Ubuntu Seçke

Başlatan kiragazerock, 09 Eylül 2012 - 00:49:46

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

kiragazerock

Ne zamandır yapmak istediğim şeyi daha yeni yeni başladım ve sanırım yavaşça oturttum gibi. İsim Ubuntu Seçke çünkü Seçke (Dash) Ubuntu'da en çok kullandığımız, olmazsa olmazı bilindiği gibi.
Amacım Linux ve diğer dağıtımlardan daha çok Ubuntu'yu tanıtmak, yazılımlara, ipuçlara, eklentilere, haberlere Türkçe olarak yer vermek. Yerli bloglar çok sınırlı olduğundan ve kopyala yapıştır olayını yapmamak için yabancı kaynaklardan çeviri yaparak alıntı yapıyorum. Türkçe kaynağım zaten Ubuntu TR, bazı dağıtımların resmi siteleri ve yerli teknoloji-internet  sitelerinde çıkan Linux, dağıtımları ve Ubuntu haberleri :)
Çevirilerimin bir çok yerde yetersiz kaldığını biliyorum ama bir kişinin bile Ubuntu ve Linux hakkında bilgi sahibi olmasında aracı olmak. Ubuntu Seçke'yi desteklemek ve daha çok kişiye ulaşmak için Twitter, Facebook, Google+ hesapları/sayfaları da edindim. Bağlantı adresleri aşağıdadır:

site:
http://ubuntusecke.net/
sayfalar:
https://twitter.com/UbuntuSeckeNet
https://www.facebook.com/UbuntuSeckeNet
gplus.to/UbuntuSeckeNet

UykusuzBizon

Favorilerime eklemiş bulunmaktayım, elinize sağlık :)
Beni doyurmuyor ne para ne sistemin masalı.

hasanyılmaz

"Ubuntu Seçke" adı dikkatimi çekti, beğendim. Son zamanlarda Ubuntu odaklı yazan sayısı azalıyordu. Umarım süreklilik kazanır yazılarınız. Daha çok olumsuz eleştirilerim olacak:

• - ubuntusecke.com yerine .net uzantısı seçimi ilginç geldi. Net uzantısını severim ama .com boşta ise şahsen .com'u tercih ederdim.
  • - Üstteki Ubuntu simgesinin kendi mi öyle yağlı boya gibi tam çözemedim. Net bir simge olsa daha iyi gibi.
  • - Sosyal medyada yayılma için çalımalar yapılmış. Güzel başlangıç. Bunların nerede nasıl konumlandırılacağı size kalmış.
  • - Kategoriler bana biraz yavan geldi. Yazılacak konu başlıklarına bakacak ziyaretçi. Bunların Ubuntu dahilindeki ana konular olması gerek. Ubuntu odaklı sitenin Ubuntu kategorisi olmamalı. Peki nasıl olabilir? Mesela Ubuntu Tweak'te "Yöneticiler >> Kaynak Merkezi" başlığını açın. Oradaki tarayıcılar, masaüstü, e-posta, oyun, görüntü, gösterge, çoklu ortam, ofis araçları, temalar, simgeler gibi kategoriler daha iyi sonuç verebilir. Yazılanların nasıl bir düzen içinde olacağı düşünülmesi gereken bir konu.
  • - Kullandığınız görseller özgünlüğün bir parçası. Sizin düzenlediğiniz görseller olmalı, orada kullanıcı adı Joey değil de Ubuntu Seçke güzel durur. Ayrıca görselleri yazıya yerleştirirken "title" ve "alt" etiketlerini de eksik bırakmışsınız.
  • - Sağdaki Arşiv ve Etiketler gerekli mi?
  • - Kalıcı bağlantılar düzenlenmemiş görünüyor. Mesala kategoriler ve etiketler için olanlar "*/category/*" ve "*/tag/*" şeklinde duruyor.
  • - İletişim sayfası gibi sayfa şablonlarından yorum kısmı gereksiz. Şablondan silinebilir bu yorum kısmı.
  • - Temanın Türkçeleşme eksiği var. "0 Comments" Disqus panelinden sanırım değiştirilecek. Diğerleri temanın dosyalarından.
  • - Altında kaynak şudur diye bağlantı veriyor yazarlar. Ama Ubuntu için sizi takip eden kişi büyük ihtimalle kaynak gösterdiğiniz bilinen siteleri de takip ediyordur. Böyle alıntı ve duyuru haberlerin sıklığına dikkat etmek gerekiyor.
  • - Site hızı da önemli bir konu. Birçok yardımcı betik ve görsel kullanmışsınız. Ordan burdan veri toplanıyor site yükleniyor. Site yüklenme hızına da dikkat etmek gerek yardımcı araç konusunda.
  • - Site Wordpress, büyük avantajı var.
Site adını beğenmeseydim bu kadar eksik yazmazdım. Umarım devamlılığı sağlarsınız. Kolay gelsin.

kiragazerock

Alıntı yapılan: hasanyılmaz - 09 Eylül 2012 - 02:08:08
"Ubuntu Seçke" adı dikkatimi çekti, beğendim. Son zamanlarda Ubuntu odaklı yazan sayısı azalıyordu. Umarım süreklilik kazanır yazılarınız. Daha çok olumsuz eleştirilerim olacak:

• - ubuntusecke.com yerine .net uzantısı seçimi ilginç geldi. Net uzantısını severim ama .com boşta ise şahsen .com'u tercih ederdim.
  • - Üstteki Ubuntu simgesinin kendi mi öyle yağlı boya gibi tam çözemedim. Net bir simge olsa daha iyi gibi.
  • - Sosyal medyada yayılma için çalımalar yapılmış. Güzel başlangıç. Bunların nerede nasıl konumlandırılacağı size kalmış.
  • - Kategoriler bana biraz yavan geldi. Yazılacak konu başlıklarına bakacak ziyaretçi. Bunların Ubuntu dahilindeki ana konular olması gerek. Ubuntu odaklı sitenin Ubuntu kategorisi olmamalı. Peki nasıl olabilir? Mesela Ubuntu Tweak'te "Yöneticiler >> Kaynak Merkezi" başlığını açın. Oradaki tarayıcılar, masaüstü, e-posta, oyun, görüntü, gösterge, çoklu ortam, ofis araçları, temalar, simgeler gibi kategoriler daha iyi sonuç verebilir. Yazılanların nasıl bir düzen içinde olacağı düşünülmesi gereken bir konu.
  • - Kullandığınız görseller özgünlüğün bir parçası. Sizin düzenlediğiniz görseller olmalı, orada kullanıcı adı Joey değil de Ubuntu Seçke güzel durur. Ayrıca görselleri yazıya yerleştirirken "title" ve "alt" etiketlerini de eksik bırakmışsınız.
  • - Sağdaki Arşiv ve Etiketler gerekli mi?
  • - Kalıcı bağlantılar düzenlenmemiş görünüyor. Mesala kategoriler ve etiketler için olanlar "*/category/*" ve "*/tag/*" şeklinde duruyor.
  • - İletişim sayfası gibi sayfa şablonlarından yorum kısmı gereksiz. Şablondan silinebilir bu yorum kısmı.
  • - Temanın Türkçeleşme eksiği var. "0 Comments" Disqus panelinden sanırım değiştirilecek. Diğerleri temanın dosyalarından.
  • - Altında kaynak şudur diye bağlantı veriyor yazarlar. Ama Ubuntu için sizi takip eden kişi büyük ihtimalle kaynak gösterdiğiniz bilinen siteleri de takip ediyordur. Böyle alıntı ve duyuru haberlerin sıklığına dikkat etmek gerekiyor.
  • - Site hızı da önemli bir konu. Birçok yardımcı betik ve görsel kullanmışsınız. Ordan burdan veri toplanıyor site yükleniyor. Site yüklenme hızına da dikkat etmek gerek yardımcı araç konusunda.
  • - Site Wordpress, büyük avantajı var.
Site adını beğenmeseydim bu kadar eksik yazmazdım. Umarım devamlılığı sağlarsınız. Kolay gelsin.

Eleştirileriniz için teşekkür ederim, kendi bildiğim eksiklerin dışında birinin bana bunları hatırlatması ve dahasını söylemesi hoşuma gitti. Madde madde belirttiğin,z eksiklere ben de madde madde yanıt vermek istiyorum. Hem siz hem de konuyu okuyan neden böyle eksiklerin olduğu konusunda bana hak verirsiniz umarım. Tabi ilk önce söylemek isterim ki, ilk defa profesyonel bir şekilde bir site üzerinde çalışıyorum. İlkte blogger üzerinden başlamıştım ama iki gün sonra ani bir kararla host ve domain alarak wordpresse başladım. Normal bir bloglamanın çok dışında olduğu için yapılan düzenlemelerde çok tedirgin oluyorum. Kısacası bu konuda ilk deneyimim. Maddelere gelirsem:

-com ben de istiyordum ama nedense net üzerinde durdum. Daha doğrusu ani verilen bir kararın ilk kurbanı alan adı. Ama com, net, org pek kafamı yormuyorum.
-Normalde temanın kendi logosunu değiştirmeye çalışırken üstün körü önceden kurcaladığım logoyu boyutlandırıp yerleştirdim. Logo konusunda hassasım ve orjinal bir şeyler olması için düşünüyorum. Sanırım biraz daha o yağlı boya tarzı logoyla idare edeceğim.
-Site daha çok Ubuntu odaklı. Ama diğer dağıtımlara ve genel olarak Linux'a da yer vermek istediğimden kategorilerde Ubuntu'yu koydum. Şimdilik tek başıma olduğumdan dolayı Ubuntu'dan dışarı çıkmaya çekiniyorum. Böyle olunca da doğal olarak kategorilerde bir yavanlaşma meydana geliyor.
-Görseller yarı yarıyadır. Bir çok konuyu kendi bilgisayarımda denedikten sonra yazıyorum ya da tercüme etmeye çalışıyorum zaten.Son dakika gollerinden dolayı ise görseli alıntı yapmak zorunda kalıyorum.(tabi şimdilik)
-Arşiv ve etiketler gerekli değil, ama benim siteye alışma sürecim olduğundan ziyaretçiden çok bana yarar sağlamakta.
-İletişim kısmındaki yoruma hiç dikkat etmemiştim. :)
-Aslında temanın değil disqusun Türkçeleştirme eksiği mevcut. Disqusda nasıl Türkçeleştirme yapacağımı tam bilmediğimden İngilizce biraz garip kalıyor orada. Bazı görünmeyen yerlerde de Disqus dışında Türkçeleştirme eksiği var tabi.
-Kaynak veya alıntı göstermek zorundayım çünkü alıntı veya çeviri yaptığım yere saygısızlık etmiş olurum. Takipçiler kaynak gösterdiğim sitelerden de takip edebilir. Fakat çevirisini yaptığım bir kaynağı İngilizce okumak, oradaki talimatları yerine getirmek biraz sıkıcı olabilir. Ancak İngilizce'ye hakim birisi rahat bir şekilde anlayabilir. Bazı kalıplarda veya kelimelerde çevirdiğim zamanlarda bile bir kaç tane sözlük kurcalamak zorunda kalıyorum. Çünkü bilgisayar ve internet çevirisi ile terimleri biraz değişik. Ayrıca bir takipçi örneğin bu forumda alıntı yaptığım konuyu inceler, ama yorumlar ve birden fazla çözüm yolları özellikle Ubuntu ile yeni tanışanları çıkmaza sokabilir. Ben bunları deneyerek toparlayayım ki çıkmaza girmesin. Bilinen şeyler olduğu için Ubuntu ile önceden tanışanlar ve ona hakim olmuş kişiler bu sorunla karşılaşmaz.
-Wordpress ne kadar kolay gözükse de benim için şimdilik zor bir sistem. Bundan dolayı sitenin yavaşlamasının önüne geçemedim. Örneğin istatistikleri kontrol ettiğimde üç sayfadan ilk iki sayfa tamamen bot, son bir sayfa normal ziyaretçi.

Bu eksikleri hemen gidermek benim için şimdilik zor. Çünkü blogger üzerinden bloglamaya alışmış biri aniden wordpresse geçtiğinde bocalama yaşıyor. Odaklandığım şuan Ubuntu ve yeni konular. İlerki zamanlarda (bir iki anlaşabildiğim farklı dağıtımları kullanan yazar bulduğumda) odak noktam genel olarak Linux ve dağıtımları olabilir.  2 ay gibi bir süre zarfından sonra belirtilen veya sonradan çıkabilecek eksiklikleri gidereceğim. 2 ay çünkü o zamana kadar wordpressi çözmüş hatta zorlandığım çeviri terimleri de öğrenmiş olurum. Belirtilenlerin dışında daha çok bu aralar kişisel olarak da sancılı bir dönemden geçtiğimden dolayı bu şekilde olmakta maalesef. Ani oluşan şeyler beraberinde olumsuz şeyler de getirmekte, kaçınılmaz. Umarım anlayışla karşılarsınız.
Çok teşekkür ederim tekrardan.  ;)

hasanyılmaz

Disqus'ın çevirisinde eksikler var ama anasayfadaki "comments" kısımları için kendi yönetim panelinde çeviri kutuları bulunuyor.

Alıntı kısmında yanlış anlaşılmışım gibi geliyor. Alıntı/çeviri yapıldıktan sonra elbet kaynak belirtilmeli. Benim kastettiğim olay alıntı ve çevirilerin çok olması o sitenin özgünlüğüne zarar verebileceğiydi.

Bir uygulamayı beğendiniz, önemli buldunuz ve uygulamayı tanıtmak istiyorsunuz. İlla ki yazısının çevirisini yapmak zorunda değilsiniz. Kendi anlatımınızla, yorumunuzla, bakış açınızla yeni bir yazı yazabilirsiniz.

Çeviri yazılara pek sıcak bakmıyorum. Ziyaretçi sayısı yüksek sitelerde de bunu yapıyorlar. İnsanlar büyüklerinden örnek alır misali çeviri haberler de arttı. Böyle yazıların yorumlama gücünü azalttığını düşünüyorum.

İyi, bilgi verici yazılar olduktan sonra alan adı uzantısı dediğiniz gibi takılacak bir mevzu değil. Wordpress'e de kolay alışırsınız, iki ayı bile bulmaz. İyi çalışmalar.

kiragazerock

önerilerini dikkate alacağım, teşekkürler..