Windows8 yanına Ubuntu yükleme

Başlatan smy_, 17 Ocak 2013 - 22:36:58

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

smy_

Oncelikle herkese merhaba,

C programlama vs icin linux yuklemem gerekiyordu bende ubuntunun son surumunu orjinal siteden cd ye yazdirdim. bios/boot ta cd yi ilk siraya tasidim ve cd yi calistirdi. installe ubuntu dedim islemleri sirasiyla takip ettim, zaten var olan Windows 8 vardi, onun yanina kur dedim, hafizayi ikiye boldu kurulumu bekledim, sifre falan istedi bitti ve anasayfasi acildi ubuntunun. ardindan yeniden baslatin dedi tamam dedim ve ondan sonra direk Windows 8 i acti bana sormadi, herhangi birsey de cikmadi acilista. ardindan bio, boot a baktim listede ubuntu gorunuyor, hafizama baktim ikiye bolunmus. ama bu benim ilk sistem kurusumdu bayagi vakit kaybetmistim o an bir anlik gaflet neden yaptim bilinmez :S bilgisayarimda ubuntunun kurulu oldugu yere sa tiklayip format at dedim, format atti bosaltti. ama kurulumdaki bios boot ta hala sorun var . acilmadan F10 a basip ubuntuda calistir dedigimde hata veriyor(resim1 ekte). su an ubuntu yuklu mu degil mi ne yapmam gerekiyor anlamadim, ayrica en gec cuma aksamina kadar da pc m de kurulu olmasi lazim. kafam karismis durumda yardimlariniz icin simdiden cok sagolun :)

heartsmagic

@smy_, forumda "UEFI" konusunu araştır lütfen.

Kendimize not: Bu UEFI konusu için bilgilendirici bir sabit başlık oluşturabiliriz.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

smy_

@heartsmagic tesekkur ederim. Forumda arattim UEFI yi fakat cok sayida sey gordum ve acikcasi kafam karisti su safhada. Ben kurulumdan once sunu ogrenmek istiyorum ilk olarak; ben yuklu bir ubuntuyu sadece bilgisayarimda yuklu oldugu E: ye sag tiklayarak format at dedim. su an ne olacak; linux kalkti mi kalkmadi mi, kaldirabilir miyim? Herseye yaniden baslamak, tekrar yuklemek istiyorum(o zaman UEFI yi de goz onunde bulunduracagim bakip, ama ilk asamada duzgunce kaldirmak istiyorum)

heartsmagic

Windows tarafından mı bahsediyoruz? Normal bir kurulu Ubuntu muydu bu? Eğer öyleyse Windows tarafında bir E: bölümünün görünmüyor olması lazım, zira Windows normal Ubuntu'nun kurulu olduğu bölümleri görmez. Disk yöneticisinden Ubuntu'nun kurulu olduğu bölümü sildiysen elbette ortada Ubuntu'ya ait bir şey kalmamıştır. Bir varsa başlangıçtaki Grub o kadar.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

smy_

kurulumdan pek anlamiyorum, ilk deneyisim dedigim gibi o yuzden bazi yerleri aciklamadiysam soyleyin cunku ben nereyi bilmeye ihtiyaciniz oldugunu bilmiyorum tam. Windows u actim, bilgisayarima tikladim, eskiden(ubuntudan once) sadece 500gb lik C: vardi, ve ben ubuntudan sonra Windows-bilgisayarima baktigimda C: (250 gb) ve E: (250 gb) lik gordum. E: nin bir kismi doluydu ama cift tikladigimda acilmiyordu. bende sag tiklayip format at dedim, atti, su an Windows tan bakinca E: nin kullanilan alani sifir gorunuyor. fakat bios boot da , ve pc acilirken bastigim F10 da goruyorum ubuntuyu. ubuntu kalkti mi kalkmadi mi ?

if

Ubuntu silinmiştir. Grub mbr'ye kurulu olduğundan Ubuntu kurulu görülüyordur. Tekrardan Ubuntu'yu E'ye kurarsınız. Açılmama gibi bir sorun olursa buradaki[1] çözüm önerisini denersiniz.

[1] http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=35883.msg435031#msg435031

smy_

grub mbr nedir acaba? peki o zman en basta yaptigim gibi cd takip ubuntuyu kuruyorum. sonrasinda sorun gorursem eger linke gidiyorum oyle mi?

mini not: onceden kurdugumda secure boot hatasi vermisti , ilk konu acma mesajimda paylastigim resim. muhetmeelne yine aynisi olacak, farkli bir linux surumu indirerek bundan kacinmam mumkun degil mi acaba ?

bu forum ve yardimlariniz icin gercekten tesekkurler, bu kadar hizli olmasi cok iyi  :)

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 17 Ocak 2013 - 23:23:49

baska bir sorum daha var, ubuntuyu kur dedigimde Windows 8 in yanina kur diyecegim. peki o direk kendi E: yi kullanmasi gerektigini anlayacak mi, yoksa E: yi mi ikiye bolecek?

if

@smy_, Grub Ubuntu'nun ve bir çok dağıtımın öntanımlı olarak kullandığı önyükleyicidir. İşletim sistemlerini bir yere kadar başlatır sonrasını işletim sisteminin kendine bırakır diyelim. MBR (Master Boot Record) diskin en başındaki bir önyükleme bölümü. Bizim durumda mbr'de Ubuntu'nun diskin hangi bölümünde olduğu bilgisi durmakta.

En iyisi önce Ubuntu canlı cd/usb'yi ubuntu'yu kurmadan dene diyerek başlatın ve ctrl+alt+t ile uçbirimi açarak sudo fdisk -l çıktısını buraya geçin. Ondan sonra nereye kurcağınıza karar verelim.

Ubuntu'yu kurduktan sonra verdiğiniz ekran görüntüsünü alırsanız verdiğim bağlantıdaki yöntem denenebilir. Şu an için hangi dağıtımı kurarsanız kurun UEFI'den kaynaklı sorunla karşılaşırsınız.

Bu arada, yardımcı olabiliyorsak ne mutlu bizlere. Sağolun.

smy_

Dediginizi yaptim ve karsima cikan :

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 18 Ocak 2013 - 00:07:58

bu arada cd ile kurmadan calistirma yapiylirsa eger, ornegin indirilen gedit vs programlar her cd takista tekrar yuklenmeli mi? Bir de benim klavyem dorgu degilmis acaba nerden tekrar bakabilirim ubuntu klavye ayarlarina?

if

@smy_, tek bir bölüm görünüyor ve o da GPT kullanıyor, MBR değil. Ubuntu 64 bit kendini yükleyebiliyorsa yine Ubuntu'yu Windows'un yanına kur diyerek yükleyebilirsiniz.

Canlı cd/usb'ler için her seferinde yeniden yüklemelisiniz. Ama usb içerisinde kalıcı bölüm varsa ayarlar saklı kalır. Kalvye ayarları için Sistem ayarları altına bakabilirsiniz.

smy_

incelemem gereken bir projem vardi(c programlama gedit), onun icin istemistim ubuntuyu daha kullanisli. Bugun biraz gec oldu, yarin kurulumu yapacagim tamamen, sorun cikarsa gonderdiginiz linke bakarim :)

Yarin muhtemelen tekrar burada olurum, kaydolali pek zaman olmadi fakat gercekten begendim. Emek verene herkesin ellerine saglik :)

Hayirli aksamlar simdilik :)

if