Yazılım depolarına bağlı mıyız?

Başlatan ismailx, 12 Kasım 2012 - 12:30:11

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ismailx

Ben sabit diskimde programlar diye bir klasör oluşturup; program arşivi olarak kullanmak istiyorum. Yani ihtiyacım olan programları kendi bilgisayarımda arşivleyip gerek duydukça kurup kullanmak istiyorum. Acaba bunu yapmak mümkün mü? Mümkünse, nasıl yapabilirim?

krwlng

Hem mümkün, hem değil. Şöyle ki, bir uygulamanın paketlenmiş dosyasını aldınız diyelim, bu uygulamanın sistem içerisinde kurulum sırasında aldığı bağımlılık dosyalarını almazsanız kurulum gerçekleşmez.  Örnek verecek olursak "Ubuntu Tweak" için gerekli olan deb dosyasını gerekli bağımlılıklar zaten Ubuntu içerisinde geldiği için rahatlıkla saklayıp daha sonra kullanabilirsiniz, fakat "Bluefish" düzenleyicisinin deb paketini aldınız ve kurmak istiyorsunuz, kuramazsınız, çünkü bluefish çalışmak için bazı gereksinimlere ihtiyaç duyar, bunları da depolar sayesinde karşılar. Yani bazı uygulamaları depolar olmadan kurabilirsiniz fakat birçok uygulamayı depolardan gelen bağımlılıklar olmadan kuramazsınız. Ayrıca her Ubuntu sürümünde bağımlılıklar değişiklik gösterir, bir uygulama için bir bağımlılık paketinin 1.0 sürümü gerekirken bir üst sürümde farklı bir bağımlılık paketi gerekebilir. İşin bir de güncellik boyutu var ki onu en sonra sakladım, Gnu/Linux dağıtımlarında güncellik çok önemli bir konudur, sizin daha dün indirdiğiniz bir uygulama bugün iki sürüm geriye düşmüş olabilir, örnek "Google Chrome" yani siz uygulama kurulum paketlerini bir yerde biriktirebilirsiniz fakat bu size pek kazanç sağlamaz. Ama bir kurulum betiği oluşturup, istediğiniz uygulamaların tek tıkla sırası ile kurulmasını sağlayabilirsiniz, sizin için en büyük kolaylık bu olur bence.
http://twitter.com/yusuFBrn

Ali İsmail Korkmaz, FENERBAHÇE Yıkılmaz!

ismailx

Alıntı yapılan: krwlng - 12 Kasım 2012 - 12:44:45
Hem mümkün, hem değil. Şöyle ki, bir uygulamanın paketlenmiş dosyasını aldınız diyelim, bu uygulamanın sistem içerisinde kurulum sırasında aldığı bağımlılık dosyalarını almazsanız kurulum gerçekleşmez.  Örnek verecek olursak "Ubuntu Tweak" için gerekli olan deb dosyasını gerekli bağımlılıklar zaten Ubuntu içerisinde geldiği için rahatlıkla saklayıp daha sonra kullanabilirsiniz, fakat "Bluefish" düzenleyicisinin deb paketini aldınız ve kurmak istiyorsunuz, kuramazsınız, çünkü bluefish çalışmak için bazı gereksinimlere ihtiyaç duyar, bunları da depolar sayesinde karşılar. Yani bazı uygulamaları depolar olmadan kurabilirsiniz fakat birçok uygulamayı depolardan gelen bağımlılıklar olmadan kuramazsınız. Ayrıca her Ubuntu sürümünde bağımlılıklar değişiklik gösterir, bir uygulama için bir bağımlılık paketinin 1.0 sürümü gerekirken bir üst sürümde farklı bir bağımlılık paketi gerekebilir. İşin bir de güncellik boyutu var ki onu en sonra sakladım, Gnu/Linux dağıtımlarında güncellik çok önemli bir konudur, sizin daha dün indirdiğiniz bir uygulama bugün iki sürüm geriye düşmüş olabilir, örnek "Google Chrome" yani siz uygulama kurulum paketlerini bir yerde biriktirebilirsiniz fakat bu size pek kazanç sağlamaz. Ama bir kurulum betiği oluşturup, istediğiniz uygulamaların tek tıkla sırası ile kurulmasını sağlayabilirsiniz, sizin için en büyük kolaylık bu olur bence.
Anladım üstat, aslında bir nevi depolara bağlıyız. Sağlık olsun!  ;)

if

Sanırım çözüldü olarak işaretlenebilir başlık.

matrax_41

Bağımlılık olayı aptitude ile çözülebilir aslında. sudo aptitude install -d paketadı komutu ile paketi kurmadan bağımlılıklarıyla indirebilirsin. Güncelliği sağlaman mümkün değil tabi böyle.

heartsmagic

Alıntı yapılan: ismailx - 12 Kasım 2012 - 12:47:43
Anladım üstat, aslında bir nevi depolara bağlıyız. Sağlık olsun!  ;)

İnternete vızır vızır uygulama arayıp, elle arşivleme yapmaya çalışmak yerine depolara bağlı olmak elbette güzel bir şey. Bu bağlılık değil, bizler için bir artı durumdur. Eğer internet yoksa ne yaparım diyorsan aynı şey başka sistemler için de geçerli :) Bizdeki tek fark bağımlılıkların da işin içine giriyor olması. Onları hallettiğin sürece istediğin şeyi yaparsın. Fakat anlatıldığı üzere uygulama paket arşivi bizim taraf için geride bırakılması gereken bir alışkanlık.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.