temiz kurulum

Başlatan mootaph, 23 Haziran 2012 - 14:10:05

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

mootaph

merhaba arkadaşlar, temiz bir ubuntu kurulumu için ne yapmak gereklidir. daha önceki deneyimlerinden biliyorum ki, yeniden kurulum yaparken bazı şeyler kalıyor. grub gibi mesela. ancak ben içine atom bombası atılmış bir makine istiyorum ve ubuntuyu tertemiz yeniden kurmak istiyorum. teşekkürler.

arpia

Bütün işletim sistemlerinde de geçerli olarak, kurulum sırasında kurulum yapacağınız bölümü yeni oluşturmak yada bölümde değişiklik yapmadan kurarken o bölümü biçimlendirmek temiz bir kurulum olacaktır. **Dikkat veri kaybına sebep olacaktır.
Eğer hiç bir veriniz yok ise ve sadece Ubuntu kullanacaksanız diski otomatik yapılandırmasını seçebilirsiniz (Bütün diski kullanır). --> Tertemiz kurulum sağlayacaktır. **Dikkat veri kaybına sebep olacaktır.

tefoski

- Bilgisayar disklerini formatla,
- tertemiz olsun,yanlış mı anladım bilemiyorum,
- Ubuntu cd - gparted programı veya uygulamalar - sistem araçları - disk aracı ile,
- bilgisayar disklerini formatlayabilirsin ...

kolay gelsin
BirDost

mootaph

peki kuruluma başlamadan önce diski biçimlendirmek, mesela 150 gb diski 50 gb ve 100 gb gibi bölmenin faydası, zararı nedir? ubuntu da böyle bişeye gerek var mıdır? bölümlerden biri ev oluyor mesela ama sistem o ev klasörünün içine, bilgisayara kurulan programların dosyalarını kopyalıyor gizli dosyalar halinde.

heartsmagic

Bölümlemeleri farklı yapmanın ne zararı vardır ne de yararı senin durumunda. Tamamen tercihe ve ne yapacağına bağlı. Sadece Ubuntu olacaksa tek bölüm bile olur. Ubuntu ve yanına bir işletim sistemi daha istiyorsan iki bölüm olacak. Tabi takas alanı da olacağı için aslında bölüm+1 olacaktır. Bir de yedek bölüm falan dersen oldu sana dört bölüm. Ne yapacağına bakıyor kısacası olay.

Ev bölümlerden biri değil, eğer ayrı yaparsan bölümlerden biri olur. Eğer ayırmazsan Linux üzerinde her şey tek bölümde olur, onun adı da kök bölümdür ve "/" ile gösterilir. Gizli dosyalar dediğin ayar dosyalarıdır ve onlar senin ev dizininde olur. Uygulamaların kendisi ev dizininde değildir yani.
http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php/Linux_Dosya_Sistemi_Hiyerar%C5%9Fisi

Ayrıca, sistemi yeniden kurmak temiz kurulum demektir. Zira kök bölüm biçimlendirilir. Grub'un kalması diye bir şey de söz konusu değil, yeni kurulan sistem Grub'u da tekrar kuracaktır.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

mootaph

benim kişisel dosyalarım ev klasöründe resimler, müzikler mesela. farz edin ki sistem çöktü, zarar geldi bir şey oldu. eğer ben diskimi bölmessem tek bir bütün halinde kalırsa her hangi bir felaket durumunda kaybetmezmiyim kişisel dosyalarımı? demek istediğim aslında şu windowstaki -c, -d olayı. -d ye atıyoruduk önemli şeyleri. format atılacağında da sadece -c yi formatlıyorduk. ubuntuda öyle bir şey söz konusu değil mi? her şey root'un altında olduğu için her halükarda sisteme bir şey olursa önemli dosyaları mı kayıp mı edceceğim?

bytan

Şayet kurulum sırasında /home bölümü olarak ayrı bir disk bölümü belirtirsen, kök dizini biçimlendirdiğin zaman /home bölümün ayrı disk bölümünde bulunduğu için bahsettiğin gibi sistemi elde etmiş olursun.

Bu arada sistem çökse dahi, canlı cd ile verilerini yedekleme imkanın her zaman için var.
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

heartsmagic

Alıntı yapılan: mootaph - 23 Haziran 2012 - 16:18:45
benim kişisel dosyalarım ev klasöründe resimler, müzikler mesela. farz edin ki sistem çöktü, zarar geldi bir şey oldu. eğer ben diskimi bölmessem tek bir bütün halinde kalırsa her hangi bir felaket durumunda kaybetmezmiyim kişisel dosyalarımı? demek istediğim aslında şu windowstaki -c, -d olayı. -d ye atıyoruduk önemli şeyleri. format atılacağında da sadece -c yi formatlıyorduk. ubuntuda öyle bir şey söz konusu değil mi? her şey root'un altında olduğu için her halükarda sisteme bir şey olursa önemli dosyaları mı kayıp mı edceceğim?

Sen sistem dosyaları dedin ama kişisel dosyalar değil. Windows benzetmesinden yola çıkacak olursak durum yine senin söylediğin gibi değil. C, D olayı Windows'un marifeti değil ki, diski bölenin marifeti. Şimdi sen D bölümünü oluşturmazsan Windows'ta kişisel dosyaların, önemli bilgilerin nerede tutulacak? C'de. Sistem çökerse ne olacak peki?

Linux tarafında sistem çökmesi olsa bile her türlü erişirsin o dosyalara @bytan'ın söylediği gibi.
İkinci seçencek /home bölümünü ayrı bir bölüme bağlamak yine @bytan'ın söylediği gibi.
Üçüncü seçeneğin ise ilk paragrafta anlattığım diski bölenin marifeti. İstiyorsan tüm Linux dağıtımlarından bağımsız bir bölüm rahatlıkla açabilirsin disk üzerinde. İster ext4 yaparsın sadece Linux dağıtımları görür, istersen NTFS yaparsın hem Linux dağıtımları hem Windows görür.

Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.