Çekirdek güncellemesi sonucunda açılış süresindeki uzama

Başlatan bugra9, 04 Eylül 2012 - 02:22:51

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

bugra9

Sistemimde en son 3.2.0-29 çekirdeği vardı ve duyurular kısmında 3.5.3 sürümünün çıktığını görünce yeni çekirdeği yüklemiştim.
Yeni çekirdek eski çekirdeğe kıyasla çok yavaş açılıyor. Eski çekirdek 30sn civarı açılırken yeni çekirdeğin açılma süresi 1dk'yı bulabiliyor.
Bunun nedeni ne olabilir?  Bu açılış süresi kısalabilir mi?

Ek Bilgi

Çekirdek güncellemesi öncesi KDE kullanıyordum. Çekirdeği güncelleyince sistem yeni çekirdekle açılmadı. Daha sonra eski çekirdekle başlatıp KDE'yi sildim. Tekrar yeni çekirdekle başlatınca sistem açıldı ama nvidia sürücüsünü tanımadı (Nvidia sürücüsünü elle kurmuştum). Sürücüyü tekrar elle kurmak için Ctrl+Alt+F1 ile uçbirime geçince siyah ekran geliyordu ve komut girilmiyordu ama bir şekilde onu halledip sürücüyü tekrar kurdum (Şuan baktım da hala siyah ekran geliyor, komut giremiyorum). Şuan Gnome Shell kullanıyorum.

bugra@bugra:~$ uname -a
Linux bugra 3.5.3-030503-generic #201208252335 SMP Sun Aug 26 03:35:56 UTC 2012 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux

bugra@bugra:~$ lsb_release -a
No LSB modules are available.
Distributor ID: Ubuntu
Description: Ubuntu 12.04.1 LTS
Release: 12.04
Codename: precise

bugra@bugra:~$ lspci | grep VGA
01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GF108 [GeForce GT 425M] (rev a1)

bugra@bugra:~$ jockey-text --list
kmod:mac_hid - mac_hid (Özgür, Etkinleştirildi, Kullanımda)
kmod:nvidia_current - NVIDIA binary Xorg driver, kernel module and VDPAU library (Sahipli, Etkisizleştirildi, Kullanımda değil)
kmod:ums_realtek - Driver for Realtek USB Card Reader (Özgür, Etkinleştirildi, Kullanımda)
kmod:rt2800pci - Ralink RT2800 PCI & PCMCIA Wireless LAN driver. (Özgür, Etkinleştirildi, Kullanımda)
kmod:hid_logitech_dj - hid_logitech_dj (Özgür, Etkinleştirildi, Kullanımda)
kmod:usbmouse - USB HID Boot Protocol mouse driver (Özgür, Etkisizleştirildi, Kullanımda değil)
kmod:usbkbd - USB HID Boot Protocol keyboard driver (Özgür, Etkisizleştirildi, Kullanımda değil)
kmod:nvidia_current_updates - NVIDIA binary Xorg driver, kernel module and VDPAU library (Sahipli, Etkisizleştirildi, Kullanımda değil)
kmod:lpc_ich - LPC interface for Intel ICH (Özgür, Etkinleştirildi, Kullanımda)
kmod:pcspkr - PC Speaker beeper driver (Özgür, Etkisizleştirildi, Kullanımda değil)
kmod:i2c_i801 - I801 SMBus driver (Özgür, Etkisizleştirildi, Kullanımda değil)
kmod:uas - uas (Özgür, Etkinleştirildi, Kullanımda)
kmod:mei - Intel(R) Management Engine Interface (Özgür, Etkinleştirildi, Kullanımda)
kmod:usbhid - USB HID core driver (Özgür, Etkinleştirildi, Kullanımda)
kmod:btusb - Generic Bluetooth USB driver ver 0.6 (Özgür, Etkinleştirildi, Kullanımda)
kmod:r8169 - RealTek RTL-8169 Gigabit Ethernet driver (Özgür, Etkisizleştirildi, Kullanımda değil)
kmod:coretemp - Intel Core temperature monitor (Özgür, Etkinleştirildi, Kullanımda)
kmod:uvcvideo - USB Video Class driver (Özgür, Etkinleştirildi, Kullanımda)
kmod:snd_hda_intel - Intel HDA driver (Özgür, Etkinleştirildi, Kullanımda)
kmod:nouveau - nVidia Riva/TNT/GeForce (Özgür, Etkisizleştirildi, Kullanımda değil)
kmod:kvm_intel - kvm_intel (Özgür, Etkinleştirildi, Kullanımda)
kmod:nvidiafb - Framebuffer driver for nVidia graphics chipset (Özgür, Etkisizleştirildi, Kullanımda değil)
kmod:intel_ips - Intelligent Power Sharing Driver (Özgür, Etkinleştirildi, Kullanımda)

cagriemer

Yeni surumu kendiniz mi derlediniz? Eger kendiniz derlediyseniz isinize yaramayacak pek cok modulun yuklenmesini bekliyor olabilirsiniz. Bilgisayarinizdaki donanim icin gereken minimum yapilandirmayi bulmadiginiz/bilmediginiz surece Ubuntu'nun surumle birlikte sagladigi cekirdekte kalmak en mantiklisidir. Ote yandan boyle bir yapilandirmayi bulmus olsaniz bile, acilis hizi olarak bu islemin geri donusu cekirdegi duzgun derlemek icin ugrastiginiz zaman yaninda sozu edilemeyecek derecede kucuk kalir.

bugra9

cagriemer

Siz Precise kullaniyorsunuz profilinizden gordugum kadariyla fakat Quantal icin derlenmis cekirdegi yuklemissiniz. Sorun aslinda o da degil fakat Quantal'in henuz yayimlanmadigi aklinizda bulunsun. Asil anlatmak istedigim bizim gibi son kullanicilar icin 3.2 ile 3.5 kullanmak arasinda (donaniminizin 3.2 ile de calistigini varsayarak) daglar kadar fark yok. Ne guzel denemissiniz, anliyorum ki meraklisiniz. Fakat yanlis ya da eksik yaptiginiz bir sey olmadigindan ortada bizim cozebilecegimiz bir sorun yok. Memnun kalmadiginiz icin su anda depoda surumunuz icin verilen cekirdekle devam etmek olacak benim size onerim.

bugra9

Çok güzel açıklamışsınız. Sürüm farklılığına hiç dikkat etmemiştim. Önerinize uyup sağlıklı çalışan çekirdekle devam edeceğim.

İlgilendiğiniz için teşekkür ederim.

cagriemer

Rica ederim. Bu konudan cozuldu etiketini kaldirip basligi acik birakalim cunku sistemi sadece eski haline dondurduk. Belki benim bilmedigim fakat baskasinin bildigi yapilmasi gereken bir sey vardir ve 3.5 serisinden bir cekirdegi de ayni performansla mevcut surumunuzde kullanabilirsiniz. Fakat bir cevap gelene kadar daha guncel bir cekirdek denemek istiyorum derseniz http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v3.2.28-precise/ adresinde, kullandiginiz surume uygun ve yakin tarihli bir cekirdek bulunuyor. Yine de dedigim gibi benim tavsiyem depodakine bagli kalmaniz yonunde olacak.