Chromium hız sorunu

Başlatan 0M42, 21 Şubat 2022 - 15:33:30

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

0M42

Merhaba arkadaşlar yine sorular ile huzurunuza çıkıyorum. İki hafta öncesine kadar lubuntu 18.04 kullanıyordum ancak sistemi güncel tutmak adına 21.10 a terfi ettim. Fakat nedenini anlamadığım bir sorundan ötürü kurulumdan bir kaç gün sonra sistem çöktü. Bilgisayarı açtığımda oturum açma ekranı gelmeden siyah ekranda kalmaya başladı. Nedenini araştıracak yada çözecek kadar bilgi sahibi olmadığım için sisteme 20.04 lts sürümü kurdum.

Linux ta genel olarak chromium web tarayıcı kullanıyorum fakat 21.10 sürümdeki chromium 20.04 ten bariz olarak hızlı çalışıyor. Neden olur böyle bir şey? Bu arada 21.10 da chromium u muon paket yöneticisi ile kurmuştum 20.04 te ise muon ile kuramadım yetkilendirme hatası aldım bende terminal üzerinden apt-get install chromium-browser komutu ile kurulumu yaptım.

Ayrıca lubuntu sürümlerinde "Impish Indri", "Focal Fossa" gibi terimler var bunlar ne demek oluyor? LTS nin uzun süreli destek olduğunu biliyorum sadece.

Son olarak 18.04 sürümde görev yöneticisi çubuğuna cpu sıcaklığını rakamsal olarak gösteren küçük bir program ekleyebiliyordum. Sistemin kendisinde bu özellik vardı görev yöneticisine sağ tık yapıp yapılandır kısmından yapabiliyordum. 20.04 te de ekleyebiliyorum ancak rakamsal olarak değil çubuklar şeklinde garip görünümlü bir şey olarak gözüküyor. Çok bir önemi yok aslında ama rakamsal olarak gözükecek şekilde bir şeyler yapılabilir mi? 

erenseymen

Chromium konusu:

20.04 ve 21.10 sürümlerinde, "apt-get install chromium-browser" komutuyla yüklediğiniz chromium, debian sürümü değil. Bu komutu koştuğunuzda aslında snap versiyonunu yüklemiş oluyorsunuz. "snap list" komutunu koşarak, sisteminizde yüklü olan snap paketlerini görebilirsiniz. Snap paketleri, debian paketlerine göre daha yavaş çalışır, özellikle ilk açılışta. Ubuntu 20.04'te ne yazık ki chromium'un deb paketi bulunmamakta. Bunu özellikle yapıyorlar, snap paketlerinin kullanımını yaygınlaştırmak için. Snap paketlerinin bazı faydaları var, fakat performans konusunda her zaman için deb paketleri daha iyidir.

Size tavsiyem, chromium yerine Google Chrome kullanmanız. Google Chrome'un sitesinden deb paketini indirip kurabilirsiniz. Kurulumda Google'ın reposu sisteminize eklenecektir ve böylece otomatik olarak güncelleme alacaksınız. Google Chrome kullanmak istemiyorsanız, açık kaynak kullanma önceliğiniz varsa, Brave'e geçmeyi düşünebilirsiniz. Brave, chromium tabanlı ve tamamen açık kaynaklı bir tarayıcıdır. (Brave yükleyecekseniz, sitesindeki yönergeleri izleyerek deb paketini kurun.) Eğer illa chromium kullanmak istiyorsanız, okumaya devam edin.

Daha performanslı chromium yüklemek istiyorsanız:
Önce snap paketini silin, "apt-get purge chromium-browser" ve "snap remove chromium" komutlarını koşabilirsiniz.
Ubuntu 20.04'te chromium'u snap haricinde 2 yöntem ile yükleyebilirsiniz: Flatpak paketini yüklemek ya da Linux Mint repolarından deb paketini yüklemek
1) Flatpak yöntemi: Flatpak de snap'e benzeyen bir paket sistemi, fakat performans olarak snap'ten daha iyi. Flatpak uygulamaları, ilk açılışta snap uygulamalarından çok daha hızlı açılır. Chromium'un flatpak paketini yüklemek isterseniz, önce sisteminize flatpak yükleyin, "sudo apt install flatpak" komutu ile. Flathub reposunu "flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo" komutu ile ekleyip, sisteminize restart atın. Daha sonra "flatpak install flathub org.chromium.Chromium" komutu ile chromium yükleyebilirsiniz.
2) Linux Mint reposundan deb paketini yüklemek: Deb paketi, snap ve flatpak paketlerinden daha performanslı çalışır, native olduğu için. Linux Mint dağıtımı, Ubuntu tabanlı bir dağıtım fakat Ubuntu'nun snap paket kullanımı tercihini kabul etmeyen bir dağıtım. Linux Mint dağıtımı, snap kullanmak istemediği için ve chromium çok popüler bir tarayıcı olduğu için, chromium'un her yeni versiyonunu deb paketi olarak derleyip kendi repolarına koymaktalar. Linux Mint reposunu sisteminize ekleyerek, chromium'un deb paketini sisteminize kurabilirsiniz. Fakat, Linux Mint reposundaki diğer paketleri Ubuntu sisteminizde kullanmamalısınız. Linux Mint reposundan sadece chromium yüklemenin ve diğer paketleri kullanmamanın yöntemi var. "Pinning" yöntemiyle, reponun önceliğini düşürüp sadece chromium paketinin önceliğini artırabiliyorsunuz. Bu anlattıklarıma uygun bir biçimde, Ubuntu sisteminize Linuz Mint reposundan chromium kurmak istiyorsanız, şurada yazılan cevaptaki adımları izleyebilirsiniz: https://askubuntu.com/questions/1386738/how-to-install-chromium-from-the-linux-mint-repositories-in-ubuntu

Ubuntu sürüm kod isimleri:
https://wiki.ubuntu.com/Releases
Burada Ubuntu sürümlerinin "code name"lerini (bir bakıma takma ad) görebilirsiniz. 20.04 = Focal Fossa, 21.10 = Impish Indri
Ubuntu kod adları her sürümde alfabetik olarak devam eder. 20.04'te F harfi, 20.10 G harfi (Groovy Gorilla) 21.10'da I harfi kullanılıyor ve bu şekilde devam ediyor. Kod adları 2 kelimeden oluşur ve her 2 kelime de aynı harf ile başlar.

Not: Yukarıda yazdıklarım Lubuntu için de geçerlidir. Lubuntu, Ubuntu'nun LxDE/LxQT masaüstü ortamını kullanan versiyonudur. (Ubuntu, Gnome masaüstü ortamını kullanır.)

0M42

Geç dönüş için kusura bakmayın ilginize teşekkür ederim bu akşam söylediklerinizi uygulayıp sonucu gözlemliyeceğim.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 27 Şubat 2022 - 16:15:02

Geç dönüş için kusura bakmayın ilginize teşekkür ederim bu akşam söylediklerinizi uygulayıp sonucu gözlemliyeceğim.