[Çözüldü] Sıfırdan Ubuntu ve Win7 Kurmak ?

Başlatan freeman, 09 Kasım 2012 - 18:20:50

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

freeman

Herkese merhaba,
Ubuntu 'tu Wubi ile kurup kullanıyordum. 1 yıldır falan kullanıyorum. Artık Ubuntu 'yu normal yollardan kurmak istiyorum.(Wubi gerçekten sıkıntı çıkarabiliyormuş.Bende diyorum neden sorunlarımı çözemiyorum.) Sabit diski bölümlendirip, bir bölüme Ubuntu bir bölüme Wİndows 7, başka bir bölüme mesela Mint kurmak istiyorum.

Ama acemi olduğum için ne, nasıl yapılır bilmiyorum.Gparted falan biraz yabancı geldi bana. Wiki ve forumda bu konularla ilgili konular var ama bazıları biraz ağır geldi, hem bazı sorularım da var hem de başka arkadaşlar için, bilgilerin toplu halde bulunduğu bir kaynak olur diye düşündüm.

Şimdi, Win7 'ye de format atmak istiyorum. Yani sıfırdan her şeyi silip ondan sonra kurucam.
(Win7, ubuntu ve Mint kurmak istiyorum.)

1.Önce hangi sistemi kurmalıyım, Win7 mi Ubuntu mu?
2.Gparted ile nasıl bölümlendirme yapabilirim? Hiçbir bilgim yok.
3.Ve daha sonradan başka dağıtımlar kurmak istediğimde, sabit diski nasıl bölümlendiririm? Daha sonradan bu işi yapmak sıkıntı olur mu?
4.Veya böyle sistemi bölümlendirip, farklı işletim sistemlerini kullanmanın sakıncaları var mıdır? Verim düşer mi?

Ubuntu hakkında genel seviyede bilgim var arkadaşlar. Ama böyle alt seviye işlemler hakkında bilgim yok. Ve yanlış * bir şey yapmaktan da korkuyorum.Bu konuları bilen birilerine danışmak en iyisi. :)
Good morning and welcome to the Black Mesa Transit System. This automated train is provided for the security and convenience of the Black Mesa Research Facility personnel.

hckr

Önce Windows 7 kurman daha kolay olacaktır çünkü daha sonra kurarsan GRUB(Önyükleme ekranı) kaybolacak ve Ubuntu'ya erişmek için GRUB'u tekrar kurmak zorunda kalacaksın.

• Anladığım kadarıyla diskini tamamen biçimlendireceksin. Windows 7'yi kurarken disk yönetiminde diski tamamen biçimlendir ve 3 ya da daha fazla disk bölümü oluştur.Büyüklükleri sana kalmış.Sonra Windows 7'yi bölümlerden birini seçip kur.
  • Ubuntu'yu kurarken boş disklerden birini ext4 olarak biçimlendir ve "/" olarak bağla.
  • Aynı şekilde Linux Mint'i de kur...

freeman

@hckr;
Teşekkür ederim yorum için.
Şimdi Win7 'yi kurarken, diski dörde böldük diyelim.Bu bölümlerden herbirine mi bir dağıtım kurabiliyoruz?

Mesela C 'ye Win7 kurdum. D 'yi ext4 ile biçimlendirip Ubuntu 'yu, işte E 'ye Mint mi kuracağım?
Bir de Ubuntu 'yu kurarken biçilemdiriyoruz değil mi, kuracağımız sürücüyü?
Good morning and welcome to the Black Mesa Transit System. This automated train is provided for the security and convenience of the Black Mesa Research Facility personnel.

hckr

Artık şu C,D,E işini bir unutalım.

Her bir bölüme bir işletim sistemi kurabilirsin.
Ubuntu'yu kurarken kuracağın disk bölümünü biçimlendirebiliyorsun aynı şekilde Mint kurulumunda da.Ama yanlışlıkla Windows'un bölümünü biçimlendirme kuracağın bölümü biçimlendir  :)

freeman

Daha açıklayıcı olması için demiştim. :D :D

Peki, bu gParted programı nerede devreye giriyor? Win7 kurduktan sonra, LiveCD ile kuracağım bölümü gParted ile mi ext4 formatında biçimlendiriyorum yoksa Ubuntu kurulumunda mı yapıyoruz?

hckr

Alıntı yapılan: KaganIsmail - 09 Kasım 2012 - 19:11:47
Daha açıklayıcı olması için demiştim. :D :D

Peki, bu gParted programı nerede devreye giriyor? Win7 kurduktan sonra, LiveCD ile kuracağım bölümü gParted ile mi ext4 formatında biçimlendiriyorum yoksa Ubuntu kurulumunda mı yapıyoruz?
Ubuntu kurulumunda yapabilirsiniz.

Şu ekranda "Başka bir şey"i seçip aşağıdaki ekranda yapacaksınız işlemleri.

monthy_python

Ben ilk kurulum yaptığımda tek parça disk üzerinde sadece windows vardı, onun üzerine kurdum. bu durumda ubuntu'nun öntanımlı ilk seçeneği olan "var olan işletim sisteminin yanına kur"u seçiyorsunuz. ubuntu diskin yarısını alıyor. formatını, swap'ını kendisi (kurulum) hallediyor.
Daha sonradan format attığımda diski kendim bölümleyip windows'a küçücük bir alan verdim  :) . geri kalan alana linux'lar kurup duruyorum.
Bence nasıl olsa toptan format atıyorsunuz, diski kendiniz bölümleyin, disk bölümlemeyi de öğrenirsiniz böylece. veri kaybetme endişeniz yok nasıl olsa. en iyi yaparak öğreniliyor. elle bölümleyecekseniz:
*ram miktarınız kadar swap alanı ayırın.
*tek swap birden fazla işletim sistemi tarafından kullanılabiliyor. (eskiden bunu bilmiyordum, birden fazla swap'ım vardı  ;D )
*diyelim sadece ikiye bölüp win ve ubuntu kurdunuz; sonradan mint de kurmak istediniz. ubuntunun kullandığı alanın bir kısmını yeniden formatlayarak ubuntuya hiç zarar vermeden mint'i de kurabilirsiniz, ya da windows'un alanından biraz çalabilirsiniz.

Wiki'de okuduklarınızı deneyin, elinizi korkak alıştırmayın  ;D

freeman

@hckr;
Peki hangi bölüme Windows kurduğunu nasıl anlayabilirim? Yani Windows sda1 'e mi yoksa başka bir yere mi kuruluyor? Veya Ubuntu 'yu orada gösterilen (sda1, sda2, falan) hangisine kurmalıyım?

@month_python;
Zaten öğrenmek için herşei sıfırdan kurmak istiyorum. :) Sadece okuyarak pek yararı olmuyor.
Bir de işletim sisteminin yanına kurmanın, ne farkları var acaba?
Bu swap alanını çok duyuyorum ama nedir, ne değildir? İlla ayırmak mı lazım? Nasıl ayrılır?

Alıntı Yapdiyelim sadece ikiye bölüp win ve ubuntu kurdunuz; sonradan mint de kurmak istediniz. ubuntunun kullandığı alanın bir kısmını yeniden formatlayarak ubuntuya hiç zarar vermeden mint'i de kurabilirsiniz, ya da windows'un alanından biraz çalabilirsiniz.

Bu işlem nasıl yapılacak acaba?

Alıntı YapWiki'de okuduklarınızı deneyin, elinizi korkak alıştırmayın  ;D   
Ubuntu, Linux dünyası hakkında hiçbir şey bilmiyordum ben. Wubi ile şöyle genel seviyeye geldim. Şİmdi de işin derinine inmeye çalışıyorum. :D :D :D

grayloop

@KaganIsmail

1. Diskleri yeniden büyütme-küçültme işlemlerini GParted ile yapabilirsiniz.

2. Windows kurulu bölümü aygıtın yanında yazan "Tür" e bakarak anlayabilirsiniz. (Windows bir de küçük sistem bölümü ayırıyor, 200 Mb civarı, onu da silmeyin.) Windows için ayırdığınız bölümleri NTFS ile biçimlendirirsiniz, böylece yanlışlıkla silmezsiniz. Geri kalan alanı da kurulumda istediğiniz gibi bölümlendirirsiniz.

3. Wubi ile kurarsanız Windows bağımlılığı olur, ayrı bir yere kurarsanız müstakil işletim sisteminiz olur.
hüzün ki en çok yakışandır bize
belki de en çok anladığımız
                                 H. Yavuz

monthy_python

Alıntı YapBir de işletim sisteminin yanına kurmanın, ne farkları var acaba?
Bu swap alanını çok duyuyorum ama nedir, ne değildir? İlla ayırmak mı lazım? Nasıl ayrılır?
bunları wikiden okumanız daha iyi olur; ben de birkaç aylık kullanıcıyım şunun şurasında  ;D
ama 8-10 kere yaptığım için "başka işletim sisteminden alan alma" nasıl yapılır gösterebilirim:

şu anda 2 farklı dağıtım ve windows yüklü. ubuntu yazan (/ ile bağlı olan, sda5) bölümdeyim. sda8'de yüklü olan diğer dağıtımın kullandığı 140 gb'ın bir kısmını alacağım.
sda8'i seçip "resize/move" diyorum:

ve ne kadar alan almak istiyorsam ayırıyorum:

Dikkat edilmesi gerekenler:
*gparted "bilgilerini yedekle" diye mesaj veriyor, şimdiye kadar (8-10 kerede yani) bir veri kaybı yaşamadım; ama bu mesajı verdiğine göre olabilir demek, akılda bulundurmak lazım.
*işlemi üzerinde bulunduğunuz (bağlı olan) diskte yapamazsınız. bu durumda canlı cd'den açmalısınız programı.

son olarak benim de "çaylak" olduğumu bir kez daha vurgulamak istiyorum  ;D. gerçi kendi denemediğim bir şeyi önermedim ama yine de benim öngöremeyeceğim durumlar olabilir.

freeman

Arkadaşlar çok teşekkür ederim herkese, yardımlarından dolayı. Kurdum. Bir bölüme Wİn7, bir bölüme Ubuntu, bir bölüme de Mint kurdum.Korkulacak birşey yokmuş. :) Bir ara Ubuntu 'yu Win7 'yi kurduğum sda1 'e kurmuşum ama düzelttim sonradan. :D :D :D

Yardımlarından dolayı herkese teşekkürler. :D :D :D