Ati Ekran Kartı Kurulumunda Problem

Başlatan cihad861, 01 Eylül 2015 - 16:10:51

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

cihad861

Merhaba, 2 farklı bilgisayarda ati ekran kartı kurulumunda problem yaşıyorum. Evde kullandığım bilgisayarda en son 13.10 sürümünde ati sürücüsü kullanabilmiştim. 14.04, 14.10 ve 15.04 sürümlerinde kurulum yaptığımda açılışta grub ekranından sonra monitör simsiyah oluyor ve kalıyor. Kurtarma modunda başlatıp fglrx paketlerini silerek mesa sürücülerden kullanmaya devam ediyorum.
Evdeki bilgisayarda intel i5 işlemci ve ati radeon HD6870 grafik kartı var. Ofiste kullandığımda ise amd A10-7850K işlemci ve işlemci ile tümleşik R7 grafik çipi mevcut.

Evdeki bilgisayarda ubuntu 14.04 ve kernel 3.16 var. Ofisteki bilgisayarda ubuntu 15.04 kernel 4.2 var. (4.2 kurulumunu bugün yaptım çıkan her kernelde fglrx paketlerini denedim). 2 bilgisayarda da kurulum sonucu hep aynı. Ek sürücüler kısmından fglrx veya fglrx updates seçip kurdum, ATI sitesinden 14.2 ve 15.7 sürümlerini indirip kurdum sonuç değişmedi. Siyah ekranda kalıyorum. Birçok forumda verilen önerileri denedim, birinde 15.7 sürümü için modifiye edilmiş dosyalar vardı, o sürümle kernel 4.04 üzerinde siyah ekran yerine düşük grafik profili uyarısıyla açıldı, masaüstü gelmedi mecburen yine mesa sürücülere döndüm.

Normal şartlarda mesa sürücülerde herhangi bir sıkıntı yaşamıyorum. Oyuna girdiğimde sıkıntı başlıyor. Evdeki bilgisayarda harici kart olduğundan sanırım oynanmayacak kadar fps düşüşü olmuyor sadece çok fazla ısınıyor, fan sesi rahatsız ediyor. Ofisteki bilgisayarda fps çok düşük olduğundan oyundan zevk alamıyorum. Oyun olarak da son çıkan kasacak şeyler değil dota2, cs 1.6 ve cs go oynuyorum.

Forumda ve internette araştırdığım kadarıyla ATI kartlarla linux üzerinde sorun yaşamamak zor olduğunu gördüm. http://www.phoronix.com/ sitesindeki testlere bakıyorum bazen, orada son çıkan ati kartlara son çıkan sürücüyü yükleyip test ediyorlar. Onlar nasıl yapıyor diye düşünüyorum.

Bu konuda tecrübesi olan arkadaşlar varsa yardım etmelerini rica ediyorum.

lspci | egrep "VGA|3D|Display"
00:01.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Kaveri [Radeon R7 Graphics]

glxinfo | grep render
direct rendering: Yes
    GLX_MESA_multithread_makecurrent, GLX_MESA_query_renderer,
    GLX_MESA_multithread_makecurrent, GLX_MESA_query_renderer,
OpenGL renderer string: Gallium 0.4 on AMD KAVERI (DRM 2.43.0, LLVM 3.6.2)
    GL_ARB_conditional_render_inverted, GL_ARB_conservative_depth,
    GL_NV_conditional_render, GL_NV_depth_clamp, GL_NV_packed_depth_stencil,
    GL_ARB_conditional_render_inverted, GL_ARB_conservative_depth,
    GL_NV_conditional_render, GL_NV_depth_clamp, GL_NV_fog_distance,
    GL_OES_fbo_render_mipmap, GL_OES_get_program_binary, GL_OES_mapbuffer,

xrandr
Screen 0: minimum 320 x 200, current 1920 x 1080, maximum 16384 x 16384
DVI-0 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
HDMI-0 connected primary 1920x1080+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 510mm x 290mm
   1920x1080      60.0*+   50.0     59.9 
   1920x1080i     60.1     50.0     60.0 
   1680x1050      59.9 
   1280x1024      75.0     60.0 
   1440x900       59.9 
   1280x960       60.0 
   1152x864       75.0 
   1280x720       60.0     50.0     59.9 
   1024x768       75.1     70.1     60.0 
   800x600        72.2     75.0     60.3     56.2 
   720x576        50.0 
   720x480        60.0     59.9 
   640x480        75.0     72.8     60.0     59.9 
   720x400        70.1 
VGA-0 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)

if it ain't broke tweak it

eronis

Catalyst kursan daha iyi olmaz mı ?

https://www.youtube.com/watch?v=evqpassbyqA

Video'nun altındaki daha fazla göster seçeneği ile gerekli işlemleri alttan bulabilirsin. Bu arada kanalın sahibi türk, dikkat çekerim :)
The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds

cihad861

@eronis Catalyst dediğin ATI nin kendi sitesinden indirdiğim sürücü değil mi? En son denediğim sürücü 15.7 versiyonu http://support.amd.com/en-us/kb-articles/Pages/AMDCatalyst15-7LINReleaseNotes.aspx

eronis

Mesa driver'ları iyidir. Bunun yanı sıra fglrx yükleyince performans'ta ciddi bir düşüş oluyor. Ayrıca grafiklerde bozulmalar yaşanıyor. Oyun içi grafikler duman oluyor. Catalyst driver oyun için ideal'dir, istersen mesa ile de devam edebilirsin.
The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds

cihad861

Alıntı yapılan: eronis - 01 Eylül 2015 - 16:26:43
Mesa driver'ları iyidir. Bunun yanı sıra fglrx yükleyince performans'ta ciddi bir düşüş oluyor. Ayrıca grafiklerde bozulmalar yaşanıyor. Oyun içi grafikler duman oluyor. Catalyst driver oyun için ideal'dir, istersen mesa ile de devam edebilirsin.

fglrx ve Catalyst aynı şeyler değil mi? Çünkü indirdiğim Catalyst'i yüklerken fglrx paketlerini kuruyor.
normal kullanımda mesa sürücülerde hiç bir sıkıntı yok zaten. Sadece oyun için daha iyi performans almaya çalışıyorum.

eronis

Aslında aynı şeyler gibi geliyor bana da, isimlerini farklı söylüyorlar neden bilmiyorum ama testlerde bile fglrx ve catalyst diye ayrı sonuçlar var. Onun için catalyst ile ayırıyorum.

https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=47063.07

Konu seni aydınlatabilir.

heartsmagic

Catalyst ayrı bir şey değil, sürücü ve araçları içeren yazılımın genel ismi.

@cihad861, bu kartlar sanırım yeni çekirdeklerle sorun yapıyorlar. Forumda başka arkadaşlar da var bu konuda sıkıntı yaşayan. Çekirdek sürümünü düşürmeyi deneyebilirsin illa sürücüleri kurmak istiyorsan.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

cihad861

Evdeki bilgisayarda kernel 3.16 var ancak ona da başarılı kurulum yapamadım.
Anlayamadığım nokta ATI 'nin kendi anlatımını yaptığım halde başarısız sonuçlanması. http://www2.ati.com/drivers/amd-catalyst-graphics-driver-installer-notes-for-linux-operating-systems.pdf bu belgede anlatıldığı gibi 14.04 üzerinde kurulum yapıyorum yine de olmuyor. Anlatımda 14.04.4 sürümü yazıyor. Ben 14.04 çıktığında sıfırdan kurmuştum, güncellemelerle 14.04.4 olmuyor mu? Acaba bundan kaynaklanıyor olabilir mi?

heartsmagic

Kendi anlatımı da işe yaramıyor zira çekirdekte sorun var diye biliyorum. Fakat 3.16 ile dahi kurulmuyorsa bilemem. 14.04.4 yazmaz, 14.04.3 yazar eğer yazıyorsa. 3.16 üzerinde ne gibi bir sıkıntı yaşıyorsun örneğin?

cihad861

Belgede uyumluluk olarak Ubuntu 12.04.4 LTS ve Ubuntu 14.04.4 LTS sürümleri yer alıyor. İlk kurulumda bazı paketler bağımlılık nedeniyle kurulmamıştı, onları elle kurup kurulumu tamamladım. Sonraki kurulumlarda herhangi bir hata almadım. Her şey başarılı bir şekilde tamamlanmış gibi duruyor, açılışta yine siyah ekranda kalıyor.

heartsmagic

14.04.4 çıkmadı ki henüz? İlginç. Ne desem bilemiyorum, 3.16 ile de denemişsin olmamış. Sürücü konusunda esasında birkaç önemli şey var. Birazcık çekirdek belki, X dediğimiz Xorg sürümü ve üreticiye ait sürücüler. Bu üçünden birinde uyum sorunu olursa sıkıntı yaşanabiliyor.

dogusozcaner

ÇÖZÜLDÜ ? :) ][/size][/size]İyi geceler,konuyu özenle ati kısmına açmayı denedim umarım başarmışımdır. Ubuntuyu yıllardır kullanmaktayım fakat uzman kullanıcı da sayılmam,ubuntu 15.04 kullanmakta iken 15.10' a yeni kurulum yoluyla geçiş yaptım,dell inspiron 5010 laptop bilgisayar kullanıyorum ve daha önce karşılaşmış olma ihtimaliniz yüksekçe olduğu gibi ekran kartı ısınma fan susmama vs gibi sorunlarla bizzat daha önce uğraşmışlığım var konuyu bağlayacağım nokta 15.10 kullanıyorum ve bu tarz sorunlarım da yok.Ekran kartı ile ilgili bir sıkıntım sorunum da olmadı (ati olmasına rağmen) . Fakat sürüm yükseltmeden sonraki sorunum opera ile belirdi yeni opera ekranında sync eşitleme ile birlikte ekranın altta ve orta kısmına doğru olan kalp simgeli yer imlerine tıkladığımda opera ekranı kararıyor ve sayfalar birbirine giriyor,ubuntudaki hatta operadaki diğer * her şey *kararlı çalışıyor aslında,sadece  bu kısmı kullanamıyorum ve operaya bağımlı olma sebebim de bu kısım zaten. Günlerce denememe rağmen bu sorunun çözümünü bulamadım ve daha sonra ekran kartı ile alakalı olabileceği aklıma geldi ki ek sürücülerde xorg dışında bulunan 2 sahipli sürücüden üsttekini seçtim ve bunu kullanmayı seçtim ve operadaki sorun çözüldü fakat pcyi yeniden başlattığımda forumda da daha önce yüzlerce kez karşılaşılan ve bunların çok büyük kısmını okuyup denediğim fakat benim tüm aramalarıma rağmen çözümünü bulamadığım ve daha ciddi sıkıntılara yol açmamak için bir uzmana danışmam gerektiğini düşündüğüm ,başlangıçta ekranın ubuntu simgesi (kullanıcı adı ve şifreye daha gelmeden olan ekran) kısmında bilgisayarın donması ile karşılaştım ,forumda anlatılanları da denedim, yanyaya ayrı 2 ubuntu kurup da denedim en az 5 kez format atarak yeniden de denedim,fakat sonuçları ya ekran kartının verimsiz çalışması,bilgisayarda kasılmalar oldu ya da ekran kartı kurulu değilmiş hissi veren firefoxta kasılmalar veya simgelerin bir garip görünmesi oldu,uzun lafın kısası  bu sorunu çözemedim. Asıl  sorum şu bana yardım ederseniz ne yaparsak yapalım farklı bir sorun olma ihtimali var mı? Bunu şunun için soruyorum bilgisayar gayet güzel çalışıyor,fan vs ya da ısınma sorunu yaşamıyorum, kendim çözmeye denediğimde fandan aşırı ses geliyordu ve format atmak zorunda kaldım,farklı sorun olması ihtimalinden kastım bu,küçük bir sorun yüzünden daha büyük sorunlara yol açmaktan korkuyorum işin açığı fakat opera durumunu da çözmek istiyorum belki de benim sorunsuz çalışıyor dediğim bilgisayarda zaten ekran kartı ile ilgili sorunları yaşıyorum da farketmiyorum,bi yerinden başlamam lazım bu işin , yardımlar için şimdiden  teşekkürler, imlalarda  da ya da yazı uzunluğunda hata yaptıysam da affola..

heartsmagic

15.10 ile, yanlış hatırlamıyorsam da onunla beraber gelen çekirdek için, ATI sürücülerinde sorun vardı. Bir süre sürücüleri kurmamak lazım, çözüldü mü bilemiyorum ama senin anlattıklarından hâlâ çözülmemiş olabileceğini çıkarttım. Opera konusunda bir fikrim yok ne yazık ki ancak taşlar yerine oturuncaya kadar bir süre açık kaynak sürücülerle idare etmen gerekebilir.

dogusozcaner

Valla günlerdir uğraşıyorum, düşündükçe başka bir şey geliyor insanın aklına , en son opera forumlarında aradım sorunu ve aynı şekilde ekran kartı ile ilgili olduğu düşünenler var fakat kodlarla çözmüşler, bu sorunun ekran kartı ile değil opera ile ilgilisi var sanırım , sen şimdi o zaman konuyu çözüldü olarak işaretle dicen heartsmagic fakat ben onu bulamadım bu yanıtı yazdığım kısımda :)

ata1

heartsmagic

Konuyu açan sen olmadığın için etiketlemen de gerekmiyor tabi. Kaldı ki konuyu çözmeden etiket de istemeyiz :)