[Çözüldü] Ubuntu Kurulumu - Disk Tablosu Hatası

Başlatan obsTR, 09 Eylül 2012 - 04:54:18

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

obsTR

Merhaba,
Daha önce BT, Ubuntu, Debian, Linux Mint kullanmışlığım ve kurmuşluğum vardır. Bir süre önce yeni notebook aldım. Mevcut hdd'e windows kurulumu yaptım. Bir süre sonra ubuntu kurmam gerektir. Kurmaya çalışırken hdd'nin kurulum sırasında tek parça fakat arayüzden erişilebildiğini farkettim. Ubuntu Forum'dan yardım istemeyi düşündüm. Fakat hdd'de verilerim olduğu için bu işe girişmekten vazgeçtim. Daha sonra ssd disk alıp notebook'a çift disk taktım. Şuan 1 adet SSD ve 1 adet HDD mevcut. HDD içindekileri tamamen yedekleyip format attım. Disk bölümlerini windows altında tekrar oluşturdum. HDD'de işletim sistemi mevcut değil. Önbilgiyi verdikten sonra yapmak istediğimi anlatayım.

• Sürekli olarak windows kullanıyorum ve SSD üzerinde kurulu.
  • HDD üzerinde bir bölüm'e ubuntu kurup sadece gerekli olduğunda kullanmak istiyorum.
  • Grub ekranını sadece HDD'den boot edildiğinde görüp. Hatta işletim sistemi seçme gibi bir durum olmayacağı için hiç görmek istemiyorum
  • Mevcut diski boşalttım. Testdisk daha önce denemiştim fakat quick search kısmında bölümleri bulamamıştı. Detaylı arama yaptıktan sonra da işlem yapma şansı vermemişti.
  • Testdisk dışında diski formatlayıp bölebilirim. Bu işlemi windows üzerinde 2 defa tekrarladım. Herhangi bir değişiklik olmadı. Halen ubuntu'da tek parça görünüyor.
  • Ubuntu üzerinde bu işlemi yapıp kurulum alanları dışında NTFS yapma şansım var mıdır?
  • Bütün bu yazmış olduklarımı uygulayabilir miyim?
Disk tablosu hatası ile ilgili konuları okudum. Araştırdım. Fakat konu 2 farklı bilgi içerdiğinden yeni konu açma gereksinimi duydum. Bir hatam olduysa şimdiden özür dilerim.
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

decent

Merhaba @obsTR,
Ubuntu Türkiye' ye hoşgeldin.

Sistemi Ubuntu CD ile başlatıp canlı sistem (live) olarak çalışırken Uçbirimi Ctrl + Alt + T tuşlarına basarak açın ve aşağıdaki komutları yürütün:

sudo apt-get install gparted
sudo gparted

Açılan pencerede diskleriniz görünecektir, NTFS dahil istenilen dosya sistemi tercihini yaparak bölümlendirme ve biçimlendirme yapabilirsin.

Ayrıca bkz.
http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php/Gparted

obsTR

Yardımınız için teşekkür ederim decent.
Henüz denemedim fakat işe yarayacağından eminim.

decent

Rica ederim.
Daha önceden de kullandığını söylediğin için fazla ayrıntıya girmeye gerek görmedim.

İşlemi yaptığında sonucu yine bu konu altına ekleyebilirsin.

obsTR

Sorunum çözüldü. İki farklı diske kurulumu yaptım. Bölümlemelerde de sorun olmadı. Yardımınız için teşekkür ederim.