Ubuntu'da Bant Genişliği Tahsisi

Başlatan senkul, 31 Mayıs 2012 - 02:25:50

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

senkul

Merhabâ ;

Daha evvel burada "Qbittorrent çalışırken Chrome duruyor" başlıklı bir konu açtık. Orada da bahsetmiştik, Qbittorrent ve Transmission'da indirme ayarlarını 50 Kb/sn'nin üstüne çıkarırsak Web tarayıcıları çalışmaz oluyor, Web'de gezinilemiyor diye.

Şimdi, verilen cevaplarda bunun bant genişliğiyle alakalı bir durum olduğu söylenmişti. Bizim de şöyle tecrübelerimiz var :

Firefox'ta olsun, Uçbirim'de ve başka uygulamalarda olsun  zaman zaman (P2P programlarında da zaman zaman ama bir kaç saniyeliğine) indirme yaptığıımız sunucunun müsade ettiği kadarıyla da olsa 125 Kb/sn'leri görüyoruz. Bu bize çıkabileceğimiz azami sınırı gösterse de ikinci bir tecrübemiz başka bir şey diyor :

P2P programlarında düşük alternatif hız sınırlamasından yüksek hız seçeneğine geçildiği anda bir kaç saniyeliğine de olsa 200 Kb/sn'lere yaklaşan bir hız okunuyor. Kimi zaman da yukarda anılan sair (P2P olmayan) programlarla da karşı sunucu müsaitse 150lere ve hatta üstüne çıkan bir indirme yaşanabiliyor.

1) İnternetimizin "ortalama" bant genişliğine nasıl karar vermeliyiz ?
2) Herhalde ana sorumlu (tek olmasa da) ethernet kartı ve modem olduğuna göre ve modem de 1Mbit olduğuna göre ethernet kartının izin vereceği bant genişliğini nasıl tespit edebiliriz ?  (ki o da 10/100 olduğuna göre sanırım 1 Mbit oluyor)

(Sadece Ram'lerimin marka, model ve çalışma hızlarını öğrenebilmek için Yazılım merkezinden kurduğum programlar donanımımın neredeyse renklerini bile söyleyek ama soruma cevap veremediler ve kaldı. Sistem gözlemcisi sadece bellek miktarını ve işlemciyi veriyor.)

3) Sanırım Ubuntu'da sistem bant genişliğini programlara belli bir politikayla dağıtıyor. Biz bu bant genişliğini istediğimiz zaman nasıl belli programlara belli miktarda tahsis ederiz ?  Bu bizim, makinede başka hiç bir şey çalışmazken P2P programlarında yukarda bahsettiğimiz mümkün indirme hızı değerlerine ulaşmamız için yapabileceğimiz bir şey midir ?

4) P2P programlarında akla gelebilecek bütün ayarlarla (biraz da bilerek, ama tam bilmiyoruz) oynamamıza rağmen 100 Kb/sn ortalama değerini hiç aşamadık. Zaten ikinci bir dosya daha iniyorsa o 100 Kb da bölünüyor. Ama biliyoruz ki, karşıdan parça yollayan eşler (eş mi deniyor ?) çok daha hızlı indirebilmek için yeterli. Daha geniş bant aralığında 700 Mb'ı 30 dakika ortalamayla indirebiliyor tanıdıklar. P2P programlarında neler nasıl ayarlanmalı ? Doyurucu bir klavuz var mı ?

Özet : 125 - 200 Kb/s aralığında değerlere başka zaman ve programlarla ulaşabilinirken P2P progranlarında neden 100 civarı takılıp kalıyoruz ?

Ayrıca bilen bir arkadaş, Ubuntu'da (11.10 ve 12.04 farketmez) rahat bir kullanım için gereken donanım değerlerini söyleyebilir mi ? Bunu ikinci bir soru haline de getirirsek, yukarda andığımız değerlerde yani125 Kb/s üzeri indirme yapmak ve aynı zamanda da tarayıcı kullanmak yanında belki Banshee açsak donanım kabiliyetinin asgari ne olmasını tavsiye edersiniz ? (Birinci şıkta, "Ubuntu, şu kadar işlemci, şu kadar Ram olmadan olmaz arkadaş, kasar.." sorduğumuz o.)

Yıllardır iyi derecede bilgisayar kullanıp sistem yavaşlığından yorulunca aldığımız bilgisayarımız üç yıl sonra yetmez oldu. Soracak pek kimsemiz yoktu, öğrendiğimiz kadarıyla, nettede araştırıp okuyarak üç yıl evvel Ankara fiyatlarıyla 550 Lira gibi bir alet almıştık (sadece kasa ve içindekiler). Kendimiz birleştirmiştik. Eldeki imkanla olabilenin en iyisiydi. Şimdi artık âbî (belki de amca :) ) olduk, hızlı bir şey almamız lâzım. Ubuntu'yu en iyi siz bilirsiniz. Bütün tavsiyeleri bekleriz.

İyi insan olabilmek için ne yapmalı ? Dahası iyi insan nedir ? Kim düşünür ki bunu...

cagriemer

1) http://www.linode.com/speedtest/ adresinden size en yakinda bulunan dosyayi (Turkiye icin Londra), bilgisayarda interneti kullanan baska bir program calismiyorken indirin. Indirme bittiginde ortalama bir hiz degeri verecektir. Bu cok yuksek ihtimalle baglanti hizinizdir. Yine ayni sekilde http://www.speedtest.net adresinden size cografik olarak en yakin sunucuyu secerek birkac kez testi tekrarlayin ve ortalama degeri alin. Eger ilk seferdekiyle uyusuyorsa ki cok az farkedecektir tahminimce, baglanti hiziniz o degerdir. Bazi programlarda okudugunuz anlik degerler sizin gercek hizinizi vermez.

2) 10/100 seklinde ifade edilen deger ethernet kartinizin 100 Mbps hiza kadar cikabilecegini anlatiyor ki bu zaten anladigim kadariyla sizin icin yeterli bir deger.

3) Belli programlara belirli hiz degerleri vermek istiyorsaniz mutlaka firewall tarzi bir uygulama arayacaksiniz. Ethernet aygiti icin (program ayrimi yapmaz) bu isi yapan wondershaper var sanirim. Fakat aradiginiz sekilde uygulama bazinda calisan ve kullanimi ogrenme gerektirmeyecek bir program varsa ben bilmiyorum. Diger turlu hangi programin hangi porttan cikis yaptigini biliyorsaniz iptables, shorewall gibi secenekleriniz mevcut.

4) Esler ne kadar hizli gonderirse gondersin siz kendi hiz limitinizin uzerine cikamazsiniz. Eger baglantiniz 1Mbps ise bu teorik limit 125KB/s'dir. 1Mbps hizla 30 dakikada 200-225 MB civari indirme yapabilirsiniz. 700MB dosyayi 30 dakikada indirebilen baglanti 3Mbps civarindadir.

Ubuntu icin onerilen minimum islemci hizi 700MHz, minimum bellek 512MB, minimum disk degeri de 5GB'dir. Kendi tecrubeme dayanarak, 1.5GHz islemci, 1GB bellek ve 15GB disk ve 3-4Mbps baglanti ile istediginiz islemler icin hic sorun yasamazsiniz.


senkul

#2
:)

AMD Athlon 64 x2 çekirdek 4200+ (2.2 Ghz) işlemci, 800 Mhz Fsb, 1Gb Kingston bellek (Ubuntu 765 Mb diyor ve öyle kullanıyor), 120 Gb disk (65'i Ubuntu'da)  ve vaadedilen değeri itibariyle 1 Mbit bağlantıyla (ki bu ortalama 0,8'lerden aşağıda seyreder) durum yukarıdaki gibi :)

Biz ise en az iki kat hızlı olmasını tasarladığımız bir işlemciye (ki nasıl birşey olmalı bilmiyoruz), 3 Gb, olmadı 2 Gb belleğe terfî etmeyi düşünüyoruz. İnşallah ana kartımız 800 Mhz'in üstüne çıkar da ikisini de öyle yaparız. Win'deyken hızaşırtmayla ilgili yazılımlarla basitçe saat hızlarını artırabiliyorduk. İşlemci için Wiki'de hız aşırtmayla 3,2 Ghz gibi değerler geçiyor. Ama Ubuntu'da nasıl ki acaba  ? Belki bu para sıkıntısında donanım yenilemeyi erteleyebilirdik bu yolla. Gerçi sistem izleyiciye bakılırsa sadece Chrome belleğin %60'ını kaplıyor bizim 7-8 sekmemizle ya... N'apılabilir acaba... Bu arada Ubuntu 32 bit, 11.10.


Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 31 Mayıs 2012 - 09:35:14

Söyle de bir bilgi verelim ;

Diğer başlıkta (Qbittorrent Çalışırken Chrome Duruyor) bahsettiğimiz mesele itibariyle şimdiki durumu sınarken farkettik ki, Qbittorrent çalışır ve ortalama 90 kb'larla indirirken, açık olan sistem gözlemcisinde görünen kullanılan bellek miktarı değişmiyor.

Crome zaten 748 Mb olan belleğin 630 Mb kadarını kullanıyor bu da % 85'lere takabül ediyor. Qbittorrent dediğimiz durumda göstergeyi etkilemiyor. Tabii bir yanda da takas alanı var ve toplamı 765 Mb.

Bizim donanım yükseltmekteki maksadımız sistemin yavaşlaması, bir müddet sonra tıkanıp kalması (ki  sistemin açılışından kısa bir süre de de olabiliyor çoğu kez) ve Win'de olduğu gibi sık sık yeniden başlatma ihtiyacındandı. Tabii bant genişliğinin yanında sistemin de yetmediği zannı vardı Chrom'un Qbittorrebt'le çakılıp kalmasında. Ama bu son tespit düşündürdü.

E tabii, bir belgeyi Libreoffice ile açarken 30 sn, Yazılım merkezini açarken 1,5 dk, Dash dediğiniz sol üstteki hızlı menüyü açarken 20 sn beklememek için donanım değişecek ya da hız aşırtılacak. Ama anlayamadığım, 2,2 Ghz vs, yukarda andığımız donanımla durum bu, sizin donanımınız 1,5 Ghz ve 1 Gb bellek. Mesele sadece indirme değil. Sizde durumlar nasıl ? Yazılım merkezi kaç saat sonra açılıyor ? Bunu soruyorum çünkü bir tuhaflık var ve anlayamıyorum.
İyi insan olabilmek için ne yapmalı ? Dahası iyi insan nedir ? Kim düşünür ki bunu...

heartsmagic

Genel olan sorundan bahsedelim. Şöyle ki, aslında o donanım Ubuntu'ya yeter. Evet çok hızlı olmaz ama ne bileyim Ana Seçke'nin açılması falan 20 saniye sürmemeli. Yazılım Merkezi ayrı, o biraz hantal cidden. Benim pek elim gitmiyor mesela. Açılana kadar az sabır göstermek gerekiyor. Libreoffice ve Openoffice'lerin açılış hızları da ne yazık ki hep ortalamanın altındaydı. Farklı nedenlerden dolayı oluyor bunlar. Yazılımın kendisinden, X'in doğal yapısından falan. Yeni umudumuz Wayland ile arayüzdeki hızın biraz daha artacağını düşünüyorum.

Şu durumda elindeki sistemin bence bir sorunu var, özellikle de grafik kartı sürücüleri tarafında. Zira Ana Seçke'nin açılmsı 20 saniye sürmemeli. O konuyu farklı bir başlıkta dile getirebilirsin belki.

Bu başlık için sorduğun şeyi de trickle denilen küçük uygulamayla yapabilirsin. Uçbirimden çalışır, kurduktan sonra:

sudo trickle -d 100 -u 50 qbittorrent

gibi bir komutla hız sınırlaması yapabilirsin.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

heartsmagic

Sistem ile ilgili iletileri ayırdım:
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=33993.0

Bir süre sonra bu iletimi de sileriz. Bant genişliği sorunu ne durumda şu an?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.