[Çözüldü] gma500

Başlatan sbaba, 13 Mayıs 2012 - 19:26:00

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

sbaba

Ekran kartımı 10.10 da çalıştırdım. Ancak 12.10 kuramıyorum. Daha kurulum ekranında sorunlu. Aşağıda bilgi çıktısı var. Ne yapabilirim?
Daha önceki kurulumu şu *bağlantıda bağlantıda anlatmıştım: http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=24648.0
İlgilenen olursa teşekkürler.

s@s-X300-L-ARW6T:~$ lspci | grep VGA
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation System Controller Hub (SCH Poulsbo) Graphics Controller (rev 07)
s@s-X300-L-ARW6T:~$ glxinfo | grep render
direct rendering: Yes
OpenGL renderer string: Mesa DRI Intel(R) GMA500 20081116 - 5.0.1.0046 x86/MMX/SSE2
s@s-X300-L-ARW6T:~$ xrandr
Screen 0: minimum 320 x 200, current 1366 x 768, maximum 1366 x 1366
LVDS0 connected 1366x768+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 256mm x 144mm
   1366x768       60.0*+
SDVO-1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
s@s-X300-L-ARW6T:~$ /usr/lib/nux/unity_support_test -p
bash: /usr/lib/nux/unity_support_test: Böyle bir dosya ya da dizin yok
s@s-X300-L-ARW6T:~$ /usr/lib/nux/unity_support_test -p --compiz
bash: /usr/lib/nux/unity_support_test: Böyle bir dosya ya da dizin yok
s@s-X300-L-ARW6T:~$ jockey-text –list

Düzenleme Notu: Komut ve çıktıları için [code][/code] etiketi kullanınız. Yazım kurallarına dikkat ediniz.

if

@sbaba, o kullandığınız PPA 12.04'e destek vermiyor. Daha doğrusu Intel'in kendisi destek vermiyor bu ekran kartı için. Yapmanız gereken 12.04 ile gelen açık kaynak sürücüyü ve Ubuntu-2D oturumunu kullanmak. O PPA'yı silin ve yüklemeye çalıştığınız bir paket varsa kaldırın.

https://wiki.ubuntu.com/HardwareSupportComponentsVideoCardsPoulsbo

Yukarıdaki bağlantıda ne yapmanız gerektiği anlatılmış.

sbaba

cevabınız için teşekkür ederim.
ancak ben sıfırdan 12.04 ü kurmak için live cd yi dahi kullanamıyorum.
ekranda yarı görüntüler oluşuyor.
10.10 la devam ediyorum şimdilik. yukarıdaki çıktı 10.10 a ait.
sanırım yapacak bir şey yok.

zeitgeist

Aynı sorunla ilgili farklı başlıklar açmayalım. Diğer başlığı sildim.

12.04 cd den çalıştırırken dahi ekran bölünüyor demişsin. Eğer kurulum yapmaya çalıştığın medyanın -usb, cd...v.b- sağlıklı çalıştığına eminsen benim tavsiyem Ubuntu Alternete iso kalıbını indirip onunla 12.04 yüklemen.
Özgürlüğü ne kadar anlarsan o kadar az sahip olursun. John Fowles

heartsmagic

Ayrıca kurulumdan önce nomodeset de denenebilir.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

sbaba

evet kurulum sorunu değilmiş.
Düzgün bir external cd okuyucu ile gayet güzel kuruldu.

Ancak açılınca sadece siyah bir ekran var.
bir önerisi olan var mı?

if

@sbaba, bir önceki iletimde verdiğim bağlantıdaki "PSB-GFX drivers" başlığı altından faydalanmanız gerek. Eğer İngilizce bilmiyorsanız, ben anlatayım.

sbaba

zahmet olacak. teşekkürler

if

3.0 sersi çekirdeklerle beraber sürücü psb_gfx olarak daha sonraki çekirdeklerde de gma500_gfx olarak adlandırılmaya başlanmış ve 3.3.4 çekirdeğine herhangi bir parametre eklemeden sürücü çalışıyormuş.

12.04'de psb_gfx sürücüsü bulunmaktaymış fakat yüklemese sırasında siyah ya da renkleri birbirine geçmiş bir ekranla karşılaşılabilirmiş. Düzeltmek için ctrl+alt+f1 ile tty1'e düşüp sudo service lighdm restart komutunu vermek yeterliymiş.

Yükledikten sonra, yine siyah bir ekranla karşılaşırsanız gksudo gedit /etc/default/grub ile açacağınız belgede bulunan GRUB_CMDLINE_DEAULT="quiet splash" satırını GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet console=tty1 acpi_backlight=vendor acpi_osi=Linux mem=896mb" şeklinde dğiştirip sudo update-grub komutunu girebilirsiniz. Forumdaki çekirdek parametreleri konusunda güzelce anlattım bu işi:)

Bu yol işe yaramazsa diğer yolları da anlatayım.

sbaba

olay çözülmüştür.
eline sağlık.
artık buraya bizim de bir katkı koyma zamanımız geliyor anlaşılan :)

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 17 Mayıs 2012 - 11:07:12

bir de her başlangıçta aynı şeyi yapmaktan nasıl kurtulacağız.

heartsmagic

@sbaba, eğer @if'in anlattıklarını yapıp Grub'u güncellediysen her seferinde yapman gerekmez.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

sbaba

sorun çözüldü. :)
sanırım 3D hızlandırıcı olmayacak. ama böyle de çok iyi oldu.