Ubuntu Sunucu ile İlgili Bir Soru

Başlatan krwlng, 26 Haziran 2012 - 13:26:02

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

krwlng

Merhaba, benim elimde 2 Windows 7 sistem var, bazı gereksinimlerden ötürü mecburen Windows 7 olmaları gerekiyor, fakat üçüncü bir sistemi Ubuntu sunucu yapmak istiyorum. Ağda bana ait bu 3 makine hariç 2 makine daha var, Win 7 olan makineler ubuntu sunucu üzerinden bir harici diski kullanacaklar, fakat benim sistemime dahil olmayan ağdaki diğer iki makine bu diske erişmemeli. Denemeler yaparak bu işi çözmeyi düşündüm fakat vaktim biraz kısıtlı, o yüzden yardımlarınızı almayı uygun gördüm. Sunucuya yalnızca benim istediğim 2 win 7 makine bağlanacak, onun haricinde kimse bağlanmasın ve diskleri göremesin. Ayrıca sunucu makinede monitör kullanılmayacak, VNC ile uzaktan bağlantı ile ayarları yapabiliriz fakat ben sürekli başında olmayacağım için makine kapanıp açıldığı zaman veya elektrik kesintisi durumunda sistem açılışta otomatik giriş yapmalı. otomatik giriş ile ilgili tty1 için bir düzenleme gördüm fakat belki bildiğiniz daha farklı yollar vardır diye yazdım. Şimdiden teşekkür ediyorum.
http://twitter.com/yusuFBrn

Ali İsmail Korkmaz, FENERBAHÇE Yıkılmaz!

cagriemer

Samba ile paylasacaksaniz smb.conf dosyanizda "hosts allow" ile istediginiz IP'lere izin verip "hosts deny" 0.0.0.0/0 ile butun diger IP'lere erisimi kapatabilirsiniz. Otomatik giris icin degistirmeniz gereken dosya dediginiz gibi init altindaki tty*'lerden bir tanesi fakat niye giris yapmaya ihtiyac duyuyorsunuz? Sistemin servisleri calisir konuma gelecek zaten yeniden basladiginda.

krwlng

@cagriemer, öncelikle yanıt için teşekkür ederim; sunucu oturum açmadan diğer sistemler paylaşılan dizinlere erişebilir diyorsunuz anladığım kadarı ile, eğer ki öyle ise otomatik giriş için sorduğum soruyu geri alıyorum. Samba kullanmayı düşünüyorum, belki bir ihtimal openbox ile arayüz yükleyip değişiklikler openbox ile yapılabilir ama tam emin değilim, bu açıdan, eğer openbox kurarsam, samba için ayrı bir görsel ayar uygulaması falan var mı bildiğiniz?
http://twitter.com/yusuFBrn

Ali İsmail Korkmaz, FENERBAHÇE Yıkılmaz!

cagriemer

Rica ederim. Oturum acilmadan calisan servislere erisilebilmesi lazim. Samba konusuna gelince, bildigim bir gorsel ayar uygulamasi yok. Bilen arkadaslar varsa paylasacaklardir.

canosayan

hani göz korkutmak olmasın ama zaten öncelikle dosyalara pek erişemeyeceksiniz.
ya ben berecermiyorum yada samba yapılandırması hep saçma sapan gidiyor.

ayrıca windows7 üzerinde samba için yapılması gereken bir ayar daha vardı. not düşeyim olmadığında o yöne de eğilirsiniz.
Chmod bizim işimiz.

krwlng

@canosayan, göz korkutmaktan ziyade söyledikleriniz daha çok işime yarar, yapılamayacak veya zorlayacak şeylerin belirtilmesi her zaman iyidir, üzerinde yoğunlaşacağım konuyu önceden bilmiş olurum. Benim öncelikli amacım paylaşmak değil aslında, paylaşımı belli makineler için kullanılabilir yapmak, bunu yapamazsan paylaşmamın bir anlamı kalmaz, iki win7 makineyi birbirine şifreli bağlamak zor değil ama benim isteğim, ortak bir sunucu üzerinden harici diskin kullanılması ve bu diske erişimin sadece bu iki makine tarafından sağlanması.
http://twitter.com/yusuFBrn

Ali İsmail Korkmaz, FENERBAHÇE Yıkılmaz!

cagriemer

Samba icin gorsel bir yonetim uygulamasi yok demistim ama az once su[1] yaziya denk geldim. Samba 4, Resara denilen bir uygulama ile kontrol edilebiliyormus. Deneme asamasindaymis ama is gordugunu soyluyor makalenin yazari. Suradan ayrintili olarak incelenebilir.[2]

[1] https://www.linux.com/learn/tutorials/579308-weekend-project-replace-active-directory-with-resara-server-and-samba4
[2] http://www.resara.org/

arpia

#7
En kötü/basit ihtimalle Webmin üzerinden yönetirsiniz. "Samba Webmin" şeklinde aratabilirsiniz.
Webmin'in kurulumu ve kullanımı çok kolaydır, gözünüzü korkutmasın.




Ek: Ubuntu'ya ulaşmasını istediğiniz bilgisayarlara iptables ile izin verip gerisini bloklamanızı tavsiye ederim.

krwlng

#8
@cagriemer, hemen inceliyorum sağolasın.
@arpia, sağol benim düşüncem de webmin'den yanaydı zaten, daha önce deneme amaçlı kullanmıştım kendi sistemimde, kurup denedikten sonra sonucu yazarım buradan.
http://twitter.com/yusuFBrn

Ali İsmail Korkmaz, FENERBAHÇE Yıkılmaz!

arpia

@krwlng, bütün süreci detaylandırır sanız hem pekişmiş olacak, hem bir çok kişi bundan faydalanacaktır. Kolay gelsin...

canosayan

Paylaşımı belirli makinalara açmak gibi bir noktaya gelince ve webmin ihtimalini düşününce samba biraz mantıksız geliyor bana.

Hani belki kullanmasını bilince samba güzeldir ama ufak bir ağ yapılanması için samba ayarları yapmak bu kadar karışık olmamalı. Madem böyle bir ihtimal düşünüyorsunuz neden samba yerine web server yada ftp server düşünmüyorsunuz?

Ben evdeki bilgisayarlara ubuntu kurduğumda hepsine openssh kuruyorum. aynı masada duruan iki diğer bilgisayarı ssh ile kontrol ettiğim oluyor. çok zaman dosya değiş tokuş işlemini de sftp üzerinden hallediyorum. öyle ki tablet üzerinde bile ftp server var (swiftp).
Bence windows7, samba ağ yapılanması webmin derdiyle uğraşmaktansa ubuntu makineye bir ftp server kurun. sonrasında sisteme giren her makine ile kolayca kurulum derdi olmadan verileri paylaşırsınız.

tamam belki samba daha güzeldir ama bence ftp protokolünü de kenara atmama lazım.
Chmod bizim işimiz.

arpia

Bu yapı için gayet mantıklı. Yalnız @caosayan sizin ev "LAB" ortamı gibi, kaç bilgisayar var o evde :)

krwlng

#12
@canosayan, Diğer sistemler için öncelik, sunucu üzerinden dosya alıp verme değil canlı paylaşım, yani sunucudaki harici disk üzerinde bulunan dosyalar yine sunucu üzerinde kalacak fakat bu dosyalar üzerinde işlem yapılacak farklı programlar ile, iki makine de çoğunlukla sunucudan hiç dosya çekmeyecek, bu yüzden ftp benim işime yaramıyor, ihtiyacım olduğunu düşündüğüm şeye direkt cevap veren şey samba olduğu için samba dedim.
Webmin çok detaylı ve gelişmiş bir yönetim sistemi, demosunu inceledim gayet kullanışlı, samba için de ayrıca bir ayar bölümü var. Kafama takılan bir durum var, CentOS üzerinde sunucu servislerinin yönetimi için bir arayüz uygulaması var, sanırım Redhat tarafından yazılmış, gördünüz mü bilmiyorum fakat gayet geçerli bir uygulama, aslında grafiksel arayüz düşünmüyordum ama centOS'daki bu uygulama benzeri veya aynısı Ubuntu için var mıdır diye de merak etmedim değil.

http://twitter.com/yusuFBrn

Ali İsmail Korkmaz, FENERBAHÇE Yıkılmaz!

if

@krwlng, bum (bootup-manager) ve sysv-rc-conf uygulamalarını kullanabilirsiniz.

krwlng

@if, sağolasın sysv-rc-conf uygulaması terminal üzerinden de çalıştığı için hoşuma gitti onu bir denerim. Ayrıca bu konuyu araştırırken çok faydalı bir sayfaya denk geldim, bilmeyenler için sunucu kurulumu ve yönetimi adına tam bir hazine sandığı niteliğinde, http://www.server-world.info/en/ kesinlikle bir kez girip inceleyin; sunucu harici bilgiler ile de gayet başarılı. Mesela samba'yı yönetmek için Swat isimli bir web arayüzü olduğunu bu sayfa sayesinde öğrendim.
http://twitter.com/yusuFBrn

Ali İsmail Korkmaz, FENERBAHÇE Yıkılmaz!

canosayan

Alıntı yapılan: arpia - 29 Haziran 2012 - 10:09:40
Bu yapı için gayet mantıklı. Yalnız @caosayan sizin ev "LAB" ortamı gibi, kaç bilgisayar var o evde :)


çok değil ya. sayıyorum
1 masaüstü
2 netbook
1 tablet

@krwlng yine araya gireyim. ben uzak sunucuları sisteme sftp ile bağlıyorum. onları da yer imi ekliyorum genelde. sanki sistemin parçaları gibi kontrol edebiliyorum. ama samba olursa okur bir de onu denerim.
Chmod bizim işimiz.

krwlng

Sunucuyu kurdum, masaüstü yöneticisi kurmadım, webmin yükledim, önce "secure server" hatası aldım bağlanırken fakat webmin.conf dosyasında değişiklik yapıp sorunu giderdim. Şuan düzgün bir şekilde bağlanıp yönetimi sağlayabiliyorum. Şunu söyleyebilirim ki Webmin para ile satılsa binlerce dolar edebilecek bir uygulama, her açıdan yeterli ve gelişmiş. Samba yönetimi için bir harici disk bağlayıp erişim ayarlarını yapacağım bugün detayları aktarırım. SSH ile bağlantı gayet geçerli, hatta bir ogg dosyasını mplayer ile ssh ile bağlanarak sunucu üzerinden çalmayı denedim gayet güzel sonuçlandı. Şimdilik böyle gelişmeleri ve yaşadığım sorunları aktarmaya devam ederim.
http://twitter.com/yusuFBrn

Ali İsmail Korkmaz, FENERBAHÇE Yıkılmaz!

krwlng

Sunucu ile ilgili şuan için bir sorunum yok gibi, ama farklı bir durum söz konusu. Şöyle ki, sunucu makine günde 3-4 kez istemcilerden belirleyeceğim bir tanesinin sabit diskindeki bir dizinin içerisini kontrol edecek ve sunucuda ki harici diskte bulunan aynı isimli dizin ile karşılaştıracak, değişiklikleri istemci bilgisayardan sunucuya şeklinde kopyalama yolu ile eşitleyecek. Böyle bir durumun günde 3-4 kez çalışması için Crontab kullanabilirim ama önemli olan bunu yapacak bir betik hazırlamak, bash programlamadan anlamadığım için bu tarz bir işlemi yapacak betik fikri olanlardan yardım bekliyorum, şimdiden teşekkür ederim. Gerekli gördüğünüz bilgileri isteyin ben size her konuda geniş bilgi verebilirim.
http://twitter.com/yusuFBrn

Ali İsmail Korkmaz, FENERBAHÇE Yıkılmaz!

cagriemer

Programlama kategorisinde BASH ana konusu altina tam olarak ne istediginizi anlatan bir baslik acarsaniz daha iyi olacaktir.

heartsmagic

@krwlng, isteğin çok kolay aslında. Çok az bash biraz rsync o kadar. Fakat @cagriemer'in söylediği gibi ayrı bir konu açılırsa çok faydalı olur.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

krwlng

Ayrı konu açmak aklıma geldi, fakat konunun devamı niteliğinde olduğu için vazgeçmiştim, ayrıca bir konu açarım bunun için, sağolun.
http://twitter.com/yusuFBrn

Ali İsmail Korkmaz, FENERBAHÇE Yıkılmaz!