[Çözüldü] repair komutu nedir?

Başlatan sidefix, 25 Haziran 2012 - 17:31:52

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

sidefix

Merhaba arkadaşlar, hp pavilion dv-5 serisi laptopumda dizüstü bilgisayarımda windows 7 ile birlikte ubuntu kullanıyorum. Açılış esnasında ubuntuyu boot edince başlatınca bazen takılma oluyordu ancak birkaç dakika sonra "r for repair" vs.... gibi bir seçenek veriyordu ve problemim çözülüyordu. Ancak artık öyle bir seçenek de vermiyor boot edince açılırken takılıyor ve öylece kalıyor. Tek müdahale şansım boot etmek başlatmak istediğim ubuntu versiyonunu seçmeden önce command line komut satırını açmak. repair Onarım için bir komut var mı?

Bu arada kurtarma kipi (recovery) seçeneği de çalışmıyor.

Düzenleme Notu: Türkçe karşılıkları olan kelimeler için İngilizce kullanmazsanız memnun olurum.

arpia

Merhaba @sidefix,
Şimdi "boot" etmeden önce dediğiniz için tam anlamadım ama, Linux altında aradığınız komut fsck, windows için chkdsk.

if

@sidefix, canlı cd/usb ile açıp sudo fdisk -l
sudo blkid
sudo mount -t ext4 -o defaults /dev/sdaN /mnt
cat /mnt/etc/fstab
komutlarının çıktısını alabilir miyim? 3. komutta /dev/sdaN yerine Ubuntu'nun kurulu olduğu bölümin numarası ne ise onu yazmalısınız. /dev/sda3, /dev/sda1 gibi.

Konuyu taşıyorum.

sidefix

önce işletim sistemini seçiyorum ubuntu olarak. GNU GRUB version 1.99-12ubuntu5 başlığı altında
ubuntu, with Linux 3.0.0-20-generic
ubuntu, with Linux 3.0.0-20-generic (recovery mode)
Previous Linux versions

şeklinde 3 seçenek var ki üçü de çalışmıyor. bunların altında da "e" to edit the commands "c" for a command-line diye seçeneklervar tek çalışan bu command line. buraya da fsck komutunu girince "unknown command" diyor.

@if cevap ve taşıma için teşekkürler. şu an cd-usb olmadığından söylediğinizi yapamıyorum. en kısa zamada deneyeceğim.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 25 Haziran 2012 - 20:54:42

canlı cd ile yukarıdaki komutlar kullanılarak sorun çözülmüştür. yardımcı olan arkadaşlara teşekkür ederim.

cagriemer

Cozulen basliklarin etiketlenmesi; cozuldukonusu

if

@sidefix, yukarıdaki komutlar sorunu çözmez ki... Onların dışında bir şey mi yaptınız?

sidefix

@if , "fsck" denedim önce. daha sonra başlatma esnasında takılma olduğunda çıkmayan "r for repair" şeklinde bir seçenek çıktı. sanırım canlı cd kullandığım için bu seçeneğe ulaşabildim. sanırım sorunum ntfs dosya sistemi ile ilgili. ubuntu onarım için ntfs dosya sistemi içindeki dosyalara ulaşamadı sanırım. çünkü canlı cd ile onarımı gerçekleştirdikten sonra ubuntu içinden windows dosyalarıma ulaşamıyorum. daha önce sorunsuz ulaşıyordum. ayrıca windows da açılıyor ve tüm dosyaları görebiliyorum. yani hdd de bir sorun yok gibi. bu problemi çözmeye uğraşıyorum eğer çözemezsem başka bir konu açıp biraz da oradan başınızı ağrıtacağım.

if

@sidefix, eğer sorunlu bölüm NTFS dosyalama ürünü kullanıyorsa Ubuntu'dan değil, Wİndows'tan yapmanız gerek.

sidefix

@if sanırım öyle olsa gerek. ubuntu hdd de kayıtlıydı ve oradan kurmuştum. bir süre sorunsuz kullandım ve windows dosyalarıma da ulaşabiliyordum. ama artık ulaşamıyorum ubuntu içinde hiç göremiyorum. neyse bir de windows içinde bir hata taraması yapacağım. bu başlıktaki konuyu da daha çok dağıtmayım. cevap için teşekkürler.