opensuse ve ubuntu(çift işletim sistemi) ,kurulum?

Başlatan tartox, 08 Ocak 2013 - 15:14:52

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

tartox

İyi günler,

Masaüstünde linux kullanmadan önce , dizüstü bilgisayarımda linux'u denemek istiyorum.
Farklı linux versiyonlarını denemek için opensuse(ubuntudan farklı bir linux versiyonu olması açısından KDE içeren Kubuntu yerine opensuseyi tercih ediyorum ) ve ubuntuyu birlikte kullanmak istiyorum.

OpenSUSE and Ubuntu dual boot
Yukarıdaki linkten çift işletim sisteminin(herikisi de linux) kurulumunda bölümlendirmenin nasıl olacağına dair bilgi verilmiş fakat linux kullanımında henüz acemi olduğum için sorularım olacak:

Alıntı Yapsda1   -   20GB    /  (openSUSE)
sda2   -   20GB   /   (Ubuntu)
sda3   -   20GB   ( free for now )
sda4   -   extended
sda5   -   8GB    /var   (openSUSE )
sda6   -   8GB    /tmp  (ortak)
sda7   -  the rest - 2 GB  /home ( later divide in /home/openSUSE and /home/Ubuntu)
sda8    - 2 GB   swap

Kuruluma geçmeden önce Gparted ile bölümlendirme yukarıdaki gibi tavsiye edilmiş.
Öncelikle opensuse ve ubuntu için root bölümleri sonrasında opensuse için /var bölümü , her ikisi için ortak /tmp bölümü ,   /home bölümünün bölümü ve son olarak da swap bölümü oluşturulması tavsiye edilmiş.

Fakat bu şekilde tekbir  tek bir home bölümü oluşturulursa daha sonra heriki işletim sistemi için /home/openSUSE ve /home/Ubuntu olarak ayrılmasını önermiş.
Home bölümünü bu şekilde(opensuse ve ubuntu için farklı) nasıl ayırabiliriz?Kurulum aşamasında mı yoksa kurulumdan sonra mı?Ve nasıl?

Ya da

Gparted ile sadece bir tek /home partition'ı oluşturmasak yani buradaki örnekten yola çıkarak:

İki tane home bölümü oluştursak
Alıntı Yapsda7  /home (opensuse için)
sda8 /home (ubuntu için)

bu oluşturulan /home bölümlerinin ubuntu ya da opensuse'ye ait olmalarını nasıl sağlayabiliriz.
Sormak istediğim , diyelim ki gparted ile aşağıdaki gibi opensuse ve ubuntu için ayrı ayrı /home olacak şekilde bölümlendirme yaptık :

sda1   -   20GB    /  (openSUSE)
sda3   -   20GB   ( free for now )
sda4   -   extended
sda7   -  1 GB  /home (openSUSE)
sda8    -  1 GB  /home (ubuntu)
sda9 -1GB   swap 

ve Grub açısından sorun olmaması açısından önce  opensuse'yi sonra da ubuntuyu kursak.
sda7'yi(opensuse için home bölümü) opensuse'ye nasıl bağlayacağız?Ve aynı şekilde sda8'i ubuntu için home bölümü olarak kullanmasını nasıl sağlayacağız?Bu ayrı ayrı /home bölümlerinin opensuse ve ubuntu için bağlanmaları kurulum aşamasında mı yapılabilmektedir?Eğer yapılabiliniyorsa nasıl?

Bu konuda yardımcı olabilirseniz sevinirim

Quaoar

Sizi yanlış yönlendirmek istemem ama ben bunu pardusla ubuntu için denemiştim.İlk önce opensuse'yi kurun daha sonra ubuntu nun grub2 sini grub versiyonuna düşürmeniz gerekiyor.
İlk önce ubuntu'yu yükleyip grub2 versiyonunu gruba düşürmeniz ardından da grub'a düşürüp suse yükleyin.
http://tr.pardus-wiki.org/NASIL:Pardus_%2B_Ubuntu_%2B_WinXp_birlikte_kullan%C4%B1m%C4%B1nda_Grub_d%C3%BCzenleme
Buna benzer birşey uygulayabilirsiniz.

tartox

Alıntı yapılan: EgeOz1999 - 08 Ocak 2013 - 15:51:44
Sizi yanlış yönlendirmek istemem ama ben bunu pardusla ubuntu için denemiştim.İlk önce opensuse'yi kurun daha sonra ubuntu nun grub2 sini grub versiyonuna düşürmeniz gerekiyor.
İlk önce ubuntu'yu yükleyip grub2 versiyonunu gruba düşürmeniz ardından da grub'a düşürüp suse yükleyin.
http://tr.pardus-wiki.org/NASIL:Pardus_%2B_Ubuntu_%2B_WinXp_birlikte_kullan%C4%B1m%C4%B1nda_Grub_d%C3%BCzenleme
Buna benzer * bir şey uygulayabilirsiniz.
Kusura bakmayın , biraz karışık yazdım onun için tam anlaşılamadı galiba.
Önce opensuseyi sonrasında da ubuntu kurulursa grub açısından zaten bir sorun olmuyormuş.

Sorduğum soru ise windows ve yanına ubuntu kurulumu değil.İki linux işletim sisteminin birlikte kurulumu ile ilgili.

Bu durumda ise:
Sadece root bölümlerini ve ortak swap bölümünü oluştursam bir sorun yok.

Fakat önerilen ise ayrıca herbiri için ayrı /home bölümü.

İşte bu durumda opensuse ve ubuntu için /home bölümlerinin nasıl bağlanacağı?
Benim istediğim opensuse için daha önceden Gparted ile oluşturduğum /home bölümünü(sda7) opensuse'nin kullanması ve aynı şekilde ubuntunun da kendisi için oluşturduğum /home bölümünü kullanması(sda8)?Bunun nasıl yapılacağı?

Quaoar

Kurulumu yaparken disk bölümleme programından ayarlayabiliyorsunuz.

heartsmagic

/var ve /tmp'yi falan ayırmana gerek yok. Sen sıradan bir kullanıcısın hiç uğraşma böyle şeylerle. Yapacağın bölümleme çok temel ben kabaca yazıyorum:

sdaX -> Opensuse için bir bölüm -> /
sdaY -> Ubuntu için bir bölüm -> /
sdaZ -> Ortak takas bölümü

/home bölümlerini ayırmana da gerek yok, çok karışık öyle zira diskinde dört tane bölüm sırf sistemler için olur. Ortak /home bölümü kullanırım diyorsan bilemem, ancak o konuda ufak tefek sorunlar olabiliyor. Benim önerim her sistemi kendi bölümünde kullanman, takas alanını ortak yaparsın. Disk bölümlemesi sana kalıyor, bir tane uzatılmış olsun ki rahat rahat at koştur disk üzerinde.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

tartox

Alıntı yapılan: heartsmagic - 08 Ocak 2013 - 17:25:28
/var ve /tmp'yi falan ayırmana gerek yok. Sen sıradan bir kullanıcısın hiç uğraşma böyle şeylerle. Yapacağın bölümleme çok temel ben kabaca yazıyorum:

sdaX -> Opensuse için bir bölüm -> /
sdaY -> Ubuntu için bir bölüm -> /
sdaZ -> Ortak takas bölümü

/home bölümlerini ayırmana da gerek yok, çok karışık öyle zira diskinde dört tane bölüm sırf sistemler için olur. Ortak /home bölümü kullanırım diyorsan bilemem, ancak o konuda ufak tefek sorunlar olabiliyor. Benim önerim her sistemi kendi bölümünde kullanman, takas alanını ortak yaparsın. Disk bölümlemesi sana kalıyor, bir tane uzatılmış olsun ki rahat rahat at koştur disk üzerinde.
Cevabınız için  çok teşekkürler , linux'a henüz yeni olduğum için sanırım dediğiniz gibi yapacağım.(2 root ve bir takas bölümü).
Bir de Takas alanını ortak kullanımı için ilave bir işlem yapmaya gerek var mıdır?Sadece takas alanını oluşturmak yeterli sanırım ,oluşturduktan sonra heriki sistem de bu alanı ortak olarak kullanıyor , doğru mudur?

Fakat yine de merak ettim , aşağıdaki gibi yapmak doğru mudur?
1-Ayrı /home bölümleri oluşturulduğunda:
gparted ile aşağıdaki bölümler oluşturulur.
sda3   -   20GB   
sda4   -   extended
sda7   -  1 GB  /home (openSUSE)
sda8    -  1 GB  /home (ubuntu)
sda9 -1GB   swap
Önce opensuse kurulurken gerekli bölümler(opensuse için root,var,tmp ve home(sda7) bölümü)seçilir ve kurulum yapılır.Ardından ubuntu kurulurken yine ubuntu için bölümler(root,tmp,home(sda8)) seçilir ve kurulum yapılır.

2- tek bir home bölümü ortak kullanıldığında:
sda3   -   20GB
sda4   -   extended
sda7   -  the rest - 2 GB  /home ( later divide in /home/openSUSE and /home/Ubuntu)
sda8    - 2 GB   swap

Aynı şekilde önce opensuse'yi kuruyoruz ardından Ubuntuyu kuruyoruz.Fakat kurulumları yaparken /home/ubuntu ve home/opensuse altklasörleri farklı olacak şekilde farklı kullanıcı adlarıyla/hesaplarıyla kurulumları yapıyoruz.

Kurulum bu iki durumda da bu şekilde mi yapılıyor?

Cevabınız için tekrardan teşekkür ederim , linux'a yeni başladığım için şimdilik tavsiye ettiğiniz şekilde kurulum yapacağım.

if

@tartox, 2 şekilde de yapmanın bir sakıncası yok.

heartsmagic

Ben /var ve /tmp'yi ayırmana gerek olmadığını tekrar edeyim. Bu şekilde çok kafa karıştırıcı duruyor.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

tartox

Alıntı yapılan: heartsmagic - 09 Ocak 2013 - 21:33:50
Ben /var ve /tmp'yi ayırmana gerek olmadığını tekrar edeyim. Bu şekilde çok kafa karıştırıcı duruyor.
Biraz araştırdım dediğiniz gibi ayarların bulunduğu ortak olarak kullanılacak /home bölümü olması yeterli ve avantajlı.

Daha önce bu şekilde bir kurulum yapmadığım için kurulumla ilgili bir sorum olacak:
Herhangibir sistem bölümünün(/var , /tmp veya /home vb..) opensuse ve ubuntu için ortak veya sadece birisinin tek başına kullanması için kurulumda nasıl bir yol izliyoruz?

Aşağıdaki örnekle bu durumu açıklamak istiyorum :

Diyelim ki herhangibir bölümlendirme aracı ile önce bölümleri oluşturduk:
Alıntı Yapsda1   -    /  (openSUSE için)
sda2   -   /   (Ubuntu için)
sda3   -  /home (farklı kullanıcı adlarıyla ortak kullanılacak)
sda4    - swap

Daha sonra opensuse kurulumu yaptık , yaparken root bölüm olan sda1'e opensuse'yi kur diyoruz ve  sda3'ü ise /home olacak şekilde bağlıyoruz.Burada sormak istediğim bir sonraki adımda ubuntunun /home olarak sda3'ü kullanmasını nasıl sağlıyoruz?

Bunun için Ubuntu kurulumu yaparken sda3'ü yine /home olarak bağla mı diyoruz(biçimlendirme seçeneği seçili değilken)? ,bir işletim sistemi için çoklu bölümlerin kurulumda seçimi bu şekilde mi yapılıyor yoksa ubuntu otomatik olarak , home olarak sda3'ü mü kabul ediyor?

Aslında sorum biraz da bir önceki gönderdiğim mesaj ile ilgili :
Alıntı YapÖnce opensuse kurulurken gerekli bölümler(opensuse için root,var,tmp ve home(sda7) bölümü)seçilir ve kurulum yapılır.Ardından ubuntu kurulurken yine ubuntu için bölümler(root,tmp,home(sda8)) seçilir ve kurulum yapılır.
Bu şekilde kurulum yapmayacak olsam da , kurulum sırasında opensuse ve ubuntu için ayrı ayrı bu bölümlerin tam olarak nasıl seçileceği hakkında bilgi verebilirseniz sevinirim...

if

Alıntı yapılan: tartox - 10 Ocak 2013 - 16:09:00
Bunun için Ubuntu kurulumu yaparken sda3'ü yine /home olarak bağla mı diyoruz(biçimlendirme seçeneği seçili değilken)? ,bir işletim sistemi için çoklu bölümlerin kurulumda seçimi bu şekilde mi yapılıyor yoksa ubuntu otomatik olarak , home olarak sda3'ü mü kabul ediyor?

Sizin göstermeniz gerek ev dizininin yolunu.

Alıntı yapılan: tartox - 10 Ocak 2013 - 16:09:00
Aslında sorum biraz da bir önceki gönderdiğim mesaj ile ilgili :
Alıntı YapÖnce opensuse kurulurken gerekli bölümler(opensuse için root,var,tmp ve home(sda7) bölümü)seçilir ve kurulum yapılır.Ardından ubuntu kurulurken yine ubuntu için bölümler(root,tmp,home(sda8)) seçilir ve kurulum yapılır.
Bu şekilde kurulum yapmayacak olsam da , kurulum sırasında opensuse ve ubuntu için ayrı ayrı bu bölümlerin tam olarak nasıl seçileceği hakkında bilgi verebilirseniz sevinirim...

Ev dizininin yolunu gösterdiğiniz gibi her bir dizin için belirlediğiniz disk bölümlerini seçermeniz gerek.