[Çözüldü] Mint 14 mount sorunu

Başlatan barakli, 01 Şubat 2013 - 00:47:59

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

barakli

Merhaba. Aslında tam olarak mount sorunu mu anlamadım ama başlıkta derdimi en kısa yoldan anlatmak için bu ifadeyi kullandım.

Sorun mint 13'ü mint 14'e yükseltmekle başladı.

http://www.howtoforge.com/how-to-upgrade-from-linux-mint-13-maya-to14--nadia-with-apt

Buradaki yöntemle güncelledim. Sorun olmadı. İnternet problemi vardı, onu da forumdaki arkadaş sayesinde çözdük.

Yeni problemimizi nasıl fark ettim? qbittorrent programını açtım. Önceden ekli olan torrentler vardı. Açtığımda bazıları kırmızı gösteriyordu, torrentin lokalizasyonunu yapamamış, bazıları ise normal seed ediyor. Normal seed ettikleri bilgisayarın kendi hddsinde olanlar, lokalizasyonu yapılamayanlar ise harici hdd'de olanlar. Örnek olarak bir tane torrentin lokalizasyonunu ayarlamak istedim.

Örneğin torrent adı: Yanni 1993 I Love You Perfect
Save path: /media/fi/müzik/Yanni

Buradaki "fi" harici hdd'nin ismi. Şimdi ben bunun lokalizasyonunu değiştirmek istedim. Torrent dosyası hala eski yerinde. yani "fi/müzik/Yanni" burada. Neyse torrentin üzerine sağ tuş -> "set location..." tıkladım. yan taraftan fi'yi seçtim. İlgili yolu izledim, tamam dedim. Ardından "force recheck"e tıkladım. Sonuç:

Bir şekilde izin yok. Ayrıca başka dikkat ettiğim şey fi'nin şu anki adresi media->serdar->fi. serdar burada bilgisayarın ismi. Yukarıda size torrentin yolunu vermiştim. Orada torrent " /media/fi/müzik/Yanni" böyle gösteriliyor. Yani bu fi'yi serdar'dan kurtarıp direkt media'ya bağlamam lazım. Bunu nasıl yaparım?

heartsmagic

Yeni Ubuntu sürümlerinde harici diskler artık /media/kullanıcı_adı/disk_adı şeklinde bağlanıyorlar. Haliyle sen bunu tekrar /media/disk_adı şeklinde bağlamak için uğraşma, torrentlerin yerini buna göre değiştir. Yine izin sorunu yaşarsan /media/kullanıcı_adı dizininin erişim izinlerine bakabiliriz:

ls -ld /media/kullanıcı_adı

Disk bağlıyken al ama bu komutun çıktısını.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

barakli

İlk mesajımda yazdığım gibi, mount noktasını değiştirmeye çalışmadan önce, torrentlerin yerini değiştirmiştim ve de ilk mesajımdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi hata mesajı vermişti. Şimdi yine vereceğini düşündüm, nedense vermedi. Halbuki izinleri vs değiştirmedim. Şu anda torrent meselesini hallettim.

ls -ld /media/serdar çıktısı:

drwxr-x---+ 3 root root 4096 Feb  3 18:23 /media/serdar

İzinler normal mi? Sorunum düzeldi ama ileride sorun olmaması için soruyorum.

heartsmagic

O dizin için izinler normalmiş, ben de görmüş oldum. İçeride harici dizinin bağlandığı dizini görmek gerekiyor sanırım:

ls -l /media/serdar

Harici diskin bağlandığı dizinin senin kullanıcına ait olması gerekiyor.

barakli

ls -l /media/serdar çıktısı:

drwx------ 1 serdar serdar 28672 Jan 31 23:56 fi

fi benim hdd'nin adı.

heartsmagic

Orada da bir sorun görünmüyor, yazma hakkı var kullanıcına ait. Geçici bir sorun olabilir, şu an bu sorun devam etmiyor değil mi zaten? Yoksa yanlış mı anlıyorum?

barakli

Problem devam etmiyor. Sonradan sıkıntı olmasın diye kullanıcı haklarına bakıyordum. Konu kilitlenebilir.