Linux Sunucu Kurulumu

Başlatan senatro, 30 Eylül 2012 - 20:47:50

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

senatro

Merhaba arkadaşlar ilk olarak eger konuyu yanllış yere açtıysam kusura bakmayın.Forumda ve internette biraz gezindim ama tam istedigim gibi bir kaynak veya bilgi bulamadım ve fikrimi sizinle paylaşmaya karar verdim.Simdi ben kısa süre içerisinde bir torrent sitesi açacagım türkiye içi ve rusaya içi olarak başlayacagım ben ve rus bir arkdaşım bu işe el atıyoruz bakalım ne olacak neyse sözü fazla uzatmadan internetten vps fiyatlarına falan baktım en azından ilk başlangıç için o kadar para çıkarma mantıksız gibi geldi ve bende bu torrent dosyalarını kendi bilgisayarımdanyayınlamaya karar verdim ama nasıl?
Sizden ricagım bana baştan sona bu konuda yardım etmeniz ve beni aydınlatmanız.yani nasıl sıfırdan bir linux server kurarim kendi bilgisayarıma ve dosyaalarımı buraya nasıl upload edip download izinlerini düzenlerim.Güvenligini nasıl saglarım.
Cevaplarınızı bekliyorum arkadaşlar.ç
not:(internet hızı konusunda hiç bir sorunumyok ingilterede yaşıyorum ve buradaki internet hızları çok iyi denebilecek seviyede)

if

@senato, benim de hakim olmadığım bir konu. Verdiğim bağlantılar dışında okuduklarımdan süzerek bir yorumda bulunacak olursam Ubuntu Sunucu sürümünü kuracaksınız, sonra transmission bittorrent daemon uygulamasını kurup yapılandıracaksınız. Verdiğim bağlantılarda örnek yapılandırmalar var. Yapılandırma da kabaca gelen, giden ve tamamlanmamış dizinler ve bu dizinlere verilecek izinlerin yanı sıra torrent aktarımı için yapılacak portun açılması.

Bu tür bir sistem kurup kullanacaksanız okuma yapmaya hazırlıklı olmanız gerek:) Birisi çıkıp kurulumu ve yapılandırmayı baştan sonra anlatsa güzel olur tabi ama sunucu işlerinde kolları sıvayıp işe koyulmak gerek çoğu zaman.

senatro

Alıntı yapılan: if - 30 Eylül 2012 - 21:58:00
@senato, benim de hakim olmadığım bir konu. Verdiğim bağlantılar dışında okuduklarımdan süzerek bir yorumda bulunacak olursam Ubuntu Sunucu sürümünü kuracaksınız, sonra transmission bittorrent daemon uygulamasını kurup yapılandıracaksınız. Verdiğim bağlantılarda örnek yapılandırmalar var. Yapılandırma da kabaca gelen, giden ve tamamlanmamış dizinler ve bu dizinlere verilecek izinlerin yanı sıra torrent aktarımı için yapılacak portun açılması.

Bu tür bir sistem kurup kullanacaksanız okuma yapmaya hazırlıklı olmanız gerek:) Birisi çıkıp kurulumu ve yapılandırmayı baştan sonra anlatsa güzel olur tabi ama sunucu işlerinde kolları sıvayıp işe koyulmak gerek çoğu zaman.

Teşekkürler bu arada okumayı severmim ama bugün neredeyse en az 5 saate yakın sadece döküman okudum hem internetten hem pdf olarak :D son bir sorum olacak bu işin sonucu nedir yani torrent sitesi açmanın cezası nedir bu  site hem rusyada hem türkiyede yayınlanacak ama ana sunucu yani torrentlerin barındıralacagı sunucu beni evimde ingilterede olacak yakalanma ihtimalim ve yakalanırsam alacagım ceza nedir yada ceza almadanönce herhangi bir uyarı verirlermi teşekkürler

if

Rica ederim. O konuları bilmiyorum @senato. Sunucunun nerde olduğuna bağlı olarak değişir. Sunucunuz İngiltere'de olacağına göre İnglitere'nin bu konulardaki yasaları geçerli olacaktır. Az çok herkes nelerin dağıtımın yasak olduğunu bilir.

Aaron

Sanırım bir torrent indexer yapmak istiyorsunuz. Projenizin sitesini de kendi bilgisayarınızdan sunmak istiyorsunuz. Doğru mu anlıyorum?

senatro

Alıntı yapılan: Aaron - 30 Eylül 2012 - 23:05:21
Sanırım bir torrent indexer yapmak istiyorsunuz. Projenizin sitesini de kendi bilgisayarınızdan sunmak istiyorsunuz. Doğru mu anlıyorum?

Bunun gibi birşey oluyor sanıırım yani paylaşacagım tüm torrentleri kendi bilgisayarımdan paylaşmak istiyorum yani sunucu benim bilgisayarım olsun indirmek istiyyen linke tıklayınca ana sunucu ile yani benim bilgisayarım ile iletişime geçsin ve indirme başasın

Aaron

Alıntı yapılan: senatro - 30 Eylül 2012 - 23:44:45

Bunun gibi * bir şey oluyor sanıırım yani paylaşacagım tüm torrentleri kendi bilgisayarımdan paylaşmak istiyorum yani sunucu benim bilgisayarım olsun indirmek istiyyen linke tıklayınca ana sunucu ile yani benim bilgisayarım ile iletişime geçsin ve indirme başasın

Böyle bir şey için bant genişliğinizin yeteceğini sanmıyorum. Ayrıca İngiltere lokasyonlu bir sunucu olmuş olacak ve bu da yasadışı oluyor. Ama Rus arkadaş diye bahsettiğiniz kişi oradan bir şeyler yaparsa yasadışı olmaz diye biliyorum. Çünkü bu tip paylaşımlar için Rusya kanunlarının bir yaptırımı yok.

Şu da var ki torrent indexer ile torrent tracker farklı şeyler. Siz bilgisayarınızı bir sunucu mantığı ile kullanıp sunum -yani torrent tracker- yapmak istiyorsunuz. Yapmak istediğiniz şey torrentz.eu gibi bir şey değil. Direkt olarak kendi bilgisayarınızdan -atıyorum- filml arşivinizi paylaşacaksınız. Bunun için neredeyse limitsiz bir bant genişliğine ihtiyacınız var. Bu da size zaten pahalıya mal olur.

senatro

Alıntı yapılan: Aaron - 30 Eylül 2012 - 23:55:07

Bunun gibi * bir şey oluyor sanıırım yani paylaşacagım tüm torrentleri kendi bilgisayarımdan paylaşmak istiyorum yani sunucu benim bilgisayarım olsun indirmek istiyyen linke tıklayınca ana sunucu ile yani benim bilgisayarım ile iletişime geçsin ve indirme başasın

Böyle bir şey için bant genişliğinizin yeteceğini sanmıyorum. Ayrıca İngiltere lokasyonlu bir sunucu olmuş olacak ve bu da yasadışı oluyor. Ama Rus arkadaş diye bahsettiğiniz kişi oradan bir şeyler yaparsa yasadışı olmaz diye biliyorum. Çünkü bu tip paylaşımlar için Rusya kanunlarının bir yaptırımı yok.

Şu da var ki torrent indexer ile torrent tracker farklı şeyler. Siz bilgisayarınızı bir sunucu mantığı ile kullanıp sunum -yani torrent tracker- yapmak istiyorsunuz. Yapmak istediğiniz şey torrentz.eu gibi bir şey değil. Direkt olarak kendi bilgisayarınızdan -atıyorum- filml arşivinizi paylaşacaksınız. Bunun için neredeyse limitsiz bir bant genişliğine ihtiyacınız var. Bu da size zaten pahalıya mal olur.
anladım teşşekkürler ama internetimin sınırsız  olması bant genişligininde sınırsız oldugu anlamıdna gelmez mi birde eger bu anlama gelmiyorsa bu işi yapmam için rusyadan sunucu kiralasam vps mi vds mi olcak çünkü o rus arkadaşta ingilterede yaşıyor lütfden bana bir çözüm yolu söyleyin arkadaşalar yada bu torrentleri kendi sunucumda biritirmek yerine ordan burdan alıp sadece link mi paylaşayım ama buda çok saçma ve mantıksız olmaz mı o zmaan hiç bir sıra yükselemem ki benim düşünceme göre yorumlarınızı ve yardımlarınızı bekliyorum teşşekkürler

Aaron

Alıntı yapılan: senatro - 01 Ekim 2012 - 00:02:17

anladım teşşekkürler ama internetimin sınırsız  olması bant genişligininde sınırsız oldugu anlamıdna gelmez mi birde eger bu anlama gelmiyorsa bu işi yapmam için rusyadan sunucu kiralasam vps mi vds mi olcak çünkü o rus arkadaşta ingilterede yaşıyor lütfden bana bir çözüm yolu söyleyin arkadaşalar yada bu torrentleri kendi sunucumda biritirmek yerine ordan burdan alıp sadece *bağlantı mi paylaşayım ama buda çok saçma ve mantıksız olmaz mı o zmaan hiç bir sıra yükselemem ki benim düşünceme göre yorumlarınızı ve yardımlarınızı bekliyorum teşşekkürler

İnternetinizi sınırsız kullanıyor olmanız sınırsız bant genişliğine sahip olduğunuz anlamına gelmez. Örnek vermem gerekirse ben Kablo Net 3mbps sınırsız internet kullanıyorum. Yani kota kuralı yok. Bir ay içerisinde -faturamın kesim tarihine kadar- istediğim kadar dosya alışverişinde bulunabiliyorum. Ama bu şu demek oluyor ben bu dosya alışverişini 3mbps bant genişliği ile yapabilirim yani ortalama 200-250 kbps civarı saniyede veri çekebilirim. Siz ise eğer P2P sistemi kuruyor olursanız indirme ve gönderme hızı bir hayli yüksek bir plan seçmiş olmanız gerekiyor ki aynı anda en az 10 kişi bir dosya çektiğinde sunucu kapanmasın.

Hevesini çok iyi anlıyorum ama istediğiniz şeyin para vermeden olması mümkün değil. Aslında mümkün eğer arkadaşlarınız arasında paylaşacaksınız. Burada sayı çok mühim. Eğer 5GB boyutunda yüksek kaliteli bir filmi aynı anda 15 kişiye açarsanız şu anki mevcut bant genişliğiniz ile 1 dakika içerisinde hizmet veremez duruma gelmeniz kaçınılmaz.

Güçlü bir sunucu sahibi olmadan kısacası para harcamadan böyle bir şey yapmanız mümkün değil.

senatro

Alıntı yapılan: Aaron - 01 Ekim 2012 - 00:13:06
Alıntı yapılan: senatro - 01 Ekim 2012 - 00:02:17

anladım teşşekkürler ama internetimin sınırsız  olması bant genişligininde sınırsız oldugu anlamıdna gelmez mi birde eger bu anlama gelmiyorsa bu işi yapmam için rusyadan sunucu kiralasam vps mi vds mi olcak çünkü o rus arkadaşta ingilterede yaşıyor lütfden bana bir çözüm yolu söyleyin arkadaşalar yada bu torrentleri kendi sunucumda biritirmek yerine ordan burdan alıp sadece *bağlantı mi paylaşayım ama buda çok saçma ve mantıksız olmaz mı o zmaan hiç bir sıra yükselemem ki benim düşünceme göre yorumlarınızı ve yardımlarınızı bekliyorum teşşekkürler

İnternetinizi sınırsız kullanıyor olmanız sınırsız bant genişliğine sahip olduğunuz anlamına gelmez. Örnek vermem gerekirse ben Kablo Net 3mbps sınırsız internet kullanıyorum. Yani kota kuralı yok. Bir ay içerisinde -faturamın kesim tarihine kadar- istediğim kadar dosya alışverişinde bulunabiliyorum. Ama bu şu demek oluyor ben bu dosya alışverişini 3mbps bant genişliği ile yapabilirim yani ortalama 200-250 kbps civarı saniyede veri çekebilirim. Siz ise eğer P2P sistemi kuruyor olursanız indirme ve gönderme hızı bir hayli yüksek bir plan seçmiş olmanız gerekiyor ki aynı anda en az 10 kişi bir dosya çektiğinde sunucu kapanmasın.

Hevesini çok iyi anlıyorum ama istediğiniz şeyin para vermeden olması mümkün değil. Aslında mümkün eğer arkadaşlarınız arasında paylaşacaksınız. Burada sayı çok mühim. Eğer 5GB boyutunda yüksek kaliteli bir filmi aynı anda 15 kişiye açarsanız şu anki mevcut bant genişliğiniz ile 1 dakika içerisinde hizmet veremez duruma gelmeniz kaçınılmaz.

Güçlü bir sunucu sahibi olmadan kısacası para harcamadan böyle bir şey yapmanız mümkün değil.

anladım yorumlarınız için çok teşşekkürler son bir sorum olacak peki bu işi yapmak istesem vps mi vds mi seçmeliyim ve sizce degermi ugraştıgıma planımı biliyorsunuz rusya ve türkiye için deger mi yoksa zaman kaybı mı sonuçta 5-6 tane mükemmel torrent sitesi var halihazırda ama tüm dünyaya yayın yapıyot bilmiyorum ya yorumlarınızı bekliyorum teşşekürler

Aaron

@senatro Böyle bir iş için sanırım ne VDS işini görür ne de VPS. Yapman gereken tek şey yasadışı durumuna düşmeyeceğin bir ülkeden direkt makine-sunucu kiralamak.

cagriemer

Paylasacaginiz icerigi tabii ki bilmem mumkun degil. Fakat paylasacaginiz icerigin dagitim haklarina sahip degilseniz sunucuyu aldiginiz ulkenin kanunlari da cok muhim degil. Cogu servis saglayici kendisine yurtdisindan gelen mahkeme kararlari dogrultusunda bile iletisim ve kimlik bilgilerinizi paylasacaginizi belirtir kullanim sartnamesinde. Siz uye olurken bu sartlari kabul etmis sayilirsiniz. Dolayisiyla sahte kimlik bilgileri verseniz bile odeme bilgileri uzerinden size ulasilabilir. Yani ilk paylasimi yaptiginizda bulmak isteyen, yeterli kaynagi olan hangi hastanede dogdugunuzu bile bulur. Bunu onlemek icin de cesitli yollar var tabii fakat o zaman paraya kiymaniz gereken servis saglayicilar ile calismaniz gerekiyor. Yanisira bitcoin gibi alternatif odeme yontemlerine de basvurmalisiniz.