfen buradan paylaşın.
kolay gelsin :)

akdenizlive

Anlatımlarımız için teşekkür ediyorum denemeleri mı paylaşıcam yalnız hdd ye kurarsam hdd yi okadar  çok bölünmeye izin verecek mı bilemiyorum sanal makine denemek istemiyorum

monthy_python

İstediğiniz kadar bölüm ayırabilirsiniz, bunda bir sınır varsa ben bilmiyorum. ama ubuntuyu kurmak için machd'den bir bölüm ayırmanız yeterli. fazlasına gerek yok.
swap ayırmak şart mı bilmiyorum ama illa gerekirse bunu ubuntu kurulumundan sonra da ayırabilirsiniz.
sanal makine benim de hoşuma gitmedi.