[Çözüldü] Ubuntu 12.04 Siyah Ekran

Başlatan gunay121, 07 Mayıs 2012 - 22:41:40

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

gunay121

Arkadaslar merhabalar,

Linux ubuntu kullanmaya yeni basladim. Dun kurdum bugun 2 hic bir sorun yoktu :)
Simdiki problemim 30 dk kadar once pc yeniden baslattim ve isletim sistemi birdaha acilmadi.

tam isletim sistemini yuklemesi gerekirken ekran siyah oluyor ve oyle kaliyor. hic bisey islemiyor. ayrica farketmissinizdir turkce karakter kullanamiyorum bunun nedeni de klavye usb olmasi ve acarken dil secememem. su anda isletim sistemini dvd den calistiriyorum.

biraz arastirdim siyah ekran adinda ama benim gibi bir problemle karsilasmadim. ucbirim(terminal) acabiliyorlar ekran sihay iken denedim bende birsey olmadi. acil yardimlarinizi rica ediyorum yoksa lanet olasi xp gecmek durumunda kalicam ama ubuntuyu cok sevmistim.

Tesekkurler,
iyi calismalar.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 07 Mayıs 2012 - 23:15:34

reset atınca kurtarma kipi seçeneği gelıyor ancak klavye usb oldugundan kurtarma kıpıne gıremıyorum. Kurtarma kıpı secenegı gelmeyıncede ekran kararıyor oyle kalıyor. Kurtarma kıpıne cd ıle boot ettıkten sonra kurulu olan surucuye mudahele edemezmıyız?

zeitgeist

Sistem bu hale gelmeden önce neler yapmıştın? Güncelleme, sürücü kurulumu...v.b

Ubuntu açılış medyasıyla sistemi açıp sürücülere müdehale edilebilir.
Özgürlüğü ne kadar anlarsan o kadar az sahip olursun. John Fowles

gunay121

daha önce güncellemeleri yapıp yeniden başlatmıştım bir problem olmadı. Yeniden başlatmadan önce herhangi bir sürücü kurma ya da güncelleme yapmadım.

Ancak ilk kurulumu yaparken takas alanının amacını anlayamamış 20 gb oluşturmuştum öğrenince silip tekrar 1 gb takas alanı oluşturdum. Bunun neden olacağını sanmıyorum. Kurtarma kipi ile açarsam oradan ne yapmam gerekecek? Ya da cd ile boot edersem nasıl bir müdahele de bulunmam gerekiyor? Yani apache kurulumu vs yapmıstım tekrar uğraşmak istemiyorum. Windowsda onarma varsa ubuntuda her türlü kurtarma vardır diye tahmin ediyorum.

heartsmagic

Her türlü kurtarma var tabi ama bu onarım veya geri dönüş şeklinde değil. Sistemi irdelemek için en azından uçbirime düşüp klavye desteği lazım. USB klavye çalışmıyorsa başka bir klavye bulma şansın var mı? Aksi takdirde Canlı CD ile sisteme doğrudan bir müdahale yapabilsek bile sorunu anlayamadıktan sonra ne yapacağımızı bilemeyiz.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

gunay121

şu anda işteyim akşam klavye ayarlıcam. Kurtarma kipine girince buraya yazarım. Teşekkürler

heartsmagic

Kurtarma kipinden ziyade sistemi normal şekilde açmaya çalış ancak Grub ile sistemi başlatmadan önce e tuşuna bas ve çekirdek satırındaki quiet ve splash parametrelerini sil, ctrl+x ile aç sistemi. Nerede takılıyor diye görmeye çalışalım.

Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

gunay121

merhabalar, kurtarma kipi seçeneği gelmiyor. Dediğiniz yere nasıl gireceğim?

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 08 Mayıs 2012 - 22:33:47

sanırım oldu. şu anda ekran siyah ve root@gunay..... Komut yazma ekranı geldi. Ubuntu hakkında hiç bilgim yok. şu anda ne yapacağıım?

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 08 Mayıs 2012 - 22:54:50

şu anda şunu farkettim ekran siyah olunca enter tuşuna bastım ve şu yazıyor. Ntfs-3g bağlanırken bir hata oluştu. Bağlamayı atlamak içln s'ye ya da el ile kurtarma için m'ye basın ben m'ye basıncada siyah ekranda komut yazacagım yerın tam ustunde şu yazıyor. Filesystem check or mount failed. A maintenance shell will now be started. CONTROL-D will terminate this shell and continue booting after re-trying filesystem. Any further errors will be ignored. Bunun altındada root@gunay-G31M-ES2L: 

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 08 Mayıs 2012 - 23:02:46

seçeneklerden S'ye bastım ve bir kez daha hata verdi tekrar s ye bastım açıldı işletim sistemi. bu sorun neyden kaynaklanıyor. tekrar kapatmaya korkuyorum :)

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 09 Mayıs 2012 - 00:02:39

Son durum şu şeilde:

Ekran siyah olunca enter tuşuna basıyorum ve şu yazıyor.
Ntfs-3g bağlanırken bir hata oluştu.
Bağlamayı atlamak içln s'ye ya da el ile kurtarma için m'ye basın.

S'ye basıyorum tekrar buna benzer bir yazı cıkıyor tekrar S'ye basıyorum ve bilgisayar açılıyor. Her zaman böyle açamam heralde eninde sonunda bir problem çıkarır. Bu problemi çözebilirsek çok iyi olur.

zeitgeist

Son zamanlarda disk yapılandırmalarıyla ilgili bir değişiklik yapmış mıydın?

sudo fdisk -l
cat /etc/fstab
sudo blkid

çıktıları nedir?

gunay121

Evet yaptım. daha önce de belirttiğim gibi ilk kurulumu yaparken takas alanının amacını anlayamamış 20 gb oluşturmuştum öğrenince silip tekrar 1 gb takas alanı oluşturdum. Sonra 20 gb lık alanıda biçimlendirip fstab olarak ayarladım ama yanlışlık olabilir.

İstediğiniz komut çıktısı:

Disk /dev/sda: 80.0 GB, 80026361856 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 9729 cylinders, toplam 156301488 sektör
Units = sektör of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk kimlikleyicisi: 0xfba2fba2

Aygıt Açılış    Başlangıç     Bitiş  BlokSayısı Kml Sistem
/dev/sda1            2048    39063551    19530752   83  Linux
/dev/sda2        39065598   156280319    58607361    f  W95 Ext'd (LBA)
/dev/sda5        81915498   156280319    37182411    7  HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda6        39070143    81915434    21422646    7  HPFS/NTFS/exFAT

Disk bölümleme tablosu girdileri diskteki sırasında değil

# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
proc            /proc           proc    nodev,noexec,nosuid 0       0
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=220b5398-137e-405c-baf0-3ed67fc9856c /               ext4    errors=remount-ro 0       1
# swap was on /dev/sda6 during installation
UUID=8f0749c4-b34b-4f66-9557-08de410eb64d none            swap    sw              0       0
/dev/fd0        /media/floppy0  auto    rw,user,noauto,exec,utf8 0       0
/takas               swap                    swap    defaults        0
/dev/sda6
UUID=12102C02102CEB83 /media/Gunay ntfs-3g auto,users,uid=1000,gid=100,dmask=027,fmask=137,utf8 0 0

/dev/sda1: UUID="220b5398-137e-405c-baf0-3ed67fc9856c" TYPE="ext4"
/dev/sda5: UUID="DE409D63409D42E7" TYPE="ntfs"
/dev/sda6: LABEL="Gunay" UUID="43D5C6127A1258A9" TYPE="ntfs"

zeitgeist

Biraz karışmış işler. Fstab çıktında sda6 ile ilgili iki ayrı girdi var. Biri swap diyor biri "Gunay" diyor. Ayrıca fstab dosyasında sda6 uuid değerleriyle blkid çıktısındaki uuid değerleri uyuşmuyor. Düzeltmek için:

sudo gedit /etc/fstab

komutuyla fstab dosyasını aç ve sda6 uuid değerlerini blkid çıktısına göre tekrar düzenle. Ardından sistemi yeniden başlatıp duruma bak.

gunay121

Tamamdır. Çok teşekkürler düzeldi. Ben iki tane sda6 olduğunu farettim ancak başındaki # devre dışı bırakıyor ve zararsız olarak yorumlamıştım.

zeitgeist

Alıntı yapılan: gunay121 - 09 Mayıs 2012 - 21:54:13
Tamamdır. Çok teşekkürler düzeldi. Ben iki tane sda6 olduğunu farettim ancak başındaki # devre dışı bırakıyor ve zararsız olarak yorumlamıştım.

Konu kilitli ama bilmeyen biri olursa diye eklemek istedim: @gunay121'in söylediği gibi satır başındaki # ibaresi o satırın yorumlanmadığını gösteriyor.