[Çözüldü] bilgisayara canlı cd ile "hard" format atmak

Başlatan DechroS, 29 Haziran 2012 - 18:47:01

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

DechroS

live Canlı cd ile format atmayı biliyorum.
Yardım istediğim nokta şudur arkadaşlar; herhangi bir live canlı cd ile bilgisayarımı açıp, "hard" format atmak istiyorum.
Linux mint live canlı cd ile açıyorum. Gparted'i açıyorum. Sabit sürücümü buluyorum. Format at dediğim zaman format 5-10 saniyede bitiyor.

Ben hızlı format değil "hard" format atmak istiyorum. Fakat hiçbir seçenek yok.

Düzenleme Notu: Türkçe karşılığı bulunan kelimeler için İngilizcelerini kullanmayınız.

empax

http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=31187.0

Alıntı YapLow level format: Fabrika formatı olarak da bilinen bu yöntem ile hard diskinizdeki tüm mrb ve tablo bilgisi silinecek. Tüm bitler 0 olacak şekilde ayarlanacak. Böylece diskiniz ilk günkü gibi tertemiz olacak.

Alıntı YapLive CD ile çekebilir miyim bunu?
Alıntı YapEvet, yapabilirsin.
بسم الله الرحمن الرحيم
|ACEMİLER İÇİN İLK DURAK|Çözüldü|Kod etiketi|

DechroS

bu başlığı zaten görmüştüm hocam. forumda gerekli araştırmayı yaptım ama bilgi alamadım.

dediğim low level format değil, high level format. yani hard format.

genelde bilinen adıyla yavaş formattır.

burk

@DechroS bu "hard level format"ın "low level format"tan ne eksiği var acaba? :)

ekremsenturk

Gparted ile paneldeki disks  (veya aygıtlar ) bölümünden "disk label" seç ve ardından istediğin şekilde biçimlendir. Disk'in tertemiz olur. Windows'taki gibi "hızlı biçimlendir" ve ( sanırım ) "Tam biçimlendir" gibi bir seçenek yok Linux'ta. Bunun nedeni ise, disk'i sık biçimlendirmek, ve de özellikle tam biçimlendirmek, disk'in ömrünü oldukça kısaltabiliyor. Linux kullanıcılarında kötü bir alışkanlıkları, sık olarak disk yapılandırmasını değiştirmek veya yeni dağıtımlar denemek olduğundan, hem disk sağlığı nedeniyle ve de hem uzun süreler beklemeleri önlemek için, öyle bir seçenek bulunmuyor.

DechroS

@burk
low level format demek, hard diskteki her bir sektörü yeniden oluşturmak demektir. çok uzun zaman alır. çok tehlikelidir.
high level format ise sektörlere dokunmadan, sadece içlerini temizler.
quick format ise sadece dosyalara ulaşma yollarını siler. 10-15 saniyelik formattır. (kullanıcıya silinmiş gibi gösterir yani)

@ekremsenturk

hem özgürlükiçin de hem burada yardımlarınız için teşekkürler.
sürekli yeni dağıtım deniyorum. o yüzden hard diskim baya yavaşladı.
yeniden sistem kursam bile hızlanmıyor artık.

mesela ubuntu kendini kurarken bilgisayara önce format atıyor sonra kendini yüklüyor. ama attığı format quick fotmat. hiçbir faydası olmuyor.
bana biraz daha yavaş ve düzgün format atan program lazım. gparted ile dediğinizi yapsam yeniden performans artışı kazanır mıyım?

harddiskim ilk günkü gibi hızlı olur mu?

ekremsenturk

Disk'inde bir arıza yoksa, disk'in tertemiz  olur. Kendi disk'imde şimdiye kadar hiç bir yavaşlama yaşamadım. Ama önce Bios'sa gir ve S.M.A.R.T ile disk'ini bir denetle.  Disk'in kendisinde bir arıza ( Bad sector ) oluşmuş ise, düzeltilir veya en azından rapor edilir.

DechroS

sık sık hdtune pro ile bad sector taraması yapıyordum, bad sector oluşmamıştı harddiskte. zaten laptop bir kaç aylık, daha yeni aldım.
gparted ile dediğinizi yapacaktım fakat yukarıda @empax ım da söylediği zero fill yöntemini uyguluyorum.

canlı cd ile açtım, harddiskleri unmount ettim, sudo komutuyla zero filli başlattım. fakat harddisk 500 gb olunca çok uzun sürüyor. tahminim en az 6 saat beklemem lazım.
çünkü tüm harddiski "0" ile doldurmak demek, zaman açısından 500gb lık veri kopyalamak demektir.

en azından bu şekilde sorunumun çözüleceğine inanıyorum.

zero fill işleminden sonra 250gb lık bölüme win7, kalan 240 gb lık bölüme ubuntu kurmayı düşünüyorum temizce.
(önce win7 yi sonra ubuntu yu kuracağım ki grub konusunda sorun çıkartmasın bana)

raspacı

Shred kullanarak diskine istediğin sayıda geçişle rastgele 1-0 değerleri yazdırırsın. Tamamen temizlemiş olursun. uzun sürer verdiğin sayıya göre.
shred -n 25 /dev/sda3 ile sda3 ü temizlersin. dev/sda ile tüm diski süpürürsün. Yalnız dikkatli ol shred kullanırsan o diskteki sildiğin verilere geri dönüşüm yazılımlarıyla ulaşman bile zordur.
nereye gidersen git kendini de götürürsün.

DechroS

sudo ıf=/dev/zero of=/dev/sda bs=1M

peki bu komutun anlamını biliyormusunuz? bilgilerimde yanlışlık olabilir. ben şu anda bunu uyguluyorum.

bir de, tüm harddiski rastgele 1-0 larla mı doldurmak daha iyi temizler yoksa tamamını 0 ile mı doldurmak?

raspacı

O komutu bilmiyorum, shred için ise kesinlikle güvenlidir diyebilirim. Güvenmezsen de -n değerindeki sayıyı artırırsın. 1 veya 0 konusundan ziyade bunu söyleyebilirim.
nereye gidersen git kendini de götürürsün.

DechroS

teeşekkürler. sayenizde her gün yeni bir şey öğreniyorum.

NightBlue

Alıntı yapılan: DechroS - 30 Haziran 2012 - 14:56:51
sudo ıf=/dev/zero of=/dev/sda bs=1M

peki bu komutun anlamını biliyormusunuz? bilgilerimde yanlışlık olabilir. ben şu anda bunu uyguluyorum.

bir de, tüm harddiski rastgele 1-0 larla mı doldurmak daha iyi temizler yoksa tamamını 0 ile mı doldurmak?

Bu komut hard diskinizi fabrika çıkış ayarınıza getirir.Ama sudo ıf=/dev/zero of=/dev/sda bs=1M değilde dd if=/dev/zero of=/dev/xxx bs=1M şeklinde olmalıdır.Ve ya sudo dd if=/dev/zero of=/dev/xxx bs=1M Bu komut low level format uygular

DechroS

sudo dd if=/dev/zero of=/dev/xxx bs=1M

değilde

sudo dd if=/dev/zero of=/dev/sda bs=1M

kodunu kullandım ne gibi farklılık olabilir? ne gibi sorun olabilir?

cahilliğime verin.

ersinkandemir

Bence o "xxx" değişken olduğunu göstermek içindir. Sizin uyguladığınızda bi' sorun olduğunu sanmıyorum.
Where there's a shell, there's a way.